Myslíte si, že brexitovou Británii může zachránit Commonwealth? To je naprostý přelud

13. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Australané si přejí, aby se Británii dařilo dobře, napsal bývalý premiér Kevin Rudd. Ale neexistuje způsob, jak by volný obchod s námi nebo někým jiným mohl vyrovnat škody vyvolané vystoupením z EU.


Dotýká se mě, že zatímco se britský parlament blíží uzavření kauzy brexit, brexitéři mnohokrát zmiňují Austrálii, Kanadu, Nový Zéland a Indii jako magické alternativy k nynějšímu britskému obchodu a investičním vztahům s EU. To je ten nejšílenější z mnoha šílených argumentů kampaně za brexit. Je to jen čistá tvrdohlavost.

Pokud bude Británie pokračovat v tom, co budoucí historici legitimně označí za nejdelší sebevražedný dopis v historii, tvrdou skutečností je, že matematika prostě nepodporuje představu věrohodných ekonomických alternativ k Evropě. Ať se kdokoliv vynasnaží sebevíc, výsledkem je, že 65 milionů obyvatel Austrálie, Kanady a Nového Zélandu se ani nepřiblíží trhu s 450 miliony Evropanů.

Pokud jde o Indii, hodně štěstí! Indická obchodní byrokracie je nejmerkantilističtější a nejprotekcionističtější na světě. V roce 2009 levou zadní potopila pravidla z Dauhá. Ve stejném roce jsem jako australský premiér zahájil v Dillí jednání o volném obchodě. O deset let později tato jednání zůstávají bez výsledku.

Takže jako bývalý předseda ministerské akční skupiny Britského společenství národů (Commonwealthu) mám melancholickou povinnost oznámit, že myšlenka starého společenství coby možné náhrady současného britského ekonomického uspořádání vůči Bruselu je jen iluzí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7301

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2019