Rozhovor Britských listů 473. Ukrajina. Zahyneme všichni?

3. 3. 2022

čas čtení 1 minuta


Změnilo se všechno a více než týden nyní všichni žijeme v nesmírně nebezpečné, dosud nevídané éře. Šílená, iracionální, šokující a nyní nesmírně brutálně Ruskem vedená Putinova válka proti Ukrajině a jejímu civilnímu obyvatelstvu ohrožuje válečnými zločiny Vladimíra Putina nás všechny. Jan Čulík o tom hovoří s vojenským odborníkem Britských listů Karlem Dolejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. března 2022.

Jak ruští lháři a zločinci "neútočí na civilní oblasti"

3. 3. 2022

čas čtení 4 minuty

33 mrtvých, 18 raněných. Čtvrtek 18.20 Černihiv, obytná oblast:



 18484

Jak Polsko a Česko a Slovensko budou žádat o přerozdělování uprchlíků

3. 3. 2022 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta


Představuji si, že jakmile z Ukrajiny do Polska, Česka a na Slovensko přijde několik milionů lidí, převážně žen s malými dětmi, začnou tyto tři země žádat západ Unie o způsob, jak by bylo možné tyto uprchlíky přerozdělit.

Dalším krokem by pak mohlo být žehrání na to, jak to měli Němci dobré, když k nim chodili mladí muži s mobily, protože ti mohli být hned zapojeni do rekvalifikačního a pracovního procesu, což u žen na mateřské není tak snadné – navíc je nutno se starat o mnoho malých dětí, které dlouho nebudou ekonomicky výkonné.

 18470

Zelenskij tvrdí, že obranné linie proti ruskému útoku drží

3. 3. 2022

čas čtení 12 minut

- Zelenskij vyzývá k přímému jednání s Putinem - "je to jediná cesta k zastavení války".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij vyzval k přímým rozhovorům s ruským vůdcem Vladimirem Putinem a prohlásil, že je to "jediný způsob, jak zastavit tuto válku".

V projevu na tiskové konferenci se ukrajinský prezident obrátil na Putina:

    "Neútočíme na Rusko a nemáme v plánu na něj útočit. Co od nás chcete? Opusťte naši zemi."

S odkazem na to, že ruský vůdce přijímá světové lídry u dnes již proslulého obrovsky dlouhého stolu, Zelenskij řekl:

    "Sedněte si ke mně. Jen ne ve  vzdálenosti 30 metrů od sebe jako s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem."

Vyzval také Západ, aby zvýšil vojenskou pomoc Ukrajině , a varoval, že celá  Evropa bude ohrožen, pokud bude Rusku umožněn postup.

"Pokud nemáte sílu uzavřít oblohu, tak mi dejte letadla!

Pokud už nebudeme, pak, nedej bože, Lotyšsko, Litva, Estonsko budou další na řadě. Věřte mi."

- Rusko vypracovalo plány na veřejné popravy na Ukrajině, jakmile budou města obsazena ruskými vojsky, píše agentura Bloomberg. 

 18490

Zelenskij v pátek v 18 na Václavském náměstí

3. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Přátelé, posaďte se. Milion chvilek právě oznámil, že zítra v 18:00 na Václaváku živě promluví Volodymyr Zelenskyj. Samozřejmě online. Ale živě! 💙💛

„Přijďte si na Václavák vyslechnout jeho poselství z obléhaného Kyjeva. Přijďte jemu i ukrajinským občanům ukázat, že tam jste. Že za nimi stojí plné náměstí. Že za nimi stojí celá Evropa!

Akce "We All Stand with Ukraine " proběhne nejen na pražském Václaváku, ale také na náměstí ve Frankfurtu, Paříži, Bratislavě, Lyonu, Tbilisi, Vilniu nebo ve Vídni a dalších městech. Pokud nemůžete přijít osobně, můžete sledovat živý přenos na FB Milionu chvilek."


Přijďte a šiřte dál! ✌️

Moment, kdy se hlaveň ruského tanku obrátila proti britským televizním reportérům

3. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Reportéři britské komerční televize ITV zaznamenali okamžik, kdy se na silnici na Ukrajině proti nim obrátila hlaveň ruského tanku a ruští vojáci poklekli a zaměřili na televizní vozidla své samopaly.

V autech byli také diplomaté. K incidentu došlo 8 km od Mariopolu.

Napětí naštěstí pominulo, ruští vojáci pak zkontrolovali britským novinářům pasy a pustili je jet dál:



 18029

O zárukách, že Ukrajina nevstoupí do NATO

3. 3. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Když vidím, jak různí lidé chápou ruskou invazi na Ukrajinu jako pouhou potřebu Ruska zajistit, aby Ukrajina nebyla v NATO, docela mne to děsí. V prvé řadě Putin argumentuje tím, že na Ukrajině vládnou nacisté a že musí změnit tamní režim. Nepochybně mu jde o to, aby se z Ukrajiny stalo další Bělorusko, kde nebudou moci proběhnout svobodné volby.

 18489

Šíření Putinovy propagandy stojí lidské životy

3. 3. 2022

čas čtení 7 minut

Musíme čelit ruské propagandě - i když pochází od těch, kterých si vážíme
 

Ano, můžeme něco udělat. Něco, co má smysl, i když je to málo. Propagandistická válka byla pro Vladimira Putina vždy klíčová. Využívá záplavy dezinformací, aby zmátl a zmátl lidi v zahraničí a posílil svou podporu doma. Kreml ví, že každá akce vyžaduje aparát ospravedlňování. Rusko nemůže pokračovat v nákladné válce bez souhlasu svých vojáků a mnoha dalších občanů, píše známý britský levicový aktivista George Monbiot.

Putinovy továrny na propagandu jsou proslulé tím, že vydávají zavádějící tvrzení, ale jejich moc je omezena jejich nedůvěryhodností. To, co mu dobře slouží, jak naznačuje studie Institutu pro výzkum kriminality a bezpečnosti Cardiffské univerzity, jsou "organické komentáře": výroky skutečných lidí, které opakují a posilují jeho propagandu. Ty jsou lajkovány nebo upvotovány jeho boty a následně reprodukovány v ruských médiích, aby vytvořily dojem, že má širokou podporu v zahraničí.

 18448

Z Ukrajiny uprchl milion lidí, konstatuje agentura OSN pro uprchlíky

3. 3. 2022

čas čtení 9 minut

 

- Od invaze ruských vojsk na Ukrajinu minulý týden uprchlo více než milion lidí, uvedl šéf agentury OSN pro uprchlíky.


- Maďarsko nebude vetovat sankce Evropské unie proti Rusku a jednota 27členného bloku je uprostřed války na Ukrajině "prvořadá", prohlásil premiér Viktor Orbán.

V rozhovoru pro zpravodajský web mandiner.hu Orbán uvedl: ,,Vláda se domnívá, že je třeba, aby se Ukrajina stala součástí EU.  Pokud jde o sankce, nebudeme je vetovat, nebudeme bránit EU v uvalení sankcí na Rusko. Jednota EU je nyní prvořadá."

Orbán dodal, že vztahy Maďarska s Ruskem byly až do nedávné minulosti "vyvážené a férové", ale válka vytvořila novou situaci.

Dodal však, že neexistuje žádný důvod k přerušení energetických vazeb s Moskvou.

"Pokud bychom zrušili energetickou spolupráci s Rusy, režijní náklady všech maďarských rodin by se během jediného měsíce ztrojnásobily. Proto tento krok nepodporuji, ať maďarské rodiny neplatí cenu války."

 18448

Velká Británie a 37 dalších zemí předává zvěrstva spáchaná Ruskem na Ukrajině Mezinárodnímu trestnímu soudu

3. 3. 2022

čas čtení 11 minut


- Spojené království a 37 dalších zemí oficiálně postoupilo Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) zprávy o zvěrstvech spáchaných na Ukrajině.


Podle pravidel ICC takové postoupení ze strany členských států znamená, že žalobce nemusí před zahájením vyšetřování získat souhlas soudců ICC, což celý proces urychluje.

Žalobu proti Rusku za zvěrstva páchaná na Ukrajině podpořil největší počet zemí v historii ICC.

"Putinova vojenská mašinérie nevybíravě útočí na civilisty a rozbíjí města po celé Ukrajině," uvedla v prohlášení britská ministryně zahraničí Liz Trussová. "Vyšetřování barbarských činů Ruska Mezinárodním trestním soudem je naléhavě nutné a je správné, aby odpovědné osoby byly pohnány k odpovědnosti. Spojené království bude úzce spolupracovat se spojenci, aby zajistilo, že spravedlnosti bude učiněno zadost."

- Mezinárodní trestní soud potvrdil, že zahajuje vyšetřování situace na Ukrajině.

V prohlášení žalobce ICC Karim AA Khan QC píše:

    Dne 28. února jsem oznámil své rozhodnutí požádat o povolení zahájit vyšetřování situace na Ukrajině na základě dřívějších závěrů mého úřadu, které vyplynuly z předběžného šetření a které se týkají všech nových údajných trestných činů spadajících do pravomoci Mezinárodního trestního soudu (dále jen "ICC" nebo "Soud").

    V témže prohlášení jsem uvedl, že aktivní vyšetřování mého Úřadu by se výrazně urychlilo, pokud by stát, který je smluvní stranou Římského statutu (dále jen "Statut"), postoupil situaci mému Úřadu, jak stanoví článek 14 Statutu....

    Před několika okamžiky jsem předsednictvu Mezinárodního trestního soudu oznámil své rozhodnutí okamžitě zahájit aktivní vyšetřování situace. Naše práce na shromažďování důkazů byla nyní zahájena.


Celkem 39 států ICC postoupilo zvěrstva k vyšetřování.

- V pátek se má konat neplánované zasedání ruské Rady federace, což v Moskvě vedlo k rozsáhlým spekulacím, že by země mohla zavést mimořádný stav.

Zavedení stanného práva by dalo úřadům rozsáhlé pravomoci k omezení svobody pohybu a svobody projevu. Válečný stav byl v moderním Rusku zaveden již několikrát.

Taťána Stanovajová, významná ruská politická analytička a zakladatelka R.Politik ve středu večer na Twitteru uvedla, že zavedení stanného práva by bylo "logickým scénářem".

Železnice pomáhá Ukrajině

3. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva iniciativy Železnice pomáhá

ŽELEZNICE POMÁHÁ A OTEVÍRÁ V BOHUMÍNĚ CENTRÁLNÍ SBĚRNÉ MÍSTO

čtvrtek 3. března 2022

MORAVA/BOHUMÍN/BRNO – Ve čtvrtek odpoledne zahajuje na bohumínském nádraží činnost centrální sběrné místo iniciativy Železnice pomáhá, Gepard Expressu a Vlakfestu. Svážet pomoc do ní mohou menší lokální sbírky i jednotlivci a v provozu bude denně od 11:00 do 16:30. V ostatní časy se dobrovolníci věnují třídění pomoci, nakládání nebo vlakům přijíždějícím z Ukrajiny. Na webu www.zeleznicepomaha.cz zájemci najdou průběžně aktualizovaný seznam pomoci, která je nejvíce potřeba, ale i materiál, který lidé nosit rozhodně nemají.

 18483

Chodorkovskij: Demonstracemi v Rusku zabráníte zabíjení lidí na Ukrajině

3. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

 

Putinovi se nedaří, Putin uvízl na Ukrajině uvízl, a aby se s tím vyrovnal, vrhá na ni všechno, co má. Policii, OMON, SOBR a tak dále.

Každý člověk, který nyní vyjde do ulic ruských měst, každý člověk, který jde protestovat, odvádí část Putinových sil od zabíjení ukrajinských občanů. Vašich 15 dní věznění stojí za to, abyste zabránili zabití jednoho obyčejného člověka.

Pokud vám to stojí za to, vydejte se  do ulic a jděte pak do vězení.

Já jsem seděl více než 10 let. Hájil jsem to, co jsem považoval za správné.

Pokud si myslíte, že je správné nezabíjet občany sousedního státu, jen proto, že že to chce tenhle hnusný člověk, postavte se mu dnes.

Vyjít do ulic znamená bojovat proti zabíjení lidí na Ukrajině.

Proč je to pro Rusy na Ukrajině těžké

3. 3. 2022

čas čtení 5 minut

Několik myšlenek ke scénám, které vidíme na sociálních sítích, kdy jsou ozbrojení Rusové konfrontováni s neozbrojenými protestujícími Ukrajinci a zatlačováni zpět. Opět jsou to jen postřehy někoho, kdo to sleduje zpovzdálí a kdo náhodou zná Ukrajince, Rusy a sovětskou mytologii, píše Zoja Šeftalovič.





V době, která vedla k této invazi na Ukrajinu, byla ruská státní média ode zdi ke zdi plná toho, jak budou ruské síly vítány obyčejnými Ukrajinci. Jako když Sověti osvobozovali evropské národy od nacistů, osvobozovali koncentrační tábory.

Rozhovor Britských listů 471. Jak jsme se díky Putinovi probudili v katastrofální nové éře

25. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta

O invazi Vladimíra Putina a o jejích dopadech na Evropu a svět hovoří Jan Čulík s běloruským politologem vyučujícím na bratislavské univerzitě Aliaksejem Kažarským. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. února 2022.




Ruská armáda zničila budovu slovinského konzulátu v Charkově

3. 3. 2022

čas čtení 2 minuty


Ministerstvo zahraničních věcí Slovinska uvedlo, že budova, v níž sídlí slovinský konzulát v ukrajinském Charkově, byla zničena při úterním útoku ruské armády. Ministerstvo odsoudilo tento čin i ruskou agresi na Ukrajině jako takovou. Zaměstnanci konzulátu nebyli zraněni.

"Byli jsme informováni, že konzulát Republiky Slovinsko na Ukrajině byl zničen při jednom z vojenských útoků na město Charkov. Odsuzujeme tento nehorázný čin Ruské federace a agresi proti Ukrajině," uvedlo ministerstvo.

 18477

Ukrajinští vojáci nepotřebují plenky

3. 3. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty

 


Vojenská pomoc České republiky Ukrajině je naprosto nedostatečná. Kdo si přeje tento stav alespoň v malém napravit, může přispět na účet 304452700 / 0300, který u ČSOB zřídilo ukrajinské velvyslanectví. Oficiální prohlášení ambasády bylo zveřejněno na stránce www.supportukraine.cz. Úřad ukrajinského vojenského přidělence za vybrané peníze nakoupí materiál od českých firem.

Danieli, ten člověk je vrah a válečný zločinec. Stejně jako jeho generálové

3. 3. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Podívejte se všichni, prosím, třeba jen na prvních několik minut tohoto videa. (Od včerejšího večera ho zhlédlo 1,3 milionu lidí:)

Je to obraz zničených měst. Putin a jeho generálové začali systematicky realizovat strategii likvidace ukrajinských měst a zabíjení místního obyvatelstva.

Danieli Veselý, to nebyla "zbrklá" reakce Vladimíra Putina, ale hrůzný, obrovský, bezdůvodný zločin. I kdyby se Putinovi nelíbila politika ukrajinské vlády (jakože mu do toho nic nebylo), absolutně neměl právo provést do země invazi, a už vůbec ne začít provádět brutální středověkou politiku vyvražďování a ničení všeho.

Za pouhých sedm dní udělali Rusové na Ukrajině toto:


Putinovi gangsteři nyní požadují, aby byly ze všech evropských zemí odstraněny jaderné zbraně a vráceny do USA. Sami si však osobují právo jadernými zbraněmi zaútočit, když to uznají za vhodné. Představa, že appeasment (mnichovanství) by pomohlo, a kdyby Ukrajina byla neutrální (jako že nikdy do NATO přijata nebyla a ani se o tom neuvažuje), Putin by nezačal útočit a nezačal by likvidovat ukrajinská města a ukrajinský národ, je pošetilá.

Tohle není o tom, že chce Putin zničt Ukrajinu. Tohle je útok na celý mezinárodní pořádek. Putin a četní jeho nohsledi neustále opakují, že se mají právo chovat na světě vůči komukoliv jakkoliv brutálně, protože mohou. Might is Right. Jejich moc je k tomu opravňuje.

Opravdu bychom za druhé světové války, také argumentovali, že nacističtí zakladatelé a provozovatelé koncentračních táborů mají právo na to, aby jejich nároky na rozšíření území Německa, na nutný Lebensraum a na nutnost likvidace všech židů, byly slyšeny a respektovány, protože "přece musíme vždycky vnímat i opačný názor"?

Ještě možná nás zničí všechny.


 18301

Demokracie v České republice oficiálně skončila 25. února 2022

Ruská invaze na Ukrajinu je kvalitativně týž válečný zločin jako irácká agrese; ptejme se ale, zda jí bylo možné předejít, a co je nyní třeba udělat

3. 3. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 25 minut

Putinův vpád na Ukrajinu je nutno zcela nekompromisně odsoudit; jedná se o „největší mezinárodní válečný zločin“ tak, jak jej kodifikují norimberské principy, a v tomto ohledu je zcela lhostejné, zda přijdou o život stovky, tisíce – nebo jako v případě politicko-mediálně podporované irácké agrese stovky tisíc lidí. Každý lidský život je jedinečný a nenahraditelný. Ti, kdo upozorňovali na předchozí ostentativní a krajně riskantní lži angloamerických rozvědčíků svůj omyl veřejně přiznali, třebaže Putinova zbrklá invaze nepříjemně zaskočila i experty věnující se Rusku celý svůj profesní život. Ano, západní tajné služby nyní výjimečně neblufovaly a měly pravdu – ke zjevné radosti arogantních spin doktorů, jimž ve skutečnosti o obyčejné Ukrajince nejde, protože mnohem důležitější než zabránění vojenskému konfliktu je jejich vlastní zbytnělé ego a pečlivě opečovávané bludy. Ti, kdo dlouhá léta ignorovali zjevné příčiny nynější krize a zuřivě konstruovali absurdní představy o reinkarnaci Adolfa Hitlera, jenž má zálusk nejen na Ukrajinu, ale i další země patřící do bývalého sovětského orbitu, mají pouze alibi pro absenci jakéhokoliv řešení rusko-ukrajinské pře, jak se před lety trefně vyjádřil Henry Kissinger. Je to nejen nesmírně pohodlné a hloupé, ale nadmíru nebezpečné, jelikož takové zcestné myšlení maximálně posiluje jestřáby na všech stranách.

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

 18480

Benefice pro Ukrajinu ve Mlejně

3. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Není nám jedno, co se na Ukrajině děje. Proto jsme se rozhodli pomoci tím, co umíme nejlépe. Srdečně zveme na benefiční večer v pátek 4. března v KD Mlejn, Kovářova 1615, Stodůlky, 155 00 Praha 13. Výtěžek z akce věnujeme organizaci Člověk v tísni.


Program:

17:00 Jiří Bilbo Reidinger: Klaun Bilbo
Klaunské představení beze slov. Zveme také ukrajinské děti a jejich maminky.

Téměř sólové představení, které vychází z cirkusových pasáží, které s Bilbem nazkoušel v roce 1982 Ctibor Turba a Josef Fuksa pro cirkusové turné s cirkusem Praga po zemích Střední Asie a Sibiře. Hraje se pro děti i dospělé („Děti všeho věku!“) po celé Evropě a má okolo 3000 repríz.

Ať hodí kamenem…

3. 3. 2022 / Jiří David

čas čtení 13 minut

 

(Komnaty ozvěn)

Nejen Prahou proběhly protestní akce, většinou z řad studentů uměleckých škol, které se kriticky vyslovovaly k financování privátních kulturních institucí, jakými jsou Telegraph v Olomouci nebo nejnověji pražská Kunsthalle. Tyto protesty a bojkoty kulturních institucí jsou dnes velká móda a jsou už vlastně běžnou, nepřekvapivou součástí kulturní praxe.

To naznačuje, že se z kulturních institucí stalo bezpečné hřiště pro politický aktivismus a ideologickou konfrontaci, které se nedovedou realizovat ve skutečném veřejném životě a jsou tedy víceméně jalové, či dokonce bezpečnou komfortní zónou, či komnatami ozvěn.

30900

Monitor Jana Paula: Začala postní doba, oslava křesťanských svátků, aneb naděje uprostřed zmaru

3. 3. 2022 / Jan Paul

čas čtení 4 minuty

Lidé by neměli ani v těchto chvílích zapomínat na to, co je historicky dané, že Evropa i přes všechny své problémy vyrostla na křesťanství, na desateru, a nic s tím nezmůže ani vleklá dechristianizace a sekularizace, kterou si vytváříme především sami vírou v sebe-spasitelnost. Tato iluze zapříčinila, že jsme zapomněli na své kořeny, že ztrácíme půdu pod nohama, totiž duchovní identitu, smysl, a s ním i naději. Opustili jsme to, pro co zemřel Ježíš a v co věřili naši předci. Nebudu korektní, to vše se děje pod hesly o stálé prosperitě, neomezených lidských právech a bezbřehé svobodě. Co ale chceme neustále vyvážet do světa, když zde odpovědnost vytlačil individualismus, lásku zastrašuje nenávist, a sobectví a naději, kterou přináší křesťanství, nám nahrazuje slepá víra v abstraktní pokrok?

 18479

Monetove dievča

3. 3. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut

Příroda, je jedním z nejnádhernějších inspiračních zdrojů, kterým se ve své výtvarné tvorbě nechává vést světově uznávaná slovenská malířka. I přesto, že její začátky byly velmi těžké, nevzdala se a vytrvala. A tak není divu, že se její obrazy v současné době, těší velkému obdivu nejen v její rodné domovině, ale třeba i v soukromých sbírkách milovníků výtvarného umění ve Francii, Rakousku, Itálii, Anglii, USA i Austrálii, Darina Vanková.

Paní Vanková, jak jsem již v úvodu zmínila, prošla jste mnoha těžkými zkouškami. Co vám dodávalo sílu vytrvat – byla to vaše víra v úspěch?

 18301

Organizace spojených národů v hlasování drtivou většinou odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu "co nejdůrazněji".

2. 3. 2022

čas čtení 4 minuty


- Valné shromáždění OSN schválilo rezoluci požadující, aby Rusko zastavilo válku na Ukrajině a stáhlo všechny své jednotky.

Drtivá porážka pro Rusko ve Valném shromáždění OSN. I Kuba a Venezuela se zdržely hlasování:

- Ukrajinský velvyslanec při OSN Sergej Kyslycja přirovnal ruského vůdce Vladimira Putina k Hitlerovi.

Ve svém projevu v OSN řekl, že ruská invaze na Ukrajinu má za cíl "zbavit Ukrajinu samotného práva na existenci". "Přišli vyřešit ukrajinskou otázku," řekl.

Kyslycja dodal: "V současné době je to pro Ukrajinu velmi důležité:

Před více než 80 lety se jiný diktátor pokusil konečně vyřešit otázku jiného národa. Neuspěl, když svět reagoval rozhodně a jednotně.

Světová zdravotnická organizace (WHO) je "hluboce znepokojena" zprávami o útocích na zdravotnická zařízení na Ukrajině, uvedl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 
Putin je ve válce s dětmi. Na Ukrajině bombardují jeho rakety školky a sirotčince. V Rusku sedmilet David a devítiletá Sofia, jedenáctiletý Matvěj a Goša a Liza strávili na policii noc za mřížemi za to, že nesli nápisy NE VÁLCE. Tolik se ten člověk bojí.
V této válce zemřel první člověk, kterého jsem znala. Můj bývalý kolega, televizní kameraman Jevhenij Sakun, byl v pondělí usmrcen  při ruském raketovém útoku na Babyn jar v Kyjevě, spolu se čtyřmi dalšími lidmi. Ráda jsem s nim pracovala. Jsem touto zprávou zdrcena. Věčnou paměť.

Nepřijatelná a idiotská rusofobie

2. 3. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


 

Setkávám se na Facebooku s různými prohlášeními typu: já lékař už neošetřím žádného ruského pacienta – nebo: tato ruská majitelka obchodu přišla o všechny zákazníky. Myslím, že sklízíme ohavnou úrodu postoje běžného po roce 1945, který připisoval kolektivní vinu za válku všem Němcům. Všichni Němci ale rozhodně nebyli nacisté, mnoho Němců skončilo za své antinacistické postoje v koncentrácích, třeba evangelický teolog Dietrich Bonhoeffer byl popraven jako účastník protinacistického odboje v koncentračním táboru Flossenbürg. Ale protinacistických Němců byly tisíce, desítky tisíc, možná ještě mnohem více.

V Charkově přistály ruské jednotky

2. 3. 2022

čas čtení 19 minut


- Podle ukrajinské záchranné služby bylo od ruské invaze zabito více než 2 000 ukrajinských civilistů.

Ve svém prohlášení uvedla, že byly zničeny stovky objektů včetně dopravních zařízení, nemocnic, mateřských škol a domů.

Každou hodinu přicházejí o život děti, ženy a příslušníci obranných sil.


- Starosta Chersonu popírá, že by Rusko obsadilo město

V jihoukrajinském městě Cherson ruská armáda tvrdí, že město dobyla, ale jeho starosta tvrdí, že je stále v držení ukrajinských sil.

Ve středu ráno ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho vojáci plně ovládli Cherson, provinční město s přibližně čtvrt milionem obyvatel na jižní frontě.


Nejméně čtyři lidé byli zabiti a devět zraněno po novém útoku v Charkově dnes ráno, uvedla ukrajinská státní záchranná služba.

Objevily se zprávy, že ruské rakety opět zasáhly centrum druhého největšího ukrajinského města a zasáhly oblast poblíž budovy městské rady.
 

Rusové útočí na Kyjev, k těžkému bombardování dochází v Charkově

2. 3. 2022

čas čtení 5 minut

- Tisíce Ukrajinců se v současné době nacházejí v hlavním městě Kyjevě a snaží se uprchnout, protože se obávají rozsáhlého útoku, informuje Shaun Walker z Kyjeva:

Pronikavý křik dětí se mísil se štěkotem traumatizovaných psů a křikem vojáků, kteří se zoufale snažili udržet pořádek, když vlak 14.07 do Ivano-Frankivska vjel na kyjevské hlavní nádraží.

Na prvním nástupišti byl tisícihlavý dav, který se hrnul k modrým vagónům a zoufale se snažil zajistit si cenné místo pro cestu  na západ z ukrajinského hlavního města. Většina lidí se do vlaku nedostala

"Podívejte se na ty tváře kolem nás, jsou úplně stejné jako na fotografiích z druhé světové války, a to je teprve pět dní. Dovedete si představit, co bude za měsíc?" ptala se osmačtyřicetiletá Táňa Novgorodská, historička umění, která v úterý odpoledne dorazila na nádraží se svou patnáctiletou dcerou.

Koupila si lístky na šest různých vlaků, ale brzy zjistila, že jsou k ničemu. Místo toho nastal algoritmus nástupu: nejprve matky s dětmi, pak ženy, pak staří lidé. Ostatním bránila v cestě policie a vojáci, kteří stáli na stráži.

Vlak byl rychle přeplněný. Rodiny se musely rozhodovat ve zlomku vteřiny, protože matkám s dětmi bylo dovoleno nastoupit, ale prarodičům bylo řečeno, aby počkali vzadu.

Byl to šestý den války Vladimira Putina proti Ukrajině a v tuto chvíli už převládal strach. V prvních dnech panoval pocit šoku a nedůvěry. Pak přišla hrdost a inspirace z překvapivě houževnaté ukrajinské reakce a jednoty ukrajinské společnosti.



- Mezinárodní soudní dvůr (ICJ), hlavní soudní orgán OSN, dnes potvrdil, že 7. a 8. března uspořádá slyšení o válce na Ukrajině.
 



 18448

Toto je ruský způsob války. Putin se neštítí středověké brutality

2. 3. 2022

čas čtení 6 minut



Ruskou praxí je obléhání měst, útoky na civilisty a hladomor - nemůžeme Ukrajinu ponechat tomuto strašlivému osudu

Pokud bude současná ruská taktika pokračovat, způsobí humanitární katastrofu takového rozsahu, jakou Evropa nezažila již několik desetiletí


Ruské ostřelování města Charkov znamenalo začátek nové fáze jeho kampaně proti Ukrajině - a zdá se, že bylo načasováno tak, aby posílilo požadavky Moskvy na jednání mezi Ukrajinou a Ruskem, která se ve stejnou chvíli konají v Bělorusku, píše britský výzkumník  Keir Giles.

Neúspěch při dosažení rychlého vítězství na Ukrajině, které Vladimir Putin zřejmě očekával, bude znamenat, že se země ocitne tváří v tvář schopnosti Ruska vyhrávat války nikoliv prostřednictvím obratného použití moderní techniky a motivovaných, profesionálních vojáků, ale prostřednictvím umlácení protivníků na dálku.

 18455

Proč svět ignoroval metody ruského vraždění v Sýrii, které nyní používají Rusové na Ukrajině?

2. 3. 2022

čas čtení 4 minuty



Když ruský nálet na severozápadě Sýrie zabil 34 tureckých vojáků, Ankara se rychle pomstila. Ale místo toho, aby se Turecko zaměřilo na síly Vladimira Putina, jehož letouny krveprolití způsobily, vyslalo na syrskou armádu ozbrojené drony, které rozprášily stovky kusů zbraní a zabily desítky vojáků - to vše za bezstarostného přihlížení Ruska, píše Martin Chulov.

V letech od Putinovy intervence v Sýrii v roce 2015, která měla zachránit režim Bašára Asada, se objevil bezpočet příkladů ruských útoků na civilní objekty - školy, pekárny a nemocnice -, které se setkaly s mírnou reakcí světových lídrů a vzbudily mizivou pozornost prokurátorů pro válečné zločiny.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 18242

Příležitost k (dlouhodobému) poslednímu odporu Ukrajinců

2. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

  • Podívejte se na mapu Ukrajiny. Existuje část ukrajinského území daleko na západě, která je chráněna Karpaty - a další část na jihozápadě, která je chráněna: plážemi, jež jsou neuvěřitelně nevhodné pro obojživelné výsadky, 4 km širokou vodní překážkou (tokem řeky Dněstru) a jediným 200 dlouhým mostem na extrémně úzkém pruhu země, který v určitém bodě zřejmě nabízí jen asi 30 m široký pás, kde by tank T-90 neriskoval uvíznutí, napsal Sven Ortmann.

 18474

Je válka na Ukrajině válečný zločin?

2. 3. 2022

čas čtení 5 minut

Reportérka: Vyskytlo se několik náznaků, že na Ukrajině došlo k válečným zločinům, je tedy to, co se děje na Ukrajině, válečný zločin? Prokurátor Mezinárodního trestního soudu Karim Khan oznámil, že hodlá co nejdříve zahájit vyšetřování údajných válečných zločinů na Ukrajině.

Philippe Sands je profesorem veřejného chápání práva na University College London. Je také autorem knihy East West Street o původu genocidy a zločinů proti lidskosti a vykonává advokátní praxi u mnoha mezinárodních soudů, včetně Mezinárodního soudního dvora a Mezinárodního trestního soudu. Dobré odpoledne. Charakterizoval byste to, čeho jsme zatím svědky, jako válečné zločiny?

 18409

Jak Putin zničil svůj odkaz

2. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

  • I ti, kdo kompletně nesouhlasí s Putinovou politikou, dlouho předpokládali, že šéf Kremlu je extrémně kompetentní, pokud jde o sledování svých strategických cílů. Avšak jeho poslední kroky na Ukrajině ukazují, jak velká to byla chyba, napsal Sergej Medveděv.

 18029

Ano, Putin použije jaderné zbraně

1. 3. 2022

čas čtení 29 minut

 

Server Politico zveřejnil rozsáhlý, velmi informovaný a děsivý rozhovor s Fionou Hillovou, jednou z "nejjasnozřivějších světových odbornic na Rusko"


Britská novinářka Carole Cadwalladr k tomu píše:

Sankce nestačí. To je její jasný vzkaz. Je třeba reagovat globálně. Každý, kdo v současnosti s Ruskem podniká, je podle ní spoluviníkem. Veškeré obchodní aktivity musí být okamžitě zastaveny


Hillová je tak střízlivá, racionální a opatrná osobnost. Každý, kdo viděl její svědectví v Kongresu, ví, jak je působivá. Říká, že svět se musí dát dohromady & jednat kolektivně hned, protože tohle je rok 1939. Je to Hitler. A nezastaví se před Ukrajinou.

 18473

Musejí naše zabíjené děti být obranou pro NATO?

2. 3. 2022

čas čtení 8 minut

Ukrajina se  vzdala veškerého jaderného arzenálu. Pod zárukou bezpečnostních záruk ze strany Velké Británie,  ze strany USA. A od Ruska. Slíbili nám,  že kdyby nás někdo napadl, že bude podpora, že bude pomoc.  Takže jeden z těch garantů nás napadl a zabíjí nám děti a další dva garanti se shromažďují v Polsku a na hranicích a říkají, my vám nemůžeme pomoct, je nám líto.


Nekompetentní hlupák Boris Johnson navštívil v úterý Varšavu. Tam na něho - právem - vyjela jedna Ukrajinka. Odvysílal to v plné verzi rozhlas BBC ve svém poledním zpravodajství a citace pak byly v televizích. Channel 4 News Darju Kaleňukovou pak interviewovaly:

Rozhlas BBC:

Darja Kaleňuk: Děkuji vám, pane premiére. Darja Kaleňuk. Vedu Centrum pro boj s korupcí z Ukrajiny. Před pár dny jsem přejela přes hranice. Jsem z Kyjeva. Většina mé rodiny. Většina členů mého týmu je stále na Ukrajině v Kyjevě. Jedna žena z mého týmu je nyní v Bílé Cerkvi. A ona je teď tam s dvěma dětmi a ruská armáda je tam. A ona má takový strach, že ji zastřelí. Charkov, město, kde jsem studovala, bylo dnes bombardováno.

Takže vy mluvíte o stoicismu ukrajinského lidu. Ale ukrajinské ženy a ukrajinské děti jsou v hlubokém strachu kvůli bombám a raketám, které létají z nebe, a ukrajinský lid zoufale prosí Západ, aby chránil naše nebe.

Žádají o bezletovou zónu, na což dostáváme  odpověď, že to vyvolá třetí světovou válku. Ale jaká je alternativa, pane premiére, pozorovat, jak naše děti místo raket, místo letadel, chrání NATO před těmi raketami a bombami? Jaká je alternativa pro bezletovou zónu?

Máme tady letadla, máme vyspělý systém v Polsku. V Rumunsku má NATO   protivzdušnou obranu. Aspoň tato protivzdušná obrana by chránila západní Ukrajinu, aby ty děti s ženami mohly přijít na hranice.  Teď je nemožné překročit hranici. Je tam třicet kilometrů fronta. Představte si, že byste šli hranici s dítětem nebo se dvěma dětmi.

Polští nacionalisté se pokusili zaútočit na africké a blízkovýchodní studenty prchající z Ukrajiny

2. 3. 2022

čas čtení 2 minuty


Desítky polských nacionalistů se v úterý večer shromáždily u vlakového nádraží v Przemyślu, kde se skrývají  uprchlíci z Blízkého východu a Afriky, kteří utíkají před válkou na Ukrajině, a pokusily se je napadnout. Útočníci napojení na "chuligány" místního fotbalového týmu přistoupili ke skupinám afrických a blízkovýchodních studentů, kteří právě dorazili do Polska z měst na Ukrajině napadených Rusy, a obtěžovali je, přičemž vykřikovali hesla a skandovali protiimigrantské pokřiky.

"Kolem sedmé hodiny večerní začali tito muži křičet a hulákat proti skupinám afrických a blízkovýchodních uprchlíků, kteří se nacházeli před vlakovým nádražím," sdělili dva polští novináři z tiskové agentury OKO, kteří o incidentu informovali jako první. "Křičeli na ně: 'Vraťte se na nádraží! Vraťte se do své země!"

Polská policie reagovala tak, že některé nacionalisty pronásledovala a dav rozehnala.

"Byla jsem s přáteli, kupovali jsme si venku něco k jídlu," říká dvaadvacetiletá Sara z Egypta, která na Ukrajině studuje. "Ti muži přišli a začali obtěžovat skupinu mužů z Nigérie. Nechtěli pustit afrického kluka dovnitř, aby si dal nějaké jídlo. Pak přišli k nám a křičeli: "Vraťte se do své země!"".

Sara svědčí, že uprchlíci z Blízkého východu a Afriky, kteří utíkají před válkou na Ukrajině, čelí na hraničních přechodech diskriminaci a násilí ze strany ukrajinských úřadů.

V pondělí to řekl nigerijský prezident Muhammadu Buhari: "Všichni, kdo prchají před konfliktní situací, mají podle úmluvy OSN stejné právo na bezpečný průchod a barva jejich pasu nebo pleti by na tom neměla nic měnit." Odvolává se přitom na zprávy o tom, že ukrajinská policie bránila Nigerijcům v průchodu.

Podle zpráv se ukrajinští úředníci "projevovali rasisticky" a snažili se africké uprchlíky zatlačit na konec fronty na hranicích s Polskem.

 18475

Je Vladimír Putin zosobněním zla?

2. 3. 2022

čas čtení 4 minuty

Reportér Channel 4 News:  Budeme hovořit se Sergejem Utkinem, akademikem a analytikem, který působí v Moskvě a radí ruské vládě v oblasti vztahů mezi EU a Ruskem. Invazi veřejně odsoudil a nyní se k nám připojuje živě z ruského hlavního města. Takže ještě jednou, je dobré s vámi mluvit. Řekněte nám, proč jste se rozhodl promluvit.

Sergej Utkin, Ruská akademie věd:
No, myslím, že je to moment, kdy člověk nemůže zůstat neutrální. Je to totální válka, která se zvedá v Evropě uprostřed Evropy, vedená na základě rozhodnutí ruského prezidenta.

Také se musíte rozhodnout, jaký je váš postoj. Myslím si, že by bylo nejlepší, aby v Moskvě v Rusku bylo co nejvíce lidí, kteří by pochopili, jaké hrozné věci se dějí na Ukrajině, protože samozřejmě státní média informují jenom o věcech, které považují za dobré, aby se o nich informovalo, a ne o ostatním obrazu.

Reportér: 
Jsem si jistý, že vláda naslouchá, a vy jste statečný člověk, že jste zaujal tento postoj. Nebojíte se nějakých následků?

 18474

PROSÍM VŠECHNY, co sedí za počítačem a chtěli by pomoci v online prostředí!

2. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

 
▶️ Otevři si Google Maps.
▶️ Najdi ve velkém ruském (nebo běloruském) městě restauraci, hospodu, bar, hotel či jakékoliv jiné zařízení, které je na GM označeno.
▶️ Napiš tam recenzi s 5ti⭐️ hodnocením (v ruštině je verze RUS, v běloruštině verze BLR):
Prosím, zastavte invazi na Ukrajinu, Rusko má už 5000 mrtvých vojáků a v Charkově a Kyjevě umírají děti po ostřelování obytných domů vašimi raketami. Nedovolte, aby se Rusko stalo symbolem zla pro celý svět. Zastavte agresi.
(RUS)
Пожалуйста, остановите вторжение в Украину, у России уже 5 000 погибших солдат, а дети умирают в Харькове и Киеве после того, как ваши ракеты обстреляли их дома. Не допустите, чтобы Россия стала символом зла для всего мира. Остановите агрессию.
(BLR)
Калі ласка, спыніце напад на Украіну. Расія ўжо мае 5000 мёртвых ваенных, а ў Харкаве і Кіеве паміраюць дзеці пасьля абстрэлу жылых дамоў вашымі ракетамі. Не дазваляйце, каб Беларусь сталася сімвалам зла для цэлага свету. Спыніце агрэсію. Дзякуй.
▶️ K recenzi přidej real foto ruského napadení, kolují jich na netu tisíce.
▶️ Toto opakuj, kolikrát uznáš za vhodné, ale čím víc, tím líp!
▶️ Příspěvek ideálně sdílej, čím víc "recenzí", tím víc oslovených obyčejných Rusů a Bělorusů odkázaných jen na oficiální média.
▶️ Navíc díky recenzím můžeš získat odznáček Recenzent (to jen pro zajímavost, proto to neděláš, viď).
FAQ:
ANO, je to jedna z cest, jak se dostat k obyčejným lidem.
ANO, obyvatelé hlavních nebo velkých měst mohou mít sílu vnitřního nátlaku na oficiální vedení státu.
ANO, Ukrajině může pomoci tisíce drobností, takže i tahle...

 18169

Zde jsou informace o jaderném útoku

2. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

Pokyny pro případ nutné ochrany - aktualizace


02/28/2022

Přestože pevně věříme, že pravděpodobnost je mizivá, SÚJB v reakci na četné dotazy v souvislosti s hrozbami ze strany Ruska, které nevylučují použití jaderných zbraní, doporučuje veřejnosti v případě přípravy ochrany proti jadernému útoku postupovat následovně:

- připravte si evakuační zavazadlo s nezbytnými osobními potřebami, náhradním oblečením a doklady, případně i nouzový balíček (trvanlivé potraviny, dostatek nápojů, zdravotnické a hygienické potřeby na několik dní, zejména léky, které si vezmete, funkční vysílačku a svítilnu s náhradní sadou baterií apod.),

 18301

Dokázalo by Rusko vypnout internet na Ukrajině?

2. 3. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Analýza: Na celostátní úrovni se invaze zatím na přístupu k internetu téměř neprojevila a podporuje každodenní život


Trvalý přístup Ukrajiny k internetu podporuje nejen každodenní život a finanční systém země, ale umožňuje také koordinaci ukrajinského občanského odporu - a navíc umožňuje všem, od prezidenta Volodymyra Zelenského až po běžné občany, komunikovat s okolním světem.

5967

Venediktov: Echo Moskvy se proti zákazu bude bránit u soudu

2. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Redakce rozhlasové stanice Echo Moskvy kategoricky nesouhlasí s rozhodnutím generální prokuratury, uvedl na svém kanálu ve službě Telegram šéfredaktor Echa Alexej Venediktov. Uvedl, že obvinění proti médiu nejsou podložena žádnými konkrétními důkazy. Redakce rozhodnutí o zákazu napadne u soudu.

Zdroj v ruštině: ZDE

 18453

Tisková zpráva:

Ukrajina: Lékaři bez hranic pomáhají na místě konfliktu i uprchlíkům v okolních zemích

2. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

  • Situace na Ukrajině je stále nestabilní, stovky tisíc lidí jsou na útěku. Lékaři bez hranic na krizi reagují hned na několika místech. 
  • Pomáhají přímo na Ukrajině. Do Mariupolu zaslali zdravotnické sady pro ošetření válečných zranění, jinde pomáhají díky telemedicíně. Týmy organizace v pohraničních oblastech se snaží na místo dostat další zásoby i personál. 
  • Vyhodnocování celé situace tímto nepřestává. Lékaři bez hranic i nadále situaci monitorují, aby mohli v případě nutnosti své kapacity navyšovat. 

 16524

Tisková zpráva:

Ukrajina patří do Evropy, shodli se europoslanci. Snížit závislost na Rusku pomůže Green Deal

2. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

Europoslanci se dnes jasně postavili na stranu Ukrajiny a tvrdě odsoudili ruskou agresi. Ve schválené rezoluci také vyzvali orgány Unie, aby usilovaly o rychlé udělení statusu kandidátské země Ukrajině. Podle pirátských europoslanců Ukrajina do Evropy patří. Válka vedená Ruskem také podle nich ukázala, že musí Evropská unie pracovat ještě více na snížení závislosti na ruských fosilních palivech, čemuž pomůže Green Deal.

 18470

Zelenskij: Vyjednávali jsme s Ruskem, zatímco oni nás ostřelovali a bombardovali

1. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Rusko se snaží na nás vyvíjet nátlak. Zlo ozbrojené raketami, bombami, dělostřelectvem, musí být okamžitě neutralizováno, zlikvidováno ekonomicky.



dent/status/1498419122224390144?s=20&t=PcHPLmsITbSpEQU17veb0w

Vladimir Putin je frustrován pomalým postupem své armády na Ukrajině a útočí na lidi ze svého okolí

1. 3. 2022

čas čtení 12 minut

-  Vladimir Putin  je frustrován pomalým postupem své armády na Ukrajině a útočí na lidi ze svého okolí.

NBC uvádí, že současní i bývalí američtí představitelé, kteří byli o této záležitosti informováni, se dozvěděli, že se americké zpravodajské služby obávají, že by si ruský prezident mohl vybíjet svou frustraci eskalací války na Ukrajině.
 
Zpráva tvrdí, že západní zpravodajské služby mají o Putinovi "dobrý přehled", a přestože se nedomnívají, že je psychicky labilní, chová se neobvykle tvrdě k lidem ze svého okolí, protože jeho hněv z vojenských neúspěchů a celosvětového odsouzení jeho jednání roste.

Ruská invaze na Ukrajinu se podle brífinku opozdila za plánem v důsledku prudkého odporu místních obyvatel a četných selhání ruského vybavení a logistiky.

-Tohle jsou válečné zločiny:




 18448

Proč je to, co nyní dělá Putin, nesrovnatelné s chováním Západu v Iráku a podobně

28. 2. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

 



Stále více mi vadí srovnávání toho, co se děje nyní na Ukrajině, s tím, co Západ dělal v Iráku, Libyi, Jugoslávii atd. Na Ukrajině nevládne žádný diktátor, který by mučil lidi, probíhaly tam normální svobodné volby, nebyla tam žádná válka jako v Jugoslávii, žádný Miloševič, Kaddáfí nebo Husajn. Válka na Ukrajině z ruské strany postrádá jakýkoli rozměr boje proti tyranii, je naopak bojem za tyranii – za režim, jaký je v Bělorusku, tedy režim zcela bez svobodných voleb, režim mučení, pronásledování a poroby.

Navíc je zdůvodňována bojem proti nacistům, což je tak děsivá lež, že proti ní omyl (nebo i kdyby to byla lež) ohledně přítomnosti zbraní hromadného ničení v Iráku je banalitou. Pokud někdo může vést velkou válku v Evropě proti demokratické zemi, která má prezidenta židovského původu (jehož příbuzní zahynuli v holokaustu) s tím, že tam vládnou nacisté, pak může stejně dobře tvrdit, že nacisté vládnou v Litvě, Česku nebo ve Švédsku… prostě kdekoli.

Nota bene když tuhle velkou válku v Evropě vede jaderná mocnost, která na statečný a účinný odpor obránců reaguje hrozbou použití jaderné síly a rozpoutáním globální jaderné války.

 18029

O pomateném, ulhaném a vzteklém Medomírovi z Carlesa

1. 3. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut


Historie medvědůch

Je to velká záhada. V jednom lese támhle na Východě panuje starý, omšelý a zuřivý medvěd. To by zas až tak záhadný taj nebyl, protože v lese občas i medvěd najde se. Mysterium je v tom, že v  největším lese světa žije a vládne tentýž starý oplzlý medvěd, avšak tuhle je to medvěd Ulhanov, pak medvěd Zlodějov, pak medvěd Invazov a teď super medvěd s černým pásem na čele. Medvěd Medomír. Každý z nich je různý a všichni stejně navlas rovnací. Největší les jim nikdy nestačí, vždy chtějí les větší, širší, hlubší a ještě větší, až zůstane jen les Všeles, kde povládne medvěd Vševěd.

Ruské ministerstvo obrany varuje obyvatele Kyjeva, aby opustili své domovy

1. 3. 2022

čas čtení 7 minut

- Rusko  zablokovalo dvě nezávislé mediální organizace, televizní kanál Dožď, známý také jako TVRain, a rozhlasovou stanici Echo Moskvy, za šíření "záměrně nepravdivých informací" o invazi Moskvy na Ukrajinu. Komentátoři poukazují na to, že naposledy bylo rádio Echo Moskvy umlčeno v roce 1991, během pokusu o puč proti Gorbačovovi.

Rusko plánuje údery na cíle v ukrajinském hlavním městě, informuje ruská státní tisková agentura Tass.

V prohlášení vydaném v úterý odpoledne ministerstvo obrany uvádí, že ruské síly se připravují na "vysoce přesné údery" proti "Bezpečnostní službě Ukrajiny (SBU) a 72. centru informačních a psychologických operací (PSO)" v Kyjevě.

"Vyzýváme ukrajinské občany zapojené ukrajinskými nacionalisty do provokací proti Rusku, stejně jako obyvatele Kyjeva žijící v blízkosti retranslačních stanic, aby opustili své domovy."


- Pět lidí bylo zabito a pět dalších zraněno poté, co ruské síly zaútočily na televizní věž v Kyjevě.

Signál ukrajinských televizních kanálů byl údajně obnoven.


- Ukrajinské ministerstvo obrany potvrdilo, že televizní věž v Kyjevě se stala terčem útoku


Ministerstvo uvedlo, že některé ukrajinské kanály nebudou po určitou dobu fungovat, ale v blízké budoucnosti budou vysílány záložní programy.

 


 18448

Putin invazí zničil ruskou ekonomiku

1. 3. 2022

čas čtení 5 minut

 

Nakupující občané i ruští podnikatelé vyjadřují zoufalství



V pondělí, kdy obchody otevřely v panice, mnoho Rusů spěchalo do místních bankomatů v Moskvě, aby si vyzvedli své úspory dříve, než se škody ještě zhorší.

"Psali, že mají dolary, tak jsem sem hned přišel," řekl 32letý Alexej Presňakov a ukázal na aplikaci ruské banky Tinkoff, která ukazovala, že si tam může vybrat tvrdou měnu. Ve frontě stálo asi 20 lidí. "Včera byl [kurz] 80 rublů [za dolar]. Dnes je to 100. Nebo 150."
 
"Prostě jsem se dneska spontánně rozhodl, že nepůjdu do práce a budu chodit, dokud nevyberu a nevyměním všechny peníze," řekl. "Než to poklesne k nule."

Během několika minut se však ve frontě rozneslo: dolary jsou pryč.

 18472

Neuvěřitelné ruské lži o Ukrajině

1. 3. 2022

čas čtení 5 minut

Motto: "A vy zase lynčujete černochy."

Tento rozhovor s Dmitrijem Suslovem z moskevské Vyšší ekonomické školy se vysílal v pondělí večer v Channel 4 News, od minuty 3.30 ZDE

Pročpak ten pán tak lže? Je to proto, že si chce udržet svůj prestižní profesorský post? Není mu z tojho špatně? ptá se Jan Čulík a dodává:

Nejvíce neuvěřitelné na probíhajících hrůzách na Ukrajině je to, že tolik ruských vojáků je prostě ochotno zabíjet civilisty a malé děti. Samozřejmě, Putinova armáda totéž dělá už dlouhé roky v Sýrii, za naprostého nezájmu sdělovacích prostředků... Proč tedy ne nyní i na Ukrajině? Ale jak si můžete srovnat se svým svědomím, že jste vraždící monstrum? Nechápu.

Jinak je opravdu pozoruhodné, jak nacistický narativ nám moskevský profesor předkládá, o tom "sjednocení slovanských národů"...

Reportér Matt Frei, Channel 4 News: Před chvílí jsem hovořil s Dmitrijem Suslovem, odborníkem na mezinárodní vztahy z ruské Vysoké školy ekonomické, který je zároveň blízkým spolupracovníkem prezidenta Putina v Moskvě. Zeptal jsem se, jak může Rusko vzhledem ke všem svým zdůvodněním vstupu na Ukrajinu ospravedlnit zabíjení civilistů.

Dmitrij Suslov: Myslím, že zabíjení civilistů ruská strana zcela odmítá a narativ, který v Moskvě převládá, je, že civilisty zabíjejí ukrajinští nacionalisté.

Reportér: Ale to je nesmysl.

Dmitrij Suslov: Důvodem této vojenské operace je transformace Ukrajiny, zpočátku za použití vojenské síly, a obnovení jednoty východoslovanských národů a historické jednoty mezi Rusy a Ukrajinci. Z tohoto pohledu -

Reportér: Proléváním nevinné krve?

Dmitrij Suslov:  Nevidím důvod pro ničení a zabíjení civilistů, víte, že Rusko nechce způsobit škody městu Kyjev. Zatímco ukrajinská ukrajinská strana rozmisťuje úderné rakety v civilních oblastech v Kyjevě. To znemožňuje jejich zničení pomocí raket. Při pohledu z Moskvy -

 18448

Proč Vladimir Putin tuto válku již prohrál

1. 3. 2022

čas čtení 5 minut


Rusové mohou Ukrajinu ještě dobýt. Ale Ukrajinci v posledních dnech ukázali, že jim ji nedovolí udržet.


Po necelém týdnu války se zdá být stále pravděpodobnější, že Vladimir Putin směřuje k historické porážce. Může vyhrát všechny bitvy, ale válku stejně prohraje. Putinův sen o obnově ruského impéria vždy spočíval na lži, že Ukrajina není skutečný národ, že Ukrajinci nejsou skutečný národ a že obyvatelé Kyjeva, Charkova a Lvova touží po vládě Moskvy. To je naprostá lež, píše Yuval Noah Harari.

Putin útočí raketami na civilní obyvatelstvo ruskojazyčného (!!) města Charkov

28. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

Charkov je ruskojazyčné ukrajinské město. A právě teď, v době rozhovorů o příměří, vraždí Putin ruskojazyčné obyvatelstvo střelbou do obytných čtvrtí. Tohle má být ta obrana ruskojazyčného obyvatelstva na Ukrajině? Nikdy, nikdy, neodpustíme Rusku za tato úmrtí.


Dnes normální charkovský byt:


Rakety zabíjejí civilisty v Charkově, Moskva "přizpůsobuje svou taktiku

 
Nejméně sedm lidí bylo zabito a 44 zraněno poté, co ruské síly zasadily několik raketových úderů na východoukrajinské město Charkov, což zřejmě znamená změnu taktiky Moskvy směrem k bombardování civilních oblastí.

Video ukázalo desítky raket Grad, které dopadaly na centrum druhého největšího ukrajinského města mezi obytné budovy. Jeden z obyvatel popsal útok jako "strašný" a dosud nejhorší po pěti dnech nemilosrdného bombardování a ruské invaze.

 18186

Turecko zabrání ruským válečným lodím a ponorkám v přístupu do Černého moře

28. 2. 2022

čas čtení 4 minuty



- Turecký prezident Tayyip Erdoğan prohlásil, že Turecko se nemůže vzdát svých vazeb s Ruskem ani s Ukrajinou, a dodal, že Ankara realizuje ustanovení  dohody o plavbě do Černího moře svými úžinami,  aby zabránila eskalaci války.

Turecko v neděli označilo ruskou invazi za "válku", což mu umožnilo odvolat se na články mezinárodní dohody z roku 1936, které omezí proplouvání některých ruských plavidel tureckými úžinami. Turecko sdílí námořní hranici s Ukrajinou a Ruskem a s oběma má dobré vztahy.

V projevu po zasedání vlády Erdogan kritizoval to, co označil za "nerozhodný" postoj USA a západních mocností k ukrajinské invazi, a uvedl, že tento přístup je známkou selhávajícího mezinárodního řádu.

 18471

Ilja Jašin: Vyzývám k založení celoruského protiválečného hnutí

28. 2. 2022

čas čtení 11 minut

Překlad vystoupení na Instagramu:


Na YouTube (video zde zhlédlo za pondělí 28.2. 750 000 lidí):


 
Válka s Ukrajinou sotva začala a Putin už rozbalil své jaderné zbraně. Zdá se, že se naší země dnes bojí a nenávidí ji celý svět. Rusko prožívá národní katastrofu, jejíž rozsah si ještě neuvědomujeme.

Já jsem válku nezačal. Ale jako občan Ruska jsem zodpovědný za to, co dělá naše vláda, která jedná naším jménem. Tato transgresivní válka se mě osobně týká.

Proto dnes oznamuji, že v Rusku vzniklo široké protiválečné hnutí. Stát se členem je snadné. Pokud souhlasíte s tím, co říkám, pak jste členem protiválečného hnutí. Vy jste ten odpor.
 

 18029

Ruští vojáci zabili šestiletou holčičku

28. 2. 2022

čas čtení 12 minut

 
- Mimořádné polední televizní zpravodajství Channel 4 News bylo v pondělí zahájeno reportáží z ukrajinského města Mariopolu, kde ruští vojáci zabili šestiletou holčičku.
Nemocnice se jí snažila zachránit, marně. Matka zoufale pláče.  Lékaři mlčky zuřili proti Putinovi.

- Při raketových útocích v Charkově zahynuly desítky lidí a stovky byly zraněny, uvádí ukrajinské ministerstvo.  Poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko to uvedl v příspěvku na Facebooku:  Charkov byl právě masivně ostřelován granáty (raketami). Desítky mrtvých a stovky zraněných.


- FIFA a UEFA suspendovaly ruské národní týmy a kluby ze všech soutěží:

- Evropská unie požádala své satelitní středisko v Madridu, aby poskytovalo ukrajinské vládě informace o pohybech ruských vojsk.

- Apple a Google Pay už nefungují v Rusku, takže jsou v moskevském metru dlouhé fronty, jak Moskvané musejí platit v hotovosti:




- Putin "je ochoten uvažovat o zastavení vojenských útopků proti civilistům", informuje Francie. Na žádost ukrajinské vlády hovořil francouzský prezident Emmanuel Macron s Vladimirem Putinem, uvedl Elysejský palác ve svém prohlášení. Macron  zopakoval požadavek mezinárodního společenství, aby Rusko zastavilo svou ofenzívu proti Ukrajině, a potvrdil nutnost okamžitého nastolení příměří.

Vzhledem k probíhajícím jednáním o příměří mezi Kyjevem a Moskvou na hranicích s Běloruskem Macron rovněž požádal Putina, aby zajistil, že po dobu jednání budou zastaveny všechny útoky na civilisty a jejich domovy, bude zachována civilní infrastruktura a všechny hlavní silnice - zejména silnice vedoucí na jih od Kyjeva - zůstanou bezpečně průjezdné.

Putin "potvrdil svou ochotu zavázat se ke všem třem bodům", uvádí se v prohlášení Elysejského paláce.

Macron rovněž vyzval Putina, aby zajistil dodržování mezinárodního humanitárního práva a ochranu civilního obyvatelstva a transportů pomoci, a požádal ruského prezidenta, aby "v nadcházejících dnech zůstal v kontaktu a zabránil zhoršení situace".

- Ukrajina požaduje, aby bylo Rusko vyloučeno z Mezinárodní policejní kriminální organizace, obecně známé jako Interpol, a obviňuje ho ze zneužívání této organizace a jejího využívání k útokům na politické odpůrce po celém světě i na Ukrajině.

Ukrajinský ministr vnitra Denis Monastyrskij požadoval okamžité vyloučení Ruska. "Rusko by mělo být vyloučeno z Interpolu za porušování jeho základních principů a masivní zneužívání nástrojů a služeb k zakrývání svých zločinů a pronásledování politických nepřátel, zejména na Ukrajině," uvedla ukrajinská vysílací organizace Hromadske.

Interpol je nadnárodní policejní složka zaměřená na sdílení informací mezi 195 členskými státy, především prostřednictvím systému "červených oznámení", jehož cílem je upozornit členské země na přeshraniční pohyb zločinců.

V posledních letech je stále častěji kritizován za zneužívání systému červených oznámení represivními režimy včetně Ruska, kdy jej protidemokratické země využívají spíše k označování politických disidentů v exilu nebo těch, kteří utíkají před zneužíváním, než těch, kterým bylo prokázáno spáchání trestného činu.

- Ukrajina oficiálně požádala o vstup do Evropské unie.

EU oficiálně schválila uvolnění 500 milionů eur na financování dodávek vybavení a zásob pro ukrajinské ozbrojené síly, včetně - poprvé - smrtících zbraní.. Josep Borrell, vysoký představitel EU pro zahraniční věci, uvedl:

    Na základě žádosti ukrajinského ministra zahraničních věcí okamžitě reagujeme a využíváme Evropský mírový nástroj pro dvě opatření mimořádné pomoci na financování dodávek smrtícího a nesmrtícího materiálu ukrajinské armádě.

    Je to poprvé v historii, kdy EU poskytne smrtící vybavení třetí zemi. Děláme vše, co je v našich silách, abychom Ukrajinu podpořili, stojíme při ukrajinském lidu.

Členské státy EU rovněž schválily návrh odepřít povolení k přistání, vzletu nebo přeletu nad svým územím všem letadlům provozovaným ruskými leteckými dopravci, a to i jako marketingový dopravce, nebo všem letadlům registrovaným v Rusku, nebo letadlům neregistrovaným v Rusku, která vlastní nebo si je pronajímá či jinak ovládá ruská právnická nebo fyzická osoba.

V neposlední řadě bude zakázáno provádět transakce s ruskou centrální bankou nebo jakoukoli právnickou osobou, subjektem nebo orgánem jednajícím jménem nebo na pokyn ruské centrální banky



- Rozhovory mezi ruskými a ukrajinskými představiteli na běloruských hranicích skončily.

Agentura Ria cituje ukrajinského představitele, podle něhož se obě strany vrátí do svých hlavních měst k dalším konzultacím a poté se zúčastní druhého kola rozhovorů.

Další kolo ukrajinsko-ruských rozhovorů se uskuteční v nadcházejících dnech, citovala běloruská státní tisková agentura ruskou delegaci.

Ruská delegace sdělila Beltě, že "určila určité body, na jejichž základě můžeme předvídat obecné postoje".


- Švýcarsko, oblíbená destinace ruských oligarchů, odložilo svou tradici neutrality a oznámilo, že přijme všechny sankce, které již Evropská unie na Rusko uvalila.


Po pondělním zasedání vlády švýcarský prezident Ignazio Cassis prohlásil, že země okamžitě zmrazí majetek ruského prezidenta Vladimira Putina, premiéra Michaila Mišustina a ministra zahraničí Sergeje Lavrova, jakož i všech 367 osob, na které EU minulý týden uvalila sankce.
 

Přepis hlasové zprávy ze soukromého chatu v síti Telegram, 27. února 2022:

Voják ruské armády telefonuje spolubojovníkům a vypráví o ztrátách Rusů, způsobených ukrajinskou armádou

28. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

Zkrátka chlapi, zdravím vás všechny, jsem tady v Bělgorodu já, Carjov, Max Bělov, no a naši mlaďoši. Co vám mám říct chlapi... Všechno, co se tady děje, to je úplný průser (pizděc polnějšij)... Tři týmy praporních taktických skupin poslali tam, na Ukrajinu... První tým rozstříleli na cucky (razjebali). Druhý tým nevím, jak na tom je, ale ještě se drží... Třetí tým dorazil včera s podplukovníkem Guzejevem, jenom čtyři až pět Motolyg (obrněných transportérů MT-LB) a několik Uralů... Nevím v jakém jsou stavu...

Portréty uprchlíků

28. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta

Reportér Channel 4 News Paraic O'Brien: Dlouhé hodiny jsme čekali na přechodu z Ukrajiny na Slovensko. Při čekání jsme požádali lidi (a rodiče), zda je můžeme vyfotografovat:



 18466

Šikana neznámých rusky mluvících lidí je ohavná a trestná

28. 2. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení < 1 minuta



Několik hodin po masivním útoku Ruska na Ukrajinu se v pražské MHD odehrála tato smutná scéna: Lidé začali nadávat spolucestujícím, o nichž si mysleli, že mluví rusky.

Nevěděli, zda to nejsou emigranti, kteří u nás hledají bezpečí před Putinovou tyranií.

Nevěděli, zda to nejsou protiváleční aktivisté.

A nepoznali, že si ti nesmyslně napadení povídali ukrajinsky.

Jak hanebné a trapné!

Ano, proti ruskému státu je třeba nyní vystupovat rozhodně a důrazně, ale je naprosto nepřípustné a trestné obtěžovat neznámé cizí lidi. Sankce musejí realizovat informovaní profesionálové, a nikoli samozvanci, kteří nepoznají ruštinu od ukrajinštiny.


Poznámka:

Přiložený snímek je z demonstrace na podporu Ukrajiny, která proběhla v Praze 27. 2. 2022. Zúčastnili se jí i Rusové.

30896

Monitor Jana Paula: V každém z nás je malý „Putin“, aneb o sebereflexi

28. 2. 2022 / Jan Paul

čas čtení 5 minut

Autor obrazu Jan Paul

Sebereflexe je důležitá schopnost člověka, díky níž se může orientovat nejen ve světě, ale především sám v sobě. V každém člověku jsou kromě dobra i temné stránky, čímž ani náhodou neobhajuji to, co páchá Putin. Jeho agrese vůči Ukrajině nás ale neopravňuje k tomu si myslet, že my jsme dokonalí, protože právě my jsme jen dobří. Člověk dokonalý není, a na tom, zda v nás převáží dobro, či zlo, se podílí řada faktorů včetně výchovy, sociálního přijetí, inteligence, aj. Na utváření sebereflexe má ale člověk podíl tím, že disponuje svobodnou vůlí k tomu, aby přehodnotil sám sebe a své negativní zkušenosti. Smysl sebereflexe spočívá v tom, že nám umožňuje zpětný kritický pohled na sebe, na naše postoje a jednání. Je záchranným pásem.

 18467

Západ si nemůže dovolit kupovat ruský plyn

28. 2. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty


Nejlevnější sýr najdete v pasti na myši.“ To k ceně ruského plynu řekla jedna z řečnic na demonstraci na podporu Ukrajiny 27. února v Praze na Václavském náměstí. Příslovím z Východu rychle a elegantně popsala zásadní problém, který obchodování s Ruskem přináší. A nemusí se jednat jenom o plyn.


Navzdory frontálnímu napadení Ukrajiny Západ zavádí tvrdé sankce na rusko pomalu a v některých případech neochotně, neboť je třeba brát ohled na naši ekonomiku. Nuže dobrá, nechť hovoří pouze peníze: Za ruský, potrubím přivedený plyn zaplatíme podstatně méně, něž za zkapalněný plyn, který k nám přivážejí tankery z USA. Jenomže tento účet není úplný. V případě ruského plynu musíme vzít v potaz, že stát, od kterého jsme nakoupili, v nás vidí nepřátele, intenzivně zbrojí a může nás napadnout. Abychom se mohli bránit, potřebujeme zbraně. A ty jsou drahé, zvláště na Západě.

 18029

Byl jednou jeden marnivý král v ledové zemi... - Jak vyprávět dětem o Putinově válce

28. 2. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

 

Příběhy pro děti jsou velmi mocným nástrojem manipulace. Pomocí metafor a základních morálních pouček mohou dítěti objasnit složitý problém. Apologeti Kremlu a protiameričtí dogmatici mohou tento konflikt překládat podle své posedlosti proti vskutku imperialistickému a často zločinnému Bílému domu a zapomínají, že i když je policie zkorumpovaná a násilnická, pořád je lepší se na ni spolehnout, než nechat vládnout zločince. Mnozí se snaží Putinovu agresi vykreslit jako legitimní akci k vyřešení geopolitické otázky územní bezpečnosti.

Pokud vaše děti potřebují nějaký příběh, aby lépe pochopily, co se děje, doporučuji následující:

 16933

Putinovi nelze ustupovat

28. 2. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut



Když jsem asi před dvěma měsíci četl první zprávy v médiích o tom, že podle USA Rusko chystá masivní invazi do Ukrajiny, považoval jsem to za něco, co se nemůže reálně stát. Vůbec jsem si to neuměl představit. A svíral se mi žaludek.

Jakmile se objevily první zprávy o invazi na Ukrajinu, říkal jsem si, že půjde o malé akce na východě, i když jsem věděl, např. z veřejného vystoupení britského premiéra, že Rusko chystá tažení na Kyjev a jeho obléhání. Teprve když jsem viděl, že všechny ty předpovědi západních tajných služeb byly správné, začal jsem chápat děsivou logiku Putinova postupu.

 18029

Další šílený-prašivý diktátor, očima pop-punk-kultura

28. 2. 2022 / Filip Mahďák

čas čtení 8 minut

Jeden se musí ptát, jestli ta dosti zpackaná invaze na Ukrajinu není nějak koordinovaná či podnícena skrytým odporem ze struktur ruského armádního veleni a nových ruských asertivních Švejků bloumajících bez benzínu někde za, nebo před, frontovou linií na ukrajinském bojišti. Hrdinství ruských branců odmítajících bojovat nevyjímaje.

Neorganizovaná obrana zásobování, praktická neexistence silných bojových křídel na útočných liniích, pitomé sebevražedné útoky elitních předsunutých jednotek, jak zde přesně analyzuje Karel Dolejší (naštěstí není on ruský generál), to je podivuhodný chaos od lidi, co studovali vojenské akademie, bez boje už vlastně okupují Bělorusko, několik měsíců podrobně celou invazi plánovali a pečlivě rozmísťovali ruské útočné síly na ukrajinských hranicích.

Otevřené hranice a náruč pro ukrajinské uprchlíky jsou jasným důkazem rasismu

28. 2. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

Nic nemůže sloužit jako lepší důkaz, že Polsko je rasistický národ. Stačí porovnat zacházení s bílými ukrajinskými uprchlíky, kterým se dostává dojemné solidarity a otevřené vítací náruče, zatímco se Syřany a dalšími muslimy prchajícími před ještě krutějšími a ničivějšími válkami se zacházelo, jako by byli nebezpečnými zločinci, a ne oběťmi šílenství a zneužívání moci vůdců jejich zemí a imperialistických zájmů Ameriky, Izraele, Ruska, Turecka a Číny.

Někdo může namítnout, že tito Arabové přicházejí z jiného kontinentu a měli najít útočiště u svých sousedů, že Ukrajinci mají na tento kontinent právo od narození, ale zajímalo by mě, zda by Polsko a Evropa obecně byly tak ochotně solidární a otevřely by své hranice, kdyby místo bílých blonďatých Ukrajinců přišla záplava rumunských nebo bosenských muslimských uprchlíků.


Pozn. JČ: Channel4 News informovaly v neděli, že Polsko na ukrajinsko-polské hranici brání už řadu dní vstupu černochů prchajících před ruskou invazí z Ukrajiny do Polska. Nigerijská vláda si v té věci důrazně stěžovala u polské vlády.

Kancléřství polského premiéra lže, že to prý není pravda:


Informace o rasismu polské vlády jsou v této reportáži Channel 4 News od minuty 9.24:


 18470

Nejúčinnější zbraní ukrajinského prezidenta se stal telefon

28. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Analýza: Zelenskému se díky neúnavnému telefonování spojencům podařilo dosáhnout nevídaného rozsahu sankcí proti Rusku

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v řadě telefonátů z obleženého Kyjeva přesvědčil Západ, aby souhlasil se souborem sankcí proti Rusku, které byly ještě před týdnem nemyslitelné

Zelenskyj vycítil, jak evropské veřejné mínění reaguje na statečnost jeho lidu, a neustále telefonoval západním představitelům a prostřednictvím svého Twitteru přemlouval, povzbuzoval, kritizoval a chválil své spojence. Sankce, které byly ještě před týdnem považovány za nemyslitelné, se přitom staly morálním základem. Tempo, jakým Západ přistupuje na nové sankce, také způsobilo, že právníci, političtí činitelé a bankéři lapají po dechu.

 18029

Analýza: Putinovo řinčení jadernými zbraněmi vyžaduje, aby Západ postupoval velmi opatrně

28. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Problémem  pro NATO je zachovat podporu Ukrajině a zároveň dát najevo, že ruský vůdce má východisko z krize



Celé generace zažily, jaké to je cítit stín jaderného katastrofy, která se vznáší nad jejich každodenním životem, od kubánské krize v roce 1962 až po raketový konflikt v Evropě v 80. letech. Nyní se rýsuje, že přijde řada i na nás.

"Budu upřímný - jsem nervózní," řekl Pavel Podvig, jeden z předních světových odborníků na ruské jaderné síly, poté, co Vladimir Putin vyhlásil "zvláštní režim bojové služby sil odstrašení".

 18468

Válka na Ukrajině: sankcemi zasažený ruský rubl se propadá, Zelenskij mluví o "klíčových" 24 hodinách

28. 2. 2022

čas čtení 8 minut

 

Někteří analytici očekávají "úplný kolaps" ruské měny v souvislosti s náznaky, že by mohla zkrachovat jedna státem podporovaná banka. Ukrajinský prezident varuje, že nastal klíčový okamžik

Ruský rubl se po zahájení pondělního obchodování propadl o více než 40 % v důsledku bezprecedentních mezinárodních sankcí proti finančnímu systému země kvůli invazi Vladimira Putina na Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl britskému premiérovi, že příštích 24 hodin bude pro jeho zemi "klíčových", uprostřed zpráv, že ke Kyjevu míří kolona ruských tanků.

 18169

Bolestivá patová situace? Riziko spočívající v použití jaderných zbraní v ukrajinské krizi

28. 2. 2022

čas čtení 6 minut

Odborníci na jaderné zbraně jsou vyškoleni, aby si mysleli i nemyslitelné. Zde je tedy nepředstavitelný scénář, který by se mohl stát v reálném životě: Bitva o Ukrajinu se protahuje. Z Evropské unie i ze Spojených států na Ukrajinu nadále proudí čerstvé zbraně a další dodávky, které umožňují ukrajinským silám bojovat dál. Bitva se dostává do situace, kterou odborník na řešení konfliktů William Zartman nazývá "zraňujícím patem". Poměr sil na místě není  dokonale symetrický, ale to, co bylo kdysi považováno za zcela neproporcionální asymetrii sil, se postupně znovu vyrovnává, a to ve prospěch ukrajinských sil, píše na webu časopisu The Bulletin of the Atomic Scientists Francesca Giovannini. 

29416