Glosa

Směšné je hrozit Západu vystoupením z EU

8. 2. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Bývaly doby, kdy jsme věděli, že Evropská unie (EU) tu byla dříve než Česká republika a kdy cílem České republiky bylo do Unie vstoupit, takže plnila všechny její podmínky, aby dostala konečně šanci. Nebylo to tak, že by EU přišla za Českem a přizpůsobovala se mu, aby do ní milostivě vstoupilo, bylo to naopak. Klepali jsme na dveře, plnili jsme podmínky. A podobně jako Česko se chovaly také země jako Polsko, Maďarsko, Rumunsko… dokonce i Rakousko a svého času Británie.

Proč jsme chtěli vstoupit do Evropské unie? Protože jsme chtěli patřit mezi vyspělé země se zavedenou demokracií, které nám byly vzorem už za prezidenta Masaryka, protože jsme viděli obrovský hospodářský vzestup západního Německa po druhé světové válce, jeho přeměnu v baštu demokracie a prosperity, tak kontrastující s tím, co s naší zemí, ale také s východním Německem, Polskem, Maďarskem a dalšími zeměmi udělali komunisté. V roce 1989 nám mohly být bývalé diktátorské země Německo, Itálie i Španělsko vzory demokracie. A dodnes tomu tak je.

Představa, že dnes budeme západním státům EU hrozit, že opustíme klub, který ony založily a který představuje místo s nejvyšší kvalitou života a prosperitou na světě, vnucuje člověku představu, že to byla Česká republika, kdo stavěl EU, kdo ji přivedl k její prosperitě, že za dnů Schumana a Moneta tu neprobíhaly stalinské monstrprocesy, že v roce 1989 jsme nebyli tou částí Evropy, která ekonomicky, morálně i kulturně zbankrotovala.

A co jsme dosáhli od té doby? Mafiánský kapitalismus? Bez požadavků EU, které jsme plnili ve snaze do EU vstoupit, bychom tu zřejmě neměli ani ty kousky právního státu, které máme. Proponenti opoziční smlouvy, fašisté a komunisté nám radí, ať z EU vystoupíme. Premiér, který je vážně podezřelý z podvodného získání peněz z EU, vykládá prý šéfovi Evropské komise, že pokud na nás nebude zastaven tlak v otázce povinného rozdělování uprchlíků, tak můžeme z EU také odejít. Inu, řeknou si západní země zcela logicky a právem, jděte si s Pánem Bohem, bylo nám lépe bez vás.

 

0
Vytisknout
10863

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2018