Budoucnost Evropy nyní závisí na tom, kdo bude vlastnit příběh minulosti

14. 2. 2018

čas čtení 3 minuty



Je obtížné najít vzpomínkové akce, prohlášení, vzdělávací programy či muzea, v nichž by byla složitá historie Evropy propojena tak, aby lidé pochopili životy, zkušenosti a historii jiných lidí žijících na tomto kontinentě. Evropané stále pohlížejí na historii svých sousedů optikou své vlastní národní minulosti. To je důsledkem obrovské psychické propasti mezi východem a západem, ale také severem a jihem.



Evropa v současnosti, jak se zdá, zápolí s množstvím historických komplexů. Zřejmě budou definovat budoucnost Evropy, píše Natalie Nougayrède.

V Paříži probíhá intenzivní debata o tom, zda by měl spisovatel Charles Maurras, čelný intelektuální představitel francouzského ultranacionalismu a antisemitismu a prominentní stoupenec pronacistického vichystického režimu, být zažazen mezi jména, která mají být letos oficiálně připomínána  (narodil se v roce 1868). Polsko schválilo nový zákon, který chce umlčet diskusi o tom, zda se někteří Poláci podíleli na holocaustu, což vyvolalo konflikt  s Izraelem a s USA. V Německu, kde má ultrapravicová strana AfD 94 křesel v parlamentě, požaduje místní berlínský politik pákistánského původu, aby nově příchozí migranti povinně navštěvovali nacistické koncentrační tábory, aby to napomohlo jejich "integraci".

Pozor na pohrdání demokracií

13. 2. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut



Stoupenci pražské kavárny jásají nad "vynikajícím" komentářem Petra Honzejka, který argumentuje, že je nebezpečné zavádět institut referenda, "protože někteří voliči jsou hloupí".


Taková argumentace je antidemokratická, je  nebezpečná a samozřejmě povede k dalšímu hlubokému odcizení více než poloviny národa, která nehlasuje tak, jak by si "pražská kavárna" přála.

Volič může být hloupý, politik nikoliv

13. 2. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Souhlasím s Janem Čulíkem, že je naprosto neproduktivní tvrdit, že voliči jsou blbí. Nicméně podle mne je vlastně otázkou, kdo je vlastně blbý. Kdo např. může za to, že v čele nejvyššího státního zastupitelství tak dlouho stála paní Vesecká nebo pan Grygárek a Rampula? Voliči? Kdo může za to, jak u nás vypadaly a vypadají zákony o exekucích nebo solárním byznysu? Podle mne za to mohou elity. A nefunkčnost elit je společný jmenovatel všech hlavních problémů tohoto státu.

Reakce voličů na politické dění řekněme od Topolánkových vlád se mi nezdá až tak hloupá.

Steve Bannon: Hlavním problémem jsou média. Lze je ale porazit naplněním mediálního prostoru nesmysly

13. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Steve Bannon: "Opozice je bezmocná, směšná. Skutečnou opozicí jsou média. Lze je ale porazit naplněním mediálního prostoru nesmysly":  



Anne Applebaum: Zajímavé, že přesně to dělá i Kreml:


Rozhovor Britských listů 151. Odchod České republiky z Evropské unie by byla katastrofa

9. 2. 2018

čas čtení 1 minuta




Po říjnových všeobecných volbách se Babišovým vítězstvím posunula ČR směrem k autoritářskému režimu, po znovuzvolení Miloše Zemana prezidentem se k němu posunula ještě dále. Česká republika je jednou z nejeuroskeptičtějších členských zemí EU. Ale co by se stalo, kdyby ČR odešla z Evropské unie? O tom hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. února 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Washington Post: Babiš byl agentem StB

13. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta


Americký deník Washington Post informuje ve zprávě tiskové kanceláře Associated Press, že soud na Slovensku definitivně rozhodl, že Andrej Babiš byl agentem komunistické tajné policie StB. Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nechat Babišovi neomezený čas pro získání důvěry pro jeho vládu to nijak nezmění, konstatuje list.

Babiš prohrál soud: Byl agentem StB

13. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta


Český premiér Andrej Babiš po šiestich rokoch definitívne prehral súdny spor s Ústavom pamäti národa o to, či je oprávnene vedený vo zväzkoch ŠtB.

Rozhodol o tom Krajský súd v Bratislave, ktorý sa sporom zaoberal po minuloročnom vrátení celého prípadu na začiatok, čo nariadil Ústavný súd. Vo svojom výroku prakticky zopakoval to, na čo upozorňovali už ústavní sudcovia.

"Pre nás a pre Ústav pamäti národa to znamená, že kauza Babiš je právoplatne a definitívne uzavretá. V súčasnosti neexistuje žiadne rozhodnutie súdu, ktoré by hovorilo, že Andrej Babiš je vedený ako agent Štátnej bezpečnosti neoprávnene," komentovali výsledok sporu právnici z advokátskej kancelárie Poláček & Partners, ktorí ústav donedávna v spore zastupovali.

Zdroj: ZDE

Obrovský skandál: Pracovníci globálních charitativních organizací znásilňují ženy a používají prostitutky

13. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



V Británii vypukl obrovský skandál, když novináři z deníku Times zjistili, že několik pracovníků mezinárodní dobročinné organizace Oxfam, se sídlem v Oxfordu, používalo v roce 2011 na Haiti, kde měli pomáhat při odstraňování důsledků katastrofálního zemětřesení, prostitutky na sexuálních mejdanech. Čtyři pracovníci organizace Oxfam byli pak propuštěni, třem bylo dovoleno z funkce odstoupit. K obdobnému sexuálnímu zneužívání pracovníky organizace Oxfam docházelo prý také v Čadu. 

Vláda Haiti v úterý oznámila, že bude pracovníky Oxfamu, ktetří po tamějším zemětřesení používali prostitutky, trestně stíhat. 

Skandál ohledně sexuálního zneužívání žen pracovníky humanitárních organizací vyvolal v Británii obrovskou, šokovanou diskusi a pokračuje už několik dní. Jde o to, že pracovníci humanitárních organizací často fungují daleko od britského či západoevropského ústředí, bez nezávislé kontroly a mají ve své moci místní, často daleko mladší osoby ženského pohlaví.

Mezitím vychází najevo, že k sexu byla v humanitárních organizacích nucena celá řada žen a terčem sexuálního nátlaku či zneužívání jsou i dobrovolnice pracující v dobročinných obchodech organizace Oxfam v Británii.

Nejde prý ale jen o pracovníky Oxfamu, sexuální zneužívání žen je prý široce rozšířeno v řadě humanitárních organizací a je to součástí jejich mezinárodní kultury.

Humanitární organizaci Oxfam nyní hrozí, že přijde o britský státní finanční příspěvek i o dotaci z Evropské unie. 

V Británii odstoupila z funkce náměstkyně ředitele Oxfamu Penny Lawrence a vyjádřila se, že se "hluboce omlouvá". 


 Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Mezitím v Absurdistánu 57:

Vážně znečištěné životní prostředí, "nafta musí špinit", výboje prokurátorů, "protipolské" filmy a Kaczyňského další vítězství

13. 2. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut



Tento týden oslavuje Vratislav vítězství v onlinové soutěži "Nejlepší evropská destinace 2018".  Vratislav v ní získala více hlasů než Londýn, Lisabon či Praha. Stalo se to v důsledku hlasování lidí ze 146 zemí světa, Avšak minulý týden Vratislav zaznamenala také jedno poněkud méně oslavované vítězství: krátce se stala nejznečištěnějším městem na této  planetě, a předstihla tak známá znečištěná města jako Dillí nebo Peking.

Tentokrát si můžeme klást vinu jedině sami sobě. Ano, politikové už příliš dlouho předstírají, že tento problém neexistuje, jako například bývalý ministr životního prostředí Jan Szyszko, který tvrdil, že smog v Polsku je vlastně písek, který byl přivát větrem ze Sahary.  Ano, za všechno mnohou přece ti zatracení Arabové!

Hasiči museli zasahovat v pondělí večer u Šatovky kvůli nebezpečnému ohni

13. 2. 2018 / Lukáš Stříteský

čas čtení 3 minuty

Kytara doprovázela trampské písně, které se nesly ke střeše Šatovky: „Černý muž pod bičem otrokáře žil,” anebo ještě známější: „V Šárce squat nad hlídkou policistů byl.” Přišli si to poslechnout i místní sousedé, jeden z nich pamětník s úctyhodnými šedinami. Vzpomínal, jak Dolní Šárka dříve žila: „Bývalo tady šest hospod! Dneska se sousedé nemají kde sejít!“

33 procent Čechů: ČR by měla být součástí Západu

13. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta




41 procent Čechů zastává názor, že by ČR měla stát "někde mezi Západem a Východem", 5 procent, že by měla být součástí Východu. 21 procent nemá názor.



Czech PM Babiš and President Zeman "are acting in conflict with the Czech Constitution"

12. 2. 2018

čas čtení 2 minuty


Czech President Miloš Zeman has infringed the Constitution by giving Andrej Babiš an indefinite period of time to form a government, says Czech constitutional  lawyer Jan Kysela. Babiš's government is also infringing the Constitution. Although it has officially resigned, Babiš's government remains in office and keeps making important decisions, although it does not have a mandate to do so. 

Andrej Babiš's ANO movement won the general election which was held in the Czech Republic in October 2017, but his party has managed to secure only 78 seats in a 200-seat parliament. Babiš has since then formed a minority government, but he has failed to secure a vote of confidence in the Czech Parliament, so his government currently operates without the Parliament's support. 

Mocný Izrael se nebojí ničeho. Kromě facky od dívky

13. 2. 2018

čas čtení 1 minuta




Izraelský vojenský soud soudí Ahed Tamimi, sedmnáctiletou Palestinku, jejíž práva už vojenský soudce ignoruje, píše se ve zprávě Human Rights Watch.
Tamimina vesnice Nabi Saleh na okupovaném Západním břehu Jordánu, je místem každotýdenních protestů Palestinců proti konfiskaci jejich území.

Izrael brání vážně nemocným Palestincům v přístupu ke zdravotní péči

13. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Procenta případů, kdy vážně nemocní Palestinci žijící v pásmu Gaza dostali povolení vycestovat do nemocnic mimo Gazu. V roce 2017 to bylo už jen 54 procent pacientů. 54 nemocných při čekání na povolení zemřelo.


Brněnské nádraží nejen pro Brňáky

12. 2. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Nástup autonomní mobility je evidentní


Velké brněnské a jihomoravské téma asi ne-lokální čtenáře zajímat nebude, ale ono se dá zobecnit. Místní problematika je diskutovaná tisíckrát jinde, v kostce jde o to, kde má stát a jak má vypadat hlavní městské nádraží s denní cirkulací okolo 60 000 lidí (unikátně 30k, ale používají jej dvakrát denně; to staré je už na hranici únosnosti fungování).

Veškeré posuzování dopravních staveb má jednu zásadní vadu - přičemž vůbec nevím jak ji odstranit. Diskutuje se tu stavba, která bude hotová (optimisticky) za cca 25 let a má sloužit dalších, řekněme, 150 roků. Tedy až za 25 let budování a utrácení desítek miliard jí projde slavnostně první zákazník; a my bychom se přece měli ptát, jak bude vypadat svět dopravy v letech 2050-2200, v éře, kdy se bude tato obří investice vracet, kdy má mít vrcholnou dobu své služby občanům.

Carta de Foresta a Milan Chovanec

12. 2. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Mám velmi rád Británii, jsem dlouhodobě anglofil i amerikanofil, nicméně nechápu, když se tak úspěšně podařilo Američanům po druhé světové válce stabilizovat a proměnit západní Evropu, proč bychom se jako Česká republika dnes měli vázat spíše k Británii než k Německu nebo Francii. Tento český „common sense“, který je doma zejména v ODS, ale tak nějak se rozšířil v protiunijní vlně po celé ČR, je podle mne naprosto absurdní.

Proč bychom měli být tak jiní než Rakousko nebo Benelux? My bychom naopak potřebovali být podobní. Být stejně jako oni v jádru EU. Míří tam ostatně i Slovensko. Potřebovali bychom mít politické strany tohoto kontinentálního typu, nikoli reminiscence na relikty thatcherismu, což představuje ODS. ČSSD s kontinentální nebo vůbec západní levicí také nemá prakticky nic společného, blíží se spíše Orbánovi a Kaczynskému.

Orbán proměnil Maďarsko v mafiánskou autokracii. EU je bezmocná

12. 2. 2018

čas čtení 6 minut



Hlavním problémem je, že zakladatelé Evropské unie nikdy neuvažovali o možnosti, že by po přijetí do EU nějaký členský stát opustil demokracii a začal vytvářet diktaturu. "Nikdy jsme si nemysleli, že by se to mohlo stát. Bylo to nemyslitelné," říká evropská komisařka pro soudnictví Viviane Reding.



Viktor Orbán proměnil Maďarsko v měkkou autokracii. Zkombinoval mafiánský kapitalismus a ultrapravicovou rétoriku s politickou kulturou jediné strany, píše New York Times. Maďarsko přesto zůstává členskou zemí Evropské unie a dostává z Bruselu miliardy euro dotací. 

Viktor Orbán dává dotace z EU svým kamarádům, varuje Brusel

12. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



Inspekční orgán Evropského parlamentu požaduje přísnější kontrolu rozdělování dotací v Maďarsku. Europoslanci jsou znepokojeni, že Viktor Orbán a s ním spojení oligarchové zneužívají Evropskou unii jako dojnou krávu.

Maďarsko má dostat z rozvojových fondů Bruselu v sedmi letech do roku 2021 celkem 25 miliard euro, což jsou snad největší dotace do jediné členské země. Europoslanci jsou znepokojeni, že tyto peníze plynou do Orbánovy rodiny, jeho kamarádům a stoupencům. Ti získávají kontrakty na rozvoj maďarské infrastruktury z evropských fondů bez řádné veřejné soutěže.

"My chceme Boha!"

12. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ježíš Kristus z obláčku: "Tati, schovej se. Jde po tobě nějaká chátra." 



Soros dal britské kampani proti brexitu další 3 miliony Kč

12. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



V reakci na antisemitskou kampaň pravicového britského tisku proti filantropu Georgi Sorosovi, zvýšil miliardář svůj finanční dar pro protibrexitovou organizaci Best for Britain z původních 400 000 liber o 100 000 lber na půl milionu liber.

Zároveň zdvojnásobí Sorosova Nadace otevřené společnosti crowdfundingové kampani částku 50 000 liber, která se v Británii vybrala od minulé středy.

Soros, který věnoval většinu svého majetku své Nadaci otevřené společnosti, která z nich financuje humanitární projekty, sdělil listu Guardian: "S radostí budu bojovat proti těm, kteří se pokusili použít pomluv a nikoliv argumentů na podporu své selhávající věci", tedy brexitu. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak českou politiku ovládl parazitický populismus

12. 2. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut

V posledním týdnu ledna 2018, v druhém kole českých prezidentských voleb, byl znovu zvolen třiasedmdesátiletý bývalý sociální demokrat a reformní ekonom, nyní ultrapravicový extremista Miloš Zeman, píše Jan Čulík na serveru Michiganské university "Europe Now".

Zemanovo vítězství je signálem vzniku politiky parazitismu jako mainstreamové politické strategie v celé střední Evropě i v České republice. Jak Miloš Zeman, tak většina českých politiků si uvědomili, že k tomu, aby mezi voliči získali podstatnou politickou podporu, si už nemusejí vytvářet strategie pro řešení mnoha existujících, často neřešitelných, sociálních problémů. Ve snaze získat vliv a peníze jim stačí dělat jediné - vyvolávat strach.

Syrský režim nepodporuje YPG v Afrinu "humanitárně a logisticky", ale dodávkami výzbroje

12. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Na videu natočeném jednotkami kurdské YPG v ulicích Džandajrisu na jihozápadním okraji Afrinského kantonu (sídlo leží na silnici č. 217 vedoucí do města Afrin) vidíte v akci džíp íránské výroby Fath Safir ZDE vybavený 106 mm bezzákluzovým kanónem M40 ZDE. Prostředek lze použít buď k přímé palbě na obrněné či "měkké cíle", nebo jako to vidíte zde k palbě nepřímé - pak nejpravděpodobněji tříštivotrhavou municí PFF italské výroby s náplní trhaviny Composition B, nebo americkou M346A1 obsahující 3,5 kg trhaviny Composition A3. Ve druhém případě dosahuje dostřel 6 870 m.


Naděje, že krvavý konflikt v Sýrii letos skončí, je v nedohlednu

12. 2. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Vstup do nového roku, který se nesl ve znamení porážky teroristů z Daeše, přinesl iluzorní naději, že děsivý válečný konflikt sužující Sýrii sedm let by mohl letos skončit. Syrské válečné kolbiště ale i nadále ovládá příliš mnoho aktérů s protichůdnými zájmy a ve hře je několik nových faktorů, což prakticky vylučuje, aby nesmyslné válčení v Levantě během letošního roku ustalo.  

Pro stoupence Czexitu. George Soros: Nebudu mlčet!

11. 2. 2018

čas čtení 7 minut



Referenda často vedou k špatným rozhodnutím. Lidé jsou ovlivňováni neskrupulózními agitátory a používají referend k vyjádření své nespokojenosti se současným stavem, aniž by byli schopni uvažovat o důsledcích. Skutečnost, že situace je dnes neuspokojivá, neznamená, že nemůže být ještě horší.


Důrazné rozhodnutí týdeníku Mail on Sunday udělat všechno, co je v jeho silách, aby nasral deník Daily Mail Paula Dacra, i když nikdo mimo žurnalisty neví, že Daily Mail a Mail on Sunday jsou úplně jiné noviny, je naprosto fantastické.

Mail on Sunday má dnes exkluzivní článek od George Sorose. Stojí za přečtení

Jsem, jak se zdá, "cizinec plutokrat", píše v týdeníku Mail on Sunday George Soros. Velká finanční částka, kterou jsem poskytl britským odpůrcům brexitu, je prý "špinavá" a měla by být okamžitě vrácena. Měl bych "vypadnout" z britské politiky. Obviňují mě, že "ohrožuju demokracii". Tím bych se tady chtěl zabývat.

Pár slov o mém zázemí a proč jsou pro mě demokracie a Británie tak důležité.

Určujícím zážitkem mého života byla v roce 1944 okupace Maďarska nacistickým Německem. Protože jsem žid, pravděpodobně bych býval zahynul, kdyby můj otec nezorganizoval falešné papíry a úkryty pro svou rodinu a pro mnoho dalších židů. Poučil jsem se už ve věku 13 let, jak důležité je, jaký politický režim vládne.

Itálie: Vrátil se fašismus a paralyzuje politický systém

11. 2. 2018

čas čtení 1 minuta


Italské politické strany na pravici i na levici naléhají na občany, aby nehovořili o incidentu, při němž bylo postřeleno šest imigrantů. Obávají se, že rozhněvají stále silněji xenofobní italské voliče

Minulou sobotu 3. února se ozvaly výstřely z černého jedoucího auta Alfa Romeo v středoitalském městečku Macerata. O dva dny předtím byla nalezena zavražděná dívka Pamela Mastripietro. Usmrtil ji nigerijský prodejce narkotik Innocent Oseghale. Ten byl okamžitě zatčen za vraždu. 

Velkou koalici Angely Merkelové možná zlikviduje student jménem Kevin

11. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Osmadvacetiletý berlínský student Kevin Kühnert, aktivista mladých sociálních demokratů, je v současnosti v ohnisku největší pozornosti politiky v Německu. Kühnert odmítá účast sociálních demokratů v navrhované velké koalici Merkelové, mimo jiné i proto, že se v té koalici má stát bavorský ultrapravicový politik Horst Seehofer, který neustále kritizoval Merkelovou za její vstřícnou politiku vůči uprchlíkům a pěstuje si přátelství s autoritářským maďarským premiérem Viktorem Orbánem. "Taková osoba nemůže být partnerem pro sociální demokraty," říká Kühnert. "To by byla strašlivá představa." Požaduje, aby se sociální demokracie obnovila v opozici.

Členové sociální demokracie v Německu uspořádají referendum o tom, zda půjdou do koalice s Merkelovou. Kühnert proti tomu bojuje. Inspiruje se oživením britské Labouristické strany za vedení Jeremyho Corbyna.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Britská ultrapravice prosazující brexit se nyní uchýlila k antisemitismu

10. 2. 2018

čas čtení 5 minut



"Ultrapravicová internacionála" z jednadvacátého století se nikterak nepodobá komunistické internacionále ze století dvacátého, píše Nick Cohen. Žádný Stalin ji neřídí. Přesto však v Evropě a v Trumpově Americe pochoduje ultrapravice koordinovaně směrem k témuž temnému cíli, jako by ji řídilo nějaké neviditelné velitelství.

Péče o volný trh a svobodnou společnost dávno zmizely. Britský konzervativní tisk a část britské Konzervativní strany, zastoupené v Dolní sněmovně, nyní opakují a rozvíjejí konspirační teorie z Putinova Ruska a z Orbánova Maďarska. V Británie, stejně jako ve zkorumpovaných částech bývalého sovětského impéria, se věří, že židovský finančník George Soros má nadpřirozenou moc svrhávat vlády a  - v nové pozoruhodné kombinaci antisemitismu a antiislamismu, že plánuje zaplavit Evropu muslimskými uprchlíky.

Polský činitel: "Izrael se stydí za pasivitu židů během holocaustu"

10. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



Polský činitel se vyjádřil, že Izrael reagoval tak silně na nový polský zákon zakazující výraz "Polské tábory smrti", protože se stydí za pasivitu židů za druhé světové války


Poradce polského prezidenta tvrdí, že reakce Izraele na nový polský zákon, kriminalizující některé výroky o jednání Polska během druhé světové války, je důsledkem "pocitu hanby Izraele za to, že se židé během holocaustu chovali tak pasivně".

Andrzej Zybertowicz, profesor sociologie na Koperníkově univerzitě, který také působí jako poradce polského prezidenta Dudy, řekl v pátek v rozhovoru, že odpor Izraele proti novému polskému zákonu je "antipolský" a dokazuje, že se Izrael snaží "udržet si monopol na holocaust".

Izraelsko-syrská konfrontace: Co víme

10. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Izrael po ruské intervenci v Sýrii v rámci jednání o zabránění vzájemnému konfliktu požadoval, aby Moskva omezila íránský vliv v Damašku. Tento slib ovšem Putin nedokáže splnit, protože je to Teherán, nikoliv Moskva, kdo má v Damašku hlavní slovo. Krize vzniklá v noci na sobotu v důsledku narušení izraelského vzdušného prostoru íránským bezpilotním prostředkem nasazeným ze Sýrie spustila zatím největší izraelsko-íránskou/asadistickou eskalaci od počátku syrské války v roce 2011. A neexistují záruky, že snaha Izraelců a Rusů konflikt omezit a deeskalovat bude úspěšná - protože třetí a čtvrtý hráč, Teherán a Damašek, přitom nespolupracují.

Že prý "není pravda", že by po odchodu ČR z EU přestaly na území EU platit české řidičské průkazy

10. 2. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Napsal nám čtenář, že prý tvrzení, že po odchodu ČR z EU by neplatily v EU české řidičské průkazy, je nesmysl.

Upozorňujeme, že dne 19. ledna 2018 vydala Evropská komise,  Generální direktorát pro mobilitu a dopravu, toto Upozornění uživatelům:




V něm se praví:







"Řidičský průkaz: Podle odstavce 2 Směrnice 2006/126/EC jsou vzájemně uznávány řidičské průkazy vydané jednotlivými členskými státy Evropské unie. Na základě tohoto zákona po odchodu Británie z EU už členské země EU nebudou uznávat řidičské průkazy vydané Spojeným královstvím."

Co se týče profesionálních dopravců (řidičů kamionů), v dokumentu se praví:



"Atestace řidičů z třetích zemí (tj. zemí, které odešly z EU): Podle článku 3 Předpisu (EC) č. 1072/2009, mezinárodní doprava bude podřízena licenci Evropské unie a pokud bude řidič občanem třetí země, bude muset mít řidičskou atestaci.

Po odchodu Británie z Evropské unie budou řidiči, kteří jsou občany Spojeného království a nemají trvalý pobyt na území Evropské unie, ve smyslu směrnice 2003/109/EC a kteří pracují pro dopravce z Evropské unie, který má licenci Evropské unie,  muset mít řidičskou atestaci. V souladu s článkem 5(2) Předpisu (EC) č. 1072/2009 budou tuto řidičskou atestaci vydávat kompetentní úřady členského státu Evropské unie, kde působí dopravce vlastnící licenci Evropské unie, a to pro každého řidiče, který není občanem Evropské unie ani nemá na území Evropské unie trvalý pobyt podle smyslu směrnice Rady 2003/109/EC, kterého tento dopravce legálně zaměstnává."


"Po odchodu Británie z EU se budou muset řidiči, kteří jsou občany Spojeného království, ale jsou zaměstnáváni dopravcem fungujícím na území Evropské unie, nebo občané Evropské unie, kteří žijí ve Velké Británii, ale jsou zaměstnáváni dopravcem umístěným na území Evropské unie, podrobit profesnímu řidičskému výcviku v jedné ze sedmadvaceti členských zemí EU, kde je umístěn podnik, který je zaměstnává."





"PŘÍSTUP K PROFESI/PŘÍSTUP NA TRH

Podle článku 3(1) předpisu (EC) č. 1071/2009, podniky provozující silniční dopravu na území Evropské unie musejí mít efektivní a stabilní základnu v členské zemi Evropské unie. Po odchodu Británie z EU podniky, které mají základnu ve Spojeném království, už tuto podmínku nebudou splňovat.

Podle článku 4 Předpisu (EC) č, 1071/2009, podnik, který provozuje silniční dopravu, musí mít dopravního manažera. V souladu s článkem 4(1)(c) tohoto předpisu, tento dopravní manažer musí být umístěn na území Evropské unie. Po odchodu Británie z EU nebudou dopravní manažeři umístění ve Spojeném království pracující pro dopravce fungujícího na území Evropské unie už splňovat tento požadavek. Podniky fungující v Evropské unii, které budou mít dopravního manažera umístěného na území Spojeného království, už nebudou smět provozovat silniční dopravu v evropské sedmadvacítce. "

A tak to bude po odchodu ČR z EU ve všech hospodářských sférách. Těšte se na to.

Sýrie: Utrpení milionů se zintenzivňuje, zatímco se svět dívá jinam

10. 2. 2018

čas čtení 4 minuty



Třináct milionů lidí v Sýrii zoufale potřebuje pomoc - avšak kdo ji poskytne?


Po sedmi letech vraždění, při němž zahynulo půl milionu lidských životů, násilí v Sýrii sílí. Mocní se snaží získat moc, území a zdroje a civilisté za to platí vlastní krví, píše redakční komentář deníku Guardian. Spojené národy varují před bezprecedentní intenzitou utrpení v zemi, která už byla svědkem tak strašlivých zločinů a takového zoufalství. Apely OSN, aby v Sýrii bylo uzavřeno příměří, jsou ignorovány.

Pro stoupence Czexitu: Britské postavení vůči evropské sedmadvacítce se hroutí

9. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



Michel Barnier, vyjednavač Evropské unie pro brexit, varoval londýnskou vládu, že v důsledku jejího obstrukčního postoje vůči podmínkám Evropské unie není vůbec automatické, zda EU povolí Británii setrvat v EU po pro ni potřebné "předchodové období" od dubna 2019 do prosince 2020. Barnierovy výroky okamžitě  vyvolaly pád hodnoty britské libry vůči americkému dolaru.

Jak je sakra možný, že mi lidi v roce 2018 píšou, že mám jít do plynu?

9. 2. 2018

čas čtení 4 minuty

Už asi po třetí za posledních několik hodin čtu názor, že se mají obnovit koncentrační tábory. Zcela nepřekvapivě byl jeden z nich na facebookovém profilu Tomia Okamury. A už několik desítek hodin přemýšlím, zda k tomu vlastně můžu něco říct, protože jsem se dostal do stadia, kdy se bojím cokoliv říct, protože jakmile něco řeknu, začnou mi chodit nenávistné rasistické maily a vzkazy, které mě znechucují tak, že jsem přestal i blogovat na blogu, který sám vedu, píše Patrik Banga na facebooku.

Přijde mi úplně šílené, že v roce 2018 si můžu na českém prostředí přečíst, že je třeba obnovit koncentráky. Přijde mi šílené, že si někdo vůbec může dovolit zpochybnit romský holocaust a tvrdit, že se vlastně nestal. Neznám nikoho z Romů, kdo by neměl někoho v koncentračním táboře a neznám nikoho, kdo by tím nebyl nějak poznamenaný.

Pro stoupence Czexitu: Po odchodu Británie z EU přestanou v Evropě platit britské řidičské průkazy

9. 2. 2018

čas čtení 1 minuta


Britští řidiči (a totéž by se týkalo po odchodu ČR z EU českých řidičů) budou po odchodu Británie z EU potřebovat nové řidičské průkazy a registrační certifikáty, pokud budou chtít automobilem cestovat do zemí Evropské unie. Vyvolá to vlnu byrokratických překážek.

Británie v současnosti přistupuje ke konvenci OSN o silniční dopravě z roku 1968. Británie ji tehdy nepodepsala, avšak britský podpis na této smlouvě je nyní urgentně nutný, protože Evropská unie přestane uznávat po odchodu Británie z EU britské řidičské průkazy a bez alternativní dohody by mohla zakázat všem britským řidičům a vozidlům vstup na území EU.

MÍ Pražané mi nerozumějí

9. 2. 2018

čas čtení 8 minut

Čtenář Tomáš Kulhánek napsal ještě text k nedávným prezidentským volbám. Vzhledem k tomu, že v hodnotově rozkolísaném českém kulturním prostředí je to někdy obtížné rozpoznat, upozorňujeme, že text je ironický.

Tak už je to tady. Dneska je ten krásný den, kdy se zbavíme toho ochlasty z Vysočiny. To bylo utrpení vydržet celých pět let té hrozné ostudy na Hradě. Vypadá to dobře, snad se nic nezanedbalo. Cítím to v kostech. Sedím u internetu už od půl druhé a sleduju výsledky.

Ještě jsem si pro jistotu znovu přepočítal hlasy z prvního kola, tentokrát to nemůže nevyjít. Nemá kde brát, Milda. Konečně se to zas vrátí všecko do normálu. Ještě že u nás slušní lidé ještě nevymřeli. Dělali všichni, co mohli. Organizovali diskuse, to byl aspoň svátek demokracie. Moderovali to slušní novináři a všechna čest těm kandidátům, jak to vzali vážně. Dokonce občas měli i na něco různé názory a trochu se poškorpili, ale v rámci slušnosti a vždycky se zas rychle usmířili, tak to má být. Bylo to takové kultivované a všichni myslím viděli, jaké dobré kandidáty tato země dokáže postavit proti zlu a populismu. Bylo těch debat fakt hodně, takže každý si mohl vybrat. Škoda jen, že ten Milda na ně tak sral, mohlo to být ještě zajímavější.

Přečetli jsme:

Čínští policisté začali používat speciální brýle, které rozpoznají váš obličej a prozradí i to, co hledáte na internetu

9. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Čínská policie začala k identifikaci podezřelých osob používat sluneční brýle se zabudovanou technologií pro rozpoznávání obličeje. Brýle jsou napojené na centrální databázi, která obsahuje záznamy z trestního rejstříku, napsal britský list The Telegraph. Bezpečnostní operace na rušných místech, především na nádražích a letištích, byla zahájena u příležitosti blížících se oslav čínského nového roku.

Celý text: ZDE

Rozhovor Britských listů 149. Hlavním společným jmenovatelem zemanovského tábora je strach

2. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



O příčinách a důsledcích vítězství Miloše Zemana v nedávných prezidentských volbách hovoří Jan Čulík s politologem a ředitelem pražské pobočky Newyorské univerzity Jiřím Pehem. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. února 2018.

K tomu:




I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Tahle země je (už jenom trošku) naše

8. 2. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

 

Když teď zuřivě řešíme referenda, tak upusťte páru a podívejte se na přiložený obrázek (autor: T. Piketty).

Srovnává kapitálové toky v zemích Visegrádu: zelené sloupečky jsou čisté příjmy z EU ("evropské dotace"), červené jsou pak součty všech odtoků kapitálu z dané země. Jsou to maličko "jablka a hrušky", protože přítok je z veřejných rozpočtů, zatímco odtoky míří nikoli ke státům a tím méně k EU, ale do soukromých kapes, typicky formou repatriace zisků.

Odtok z ČR je vůbec nejvyšší ze zemí V4, dle grafu se blíží osmi procentům HDP a za loňský rok půjde o částku okolo 340 miliard korun. Za tyto peníze by se - jen pro představu - daly dostavět všechny tratě vysokorychlostní železnice ve čtyřech směrech napříč republikou, nebo dostavět všechny chybějící dálnice a ještě by kupa peněz zbyla, nebo dát všem důchodcům o 10 000 měsíčně navíc, nebo si ostatně něco spočítejte sami.

Pro stoupence Czexitu: Tvrdý brexit bude stát Británii 80 miliard liber, uvádí tajná vládní zpráva

8. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



Ekonomicky nejpostiženější brexitem bude anglický severovýchod a kraj West Midlands


Pokud se Británii nepodaří uzavřít obchodní dohodu s Evropskou unií, přijde o 80 miliard liber ze státních prostředků. Vyplývá to z tajné analýzy britské vlády. Z tajných dokumentů vyplývá, že pokud nedojde k dohodě, britská vláda si bude v nadcházejících 15 letech muset vypůjčit o 120 miliard liber více, než dosud.

Ze zprávy vyplývá, že anglický severovýchod přijde o 16 procent hospodářského růstu, kraj West Midlands o 13 procent hospodářského růstu. Tvrdý brexit bude znamenat nárůst maloobchodních cen o 21 procent. Potraviny a nápoje stoupnou v ceně o 17 procent.

Nutnost vypůjčit si dalších 120 miliard liber bude prý zmírněna tím, že odchodem z EU má Británie ušetřit 40 miliard liber. Tyto úspory však mají vzniknout v důsledku zrušení regulačních norem EU, včetně ochrany životního prostředí, a britská vláda se zapřísáhla, že tyto normy nezruší.

Podrobnosti v angličtině ZDE



Rozhovor Britských listů 150. Volba Miloše Zemana je voláním o pomoc

6. 2. 2018

čas čtení 1 minuta




V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s podnikatelem, publicistou a krajským zastupitelem Jihomoravského kraje Jiřím Hlavenkou o tom proč občané v nedávné prezidentské volbě hlasovali pro Miloše Zemana, co to znamená a jak se to dá napravit. -  Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 6. února 2018.




I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Analysis: Many young Czechs are suprisingly racist and antisemitic

8. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



24 per cent of young Czechs aged 15 to 29 find it hard to emphatise with Jews; surprisingly, resentment against the Jews is felt by the older generations of Czechs somewhat  less frequently (in less than 20 per cent of the cases). It is the young people in the Czech Republic who seem primarily intolerant of minorities.  This is the result of a study conducted by the Prague based Institute for the Study of Totalitarian Regimes in cooperation with the Czech Sociological Institute.

Neuvěřitelné: Britské deník Daily Telegraph vydal antisemitský útok na George Sorose

8. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

Stoupenci brexitu se spojují s východoevropskými autoritáři a uchylují se k antisemitismu

Bývalý poradce britské premiérky Theresy Mayové Nick Timothy publikoval v deníku Daily Telegraph útočný článek proti miliardáři Georgi Sorosovi, jehož obvinil, že jako žid (!) se snaží "podvrátit brexit". Článek využívá argumentace z autoritářských a antisemitských režimů v Maďarsku, v Rusku a v Uzbekistánu. List píše o "ve stínu skrytém Georgi Sorosovi a jeho hanebné globalistické kabale" - to je tak otevřeně antisemitský tropos, že měl deník Telegraph k tomu na titulní stránce publikovat kresbu žida s dlouhým nosem z nacistického plátku Der Stürmer, píše Gary Dunion:




Útok na Sorose v deníku Daily Telegraph zneužívá nenávistné kampaně, vedené maďarskou vládou proti Sorosovi jako "důkazů" a argumentuje, že to, že Sorosova organizace Open Society Foundation byla vyhnána z Ruska a z Uzbekistánu, je důkazem, že je "nedemokratická". Cože? A zároveň článek používá otevřeného antisemitismu


"Je načase se probudit, píše Nigel Farage. Probudit k čemu? Že je Soros žid? Tak, jak budí maďarská vláda své občany? Vy, Nicku Timothy, i vy ostatní, byste se měli stydět," píše bývalý tiskový mluvčí Tonyho Blaira Alastair Campbell:




Nigel Farage: "Jsem rád, že konečně hovoříme o vlivu George Sorosu. Je načase se probudit."


Česká literatura a David Zábranský

8. 2. 2018 / Karen von Kunes

čas čtení 3 minuty

Literatura v České republice stále zůstává národní, přestože se spisovatelé snaží uvést tématiku mezinárodní. Pokud jde o kvalitní mezinárodní literaturu, to neznamená psát na téma týkající se problémů ve své zemi a v zemích okolních, ale zobrazovat literární postavy takovým způsobem, že čtenář cítí, že se s nimi může identifikovat, že jim rozumí, ať s jejich činy souhlasí či nesouhlasí, neboť mají v sobě prvky univerzálnosti. To ale neznamená literárním postavám jen rozumět, ale především popsat je tak, aby vytvářely dojem, že jsou živé a skutečné. Je důležité vybírat detaily, které ty postavy vedou stále více dopředu, a styl, jenž je osobitý, originální a poutavý.


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Nová moc Číny děsí Západ

8. 2. 2018 / Nando Sommerfeldt, Holger Zschäpitz

čas čtení 6 minut

Po celá léta si mohly být USA a Evropa jisty svým vedení v oblasti politické, ekonomické a ideologické. Ale nyní jsou všechny tři pilíře podkopávány stejným státem. Pro globální strukturu moci je to riskantní. Úspěch Západu spočívá na třech pilířích. Je ovšem nutno opatrně poznamenat, že spočíval. To byla samozřejmě politická a ekonomická dominance, která pomohla Americe a Evropě k desetiletím převahy. Ale pak existuje ještě také tzv. měkký faktor, který je zodpovědný za sílu západního světa – „soft power". To se týká takzvaného mírného vlivu na ostatní. Například, pokud je národ, jako jsou Spojené státy, obdivován pro svou kulturu a způsob života, pak to zajišťuje America větší globální sílu.

Glosa

Směšné je hrozit Západu vystoupením z EU

8. 2. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Bývaly doby, kdy jsme věděli, že Evropská unie (EU) tu byla dříve než Česká republika a kdy cílem České republiky bylo do Unie vstoupit, takže plnila všechny její podmínky, aby dostala konečně šanci. Nebylo to tak, že by EU přišla za Českem a přizpůsobovala se mu, aby do ní milostivě vstoupilo, bylo to naopak. Klepali jsme na dveře, plnili jsme podmínky. A podobně jako Česko se chovaly také země jako Polsko, Maďarsko, Rumunsko… dokonce i Rakousko a svého času Británie.

Pokud nebudeme okamžitě jednat, vydáme se na cestu k jaderné válce

Svět se opět ocitá v horkém stínu nukleárního holocaustu

8. 2. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Intenzivní - a nutno dodat, že prozatím bezzubá honba - za ruskou stopou v americké politice je v řadě ohledů kontraproduktivní, neboť nám unikají daleko závažnější informace, počítaje v to reálné kroky Trumpovy administrativy. Bílý dům před několika dny představil novou strategii týkající se modernizace amerického jaderného arzenálu; doktrínu, ze které běhá mráz po zádech. A když uvážíme, že v Oválné pracovně úřaduje vyšinutý a nevyzpytatelný jedinec, jenž je obklopen generálskou suitou, situace je bezesporu kritická a je nutno o ní informovat bez jakýchkoliv příkras.   

29885

Kluci, do toho...

Expozicí blbství k občanské obrodě české společnosti

8. 2. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Jsem spokojen. Jako demokrat, který uznává výsledky platných voleb, se domnívám, že je povinností stran zvolených do parlamentu transparentně zastávat politiku, kterou slibovaly svým voličům. Poslanci pracující pro politicko-obchodní projekt Tomia Okamury by z toho titulu měli bez jakékoliv politické korektnosti prosazovat záměry, s nimiž do sněmovny vstoupili a jsem vážně velmi potěšen z toho, že se tak děje. Výroky představitelů této sněmovní entity na téma koncentračního tábora v Letech jsou autentické a přesně odpovídají charakteru politiky, který chce tato entita prosazovat. Velmi si toho cením a počítám s další nekompromisní kritikou. Je to jedinečná příležitost, kdy se i "průměrný" český politik musí rozhodnout, zda bude nadále hledat neobratná relativistická vyjádření a hrát "neutrála", nebo se dokope k největšímu hrdinství své politické kariéry. Straně progresivní degenerace nabízím další témata, do nichž lze zabrousit, snad se nechají inspirovat...

První moderní Britové měli tmavou kůži

7. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



Z genomu tzv. "cheddarského muže", který žil před 10 000 lety, vyplývá, že měl modré oči, tmavou kůži a tmavé vlnité vlasy

Vědci analyzovali DNA, obsaženou v kostře tzv. "muže z Cheddaru", která byla objevena v anglickém hrabství Somerset před více než sto lety. Muž z Cheddaru žil v Británii krátce poté, co se první osadníci přestěhovali z Evropy do Británie. Dnešní britští běloši jsou potomky této populace.

Z analýzy vyplývá, že geny světlejší kůže vznikly v evropských populacích daleko později a že barva kůže nebyla vázána na určité zeměpisné oblasti, jak se to usuzuje dnes. 

Pro stoupence Czexitu: V důsledku brexitu zřejmě klesne výroba v Británii až o třetinu

7. 2. 2018

čas čtení 1 minuta




Oblasti Británie, které hlasovaly pro brexit, budou  britskou vládní politikou postiženy nejvíce


Verze brexitu, o nichž uvažuje britská vláda, povedou zřejmě k zmenšení britského výrobního sektoru až o třetinu. Vyplývá to z nového hospodářského modelování. Průmyslová a výrobní centra, která hlasovala pro brexit, jako Sunderland, Coventry, Derby a region kolem Durhamu v severní Anglii utrpí nejvíce.

Ze studie organizace UK Trade Policy Observatory vyplývá, že i kdyby se britské vládě podařilo uzavřít dohody o volném obchodu s jednotlivými zeměmi, povede to přesto k poklesu vývozu do Evropské unie o 34 a 30 procent v oblasti potravinářského a textilního průmyslu.

"Dokonce i úspěšné uzavření volných obchodních dohod se všemi zeměmi mimo EU (což samo o sobě je velmi nepravděpodobné) by nedokázalo nahradit ztrátu ekonomických vztahů s EU, píše tým, v jehož čele stojí profesor Alasdair Smith.

Z výzkumu Sussex University vyplývá, že škody ze ztráty přístupu do Evropské unie by zasáhly právě ty části britské ekonomiky, jichž si politikové nejvíce cení.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Ti, kdo relativizují zločiny nacismu, by se měli stydět

7. 2. 2018 / Bohuslav Binka

čas čtení 1 minuta

Můj dědeček byl zatčen v druhé polovině roku 1942. Na statku zůstala moje babička s třemi dětmi, nejmladší moje mamka neměla ani rok.

První rok hladověli.

Dědečka odvezli do Terezína, pak Osvětim.

Jako jeden z velmi mála lidí v Osvětimi přežil. Když se vrátil domů,  nepoznala ho prý ani babička.

Podle všeho, co říkali lidé z rodiny, se hodně změnil a už nikdy nebyl stejný jako dřív.

(Mimochodem zatčen byl na základě udání jiného Čecha ze stejné vesnice.).

Sráči (často to slovo nepoužívám, ale tady nejde použít jiné),  co tu neustále relativizují oběti nacistické okupace, jsou u mě ubožáci bez kouska studu.

Stačilo by jim zažít den v podmínkách Terezína (Lety nebyly jiné, možná horší) a brečeli by až do konce života. Polemika o tom, jestli jsou v koncentračním nebo jakém táboře, by je jistě v takové situaci velmi trápila. Měli by se stydět.

V Británii neodstranili obraz z galerie kvůli politické korektnosti. IDnes napsala nesmysly

7. 2. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Skutečnost je právě opačná, než jakou sugeruje titulek v IDnes

Z tohoto jsem dost rozladěný; nechce se mně věřit doomsayingu, že lidstvo nezadržitelně hloupne a spíše jsem se chýlil k názoru, že prostě jen facebook dal možnost i těm prostším z nás se veřejně vyjadřovat, dřív jen neměli jak a kde. Ale stále víc váhám.

Link na článek (viz obrázek) jsem zaznamenal na fb asi v osmi provedeních a okolo něj desítky komentářů, vyzněním víceméně stejné, v duchu toho na obrázku. Navíc, šlo o "mou bublinu kultivovaných lidí", jaké je to v těch jiných, si raději ani nedomýšlím.

Přičemž:

Sobotka: Jsme jediná země, kde prezident a premiér mlčí k zpochybňování holocaustu

7. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta


Rozhovor Britských listů 148. Zeman je šutr hozený do oken Pražáků

1. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík a Bohumil Kartous o tom, co znamená vítězství Miloše Zemana v českých prezidentských volbách z ledna 2018. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od čtvrtka 1. února 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Školky pro dvouleté mají obrovský význam pro rozvoj inteligence dětí: Klaus ml. se zasadil o jejich zrušení

7. 2. 2018

čas čtení 1 minuta


K tomu:

Daily Telegraph: Školky jsou pro děti lepší než chůva, zjistila významná studie z Oxfordské univerzity 


Studie 6000 dětí zjistila, že posílání děti do školky má "signifikantní pozitivní efekt" na jejich jazyk a socioemocionální vývoj.

Nursery World: Volební manifest Labouristické strany uznává význam socializace dětí v raném věku


Labouristická vláda poskytne 30 hodin školek pro všechny britské dvouleté děti a poskytne více peněz pro Sure Start. Neil Leitch, generální ředitel Pre-school Learning Alliance, uvedl: "Víme, že prvních pět let života dítěte je životně důležitých pro dlouhodobé učení a rozvoj dítěte a že investice do raných let rozvoje dítěte je ku prospěchu nejen rodinám, ale společnosti jako celek." Dodal však, že systém musí být řádně financován, jinak nebude fungovat.

Purnima Tanuku, ředitel National Day Nurseries Association, konstatoval: "Výzkum ukazuje, že děti, jimž se dostává kvalitního vyučování v raných letech života, mají nejlepší životní šance."

Zdroj: ZDE 

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v prosinci 2017

13. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 69 643.13.    Výdaje na provoz Britských listů byly 64447.50 Kč. 

Zůstatek byl koncemprosince 2017 166 108.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ
23226