Ruské ministerstvo obrany varuje obyvatele Kyjeva, aby opustili své domovy

1. 3. 2022

čas čtení 7 minut
- Rusko  zablokovalo dvě nezávislé mediální organizace, televizní kanál Dožď, známý také jako TVRain, a rozhlasovou stanici Echo Moskvy, za šíření "záměrně nepravdivých informací" o invazi Moskvy na Ukrajinu. Komentátoři poukazují na to, že naposledy bylo rádio Echo Moskvy umlčeno v roce 1991, během pokusu o puč proti Gorbačovovi.

Rusko plánuje údery na cíle v ukrajinském hlavním městě, informuje ruská státní tisková agentura Tass.

V prohlášení vydaném v úterý odpoledne ministerstvo obrany uvádí, že ruské síly se připravují na "vysoce přesné údery" proti "Bezpečnostní službě Ukrajiny (SBU) a 72. centru informačních a psychologických operací (PSO)" v Kyjevě.

"Vyzýváme ukrajinské občany zapojené ukrajinskými nacionalisty do provokací proti Rusku, stejně jako obyvatele Kyjeva žijící v blízkosti retranslačních stanic, aby opustili své domovy."


- Pět lidí bylo zabito a pět dalších zraněno poté, co ruské síly zaútočily na televizní věž v Kyjevě.

Signál ukrajinských televizních kanálů byl údajně obnoven.


- Ukrajinské ministerstvo obrany potvrdilo, že televizní věž v Kyjevě se stala terčem útoku


Ministerstvo uvedlo, že některé ukrajinské kanály nebudou po určitou dobu fungovat, ale v blízké budoucnosti budou vysílány záložní programy.

 


 


- Zelenskyj naléhá na NATO, aby zavedlo bezletovou zónu


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že Rusko musí přestat bombardovat ukrajinská města, než budou moci začít smysluplné rozhovory o příměří, informuje agentura Reuters.

V rozhovoru v přísně střeženém vládním sídle Zelenskyj vyzval členy NATO, aby zavedli bezletovou zónu, a zastavili tak ruské letectvo.

Trval na tom, že bezletová zóna by byla preventivním opatřením a jejím cílem by nebylo zatáhnout alianci NATO do války s Ruskem.


- Civilisté v jihovýchodním ukrajinském městě Melitopol čelí ruským jednotkám a vojenským vozidlům.


Na videu je vidět, jak Ukrajinci křičí: "Jděte domů!

Fašisté! Budete nás v klidně střílet? My nemáme zbraně! Jděte domů! Běžte domů!


- Americký ministr zahraničí Antony Blinken varoval, že ruské "zločiny" na Ukrajině "narůstají každou hodinou", přičemž údery zasahují nemocnice, školy a obytné budovy.

V projevu k Radě OSN pro lidská práva uvedl, že "promyšlený, nevyprovokovaný a neoprávněný útok Ruska na Ukrajinu" tam vyvolává hrozivou lidskoprávní a humanitární krizi. Musíme vyslat rozhodný a jednotný signál, že prezident Putin by s tím měl bezpodmínečně přestat."

Blinken rovněž zpochybnil, že by Rusku mělo být umožněno udržet si své místo v Radě.

"Lze se oprávněně ptát, zda by členskému státu OSN, který se snaží ovládnout jiný členský stát OSN, přičemž se dopouští strašlivého porušování lidských práv a způsobuje obrovské humanitární utrpení, mělo být umožněno setrvat v této radě."


- Do Polska, které podle OSN dosud přijalo více než 280 000 lidí, přichází denně v průměru 50 000 ukrajinských uprchlíků.



- Během mimořádného zasedání Evropského parlamentu vyzval Volodymyr Zelenskyj prostřednictvím videospojení Evropskou unii, aby "dokázala, že je s námi", když se Ukrajina brání proti náporu Ruska, den poté, co Kyjev oficiálně požádal o vstup do bloku.


Zákonodárci EU, z nichž mnozí měli  ukrajinskou vlajku, ocenili Zelenského potleskem vestoje.


- Čínský ministr zahraničí Wang I v úterním telefonátu se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulejbou naznačil, že jeho země je ochotna být prostředníkem mezi Ukrajinou a Ruskem.


"Ukrajina je ochotna posílit komunikaci s Čínou a těší se, že Čína sehraje zprostředkovatelskou roli při dosažení příměří," uvádí se v čínském čtení, které cituje Kuleba.

Za použití silných slov Wang uvedl, že Čína "odsuzuje" ukrajinsko-ruský konflikt a je "nesmírně znepokojena" škodami způsobenými civilistům.

Wang však nadále uvedl, že ačkoli se Čína domnívá, že bezpečnost jedné země "by neměla jít na úkor bezpečnosti jiných zemí", regionální bezpečnost "nelze realizovat prostřednictvím expanze vojenských uskupení".


- Turecký ministr obrany Hulusi Akar sdělil svému ruskému protějšku Sergeji Šojguovi naléhavou potřebu okamžitého příměří na Ukrajině z humanitárních důvodů.


V pondělí Turecko uvedlo, že v rámci paktu z roku 1936 požádalo všechny země, aby nepřekračovaly jeho úžiny do Černého moře, a omezilo tak průjezd některých ruských válečných lodí.


- Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová pronesla v Evropském parlamentu plamenný projev, v němž nastínila odhodlání bloku zastavit Putinovu invazi na Ukrajinu.


Oznámila, že poprvé v historii použijí evropský rozpočet "na nákup a dodávky vojenského vybavení do napadené země" v objemu 500 milionů eur a dalších 500 milionů eur na humanitární pomoc.

Řekla, že EU "nikdy nepřijme" okupaci Ukrajiny a že Putinovy kroky posloužily jen k tomu, aby se členové více sjednotili.


- Očekává se, že evropské satelitní vysílání Russia Today bude ještě dnes vypnuto, uvedla lucemburská společnost, která tento kanál distribuuje.


Společnost Société Européenne des Satellites, která provozuje satelity Astra a transpondéry, jež si RT pronajímá, sdělila deníku Guardian, že po sankcích, které v úterý oznámil francouzský komisař Thierry Breton, se snaží najít způsob pozastavení vysílání v celé EU.

Společnost SES a další satelitní operátoři nemohou ze zákona bez zásahu regulačních orgánů odpojit vysílání.

- Další rusko-ukrajinská jednání jsou naplánována na středu, informovala ruská státní tisková agentura

Druhé kolo rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou bylo naplánováno na zítřek, uvedla ruská státní tisková agentura Tass s odvoláním na zdroj na ruské straně.

- Při úterních raketových útocích ruských sil na centrum Charkova bylo zabito nejméně 10 lidí a 35 jich bylo zraněno, uvedl poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko.

Podobné údery zabily a zranily desítky lidí v Charkově, druhém největším městě země s 1,5 milionu obyvatel, i předchozí den.

- EU oznámila, že plánuje zablokovat Russia Today na všech platformách včetně satelitu a internetu


Francouzský komisař Thierry Breton uvedl, že "v našem informačním prostoru není místo pro ruskou válečnou propagandu".

- Řada diplomatů uspořádala odchod, když ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vystoupil na zasedání Rady OSN pro lidská práva.


- Evropská unie se bude muset vážně zabývat žádostí Ukrajiny o členství v EU a odpovědět na "legitimní" žádost Kyjeva, prohlásil předseda vedoucích představitelů EU Charles Michel.

Michel vystoupil v Evropském parlamentu poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sklidil za svůj silný projev potlesk vestoje.

Michel v Evropském parlamentu řekl:

"Víme, že v Evropě existují různé názory. Rada (vlád EU) se bude muset vážně zabývat symbolickou, politickou a legitimní žádostí, která byla vznesena, a rozhodně a s jasnou hlavou učinit příslušné rozhodnutí."

1
Vytisknout
6993

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2022