Mluvčí Dolní sněmovny vyloučil další hlasování o Mayové smlouvě o brexitu

18. 3. 2019

čas čtení 1 minuta




Theresa Mayová doufala, že se jí podaří opakovaně předkládat svou dohodu s Bruselem o brexitu, která byla už poslanci dvakrát velkou většinou odmítnuta, do té doby, než se jí přesvědčováním a korupcí podaří přimět poslance, aby ji schválili. Fundamentalistické severoirské straně DUP například Mayová schválila další velké finanční dotace, pokud její dohodu podpoří.

Tuto strategii v pondělí odpoledne zlikvidoval předseda Dolní sněmovny John Bercow, když poukázal na parlamentní předpis, datující se od roku 1604 (!), že poslanci nemají právo znovu a znovu předkládat parlamentu k hlasování návrhy, které už byly odmítnuty.

Strategie britské vlády ohledně brexitu se tak octla v neřešitelné krizi.

Spekuluje se o tom, že by se snad britská vláda mohla pokusit zrušit toto (tj. letošní) zasedání parlamentu a vyhlásit nové, aby mohla dohodu Mayové o brexitu předložit parlamentu k hlasování beze změny napotřetí. JInou možností by bylo uspořádat poslanecké hlasování o tom, zda zrušit praxi platnou od roku 1604,  že se nesmí rezoluce vnucovat k hlasování poslancům opakovaně. Obojí je značně nepravděpodobné.

Skutečnou změnou by však bylo, kdyby vláda schválila možnost nového referenda o dohodě Mayové.

Podrobnosti v angličtině ZDE 


Historicky nastavený koncept vlastnictví je chybný - ničí náš svět

18. 3. 2019

čas čtení 7 minut

Mladí lidé, kteří demonstrují v ulicích proti globálnímu oteplování, mají pravdu: krademe jim jejich budoucnost. Ekonomika je ekologické pyramidové schéma, které vrhá svá pasiva na mladé a dosud nenarozené lidi. Současný růst ekonomiky závisí na mezigenerační krádeži, píše George Monbiot.

Jádrem kapitalismu je obrovský a málokdy zkoumaný předpoklad: Máte právo na tak velký podíl světových zdrojů, jaký si za své peníze můžete koupit. Můžete si koupit kolik pozemků chcete, kolik atmosférického prostoru chcete, kolik nerostných látek chcete, tolik masa a ryb, kolik si jich můžete dovolit, bez ohledu na to, koho o to připravíte. Když za to dokážete zaplatit, můžete vlastnit celá pohoří a úrodné planiny. Můžete pálit tolik paliva, kolik chcete. Každá libra nebo dolar vám zajistí nezpochybnitelné právo vlastnit přírodní bohatství světa.

Mezitím v Absurdistánu 99:

Chudí učitelé, nahá žena v sauně, cestující kradou autobusy a státní televize zakazuje oblíbené zpěváky

18. 3. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Znovu se ukázalo, že charitativní projekt Jurka Owsiaka Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy je silně zakořeněn v srdcích Poláků. Letošní finále skončilo tím, že se sebralo 175 938 717,56 zlotých (1,055 miliardy Kč), což je téměř o 50 milionů zlotých (300 milionů Kč) více než v předchozím, také rekordním roce. Trvalá zuřivost strany Právo a spravedlnost proti Owsiakovi, jak se zdá, u Poláků vyvolává velký hněv. Nyní dávají peníze nejen na pomoc dětem, ale také jako výraz svého protivládního protestu.

Rozhovor Britských listů 210. Česká společnost i vláda mají trvale záporný postoj k lidským právům

15. 3. 2019

čas čtení 1 minuta


Mark Martin je už sedmým rokem ředitelem české pobočky lidskoprávní organizace Amnesty International. AI se v ČR zabývá právem romských dětí na vzdělávání, usiluje o propuštění vězňů svědomí na celém světě, protestuje proti vývozu českých zbraní do problematických válek a oblastí, poukazuje na to, že se česká vláda dosud nevyrovnala se zločinem násilné sterilizace romských žen, a snaží se přesvědčit ČR, aby splnila své mezinárodní povinnosti a přijala alespoň minimum uprchlíků, utíkajících z válek a před pronásledováním. V tomto Rozhovoru Britských listů s Markem Martinem hovoří Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. března 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

O Slovácích a Češích a jejich prezidentské volbě

18. 3. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Tak se předvolební průzkumy na Slovensku v tom podstatném nemýlily a pan Mistrík udělal velmi dobře, když na jejich základě odstoupil z voleb ve prospěch paní Čaputové. Ta získala přes 40% hlasů a zvítězila prakticky na celém Slovensku, nikoli jen ve velkých městech. Maroš Šefčovič, kandidát slovenské levice, strany Směr, získal jen necelých 19% a za ním se 14% a 10% skončili kandidáti Harabin a Kotleba.

Konzervativní poslanci požadují, aby Theresa Mayová odstoupila

18. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

 
Když v neděli britská premiérka Theresa Mayová osobně telefonovala celé řadě konzervativních fundamentalistických poslanců ve snaze je přesvědčit, aby v nadcházejícím týdnu hlasováním podpořili její už dvakrát velkou parlamentní většinou odmitnutou dohodu s Bruselem o brexitu (Mayová se je snaží vydírat výhrúžkou, že jinak žádný brexit nebude), 40 poslanců jí řeklo, že její dohodu s Bruselem hlasováním podpoří pouze v tom případě, pokud Mayová veřejně přislíbí, že co nejdříve abdikuje, nejlépe už v dubnu. Podle těchto fundamentalistických brexitérů má Mayová odstoupit a další etapu "vyjednávání o brexitu" má vést nový premiér. (Skutečnost, že Evropská unie mnohokrát zdůraznila, že vyjednávání je ukončeno a znovu otevírat se nebude, těmto brexitérům jaksi nedochází.)

Brexit je důsledkem směsice arogance a nekompetence z anglických privátních škol

18. 3. 2019

čas čtení 4 minuty



Poučením z katastrofy brexitu bude muset být zrušení vazby anglického státu na absolventy hrstky privátních, zastaralých škol


Mezi mnoha absurditami brexitu vévodí jedna, která ho posunula do říše surreálna: obrovský vliv fundamentalistické brexitérské sekty v Konzervativní straně, známé pod jménem European Research Group, ERG, píše John Harris. Tato skupina 90 ideologů drží klíče k budoucímu osudu Theresy Mayové i její dohody o brexitu s Bruselem. Šéfem skupiny je "poslanec pro osmnácté století" Jacob Rees-Mogg.

Antisemitismus jako účinná politická zbraň i v české kotlině?

18. 3. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Lidové noviny tento víkend otiskly článek s názvem Antisemitismus nové levice, v němž novinář Pavel Matocha označil starostu Prahy 1 Pavla Čižinského za antisemitu, protože ostře kritizuje izraelskou politiku vůči Palestincům a údajně trpí nenávistí vůči Státu Izrael. Autor textu používá osvědčenou dehonestační metodu, když Čižinského a další evropské liberály včetně Jeremyho Corbyna cejchuje jako představitele nové levice, která je prý promořena antisemitismem. Jak ukazují trpké zkušenosti některých britských levicových politiků i amerických progresivních demokratů, antisemitismus je účinným bičem na politické oponenty - tak proč to nezkusit i u nás.

Muž v holandském Utrechtu začal střílet na tramvaj

18. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta


Ozbrojená policie v pondělí prohledávala celou řadu budov v holandském městě Utrecht poté, co v rámci možného teroristického útoku začal jeden muž střílet na tramvaj. Jednu osobu usmrtil a asi 20 zranil, některé vážně.

K indicentu došlo asi v 10.45 dopoledne na stanici na křižovatce 24 Oktoberplein. "Teroristický motiv nemůže být vyloučen," konstatoval policejní mluvčí Bernhard Jens.

Utrechtská policie vydala fotografii získané průmyslovou kamerou podezřelé osoby, kterou jmenovala jako v Turecku narozeného Gökmana Tanise, a varovala veřejnost, aby se k němu nepřibližovala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Izrael: Destabilizující faktor na Blízkém východě

18. 3. 2019 / Jan Darmovzal

čas čtení 11 minut

Děti. kterým není ani 10, jsou zatýkány, vyslýchány, a jejich matkám je sděleno, že budou zastřeleny, pokud se nepřiznají k vymyšleným "zločinům". Izrael vězní stovky palestinských chlapců po dobu jednoho roku. Toto je jejich svědectví.



Spojené státy americké uspořádaly ve Varšavě konferenci proti Íránu, která se konala ve dnech 13 a 14 února. Írán měl být ústředním tématem této konference spolu s Palestinou. Obě tyto geopolitické výzvy stojí za mnohými vráskami, které přibyly na čele americké administrativy, protože obě zůstaly do značné míry nevyřešené, ba spíše naopak. Rostoucí vliv Íránu na Blízkém východě a tzv. "Dohoda století" (mírové urovnání mezi Palestinci a Izraelci) byly těmi hlavními náměty, kterými se delegáti na konferenci měli zabývat. Pochopitelně, se tohoto cirkusu nezúčastnili ani íránští ani palestinští zástupci.

Israel: The destabilising element in the Middle East

18. 3. 2019 / Jan Darmovzal

čas čtení 6 minut



The United States of America arranged for an anti-Iran conference to take place in Warsaw on 13th and 14th of February. Iran was supposed to be the main subject of this conference alongside Palestine. Both of these geo-political challenges seem to have added many wrinkles to the American administration since both have remained largely unresolved. Iran‘s growing influence in the Middle East and the so called „Deal of the Century“ (a peace settlement between the Palestinians and the Israelis) were the two central topics of the conference. Understandably, neither the Iranian nor the Palestinian officials took part in this shenanigan.

Špinavá cela pro špinavou teroristku a myš, která má tykadla

18. 3. 2019

čas čtení 14 minut


Nové zprávy o nových dozorcích z nové cely Markéty Všelichové v členském státě NATO.

Převzato z FB MV , píše Pavel Pečínka:


"...Tento týden přišel od Markéty s půl ročním zpožděním dopis, který napsala během svých prvních dvou týdnů strávených v Izmiru po přesunu z Vanu. Momentálně je už několik měsíců ve standardních, tedy v podstatně lepších podmínkách, než o kterých píše v tomto svém prvním dopise z Izmiru ….

Milá mámo, táto a čtenáři,

teď jsem v malé špinavé místnosti. Není tady žádné vybavení jako konvice a další. Víte, že část mého života, jsem strávila ve squatech, takže pokud řeknu, že nějaké místo je špinavé, musí to být opravdu velmi špinavé. Vyskytuje se tady nějaký druh hmyzu, nevím jak se jmenuje, nikdy jsem nic takového neviděla. Je to stejně velké jako myš, ale má to „tykadla“, takže to asi nebude myš. Obvykle nemám problémy s pavouky a brouky. Žádného z těchto zvířat jsem se nikdy nebála. Ale když jsem se setkala s jedním z těchto „exemplářů“ v koupelně a poté jsem ho našla v botě, musím Vám říct, že se necítím v této místnosti dobře.

„Zázračnica“ Čaputová nemá konečné víťazstvo isté

17. 3. 2019 / Igor Daniš

čas čtení 18 minut

(slovenské prezidentské voľby)

V prvom kole prezidentských volieb na Slovensku napriek veľkému spoločenskému záujmu bola voličská účasť iba 48,74 percent. Podľa predpokladov vyhrala so 40,57 percentami Zuzana Čaputová a na druhom mieste nakoniec po boji skončil s 18,66 % eurokomisár Maroš Šefčovič. Na treťom skončil Štefan Harabin s 14,37 % a na štvrtom Marian Kotleba s 10,39 %.

Protesty ve Francii, v Srbsku, v Černé Hoře a v Albánii

17. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Už po osmnácté došlo v sobotu v centru Paříže k protestům žlutých vest, které však byly infiltrovány velkým množstvím profesionálních, maskovaných násilníků. Ti rozbíjeli výlohy luxusních obchodů na bulváru Champs-Élysées a zničili slavné restaurace v této ulici, zejména luxusní restauraci Le Fouquet, kam chodíval bývalý francouzský prezident François Mitterrand. Zapalovali však také nesmyslně novinové kiosky na ulici, jejichž majitelé a prodavači určitě nepatří k nejbohatším Francouzům. Do sobotního večera policie zatkla téměř 240 demonstrantů a odhadovala, že se demonstrace účastnilo asi 10 000 lidí.

V Paříži se v sobotu mezitím konala daleko větší demonstrace proti globálnímu oteplování.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Nová ODS a stará ČSSD

16. 3. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Výkonná rada ODS jednomyslně rozhodla o vyloučení Václava Klause ml. ze strany, což podle mého soudu brilantně zdůvodnila tím, že Klaus ml. jedná dlouhodobě ve zcela konkrétních případech proti jejím zájmům, ba dokonce odmítá ODS volit v evropských volbách. Kromě toho byl také rozhodnutím vedení ODS vrácen Ivan Langer do pozice řadového člena strany.

Vrána k vráně si sedá, rovný rovného si hledá.

16. 3. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

 

Všimněte si reklamních bannerů na tzv. Pravém prostoru. Všechny jsou, samozřejmě, podvodné, čistokrevná zlodějna. Žádná náplast nezpůsobí, že zhubnete o 25 kilo. Žádný "trik bankéřů", jen obyčejný scam. Zázračný lék na cukrovku - objednejte jen za 1495 Kč, sleva platí pouze dalších 15 minut - to není, je to podvod, který může zabíjet (je nabízen s lidem s vážnou nemocí jako lék).

Provozovatel média si samozřejmě může zvolit, jaké typy reklamy, od jaké reklamní sítě atd si může nechat zobrazovat. Tento typ reklam volí pornoweby a jim podobné: tam kde nejsou žádné zábrany a jede se jenom kšeft (tyhle reklamy vydělávají velmi dobře). Žádný rozumný vydavatel si tyhle sračky na svůj web neumístí, bez ohledu na to že vynášejí víc než jiné.

A když se podíváte do pravého horního rohu, vidíte tam odkaz 18+. Kam vede? Na rozcestník pornowebů.

"Konzervativní a pravicový" deník? Prd. Obyčejní podvraťáci to jsou.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Co vypovídá novozélandský útok o pravicovém extremismu?

16. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Vlny terorismu sledují vzorec: po dlouhém růstu příprav, který nikdo nezaznamená, dojde k spektakulárnímu útoku, který nakonec vede ke koncentraci zdrojů v boji proti terorismu a bezpečnostní jednotky začnou vítězit ve svých snahách udržet veřejnost v bezpečí. Tento cyklus trvá dlouhé roky, někdy i desetiletí, píše Jason Burke.

Pravicový terorismus roste od roku 2000. V roce 2011 usmrtil v Norsku Anders Breivik 77 lidí. Pak došlo k zabití 11 židovských věřících v Pittsburgu, k vraždě britské poslankyně Jo Coxové, k útokům na mešity v Londýně a v Quebeku a k mnoha dalším incidentům, motivovaným nenávistí, které se ani nedostanou do médií.

V USA v roce 2018 způsobili pravicoví aktivisté nejméně 50 smrtí. Za posledních 10 let v USA spáchali pravicoví aktivisté 73,3 procent vražd, islamističtí extremisté 23,4 procent vražd.

Greta Thurnbergová tweetuje obrázek z Prahy

16. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Páteční stávky školáků proti globálnímu oteplování se účastnilo přes milion lidí na více než 2000 místech ve 125 zemích světa na všech kontinentech, píše Greta Thurnbergová a tweetuje obrázek z Prahy:


Jak je možné, že byl ten masakr živě vysílán na Facebooku po celých sedmnáct minut?

16. 3. 2019

čas čtení 4 minuty

Foto: Damian Collins

Jsem znepokojen zneužíváním internetu ultrapravicovými organizacemi, které na nich šíří svou nenávist a radikalizují lidi jiným způsobem. A normalizují odporný jazyk, odporné chování, a vyžívají se ve škodlivém materiálu. A to je velký problém. Myslím si, že technologické firmy si chybně myslí, že je to politická aktivita. To tedy není.


Damian Collins, konzervativní předseda britského parlamentního výboru pro digitální záležitosti, kulturu, média a sport: No, je to šokující, děsivé, teroristické zvěrstvo. Šokuje nás samotný ten čin. To, co nás šokovalo během dne, jakým způsobem bylo video tohoto zločinu sdíleno po celém světě, prostřednictvím sociálních sítí, což způsobilo velké množství bolesti.

Moderátorka: Jak je možné, že byl tento útok vysílán živě po dobu celých 17 minut? Zatímco lidé byli postupně jeden po druhém vražděni. To je přece otázka, že? Jak je možné, že se tohle může stát?

Damian Collins:
Absolutně. Technologické společnosti mají schopnost identifikovat takovýto škodlivý materiál i způsob, jak je to vysíláno, i v době, kdy je to vysíláno. Že to bylo vysíláno tak dlouho, to je naprosto nepřijatelné. A pak se ta nepřijatelnost ještě znásobila způsobem, jímž se klipy z toho materiálu sdílely prostřednictvím dalších kanálů na sociálních sítích a bylo to široce distribuováno po celém světě. Technologické společnosti musejí dělat víc k identifikaci takovéhoto materiálu odstranit ho z internetu, zabránit lidem, aby ho znovu na internetu zveřejňovali.

K radikalizaci teroristů vede širší, "nevinný" rasismus na internetu

15. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Foto:  Saša Havlíček, Institute for Strategic Dialogue


Podobně jako je tomu u islamistické hrozby, trvalo to úřadům velmi dlouho, než jim došlo, že existuje vazba mezi násilnými teroristickými atentáty tohoto hnutí a jeho širší ideologickou mobilizací. A ta širší ideologická mobilizace se často šíří zcela legálními prostředky.

Saša Havlíček, Institute for Strategic Dialogue, v rozhovoru pro Channel 4 News: Je to naprosto zdrcující. Avšak pro každého, kdo sleduje vzestup a vývoj ultrapravice, extremní pravice, za poslední dva tři roky, musím říci, že jsme něco takového čekali. Viděli jsme podobné pokusy v celé řadě zemí. Absolutně dochází k internacionalizaci, koordinaci širšího hnutí, které je nutno brát velmi vážně. Útočníka neznala policie.

Ideologie, která je zdrojem tohoto hnutí, a je tu mnoho odkazů na myšlenky, které jsou velmi populární v identitářském hnutí, které je internacionalizováno, organizace bělošského supremacismu, také silně internacionalizované, konspirační teorie o  zmizení bělochů v důsledku migrace, v důsledku jejich nízké porodnosti, tyto myšlenky se šíří nyní stále intenzivněji koordinovaným způsobem na internetových fórech, v širším ekologickém onlinovém prostředí.

Londýnský primátor Sadiq Khan: Nenechám se zastrašit teroristy

15. 3. 2019

čas čtení 5 minut

 

Novozélandský terorista požadoval usmrcení nejen Angely Merkelové, ale také londýnského primátora Sadiqa Khana.

Channel 4 News s ním o tom v pátek večer hovořil:


Sadiq Khan: Zaprvé, já vím z osobní zkušenosti, že muslimové v Londýně jsou znepokojeni. Z rozhovorů, které jsme měl. Kontaktoval jsem dnes dopoledne hlavní komisařku londýnské metropolitní policie, jejího náměstka i  šéfa protiteroristické jednotky. A během dneška, dnes je muslimský svátek, ale také během několika dalších dní, jsme zorganizovali vysoce viditelnou policejní přítomnost u londýnských mešit. Také jsme zajistili dodatečné poradenství pro mešity, aby tyto modlitebny přijaly preventivní opatření.

Zatkne Policie ČR tyto pachatele trestných činů?

15. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Způsobili jste to ale sami, podporováním či tolerováním protiuprchlické hysterie a islamofobie v českých médiích od roku 2015. (JČ)



Tak čeští "vlastenci" již na internetu adorují teroristu, co dnes na Novém Zélandu postřílel 49 lidí, píše Roman Máca.


Co na to Policie České republiky?

§ 312e Podpora a propagace terorismu

(1) Kdo veřejně podněcuje ke spáchání teroristického trestného činu, nebo kdo veřejně schvaluje spáchaný teroristický trestný čin nebo pro něj veřejně vychvaluje jeho pachatele, bude potrestán odnětím svobody na dvě léta až deset let.

 

Tuto rasistickou nenávist ovšem vyvolala umělou konstrukcí "muslimského nebezpečí" - z komerčních důvodů - česká média.

Je to vážná věc. Odborníci poukazují na skutečnost, že k radikalizaci ultrapravicových vrahů, jako je muž, který masakroval lidi na Novém Zélandě, výrazně přispívá zdánlivě nevinná "kultura" drobných rasistických výroků a urážek, neustále systematicky šířených na sociálních sítích. (JČ)

Drastické video masakrů v novozélandských mešitách se rychle rozšířilo po celém světě na sociálních sítích

15. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Politikové a odborníci na sociální sítě jsou šokováni, že přestože novozélandská policie okamžitě upozornila Facebook, že vrah z Nového Zélandu vysílá své vraždění živě na Facebooku, Facebook nereagoval a nechal záběry běžet celých sedmnáct minut!!

Google z YouTube vidoezáznam masakru vůbec neodstraňuje, pouze algoritmus upozorňuje, že "může jít o násilné záběry". Četní britští politikové se v médiích vyjádřili, že to je zcela nepřijatelné a musejí být bezodkladně přijaty nové zákony, které budou přímo sociální sítě za tyto nehoráznosti trestat. Není možno dopustit, aby sociální sítě přispívaly k vraždění nebo ho dokonce vyvolávaly.

Poukazuje se také, že i "low level" kultura drobné rasistické nenávisti, systematicky šířená nekontrolovaně po sociálních sítích, vede k radikalizaci osob a nakonec k vraždění. Jsou to případy všech ultrapravicových vrahů, včetně vraha britské poslankyně Jo Coxové.

Šíření videa novozélandského masakru zjevně koordinovaně zorganizovala integrovaná síť ultrapravičáků po světě.

* * *

Vrah byl produktem internetové kultury. Měl přímo v úmyslu video masakru rozšířit na internetu virálně, aby k vraždění inspiroval i další lidi. Tak, jak jeho samotného inspiroval Breivik. Facebook a Google video masakru nyní vysílají milionům lidí. To nejsou nepovedené algoritmy. To je rozhodnutí lidí.

Sociální sítě reagují ostudně pomalu:

Video masakru na Novém Zélandě mělo na Facebooku 23 000 zhlédnutí za hodinu. Facebook jej konečně zlikvidoval, ale až poté, co ho vidělo 239 924 lidí!! Zuckerberg by se měl stydět.

Na mnoha místech na internetu video masakru zůstává přístupné dál:

Myslím, že jsem dosáhla okamžiku naprostého zoufalství. Kompletní video masakru je na mnoha místech na YouTube. Jediný upload na Facebooku zaznamenává 23 000 zhlédnutí za hodinu. A tisíce dalších jinde. Nemůžeme prostě dovolit Facebooku a Googlu, aby takto fungovaly mimo zákon. Je to šílenství.

Asi 10-20 minut před masakrem kdosi zveřejnil informaci, upozorňující na útok, na ultrapravicovém message boardu 8chan. V informaci byl link na facebookovou stránku útočníka, kde útočník napsal, že bude živě vysílat útok a doplnil to nenávistným blábolem.

Než začal střílet, útočník naléhal na diváky na internetu, aby se registrovali na YouTube kanálu PewDie Pie.

Útoky byly živě vysílány na Facebooku a široce sdíleny na dalších sociálních sítích, včetně YouTube a Twitteru.

Přestože se onlinové platformy začaly nakonec snažit video odstraňovat, je neustále znovu a znovu uploadováno.

Ryan Mac, reportér serveru BuzzFeed pro technologii,    vytvořil časovou linii míst, kde toto video viděl. Upozornil, že je sdíleno z verifikovaného účtu na Twitteru, který má 694 000 sledovatelů. Video tam je už dvě hodiny.

Italská a polská vláda odmítly lobbování britských fašistů za neodložení brexitu

15. 3. 2019

čas čtení 1 minuta



Gina Miller:
Nevěřte pánům Banksovi a Faragemu: Činitel italské vlády uvedl, že je "velmi nepravděpodobné", že by blokovali žádost o odložení brexitu. Odmítl jako absurdní informaci, že jejich populistická vláda se dohodne s brexitéry v Londýně. Totéž polská vláda




Poté, co ve čtvrtek hlasovala Dolní sněmovna pro odložení brexitu z 29. března, je nyní na evropské sedmadvacítce, zda to povolí, a to rozhodnutí musí být jednohlasné, píše Politico. Existují náznaky, že odložení brexitu bude povoleno - ovšem za přísných podmínek.

Novozélandská premiérka: Jsme hrdý národ více než 200 etnik

15. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Jacinda Ardern, novozélandská premiérka:
Jsme hrdý národ více než 200 etnik a 160 jazyků. A mezi svou diverzitou sdílíme společné hodnoty. A tou hodnotou, která je nyní důležitá, je naše slitování. A podpora pro komunitu lidí, kteří jsou přímo postiženi touto tragédií. A zadruhé, nejsilnější možné odsouzení ideologie lidí, kteří toto spáchali. Vy jste si nás možná vybrali, ale my vás absolutně odmítáme a odsuzujeme vás.

Je jasné, že toto může  být charakterizováno jedině jako teroristický útok. Z toho, co víme, to nebylo zřejmě dobře naplánováno. Byly nyní nalezeny dvě bomby připojené k vozidlům podezřelých osob a byly zneškodněny. Čtyři osoby byly dosud zatčeny, tři jsou spojeny s tímto útokem. Jedna z nich veřejně konstatovala, že se narodila v Austrálii. Jsou to lidé, které bych charakterizovala jako osoby s extremistickými názory, jaké absolutně nemají na Novém Zélandě místo. A vlastně nemají místo nikde na světě.



Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Výročí nacistické okupace. Jaké Německo vlastně chceme?

15. 3. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Chápu, že generace mého otce vyrostla v narativu, že nás okupovali Němci. Já si ale při slovu „Němec“ vzpomenu také na německé antifašisty, sociální demokraty a komunisty, na spoustu Němců v koncentrácích. Němci stejně jako Češi nebo Rusové (o událostech srpna 1968 vždy uvažuji výhradně jako o sovětské okupaci, ne ruské) mohou být různí.

Píšu, protože se bojím

15. 3. 2019

čas čtení 13 minut

Dobrý den,

než se dostanu k hlavnímu tématu tohoto otevřeného dopisu, chtěl bych ocenit vaši práci. Práci všech žurnalistů v této zemi, kteří se s důsledností snaží veřejnosti přinášet objektivní a důležité informace o dění v našem blízkém i vzdáleném okolí. V době, kdy nejen politické špičky tohoto státu nezřídka usilují o znevážení a diskreditaci vaší činnosti i vás jako osob, kdy po 30 letech od revoluce se stále nedaří účinně bojovat s korupcí a klientelismem a kdy možná už zapomínáme na to, jakou svobodu a bezpečí nám naše mladá demokracie zajišťuje, je vaše snažení možná o mnoho důležitější než kdy jindy. Díky za to! píše Michal Klaška.

Polsko: Jak rozpoznat žida

15. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Pravicový list v Polsku vydává na titulní stránce článek o tom, "jak rozpoznat žida".

Pravicový list v Polsku vydal na titulní straně článek, informující své čtenáře o tom, "jak rozpoznat žida".

List Tylko Polska zveřejnil seznam "jmen, antropologických rysů, výrazů, zjevů, charaterových vlastností, metod fungování a dezinformačních aktivit", jichž je možno použít k identifikaci židů.

"Jak je porazit? Tohle nemůže pokračovat!" praví se také na titulní straně listu.

Článek vyšek vedle titulku "Útok na Polsko na konferenci v Paříži", kde se konala minulý měsíc konference o holocaustu, jejíž účastníci jsou obviňováni, že jsou "protipolští".

List také otiskl fotografii historika Jana Grosse, polského židovského akademika z Princeton University, který konstatoval, že Poláci během druhé světové války vraždili židy. Jeho argumentace, že Poláci během druhé světové války spolupracovali s nacisty, způsobila, že je Gross terčem zuřivých útoků od polských nacionalistů.

Toto vydání novin "Tylko Polska" vyvolalo skandál mezi poslanci polského parlamentu.


Nový Zéland: Při teroristickém útoku na dvě mešity bylo zastřeleno 49 lidí

15. 3. 2019

čas čtení 4 minuty

Mohou za to technologičtí giganti jako Facebook

Skotská premiérka Nicola Sturgeon: Dnes odpoledne navštívím mešitu v Glasgow. Nový Zéland je sice na druhé straně světa, ale vím, že pro zdejší muslimy je to, co se tam stalo, velmi osobní a přímo  je to zasáhlo. Posíláme veškeré své sympatie do Christchurch a zde v naší zemi musíme být jednotní.


Jaroslav Miko:

..Útočníci stříleli také po malých dětech.
Číst od rána ty zvratky v různých komentářích od úchylných českých primitivů ve smyslu "muslimové si zato můžou sami, konečně s nimi někdo zatočil, tohle je teprve začátek...", na to nestačí mít jen hroší kůži a žaludek v
pořádku.?

Pozn JČ: Nejsou tohle trestné činy a neměla by Policie ČR zasahovat?

- 49 lidí bylo zastřeleno a 48 zraněno při teroristickém útoku na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch. K útoku došlo včera během odpoledních modliteb.

- Čtyři  osoby - tři muži a jedna žena - byly zatčeny.

- Novozélandská premiérka Jacinda Ardern a australský premiér Scott Morrison útok charakterizovali jako "extremistický, pravicový násilný útok"-.

- Ardenová konstatovala: "Mnoho lidí, přímo  postižených tímto útokem mohou být migranti na Nový Zéland, dokonce to mohou být i uprchlíci, kteří se sem uchýlili. Jsou my. Osoba, která spáchala toto násilí, k nám nepatří."

- Útočník vysílal živě nejméně jeden z útoků na internetu. Policie naléhá na veřejnost, aby "šokující" záběry nesdílela. Většina australských médií je ignorovala.

- Policie na Novém Zélandě  i v Austrálii o útočnících neměla žádné informace. 


Carole Cadwalladr: Zdá se, že každé masové vraždění je vždycky horší než to poslední. Ale Nový Zéland je jedním z nejpokojnějších národů na světě. Musíme si uvědomit, že tato radikalizace je globální. Že ji umožňují technologičtí giganti. A že odmítání našich vlád pohnat Facebook k odpovědnosti je selháním historických rozměrů. 

Drew Harwell: Masakr na Novém Zélandě byl živě vysílán na Facebooku, oznámen na 8chan, zveřejněn na YouTube, komentován na Redditu a rozšířen po celém světě daleko dříve, než dokázaly technologické společnosti vůbec reagovat.

Dan Hett: TOHLE NESTAČÍ! Je to plně ve vaší moci "pracovat bděle" a odstraňovat hnijící sračky na vaší platformě, které doslova radikalizují lidi až k tomu, že vraždí jiné lidi.

YouTube: Naše srdce jsou zlomená v důsledku dnešní strašlivé tragédie na Novém Zélandě. Prosíme vězte, že pracujeme bděle a odstraňujeme veškeré násilné videomateriály.
Carole Cadwalladr: Tohle bylo PŘED ČTYŘMI HODINAMI. Teď už je to rozšířeno všude po vaší platformě. Víme, jak nákaza funguje. Důkazy jsou vyčerpávající. Víme, že to povede k dalšímu vraždění. Vaše platforma je nezvládnutá, Aktivně vyvoláváte násilí.


Rusko: Lidový deník Moskovskij komsomolec brutálně zaútočil na nový Putinův zákon

15. 3. 2019

čas čtení 1 minuta



V ruském tisku je stále v palcových titulcích kontroverzní nový zákon, který nyní čeká na podpis prezidenta Putina, který má trestat občany, kteří "urážlivým způsobem" projeví nedostatek respektu vůči státu. Deník Moskovskij komsomolec otiskl zuřivý útok proti tomuto zákonu, upozorňuje zpravodaj BBC Stephen Roseberg. Cituje:

"Úsilí těchto lidí u moci zacpat pusu poddaným, to je velmi staré, hanebné a nesmyslné úsilí. Představa, že moc sama bude rozhodovat, co je respekt a co je nedostatek respektu vůči ní, taková představa je hluboce chybná. Moc není žádný Pánbůh. Skládá se ze statisíců lidí - mezi nimi jsou idioti, zloději, vrahové, a všichni tito lidé se velmi lehce urážejí.

Kromě zákona vyžadujícího respekt, byl také přijat zákon, trestající 'fake news', falešné zpravodajství, které poškozuje občany země. Bylo by dobré vědět, zda tento zákon o fake news se týká také Putinových nových zákonů z loňského května na podporu oživení ekonomiky, které slibovaly lidem mnoho dobrého, ale protože nebyly realizovány, způsobily lidem morální utrpení a životní potíže."

List odkazuje také na známý výrok premiéra Dmitrije Medveděva a ptá se: "Bylo by dobré vědět, jestli můžete potrestat někoho, kdo veřejně tvrdí: 'Svoboda je lepší než nesvoboda!' avšak jehož politická strana Sjednocené Rusko, svými činy dokazuje, že toto tvrzení je lživé. Naše vláda je mocným a neúnavným výrobcem falešných zpráv."

Deník Moskovskij komsomolec je populární, mainstreamový, bulvární deník.


Je příchod technologických společností ekologickým přínosem?

15. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Když do města přichází velká technologická firma, často slibuje ekologicky příznivou infrastrukturu a podporuje étos udržitelnosti. Taková byla myšlenka, když Amazon před deseti lety oznámil plány na zřízení ústředí ve čtvrti Seattlu zvané South Lake Union. Přistoupily k tomu již probíhající investice do nízkouhlíkových technologií - nová lehká železnice mezi čtvrtí a letištěm, více chráněných cyklostezek - a touha firmy propagovat životní styl chránící klima.

K francouzskému pobřeží se blíží rozsáhlá skvrna z topného oleje

15. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

U francouzského atlantického pobřeží se 10. března potopila italská loď Grande America, poté co na palubě vypukl požár, který se nepodařilo zvládnout. Nyní se francouzské úřady připravují na příchod olejové skvrny z potopeného plavidla, která může zasáhnout jihovýchodní pobřeží v neděli nebo v pondělí.

Protektorátní momentky: Pardubicko a Chrudimsko

15. 3. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 9 minut

Nacistická Třetí říše zabírá i zbývající, okleštěnou, část Čech a Moravy. Většina obyvatel prodělává šok, a přesto se  občané nově okupované země už brzy opět snaží vyvzdorovat si co nejvíc chvilek osobního štěstí. A zvlášť silně to možná platí pro ty, kteří se postupně začleňují do odboje.  

Je naše farma zkorumpovaná? ANO!

15. 3. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty





Skupina členů podezřelých z korupce v souvislosti s aférou Kapsch byla z řad Svědků Babišových neprodleně vyloučena. Korupční aféru v řadách vládní strany však rozhodně nezažíváme naposled ZDE, přičemž z dotačního podvodu oficiálně obviněný Andrej Babiš zůstává předsedou strany a premiérem České republiky. Kšeftaři s mýtným se údajně provinili "proti hodnotám" vládního hnutí, zatímco Babiš nikoliv. Dává tohle smysl? Jistěže ANO!

Skotská poslankyně: Kdybychom bývali hlasovali pro nezávislost Skotska, byli bychom mimo tento neuvěřitelný chaos

14. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Mhairi Black, poslankyně za skotské nacionalisty v Dolní sněmovně: Myslím, že Británii se dostane pěkně velkého šoku, a pěkně se probudí, ohledně toho, co bude důsledkem nezpodpovědnosti této premiérky. Realita naší situace nyní je taková, že i jestliže dosáhneme konsensu a budeme hlasovat pro odložení brexitu, stačí, aby jediná ze 27 zemí Evropské unie toto odložení vetovala. Už víme, že Farage a jeho kumpáni jezdí po Evropě a lobbují v různých zemích, jako v Itálii, v Maďarsku, v Polsku, a je ironické, že Farage chce, aby jiné země zablokovaly to, o čem rozhodl tento parlament, jehož suverenitu chtěl údajně tolik posílit. Jak říkám, stačí, aby jediná členská země EU to vetovala - a vypadneme z EU 29. března bez dohody. Protože Evropská unie je organizací rovných národů. Nikdo nevidí, že se na nás po kolejích řítí vlak vypadnutí z EU bez dohody. Tady se pořád vynořují různé "další nové návrhy". Povídá se o nadstranickém konsensu pro dohodu typu EFTA, nebo že zůstaneme v jednotném trhu a v celní unii... My skotští nacionalisté jsme toto navrhovali před dvěma lety!! A bylo to ignorováno.

A věc je ta: lidi ve Skotsku se na tohle dívají. A navzdory tomu, že se jim tvrdilo, že musejí hlasovat proti skotské nezávislosti, aby mohli zůstat v EU, navzdory tomu, že hlasovali pro setrvání v Evropské unii, navzdory tomu, že sem do sněmovny dvakrát! vyslali většinu poslanců na základě protibrexitového politického programu, stále jsou ignorováni, a navzdory tomu, že skotská vláda předložila kompromisní návrhy, jsme nyní v této situaci. A ráda bych se zeptala každého unionistického poslance v této sněmovně: Řekněte mi, co víc máme dělat tady na těchto lavicích, co jsme ještě neudělali, abychom zabránili tomu, aby bylo Skotsko vytrženo z Evropské unie proti své vůli do chaosu odchodu z EU  bez dohody.

Aha, a teď slyším hlasy, že jsme měli hlasovat pro dohodu o brexitu paní Mayové. To mi právě potvrdili mou argumentaci. Protože i kdyby všichni skotští poslanci podpořili paní premiérku, ona by stejně prohrála! (Vřava) Takže na tom, co tady děláme, vůbec nezávisí. Tohle není unie rovných národů. A dobře to shrnul můj dobrý přítel, bývalý poslanec v této sněmovně Jim Sillars, když hovořil o skotské nezávislosti. Řekl, že dne 18. září 2014, od sedmi ráno do deseti večer, ovládalo Skotsko svou vlastní budoucnost. A otázkou bylo jestli jednu minutu po desáté tu moc vrátíme, anebo zda si ji necháme pro sebe. My jsme se tehdy rozhodli tu moc vrátit zpět do Londýna. Do této sněmovny. A jen se podívejte, co se stalo. A řeknu vám, pane předsedo, jestli je tohle unie rovných národů, tak až příště se budete dotazovat Skotska, zda chceme zůstat součástí této unie, jsem naprosto přesvědčena, že ta odpověď bude jiná.



Dolní sněmovna schválila rezoluci Mayové o odložení brexitu do 30. června 2019

14. 3. 2019

čas čtení 5 minut

Výsledek dvou dnů hlasování v Dolní sněmovně:

1. Parlament nechce, aby Británie odešla bez dohody.
2. Parlament nechce, aby Británie odešla s dohodou.
3. Parlament nechce debatovat o tom, na jaké dohodě by se poslanci mohli shodnout.
4. Parlament se nechce zeptat voličů, zda je tohle všechno pořád ještě nutné.
Guy Verhofstadt: Proč by měla Evropská komise dovolit odklad brexitu, jestliže britská vláda a její většina v Dolní sněmovně není ochotna zahájit všestranický přístup ve snaze překonat nynější slepou uličku?

Jon Snow, Channel 4 News: Pane ministře, vy víte lépe než já, že parlament nyní projednou přesně reprezentuje zemi. Je naprosto rozhádaný. Nikdo po celé zemi neví, co se děje, nikdo v parlamentě neví, co se děje, a ani vy netušíte, co se děje, přestože jste ve vládě. Vláda je naprosto bezradná, celá země je naprosto bezradná. Jsme  terčem posměchu!


Poměrem 412 hlasů k 202 schválila ve čtvrtek v podvečer britská Dolní sněmovna rezoluci předloženou premiérkou Mayovou navrhující, že britská vláda požádá Evropskou unii o tříměsíční odložení brexitu do 30. června 2019.

Součástí rezoluce je formulace, že britská vláda požádá o toto "technické" tříměsíční odložení brexitu, pokud poslanci Dolní sněmovny schválí dohodu, kterou Mayová uzavřela s Bruselem o brexitu, přestože tato dohoda byla už dvakrát parlamentem odmítnuta.

Pokud by Dolní sněmovna dohodu Mayové při třetím pokusu neschválila, britská vláda by musela požádat EU o daleko delší odložení brexitu, což by znamenalo, že by se musely konat i v Británii eurovolby,  což Mayová považuje za nepřijatelné.

Donald Tusk se ovšem vyjádřil, že EU by měla Británii poskytnout jedině dlouhý odklad brexitu.

Jak vám Mladá fronta lže

14. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Jelikož jsem nyní přímo na místě na Lesbu, nedá mi to ukázat, alespoň lidem, kteří mě čtou na FB, jak s vámi noviny uzenkového miliardáře, komunistického práskače a toho času premiéra ČR Andreje Babiše manipulují. 


V textu Mf Dnes je decentně zamlčen fakt, že ti lidé, kteří vztyčili bez povolení kříž, nebyli obyčejní Řekové, ale bosohlavové ze strany Zlatý úsvit, která se netají svou inspirací nacistickým Německem. Tito kluci na sebe místo pozdravu zdvihají pravačku, jsou otevřeně antisemitští, proslulí násilím a zločiny z nenávisti. Tito kluci se nesnaží na oko předstírat, že nejsou to, co jsou, jako někteří frajeři u nás. Oni se vám k tomu hrdě přiznají, píše Milan Votýpka.

Ať Klausové vstoupí do evropských voleb a ukážou, co umějí

14. 3. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Místopředseda ODS Martin Kupka v polední publicistice Radiožurnálu celkem přesvědčivě vysvětlil, proč poslanecký klub jeho strany vyzval Václava Klause ml., aby ho opustil. Je jasné, že přirovnávání čehokoli v demokratické politice současnosti k nacistickým zločinům je v první řadě urážka obětí.

Jestliže někdo jako Klaus ml. veřejně řekne, že schvalování unijní legislativy v českém parlamentu je srovnatelné s rozhodováním o složení transportů do koncentračních táborů, je to plivnutí do tváře obětem nacistů z Osvětimi, Dachau a podobně. To je nad slunce jasné.

Chaotický brexit je součástí velkého Trumpova plánu jak ochromit Evropu

14. 3. 2019

čas čtení 2 minuty



Jestliže bude brexit zrušen, jak Británie, tak celá Evropa z toho budou mít obrovský prospěch - a Donald Trump utrpí porážku, píše Natalie Nougayrède. Brexit podporují hlasití a vlivní kazatelé z Trumpova světa ve Washingtonu - a realita Donalda Trumpa má obrovský dopad na Evropu, kde je toho chaos brexitu absolutní součástí.

Ve Washingtonu Natalie Nougayrède hovořila s Tedem Bromundem z Heritage Foundation. To je americký konzervativní thinktank, s nímž mají pravicoví britští brexitéři těsné styky. Trump podporuje vypadnutí Británie z EU bez dohody. Ve svém projevu ve Varšavě r. 2017 definoval "západ" jako civilizaci bělošského nacionalismu.

Trumpův rozpočet pro rok 2020: intenzivnější militarizace a škrty ve veřejných výdajích

14. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

                                                                

Americký prezident Donald Trump představil návrh rozpočtu pro rok 2020. Návrh rozpočtu zahrnuje 8,6 miliardy dolarů na financování zdi na americko-mexické hranici. Jde o více než šestinásobnou částku, než jakou během uplynulých dvou let schválil americký Kongres.

Návrh počítá s pětiprocentním zvýšením výdajů na obranu a vojenské účely a zároveň volá po stamilionových škrtech ve vládních programech, včetně Medicare a Medicaid.

Financování Agentury pro ochranu životního prostředí má být sníženo o 31 procent a výdaje na chod ministerstva vnitra mají klesnout o 14 procent, přičemž více než 900 milionů dolarů má být vynaloženo na ochranu hranic.

Podle investigativního novináře Davida Cay Johnstona je Trumpovou vládou navržený rozpočet útokem na chudé a střední třídu.

Bližší informace v angličtině ZDE a ZDE

30364

Nechte nás sakra učit dobře

Příběh jedenáctý – My na základce přece taky museli!

14. 3. 2019 / Jiří Karen

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Jako češtinář jsem na nové škole dostal na starost organizaci nechvalně proslulé recitační soutěže. V čem spočívala její pravidla? Žáci museli jeden po druhém před celou školou recitovat předem vybrané básně a pominu-li celkovou absurditu tohoto konceptu, soutěž spočívala spíše v memorování dlouhých básnických textů, než ve skutečném sdělení. Žáci měli z recitační soutěže noční můry, mnozí během ní pravidelně absentovali a ti zbylí se účasti snažili všemožně vyhnout.

Proč premiérka Mayová stále dokola opakuje to samé

14. 3. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Referendum o brexitu bylo důsledkem boje o moc uvnitř Konzervativní strany. A vymklo se bojujícím z rukou. Místo, aby byl konflikt vyřešen, Konzervativní strana je stále hluboce rozdělena.

Po zpackaných volbách má premiérka Mayová ve Sněmovně jen křehkou většinu, udržovanou severoirskými unionisty. Jednotný názor vládní většiny na brexit neexistuje a zároveň premiérka nechce rozbít vlastní stranu. To je podle mne hlavní důvod, proč stále dokola trvá na návrhu dohody, kterou domluvila s Unií.

Stávka

14. 3. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení < 1 minuta

15. března 2019 chtějí studenti stávkovat proti příčinám klimatické změny, tedy proti neschopnosti nás dospělých významně se změnit. Alespoň takhle nějak jsem se to dočetl na různých webech.


Jsem zvědavý, jak se k této věci postaví naše hlavní média a naši hlavní politici.

Skoro bych řekl, že klimatická změna a její lokální i globální důsledky jsou podstatnějším problémem než třeba společenská hra na Brexit nebo laškování miliardářů ve Washingtonu, D.C.


Jsme také kousek od chvíle, kdy jsme se zaklínali někdejší angažovaností našich studentů až za hrob. Opět se jí budeme patrně zaklínat 17. listopadu v rámci kulatého výročí. Co ale aktuální realita? A co my?

Česká televize je obsoletní médium, které potřebuje radikální transformaci

14. 3. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Zpravodajství a publicistika České televize se systematicky dopouští školáckých lapsů, když při analýze komplikovaných mezinárodních událostí recykluje tytéž politiky, přičemž nezávislí analytikové zůstávají odsunuti na okraj. Disentní hlasy narušující až křečovitou prozápadní orientaci ČR prakticky vždy pocházejí z tábora komunistů a SPD, takže je samozřejmě nikdo nebere vážně, protože všichni víme, že tito lidé jsou extrémisté. Je to podle mého soudu sofistikovaná manipulace. Přitom je nesmírně důležité, aby v době fake news a manipulativních webů veřejnoprávní médium řádně plnilo svou funkci, což bohužel není případ ČT.  

29552

Jak se dobře připravit na přicházející krizi?

14. 3. 2019 / Kryštof Kozák

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Předpovídat krize je ošemetné, nicméně jedno je celkem jisté: další krize určitě přijde. Představa, že by americká i světová ekonomika dlouhodobě pokračovala obdobným tempem růstu neodpovídá základním poznatkům ohledně fungování světové ekonomiky. Bohužel se na tom shoduje řada lidí, kteří se tématem dlouhodobě zabývají a mají dost odlišné názory na jiná témata. V dnešním dynamickém a chaotickém světě je pouze extrémně složité určit přesné datum a finální spouštěč tohoto procesu.

17950

Chce vůbec stát mladé a kvalifikované učitele ve školách

14. 3. 2019 / Jiří Karen

čas čtení 3 minuty

Existuje problém dostat do škol mladé učitele, jak uvádí Bohumil Kartous? A pokud ano, proč? Není to třeba tím, že ředitelé škol nemohou přijímat mladší učitele ani tehdy, zaměstnávají-li zároveň učitele přesluhující? Několik dalších nezodpovězených otázek a problémů, které se týkají údajného nedostatku učitelů v ČR...

Británie vypadne z EU bez dohody - fašisti spolčení s Putinem zabrání odkladu brexitu

13. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Patrick Wintour v deníku Guardian shrnuje snahy ultrapravicových brexitérů přesvědčit vlády Polska, Maďarska a Itálie, aby blokovaly odložení brexitu, avšak vyjadřuje názor, že "vlády těchto tří zemí mají jiné, pro ně důležitější spory s EU, takže je nepravděpodobné, že by lobbování britských ultrapravičáků uspělo". ZDE

No, uvidíme.  (JČ)

* * *

Vynikající britská investigativní novinářka Carole Cadwalladr, která zjistila četné znepokojující informace o trestných činech páchaných prosazovateli brexitu, jako je milionář Arron Banks a podvodník Nigel Farage - které britská policie a britská vláda odmítla vyšetřovat - informuje na Twitteru, že kriminální spiklenci, kteří svými trestnými činy umožnili brexit,  Arron Banks a Andy Wigmore, cestovali minulý týden do italského města Veneto, centra podpory fašistické italské politické strany Lega Nord. Dnes byl zveřejněn jejich plán. Italští fašisté souhlasili, že způsobí, že Británie dne 29. března bude muset vypadnout z EU bez dohody o brexitu. Prodloužení lhůty pro brexit totiž musí jednohlasně schválit všech 27 členských zemí EU. Matteo Salvini přislíbil, že to bude blokovat. 



Zde tento plán zveřejnil Nigel Farage v evropském parlamentě:

Řešením, které zabrání, aby byly zvoleny hordy nových [britských] europoslanců, je, aby Evropská rada vetovala jakékoliv odložení brexitu, a zajistila, abychom odešli z EU dne 29. 3.  


A kdo financuje Legu Nord? Putin, samozřejmě. Brexit je pro Rusko obrovským zahraničněpolitickým úspěchem.

Totéž zajišťují britští fundamentalističtí brexitéři v Polsku a v Maďarsku:



Jedinou možností, jak se tomu vyhnout, by bylo, kdyby Británie jednostranně zrušila aktivaci článku 50 o odchodu z EU:




Brexit zničil mezinárodní pověst Británie - i dobrou pověst zastupitelské demokracie

13. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

V Madridu minulý týden mi řekl vysoký politik, že sleduje krizi brexitu s rostoucím překvapením, píše Anne Applebaum. "Anglie, matka parlamentů," řekl a potřásl hlavou. "Vzhlíželi jsme k nim tak dlouho." Mezitím italský přítel, který přijel do Londýna zpožděným vlakem - francouzští celníci provádějí předbrexitové prohlídky cestujících do Londýna na pařížském Severním nádraží, čímž zpožďují vlaky do Londýna a požadují zvýšení platů - byl také ohromen. "My si myslíme, že naše demokracie jsou slabé, všude jinde v Evropě. Avšak kdybyste vzala skupinu Italů, Poláků a Maďarů, držela je vzhůru celou noc a opila je, přesto by nevyprodukovali něco tak katastrofálního, co vidíme v Dolní sněmovně."

Britští aktivisté za nové referendum si musejí uvědomit, že Brusel už má Británie plné zuby

13. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Anton Muscatelli, rektor Glasgow University: Tohle je opravdu důležitá věc. Nálada v Bruselu je opravdu už velmi netrpělivá.

Lionel Barber, šéfredaktor Financial Times: Ti stoupenci setrvání Británie v EU počítající s dlouhým odkladem odchodu Británie z EU, aby mohli připravit druhé referendum, by si měli uvědomit, že evropská sedmadvacítka už nemá chuť na "strategickou trpělivost" - to je zjištění z mé návštěvy v Bruselu. Bude zapotřebí obrovského množství trpělivé diplomacie. #BrexitChaos


Jak se Britové nesmyslně rozhodli zničit své hospodářství

"Útok bucharem na britskou ekonomiku"

13. 3. 2019

čas čtení 4 minuty

"Dovídáme se o nejdramatičtějších změnách v podmínkách obchodování, jakým tato země kdy čelila od poloviny devatenáctého století. Ty jsou zemi vnucovány bez konzultací s podnikateli, bez jakéhokoliv času na přípravu. Takhle se nedá žádné zemi vládnout. To, co nám nyní hrozí, je vnucení těchto nových podmínek obchodování, zatímco bude zablokováno naše obchodování s naším nejbližším obchodním partnerem. To je útok bucharem na britskou ekonomiku," konstatovala ve středu ráno v britském rozhlase Carolyn Fairbairn, ředitelka Konfederace britského průmyslu.


Jestliže Británie vypadne z EU bez dohody, ceny potravin a automobilů, dovážených z Evropy se prudce zvýší, oznámila britská vláda ve středu ve snaze přimět euroskeptické poslance, aby ve středu večer hlasovali proti vypadnutí Británie z EU bez dohody, poté, co byla v úterý večer dohoda Theresy Mayové s Bruselem opět v Dolní sněmovně odmítnuta velkou většinou 149 poslaneckých hlasů.

V krizové situaci oznámila ve středu ráno britská vláda, že zruší 87 procent dovozních cel - zachová dovozní cla jen na některá průmyslová odvětví, jako je keramika, automobilový průmysl a zemědělství.

Dolní sněmovna uštědřila další dvě porážky Therese Mayové

13. 3. 2019

čas čtení 3 minuty



Při středečním večerním hlasování v Dolní sněmovně britští poslanci uštědřili premiérce Therese Mayové další dvě porážky: odmítli odchod Británie z EU bez dohody a otevřeli cestu k odkladu brexitu.

Poté, co dohoda Mayové s Bruselem o brexitu byla v úterý podruhé v parlamentě hlasováním odmítnuta, drtivou většinou 149 hlasů, Mayová nechala ve středu hlasovat o své rezoluci, která měla vyloučit vypadnutí Británie z EU bez dohody dne 29. března. Rezoluci však Mayová formulovala farizejsky. Obsahovala poslední větu, že "odchod Británie z EU bez dohody zůstává podle britského a evropského zákona automatickým vyústěním, pokud tato sněmovna a Evropská unie nerafitikuje dohodu o odchodu Británie z EU" - tedy její dohodu.

Spojení brazilského prezidenta s vrahy

13. 3. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

Marielle Francová byla radní pro Rio de Janeiro. Byla černá, bisexuální, levicová. Před rokem byla zavražděna děsivým způsobem, uvnitř svého  auta,  13 výstřely z pistole používané pouze profesionálními ostřelovači. Vražda Marielle  Brazílii šokovala.

FBI odhalila korupci na elitních amerických univerzitách

13. 3. 2019

čas čtení 1 minuta



Americká FBI odhalila, že bohatí rodiče kupují svým dětem vstup na americké elitní univerzity. Rodiče zaplatili celkem 25 milionů dolarů za přijetí svých dětí na čelné americké vysoké školy. Sportovní trenéři byli podplaceni, aby prezentovali uchazeče o studium jako vynikající sportovce, administrátoři přijímacích zkoušek byli podplaceni za to, že vylepšovali známky testů, anebo dovolili, aby přijímací zkoušky za uchazeče napsal někdo jiný.

Jak se turecké spojenectví s Madurem může rozpadnout

13. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Podpora Ankary pro venezuelský režim je vesměs pragmatická - a křehká, upozorňuje Imdat Oner. - Nicolás Maduro se drží moci. Jak dlouho se mu to bude dařit může záviset na tom, kolik podpory získá od spojenců mimo západní polokouli, včetně Turecka.

Hospodaření OSBL v únoru 2019

5. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

V únoru 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 44 193.14 Kč, výdaje však byly 74 091.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
27137