Írán vyhrožuje, že jeho rakety mohou zasáhnout Evropu

27. 11. 2017

čas čtení 1 minuta
Zástupce velitele íránských Revolučních gard varoval, že pokud Evropa bude ohrožovat Teherán, ten prodlouží dolet svých raket za hranici 2 000 km.


"Pokud jsem drželi dolet našich raket pod 2 000 kilometry, není to kvůli nedostatku technologie... Sledujeme strategickou doktrínu," prohlásil brigádní generál Husajn Salami pro agenturu Fars.

"Dosud jsme měli pocit, že Evropa není hrozbou, tak jsme neprodlužovali dolet našich raket. Ale pokud si Evropa přeje udělat z nás hrozbu, prodloužíme dolet našich raket," dodal.

Francie vyzvala k "nekompromisnímu" dialogu s Íránem kvůli programu vývoje balistických raket a možným jednáním o tématu odděleně od jaderné dohody z roku 2015.

V říjnu velitel Revolučních gard generálmajor Muhammad Alí Džáfarí prohlásil, že dolet raket 2 000 km by pokryl "většinu amerických zájmů a sil" v regionu, takže ho Írán nepotřebuje prodlužovat.

Spojené státy uvalily na Írán jednostranné sankce. Podle Washingtonu raketový program porušuje rezoluci OSN, která vyzvala Teherán, aby zanechal aktivit spojených s raketami schopnými nést jaderné zbraně.

Podle USA je íránský raketový program porušením mezinárodního práva, protože rakety mohou v budoucnu nést jaderné hlavice.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9303

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2017