Jak se turecké spojenectví s Madurem může rozpadnout

13. 3. 2019

čas čtení 3 minuty
Podpora Ankary pro venezuelský režim je vesměs pragmatická - a křehká, upozorňuje Imdat Oner. - Nicolás Maduro se drží moci. Jak dlouho se mu to bude dařit může záviset na tom, kolik podpory získá od spojenců mimo západní polokouli, včetně Turecka.


Turecko, člen NATO a dlouhodobý, byť odcizující se spojenec USA, se přidalo k zemím jako Čína, Rusko, Írán a Indie při podpoře Madurovy legitimity coby prezidenta - poté, co více než padesátka jiných zemí uznala za dočasnou hlavu státu Juana Guaidóa. Blízké vztahy s prezidentem Erdoganem umožňují Madurovi, aby se udržel pod rostoucím tlakem izolace a sankcí.

Avšak existují důvody myslet si, že turecké vazby na Madura nejsou příliš pevné. Nedávný entuziasmus Turecka je důkladně zakotven v zájmech, které jsou pragmatičtější a méně geopoliticky ukotvené než v případě Ruska a Číny - států, které dlouho usilovaly o získání vlivu na jihoamerickém kontinentě. Pro Ankaru byla venezuelská krize výnosná. Madurův režim prodal Turecku významné množství zlata výměnou za základní potraviny. Vloni jistá turecká firma dopravila z Venezuely zlato v hodnotě takřka 900 milionů dolarů. Turecko se naopak stalo klíčovým exportérem pro hlavní Madurův klientelistický potravinový program (CLAP). V současnosti Turecko zajišťuje 69 % dodávek programu ve Venezuele.

Existuje však několik důvodů, proč se domnívat, že tlak Washingtonu přiměje Ankaru k přehodnocení dosavadní venezuelské politiky.

Za prvé, Trump může být motivován k potrestání Turecka za obcházení sankcí. Dokonce může Washington uvalit sankce na Turecko, jak to udělal vloni kvůli uvěznění amerického pastora v Turecku, kterého obvinili ze špionáže a napomáhání terorismu.

Přicházejí zprávy, že je Turecko vystaveno rostoucímu tlaku, aby přestalo z Venezuely nakupovat zlato. Kromě toho Trumpova administrativa nedávno varovala zahraniční finanční instituce a banky, že mohou čelit sankcím, pokud se podílejí na transakcích výhodných pro Madurovu vládu. To se týká i turecké vlády, vzhledem k tomu, že se některé státní banky podílejí na transakcích s venezuelskými finančními institucemi. Kromě toho Trumpova administrativa hodlá odebrat Turecku a Indii status preferenčního obchodního partnera pro rozvojové země.

Takový tlak může být pro nestabilní tureckou ekonomiku příliš. Jak ukázaly předchozí americké sankce, USA mohou výrazně poškodit Turecko a přimět Erdogana k omezení podpory pro Madura.

Navíc angažmá ve Venezuele může poškodit vztahy Turecka s dalšími latinskoamerickými zeměmi. Takže zejména Limská skupina může zvýšit tlak na Erdoganovu vládu. Turecko by zřejmě nechtělo riskovat investice a spolupráci v regionu kvůli Madurovi.

Konečně, Guaidó může navázat s Tureckem přímá jednání, jako to už udělal v případě čínských představitelů, a poskytnout Ankaře nezbytné garance.

Přerušení turecké finanční podpory by zatlačilo Madurovu vládu dále do kouta a neochotu Washingtonu i Limské skupiny tolerovat podporu Madura prostřednictvím alternativních mechanismů založených aktéry z prostoru mimo západní hemisféru.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8254

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2019