Očkování snižuje pravděpodobnost onemocnění dlouhým covidem, zjistily studie

16. 2. 2022

čas čtení 1 minuta

Britská zdravotnická agentura upozorňuje na výzkum, který rovněž naznačuje, že očkování může oslabit příznaky dlouhého covidu u neočkovaných osob



Očkování proti covidu  snižuje riziko vzniku dlouhého covidu. U už covidem nemocných pacientů může po očkování dojít k oslabení příznaků, vyplývá z rozsáhlého přehledu Britské agentury pro zdravotní bezpečnost.

 
 
V "rychlém přehledu důkazů" byly shromážděny údaje z 15 britských a mezinárodních studií, z nichž přibližně polovina zkoumala, zda očkování proti covidu chrání před vznikem dlouhého covidu, pokud osoba nebyla nakažena. Ostatní studie se zabývaly dopadem očkování na lidi, kteří již dlouhým covidem trpí.

Bylo zjištěno, že kromě  přínosu vakcíny, která způsobuje, že se mnoho lidí koronavirem vůbec nenakazí, je u osob, které se virem nakazí, méně pravděpodobné, že se u nich vyvine dlouhý covid, pokud dostaly jednu nebo dvě dávky vakcíny.

Podle dvou studií, které měřily jednotlivé příznaky dlouhodobého covidu, se u plně očkovaných osob méně často než u neočkovaných osob objevují střednědobé nebo dlouhodobé příznaky, jako je únava, bolest hlavy, slabost rukou a nohou, přetrvávající bolest svalů, vypadávání vlasů, závratě, dušnost, ztráta čichu nebo zjizvení plic.

"Existují také důkazy, že u neočkovaných osob s dlouhodobými příznaky covidu, které byly následně očkovány, došlo v průměru ke zmírnění dlouhodobých příznaků covidu nebo k menšímu výskytu dlouhodobých příznaků covid než u osob, které zůstaly neočkovány," uvádí se v přehledu.


Podrobnosti v angličtině ZDE  

2
Vytisknout
5416

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2022