Zeman: Já vám dám Koudelku!

4. 12. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Prezident Miloš Zeman zadal Bezpečnostní informační službě (BIS) neslýchaný úkol: Chce jména ruských agentů v ČR a detaily živých operací. Hra je vypočítána na to, aby ji Zemanem nesnášený ředitel BIS Michal Koudelka politicky nepřežil. Teoreticky může Koudelkův úřad požadované informace s odvoláním na ochranu zdrojů a metod neposkytnout - pak jakoby potvrdí Zemanovo obvinění, že jde o "čučkaře". Nebo údaje předá - a pak ohrozí své zpravodajské zdroje, práci a možná i životy svých lidí.


Ve čtvrtek se Zemanovým úkolem pro BIS na Koudelkovu žádost zabýval sněmovní výbor pro zpravodajské služby. Ten se pokusil z ožehavé situace elegantně vybruslit. Doporučil BIS prezidentovi informace poskytnout, ale jen v rozsahu, který neohrozí další fungování služby.

To v zásadě znamená, že Zeman se dostane výhradně jen k informacím, které bude BIS považovat za bezpečné předat. Zbytek pro něj a jeho poradce bez bezpečnostní prověrky zůstane nadále v režimu utajení.

Hrad ovšem zaslal poslancům neslýchaně arogantní dopis. Uvádí se v něm mimo jiné:

"Vztahy mezi prezidentem republiky, vládou a zpravodajskými službami jsou nastaveny jasně a platí, že zpravodajské služby zákonným adresátům svá tvrzení dokládají. Pokud by tak nečinily, vymkly by se kontrole a svému poslání," dezinterpretuje Hrad platný zákon č. 153/1994 Sb. o zpravodajských službách.

V paragrafu 12 odst. 1 zákona je jasně řečeno: "Činnost zpravodajských služeb podléhá kontrole vlády, Poslanecké sněmovny a Orgánu nezávislé kontroly zpravodajských služeb České republiky (dále jen „orgán nezávislé kontroly“). Rozsah a způsob kontroly zpravodajských služeb stanoví tento nebo zvláštní zákon."

Hrad se tedy staví vůči BIS do pozice kontrolní instance, která mu zcela jasně naprosto nepřísluší. Není na něm, aby posuzoval, jak BIS pracuje. Od toho jsou jiní - vláda, sněmovna a orgán nezávislé kontroly.

Opět jsme jednou v situaci, kdy Zeman naprosto drze a neslýchaně překračuje své vesměs symbolické ústavní pravomoci a intervenuje do sfér, kde nemá jakožto prezident co dělat.

Expert na Divoký Východ, mafiánské struktury a zpravodajské služby Mark Galeotti ovšem na serveru Balkaninsight (!) uvádí dosud neobvyklé vysvětlení Zemanovy motivace, které je založeno na vyjádření nejmenovaného analytika: "Zdá se, že Zeman je opravdu ochoten vypálit Prahu, aby dosáhl na Koudelku." - Galeotti odsud dovozuje, že Zeman jen schválně škodí a jde osobně po Koudelkovi, protože ho prostě nesnáší. Zpravodajské kombinace hledat netřeba.

Výsledkem Zemanova tlaku - pokud by se mu ustupovalo - však může být i zpravodajská izolace České republiky od Západu, redukce spolupráce v oblasti citlivých informací, jakou už před lety zažilo Maďarsko. O této zemi se prostě mezi západními zpravodajci dávno ví, že poskytovat citlivé informace tamním službám může být skoro totéž, jako předávat je rovnou Rusům.

Výsledkem pak je, že se k Maďarům nedostávají ani ty informace, které by jim v případě existence politické vůle umožňovaly se před ruským vlivem a jeho navyšováním účinně bránit.

Jinak řečeno, jestli se Zemanovi - ať už jedná z jakýchkoliv pohnutek - podaří zrušit zpravodajskou reputaci ČR u spojenců, povede to mj. k tomu, že ruské plány na postupné převážení ČR do své plánované vlivové sféry v Evropě budou zase o něco blíže svému uskutečnění.

Už proto by měl hradní přípis poslancům ve věci BIS býti uveden proslulou větou docenta Chocholouška před odpálením tarasnice: "Já vám dám Koudelku!"

0
Vytisknout
11396

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2020