Mezitím v Absurdistánu 154:

Kaczyński posiluje svou moc nad polskými médii

8. 12. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut
Foto: Vratislav je proslulá častým vykolejením tramvají

Chcete-li porozumět, jak funguje polský stát a co to znamená podnikat v Polsku, stačí, abste si přečetli jen jedinou tuto zprávu: firma v městě Jaworzono požádala místní komunální úřad, aby odstranil díry v silnici, která vede k jejímu skladišti, protože je stav té silnice tak strašný, že tam kamiony nemohou dojíždět bezpečně. Městský komunální úřad reagoval, ať si tu silnici na vlastní náklady opraví firma sama. Firma odpověděla, že majetkem silnice je město a je jeho povinností tu silnici opravit, a pokud ji neopraví, firma bude město žalovat za škody způsobené jejím kamionům. A jak to město vyřešilo? Umístilo na tu silnici omezení rychlosti na 5 km/hod. Když jedete rychlostí 5 km/hod., své vozidlo nepoškodíte, a pokud se pokusíte jet rychleji, je to holt vaše vlastní chyba. Problém vyřešen.

 

A takto to vypadá, když jste v Polsku podnikatel. Stát, který od vás vybírá daně a různé další poplatky vám ani v nejmenším nepomůže a v každém případě se snaží vyvléknout z jakékoliv odpovědnosti. Není tedy divu, že když stát konečně něco udělá, je nutné to oslavit. A tak ve vesnici Ogrodzieniec se starosta a celá řada místních hodnostářů účastnili ceremonie, při které přestřihli pásku při otevření nové silniční infrastrukturní investice. Co že to bylo? Zpomalovací práh na silnici. 

Jiná oslava se konala ve Vratislavi. Město, které po mnoho desetiletí investovalo většinou do velkých věcí, jako byl nový stadion pro Euro 2012, další stadion pro světové hry r. 2017, zakoupilo si za pouhých 6,5 milionu zlotých (39 milionů Kč) soubor obrazů Marylin Monroeové (aniž by tušilo, so si s nimi počne) drsně zanedbalo svou tramvajovou síť. V důsleku děsivého stavu mnoha kolejí dochází ve Vratislavi k častému vykolejení tramvají, což, mimo jiné, zaznamenává facebooková stránka s názvem “Czy wrocławskie MPK dziś już jebło?” a vykolejené vratislavské tramvaje se stalu celonárodním memem. Lidé se dokonce sázejí o to, kolikrát tramvaje vykolejí.    Nedávno místní noviny oslavovaly "Sté vykolejení roku 2020!", na což vratislavský dopravní podnik reagoval zuřivým protesetm: "Kde jste vzali tato čísla? Letos nám tramvaje vykolejily jen třiaosmdesátkrát!" zněla reakce města na oficiálních facebookových stránkách místních novin. Debata o počtu těch vykolejení pokračovala po dobu několika dní, během nichž bylo zjištěno, že rozdíl v těch počtech je způsobem skutečností, že místní dopravní podnik počítá jen ty případy vykolejení, kdy bylo zapotřebí jeřábu k vrácení tramvaje na koleje. Případy, kdy zadní vůz tramvaje jede po jiné koleji než přední vůz, což se dá napravit zpětným pohybem tramvaje přes výhybku, jsou prý v jiné kategorii. Nicméně celá debata o počtech vykolejení rychle zastarala, protože o několik dní později vykolejila další tramvaj, takže současný počet vykolejení je 101 (nebo 84, pokud věříme dopravnímu podniku).

No, je to všechno tak trochu trhlé, ale alespoň je to legální a není to tak otřesné jako oslavy 29. výročí prvního vysílání Radia Maryja kněze Tadeusze Rydzyka. Jak obvykle, mše svaté se účastnila obrovská vládní reprezentace (někdo spočítal až 27 politiků). Tito politikové z vládní koalice a několik duchovních - mnoho z nich bez roušek - porušily několik proticovidových předpisů.

Nepřekvapilo absolutně nikoho, že policie na oslavy Rádia Maryja nepřišla s obušky tu skupinu lidí rozehnat za to, že porušují protikoronavirové předpisy tak, jak to policie dělá v případě demonstrací žen. Policie vlastně vůbec přítomna nebyla, ani nebyl přítomen prezident Duda. Ten ale alespoň později poslal dopis, v němž přirovnal založení Rádia Maryja k tak důležité historické události, jakou byla bitva o Varšavu v roce 1920, kdy polská armáda porazila bolševickou invazi.

Ve svém kázání mluvil Tadeusz Rydzyk o nedávném vývoje ohledně pedofilních skandálů v církvi. Podle něho je biskup Janiak, obviněný z utajování pedofilních skandálů, "mučedník", a obt útoků. O pachatelích řekl jen jedno: "No tak dobře, tak ten kněz zhřešil. No a co! Kdo z vás nejste v pokušení?"   Dostalo se mu za to bouřlivého potlesku od přítomných, i od ministra spravedlnosti a od ochránkyně práv dětí (!).

Mezitím informovala jedna opoziční poslankyně  prokurátory o tom, že během této oslavy byly porušovány protikoronavirové předpisy a požadovali, aby jednali. No ano, policie takové situace vyšetřuje - jako když bylo při biřmovací mši v Mszané Dolné přítomno příliš mnoho lidí - ale , proboha, jak naivní je ta poslankyně. Opravdu si myslí, že v Polsku existuje jediný prokurátor dostatečně nezávislý na to, aby zahájil vyšetřování protizákonného shromáždění v Rydzykově kostele, jehož se zúčastnil jeho šéf?


Jestli se někdo musí bát, je to ta žena, která v tom kostele házela vajíčka. Čelí nyní dvěma letům vězení za to, že "urazila náboženské city". Vyšetřování provádí vojenská policie, protože se oslava konala ve vojenském kostele  (ano, v Polsku máme vojenské kostely a kněží mají obyčejně hodnost důstojníka a dostávají důstojnické platy, i když kostely už armáda nepoužívá, protože jsou v městech, kde už armáda není přítomna).

Házení vajíček v kostele je strašlivý zločin. Ničit umělecká díla zjevně zločin není, protože policie nijak nezasáhla, když byla ve Słubici zničena nástěnná malba, oslavující stávky žen.  Malba byla stoprocentně zamazána nasprejovanou barvou. Soukromá osoba vyhlásila cenu 5000 zlotých (30 000 Kč) za informace o pachatelích. Dovíme se ale, jestliže budou chyceni? O tom lze nyní vážně pochybovat poté, co státem ovládaní fosilní společnost Orlen si koupila mediální impérium Polska Press, vydavatele 20 z 24 regionálních deníků, více než stovky místních listů a 500 internetových serverů.


Orlen totiž prý potřebuje rozšířit svůj objem prodeje, vstoupit na trh reklamy a zlepšit své "nástroje pro velká data". Je ale možné říci, že tato koupě, spolu s nedávnou koupí Ruchu, největšího polského distributora tisku, je realizací dlouhodobého Kaczyńského snu o "obnovení polonizace sdělovacích prostředků".  A "obnovení polonizace" samozřejmě znamená "podřídit polská média moci strany Právo a spravedlnost". Kaczyński říkával, že chce "vidět ve Varšavě druhou Budapešť".  Pokud jde o média, tohoto cíle se mu daří dosáhnout. V mnoha jiných ohledech také.

Holandský parlament nedávno donutil holandskou vládu, aby zažalovala Polsko u Evropského soudního dvora  a požaduje, aby se k této žalobě připojily i další země EU. Za pouhých pět let vlády Kaczyńského se Polsko proměnilo z rostoucí hvězdy v Evropě v párijský stát...

Staré vtipy z komunistické éry se vracejí a v Polsku zase kolují. V jednom z nich Kaczyński zemře, jde do pekla a potká tam Hitlera. Řekne mu: "Kdyby mělo Polsko tvou armádu, nikdy byste nás neporazili." Hitler mu odpovídá: "Kdybych já měl tvá média, Němci by si dodnes mysleli, že jsme druhou světovou válku vyhráli!"





0
Vytisknout
10038

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2020