Amerika a Rusko ovlivnily v letech 1946-2000 nejméně 117 demokratických voleb

24. 11. 2017

čas čtení 2 minuty


Téměř ve dvou třetinách případů šlo o tajné operace.


Západ, a především Spojené státy, mají dlouhou historii falšování voleb, podpory vojenských pučů, financování oblíbených politiků a šíření politické propagandy v jiných zemích.



Podle Dova Levina z Institutu politiky a strategie na Carnegie Mellon University zasáhly Spojené státy a USA v letech 1946-200 do 117 demokratických voleb, tedy do každých devátých voleb, které se konaly od druhé světové války.

K 21 těchto intervencím došlo v letech 1990-2000, 18 z nich byly americké intervence.

Terčem těch intervencí bylo 60 různých nezávislých zemí, od malých států, jako je Island či Grenada až po mocnosti jako bylo NSR, Indie a Brazílie.

Některé tyto intervence byly podporou jednoho kandidáta a akcemi na oslabení jiného.

Avšak téměř dvě třetiny těchto intervencí byly utajeny.

Spojené státy použily tajné intervence v Guatemale, v Brazílii, v El Salvadoru, v Haiti, v Panamě, v Izraeli, v Libanonu, v Íránu, v Řecku, v Itálii, na Maltě, na Slovensku, v Rumunsku, v Bulharsku, v Albánii, na Srí Lance, na Filipínách, v Jižním Vietnamu a v Japonsku.

Rusko tajně intervenovalo ve volbách ve Francii, v Dánsku, v Itálii, v Řecku, v NSR, v Japonsku, v Indii, v Pákistánu, v Bangladéši, v Kongu, ve Venezuele, v Chile, v Kostarice a v USA.

V roce 1990 poskytly Spojené státy 400 000 amerických dolarů organizacím v Československu, které stály v čele revoluce proti komunistické moci a které se v prvních svobodných volbách staly politickými stranami.

V roce 1948 pomohla CIA v Itálii křesťanským demokratům zvítězit ve všeobecných volbách nad komunisty, mimo jiné zfalšováním dokumentů o jejich sexuálních skandálech a šířením hysterie o ruském převzetí moci a ochromení katolické církve.

V roce 2013 CIA přiznala, že v roce 1953 svrhla sekularistického premiéra Íránu Mohammada Mopsaddeqa. V roce 1954 svrhla v Guatemale prezidenta Jacoba Arbenze.

Informace o pozdějších zásazích nejsou dosud plně k dispozici, protože dobové dokumenty z pozdější doby dosud nebyly odtajněny.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
8333

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2017