NATO a další spojenci Kyjeva se setkali kvůli posílení ukrajinské protivzdušné obrany

14. 10. 2022

čas čtení 4 minuty
Šéf NATO Jens Stoltenberg řekl skupině ukrajinských spojenců, že protivzdušná obrana je pro zemi prioritou, protože ruské rakety zasahují civilní cíle.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve středu na setkání zemí poskytujících Ukrajině zbraně řekl, že k ochraně ukrajinských měst před posílenými ruskými raketovými útoky je zapotřebí více protivzdušné obrany.

"Budeme řešit, jak zvýšit podporu pro Ukrajinu, a hlavní prioritou bude silnější protivzdušná obrana Ukrajiny," řekl Stoltenberg.

Stoltenberg dodal, že obranná aliance čelí "momentu klíčovému pro naši bezpečnost".

Po schůzce takzvané Kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny v Bruselu následovalo setkání ministrů obrany NATO - dva dny poté, co ruské síly vypálily krupobití raket, které zabily více než tucet lidí ve městech po celé Ukrajině, včetně hlavního města. Kyjiva.

Americký ministr obrany Lloyd Austin obvinil Rusko, že se zaměřuje na "cíle bez vojenského účelu".

Generální tajemník NATO Stoltenberg řekl shromážděným: "Musíme přidat, abychom byli schopni pomoci Ukrajině bránit ještě více měst a větší území proti strašlivým ruským útokům proti jejich civilnímu obyvatelstvu."

Kontaktní skupina pro obranu Ukrajiny, kterou podnítily USA během summitu na letecké základně Ramstein v Německu letos v dubnu, se skládá z 50 zemí, včetně 30 zemí NATO.

Následné setkání NATO bylo prvním velkým shromážděním vojenské aliance od doby, kdy Moskva eskalovala svou válku s Ukrajinou nezákonným anektováním čtyř jejích oblastí, vyhlášením částečné mobilizace a oznámením nepříliš zastřených výhrůžek nasazením jaderných zbraní.

Ministři NATO zahájili jednání středeční večeří a ve čtvrtek pak uspořádali první oficiální zasedání o jaderném plánování.

Diskutovaji o jaderných schopnostech NATO před každoročním cvičením.

Ministři NATO měli také diskutovat také o navýšení zásob munice a dalšího vybavení, aby odradili další ruskou agresi. Snaží se najít rovnováhu mezi zásobováním Ukrajiny a udržováním vlastních obranných schopností po vyčerpání zásob na pomoc Ukrajině.

"Byla to správná věc, ale samozřejmě musíme vyřešit, jak tyto zásoby doplnit," řekl Stoltenberg.

Kyjiv žádá o pomoc

Kyjiv zesílil své výzvy pro západní spojence, aby posílili své kapacity protivzdušné obrany uprostřed ruských útoků.

Na otázku, co si od setkání slibuje, ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov odpověděl: "Systémy protivzdušné obrany."

Americký ministr obrany Lloyd Austin uvedl, že kontaktní skupina pro obranu Ukrajiny bude "pokračovat v posilování obranných schopností Ukrajiny" v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.

Odhodlání podporovat Ukrajinu "trvá ve všech ročních obdobích," řekl Austin.

Austin také ocenil to, co nazval ukrajinskými "mimořádnými" zisky od září, a zároveň uvedl, že velkou měrou přispěli i spojenci země.

"Tato vítězství patří statečným vojákům Ukrajiny. Ale bezpečnostní pomoc, výcvik a úsilí kontaktní skupiny byly životně důležité," řekl Austin.

Nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongrenová podtrhla závazek Západu pomoci Ukrajině tím, že oznámila, že Nizozemsko poskytne Kyjivu více protiletadlových raket, a řekla: "Jediný výsledek, kterého [ruský prezident Vladimir] Putin tímto [pokračujícími útoky na Ukrajinu] dosahuje, je že dodáme ještě víc."

Protivzdušná obrana na cestě

Německo v úterý dodalo Ukrajině první ze čtyř systémů protivzdušné obrany IRIS-T, ačkoli plány na německou dodávku předcházely nedávným ruským útokům.

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová uvedla, že v příštím roce budou dodány další tři systémy IRIS-T.

Americké ministerstvo obrany uvedlo, že plánuje v nadcházejících týdnech dodat na Ukrajinu první dva pokročilé protiletadlové systémy NASAMS.

Systémy budou poskytovat obranu na střední až dlouhé vzdálenosti proti raketovým útokům.

Teri Schultzová z DW řekla z Bruselu, že poslední vlna ruských útoků přiměla NATO k tomu, aby si uvědomilo, že výzvy Kyjiva k větší protivzdušné obraně jsou více než oprávněné, ale přesto může dojít ke zpoždění v dodávkách takových zbraní.

"Jsou to složité systémy. Jejich výroba trvá dlouho, jejich dodání trvá dlouho," řekla.

Schultzová dodala, že ačkoli mezi zeměmi existují určité rozdíly, pokud jde o rozsah podpory, mezi spojenci existuje jen malý rozdíl v jejich odhodlání ukázat Rusku, že bude 30 spojenců "stát při Ukrajině, dokud to bude potřeba".

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4160

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2022