Studie: Hmota zpracovaná člověkem je již těžší, než veškerý život na Zemi

14. 12. 2020

čas čtení 1 minuta
Poprvé v historii člověkem zpracované materiály zřejmě váží více, než veškerý život na Zemi. Zjistila to studie v časopise Nature zkoumající bod zvratu, po kterém se lidský vliv projevuje silněji, než vliv přírodního světa.


Hmotnost silnic, budov a dalších postavených nebo vyrobených materiálů se zhruba každých 20 let zdvojnásobuje a autoři tvrdí, že v současnosti tyto materiály váží 1,1 terratun (1,1 bilionu tun).

Jak lidstvo stupňuje neukojitelnou spotřebu přírodních zdrojů, hmotnost živé biomasy - stromů, rostlin a zvířat - od začátku zemědělské revoluce klesla o polovinu a dnes činí 1 terratunu.

Studie ukázala, že hmotnost lidmi vyrobených objektů na počátku 20. století dosahovala pouhých 3 % hmotnosti globální biomasy.

Avšak od boomu globální produkce po 2. světové válce se výroba a stavebnictví rozběhly natolik, že lidé dnes v průměru produkují ekvivalent hmotnosti všech osob žijících na zemi každý týden.

Rok 2020 zřejmě znamená okamžik, kdy se lidmi zpracované materiály staly hmotnějšími než globální biomasa.

Podle autorů studie lidé ročně vyrobí zhruba 30 gigatun nejrůznějších zpracovaných materiálů.

Při současné míře růstu by lidmi zpracované materiály v roce 2040 vážily až 3 terratuny. Současně s tím biomasy dále ubývá, zejména kvůli odlesňování a změně využití půdy vyvolané intenzívním zemědělstvím.

Budovy a silnice tvoří největší část lidmi zpracované hmoty a řada trendů ve stavebnictví - včetně přechod od cihel k betonu v polovině 50. let - přispěla ke zrychlené akumulaci této hmotnosti.

Podle hlavní autorky Emily Elhachamové studie indikuje přehnaný vliv lidstva na přírodní svět.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4876

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2020