Český ministr: "Boris Johnson nedělá dojem"

23. 11. 2017

čas čtení 2 minuty


Evropští politikové pohlížejí téměř s pohrdáním na to, jak britská vláda dělá kůlničku na dříví z vyjednávání o brexitu. Jsou znepokojeni "překvapivým" chováním ministra zahraničí Borise Johnsona a Davida Davise, které "nedělá dojem". Výše uvedené vyplývá z důvěrné zprávy, kterou vypracovala vláda Irské republiky.




Při jednání s francouzskými ministry obrany a evropských záležitostí dne 23. října vyvolal u nich britský ministr pro brexit David Davis zmatek, protože se o probíhajícím vyjednávání o brexitu skoro vůbec nezmínil. Účelem jednání měl být pokus odblokovat vyjednávání o brexitu.

Chování Borise Johnsona během jeho návštěvy v ČR v září "neudělalo dojem", avšak česká vláda pocítila po jeho odjezdu ulehčení, že Boris v Praze neudělal žádný skandál. Náměstek českého ministra zahraničí Jakub Dürr konstatoval, že "je mu líto britských velvyslanců po celé EU, kteří se snaží komunikovat koherentní narativ, avšak v Londýně vládne politický zmatek."

V Lotyšsku se vyjádřili vysocí vládní činitelé, že britští ministři během své návštěvy v lotyšském hlavním městě "udělali chabý dojem a Lotyšsko je pesimistické ohledně možné dohody EU s Britáií v prosinci." Největší problém je "chaotická politická situace v britské vládě".

Britský soudce u Evropského soudního dvora Ian Forrester si během schůzky v Lucembursku s irskými politiky zoufale stěžoval na "nízkou kvalitu londýnských politiků". Uvedl, že je často ve styku s britskou vládou ohledně brexitu a že ho znepokojuje, že britská vláda tomu procesu vůbec nerozumí. Uvědomí si britská veřejnost, že odchod Británie z EU je "obrovskou chybou", až uvidí, co to znamená?

Předseda Evropské komise Jean Claude Juncker uvedl ve čtvrtek, že se uvidí během několika dní, zda Británie učinila v rozhovorech dostatečný pokrok, aby se mohlo přistoupit k druhé etapě vyjednávání.

Z prozrazené důvěrné zprávy z Dublinu vyplývá, že jsou vysocí činitelé v EU znepokojeni "chaosem v britské  konzervativní vládě" a tím, že tato vláda prostě není schopná utvořit si jasný a koherentní názor na klíčové otázky.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
9960

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2017