Jak víra v počítače ničí lidem životy

16. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

V Británii v současnosti probíhá veřejné vyšetřování obrovského, neuvěřitelného, dlouholetého skandálu, který stovkám nevinných lidí zničil životy

V letech 2000 až 2014 bylo 736 poštmistrů a poštmistrových v Británii trestně stíháno za krádeže, podvody a falešné účetnictví na pobočkách pošty, které vedli. Jejich životy - a životy tisíců dalších lidí - byly rozvráceny. Byli finančně zruinováni, připraveni o práci, místní lidé se jich stranili, poštmistři upadali do špatného zdravotního stavu, jejich manželství byla zničena. Někteří - od devatenáctileté ženy přes matky malých dětí až po nejrůznější další - byli uvězněni na mnoho měsíců. Nejméně 33 obětí skandálu je nyní po smrti, nejméně čtyři si údajně vzaly život. Ale... neudělaly nic špatného. Neudělaly nic špatného. Na vině byl ve skutečnosti program Horizon, vadný počítačový systém navržený společností Fujitsu a vnucený jejich pobočkám vedením britské pošty.

 

V současné době je to označováno za nejrozsáhlejší justiční omyl v britské historii. A tady je ten kámen úrazu - mnoho provozovatelů pošt hlásilo problémy se systémem Horizon poštovnímu úřadu od samého počátku. Pošta nejenže neprovedla adekvátní šetření, ale požadovala, aby zaměstnanci osobně doplatili z vlastní kapsy peníze, o nichž systém Horizon tvrdil, že v účetnictví chybí,  a stěžovatelům popírala, že by podobné problémy měl i nějaký jiný poštmistr.

Odpovědnost za to všechno nesla  Paula Vennellsová, která v roce 2012 převzala funkci generální ředitelky britské pošty. Pod jejím vedením pošta trestně stíhala stovky poštmistrů. Do dnešního dne, v některých případech po více než 20 letech, nebyl  nikdo z pošty, či společnosti Fujitsu ani nikdo z činitelů pověřených řízením pohnán k odpovědnosti, natož aby sám čelil trestnímu vyšetřování. Namísto toho byly tvrdě potrestány nevinné oběti.


Současné veřejné vyšetřování se kromě jiných palčivých otázek bude zabývat i tím, zda vedoucí představitelé pošty věděli o chybách a závadách v počítačovém systému, ale přesto pokračovali v trestním stíhání a ničení životů. V roce 2019 označil soudce Nejvyššího soudu  přístup pošty za "ekvivalent tvrzení, že Země je placatá" v 21. století.

Neuvěřitelné je, že po tom všem dostala generální ředitelka britské pošty  Paula Vennellsová v roce 2019 (DVA TISÍCE DEVATENÁCT!!) vysoké státní vyznamenání a  také působila jako anglikánská duchovní  a členka poradní skupiny pro etické investice anglikánské církve. V roce 2019, poté, co britská pošta souhlasila s vyplacením téměř 58 milionů liber odškodného postiženým osobám, vydala Vennellsová prohlášení: "Je mi opravdu líto, že jsme nebyli schopni najít řešení mimo trestní stíhání. Je mi líto utrpení, které to způsobilo."


Potíž je, že dnes se technologii dává přednost před reálnými lidmi  i tváří v tvář lidské tragédii mnohem více než před dvaceti lety. Posuňte se v časové ose dál a najdete další a další příklady způsobů, kdy bylo rozhodnuto, že technologie ví všechno nejlépe. V roce 2015 vyšlo najevo, že v jednom tříletém období zemřelo 2 380 nemocných a zdravotně postižených osob krátce poté, co byly na základě počítačového testu uznány ministerstvem sociálních věcí za "práceschopné" a byly jim odebrány nemocenské dávky.

Dnes se pozůstalí rodiče dozvídají, že s algoritmy, které jejich dospívající děti nemilosrdně směrovaly na sociálních sítích směrem k obsahu, jenž podle nich nakonec přispěl k tomu, že si vzaly život, nelze nic dělat, i když whistleblowerka z Facebooku nedávno prohlásila, že tato firma "není ochotna akceptovat, aby i malá míra zisku byla obětována bezpečnosti uživatelů".

V době, kdy skandál s britskou poštou začal vznikat, nebyl Facebook ještě ani zábleskem v oku Marka Zuckerberga; nyní je mnoho technologických firem mocnějších než národní státy. Nyní počítačová kultura řídí svět.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
7673

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2022