Izraelsko-syrská konfrontace: Co víme

10. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Izrael po ruské intervenci v Sýrii v rámci jednání o zabránění vzájemnému konfliktu požadoval, aby Moskva omezila íránský vliv v Damašku. Tento slib ovšem Putin nedokáže splnit, protože je to Teherán, nikoliv Moskva, kdo má v Damašku hlavní slovo. Krize vzniklá v noci na sobotu v důsledku narušení izraelského vzdušného prostoru íránským bezpilotním prostředkem nasazeným ze Sýrie spustila zatím největší izraelsko-íránskou/asadistickou eskalaci od počátku syrské války v roce 2011. A neexistují záruky, že snaha Izraelců a Rusů konflikt omezit a deeskalovat bude úspěšná - protože třetí a čtvrtý hráč, Teherán a Damašek, přitom nespolupracují.


Z letecké základny ve střední Sýrii známé pod označením T-4 brzy ráno odstartoval íránský bezpilotní prostředek řízený zde přítomným personálem, který náleží k íránským Revolučním gardám. Po vlétnutí do izraelského vzdušného prostoru bylo zařízení sestřeleno bitevním vrtulníkem Peten, izraelskou verzí amerického stroje AH-64 Apache.

Jako odveta za narušení izraelského vzdušného prostoru pak začal nálet na základnu, ze které prostředek vzlétl. Ukazuje se však, že nejspíše šlo o léčku, kterou Íránci spolu se syrskou protivzdušnou obranou předem připravili s cílem způsobit Izraelcům ztráty.

Při tomto prvním útoku byla zaznamenána přítomnost izraelských letounů nad severním Libanonem a také těsně u jordánské hranice. Nálet kromě mobilního naváděcího stanoviště s íránskými operátory zničil i kontrolní věž na syrské základně T-4 a údajně také stanoviště íránských raket země-vzduch Mersad (kopie amerického systému MIM-23B I-HAWK). Pokud je to pravda, kromě jiného dochází v určité míře i k integraci íránské a syrské teritoriální PVO.

Na cestě zpět se jeden z izraelských bojových letounů, F-16I Sufa, dostal do palby řádově desítek syrských protiletadlových raket. Zasáhla jej patrně střela S-200 Vega, oba členové osádky se katapultovali nad izraelským územím a jeden z nich později v nemocnici zemřel.

Léčka syrské PVO vyvolala další izraelskou eskalaci asi o hodinu později, kdy nálety zasáhly řadu cílů severozápadně od Damašku a severně od Kunejtry. Známo je, že došlo také k útokům na damašském předměstí Kisba a kolem města Dará jižně od Damašku, avšak o jaké cíle zde šlo, zůstává nejasné.

O hodinu později začala třetí vlna náletů - a není jasné zda poslední. To oč Izraelcům jde je evidentně dalekosáhlé zničení syrského systému PVO, v rámci operace, kterou západní terminologie označuje zkratkou SEAD/DEAD (potlačení a zničení protivníkovy protivzdušné obrany).

Na aktivity izraelského letectva odpovídá Sýrie palbou ze všeho, co jí zbylo - tedy raketami S-200 Vega, S-125 Něva a systémy krátkého dosahu Pancir-S1.

Je málo pravděpodobné, že by se v této fázi Putinovi podařilo přinutit Asada, aby Íránu, na němž je téměř 100 % finančně závislý (a Moskva si nemůže dovolit finanční zátěž v podobě vlastního zafinancování syrského režimu), zabránil v akcích zaměřených proti Izraeli. Proto v tuto chvíli nelze jednoznačně říci, jak se bude krize dále vyvíjet.

2
Vytisknout
9841

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2018