"Ruský internet" znamená sovětský útlak

13. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
Pokud se ruské vládě podaří oddělit internet od globální sítě, vrátí to zemi o dekády nazpět, píše Juri Rescheto.


Stejně jako miliony sovětských občanů můj otec sedával v obýváku, kouřil a čekal na večerní film následující po každodenních zprávách - relaci Vremja.

Oblaka dýmu v obýváku zmizela a můj otec, stejně jako miliony Rusů, již nekouří. Ale Vremja se vysílá stále.

I když zprávy a politická prohlášení jsou dnes o něco modernější, barevnější, živější, obsah je takřka každý den stejný: Třetina prezidentu Putinovi, třetina premiéru Medveděvovi, třetina zlému Západu. Pokud je to příliš, můžete si pustit internet. Jenže tomu může být brzy konec.

Duma rozhodla: Rusko se brání! Před kým? Před Američany, samozřejmě - před kým jiným? Většina velkých internetových serverů se nachází v USA a Američané, vzhledem k tomu, jak jsou zlí, mohou prostě odříznout Rusko od světové sítě. Takže Rusko musí mít vlastní internet nezávislý na USA, tvrdí některé hlasy v Dumě.

Kritici nicméně tvrdí, že úřady ve skutečnosti plánují zrušit internetové svobody a zařídit totální sledování, aby umlčely protikorupční oponenty a všechny, kdo s nimi nesouhlasí.

Tento víkend vyšlo do ulic Moskvy až 15 000 lidí - dokonce více, než kvůli vysoce nepopulární důchodové reformě. To je jasné znamení, že si lidé nepřejí, aby internet začal vypadat jako Vremja, tj. stal se vysoce cenzurovaným.

Takže je "ruský internet" vůbec technicky proveditelný? Je to vysoce nepravděpodobné, tvrdí experti.

Jaký paradox! Rusko se svým vysoce vyspělým IT průmyslem, je považováno za jednu z nejrozvinutějších zemí světa, pokud jde o digitální sektor. V moskevském metru i 80 m pod zemí můžete provozovat bankovnictví nebo se objednat k lékaři, díky silné wifi zdarma.

Rusko má jednu z nejlevnějších mobilních internetových infrastruktur na světě a startupy úspěšně konkurují na světovém trhu. Ale nyní vzniká riziko, že internet ztratí jednu z nejzákladnějších funkcí: Volnou výměnu informací.

Dnes vláda přistupuje k internetu jako k nepříteli. A Putin, bývalý tajný agent, považuje internet primárně za zlý vynález amerických zpravodajských služeb, s nímž je třeba bojovat.

Pokud Putin prosadí svou, všechno bude vypadat jako Vremja. Ani reality show, ani zpravodajský pořad, jehož kritické reportáže se týkají výhradně čehokoliv jiného kromě Ruska.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9823

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2019