Dánský mlékárenský gigant chce "bezemisní" mléko do roku 2050

13. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Mlékárenský gigant Arla chce omezit emise skleníkových plynů a pracuje na plánu zahrnující zemědělskou produkci, výrobu a dopravu.


Nový emisní plán zahrnuje poprvé i zemědělskou produkci mléka na farmách. Klíčovým rysem plánu je cílení na 30 % snížení skleníkových plynů k roku 2030 a zcela CO2 neutrální produkce mléka k roku 2050.

Výkonný ředitel Peder Tuborg prohlásil, že klimatické cíle jsou pro společnost důležitým krokem. "Je to správná věc s ohledem na dnešní stav světa. Dopady oxidu uhličitého na svět nejsou udržitelné. A spotřebitelé mají jasnou agendu. Půjdou někam jinam, pokud zaostanete," prohlásil Tuborgh pro list Politiken.

Tuborgh a Arla se rozhodli rozumně, tvrdí Jan Holm Ingemann, zemědělský ekonom na katedře politologie Aalborgské univerzity.

"Dává to smysl. Skoro bych to nazval nezbytným rozhodnutím Arly. A Arla není sama, kdo takové rozhodnutí přijal," prohlásil Ingemann.

"Pokud si chcete udržet důvěru mladších spotřebitelů, je to nezbytné. Požadují akci. Pro ně slova nestačí, takže musíte ukázat, že si umíte stanovit ambiciózní a vizionářské cíle," dodal výzkumník.

Klimatický plán firmy Arla se dotkne 1,5 milionu krav, 10 000 farem a 70 mlékáren v severozápadní Evropě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7478

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2019