Financial Times: Mezi Moskvou a středovýchodní Evropou bylo už vyhoštěno 152 diplomatů

30. 4. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Je to kolaps vlivu Ruska ve středovýchodní Evropě. Vztahy Ruska s bývalými sovětskými satelity vážně zeslábly


V padesátých letech bylo v Moskvě postaveno obrovské československé velvyslanectví, píše Henry Foy z Moskvy v deníku Financial Times. Dnes je tam jen pět akreditovaných českých diplomatů.

 

Tento stav je důsledkem diplomatické války, která zuří během posledních čtrnácti dnů  mezi Ruskem a jeho bývalými koloniemi ve středovýchodní Evropě. Navzájem bylo ze západních velvyslanectví v Moskvě či z ruských velvyslanectví v zahraničí už vyhoštěno 152 diplomatů. Týká se to států od pobaltských zemí, přes ČR až po Bulharsko.

"Není to žádná bouře ve sklenici vody. Je to konec éry pro ruskou přítomnost v bývalých sovětských koloniích," konstatoval Maxim Samorukov z Carnegie Moscow Center. "Po dlouhá desetiletí si Moskva udržovala rozsáhlou přítomnost i vliv v těchto zemích. Nynější krize vážně ochromuje ruský vliv v těchto zemích. Ruské ztráty jsou podstatné."

Většina deportací od 15. dubna byla vyvolána obviněním z Prahy, že ruští agenti způsobiliy výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích, které usmrtily dva lidi. Praha proto vyhostila 18 ruských diplomatů a když Moskva vyhostila odvetou za to 20 lidí z českého velvyslanectví v Moskvě, Praha vyhostila dalších 63 Rusů s požadavkem, aby počet lidí pracujících na velvyslanectvích v obou zemích byl rovný.

V solidaritě s ČR vyhostily ruské diplomaty i další země jako Litva a Slovensko, což také vyvolalo ruskou odvetu, a Bulharsko také vypovědělo ruského diplomata poté, co začalo vyšetřovat ruské výbuchy v bulharských vojenských skladištích. Kromě toho USA a Rusko navzájem vyhostili 10 svých diplomatů na každé straně v rámci nových vzájemných sankcí.

Dopad bude nejsilnější ve středovýchodní Evropě. Bývalé součásti Sovětského svazu jako Litva, Lotyšsko, Estonsko a Ukrajina a bývalí spojenci ve Varšavské smlouvě jako Polsko, ČR a Bulharsko, považovala Moskva po roce 1991 za své důležité evropské partnery. Existovaly silné energetické vazby jako plynovod a dlouhodobé kontrakty o dodávce ropy a zemního plynu, přeshraniční investice a velký počet Rusů žijících ve středoevropských zemích.

Avšak vliv Moskvy ve střední Evropě začal slábnout poté, co se její vztahy s Bruselem a s Washingtonem zhoršily po invazi do Gruzie r. 2008 a po anexi Krymu v roce 2014. A dále to tento měsíc zhoršily vzájemné deportace diplomatů. Andrius Tursa, analytik z poradenské agentury Teneo, zabývající se riziky, upozorňuje, že vlády ve středovýchodní Evropě zřejmě dále omezí spolupráci s Ruskem ve strategických sektorech a bezpečnostních oblastech.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

2
Vytisknout
5398

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2021