Čínské úřady strhly nebezpečné stavby. Dělníci zůstali na ulici

29. 11. 2017

čas čtení 2 minuty
Devatenáct osob, většinou dělníci z venkovských oblastí, zemřelo, když 18. listopadu vypukl požár v obytné budově na předměstí Pekingu, píše reportér s pseudonymem Lu Chaj-tchao. Po tragédii městské úřady provedly masovou operaci, při níž zdemolovaly nebezpečné budovy. To však způsobilo, že mnoho přistěhovalých dělníků se musí sbalit a odjet, než jejich domy zničí buldozery.


Požár proběhl na předměstí Ta-sing na jižním okraji Pekingu. Zde žije mnoho pracovníků z venkovských oblastí, kteří přišli za prací. Většina z nich žije v chudobě.

19 lidí zemřelo a 8 bylo hospitalizováno. Většinu obětí tvoří dělníci z venkova.

Místní média informovala, že budova nesplňovala bezpečnostní standardy a obyvatelé v ní byli namačkáni v malých bytech. Hasiči dospěli k závěru, že oheň zřejmě vypukl ve sklepě, kde byla budována velká mrazírna.

Policie zatkla 18 lidí, včetně 7 správců, 7 elektrikářů a 4 údržbářů. Nikdo z elektrikářů ani dělníků neměl příslušnou kvalifikaci.

Ve čtvrti Ta-sing dostali někteří obchodníci zprávu, že mají odejít před pátou večer. V devět už přijely týmy bourat budovy.

Obyvatelé budov měli často 3-5 dní na odchod. Úřady tvrdí, že nenesou odpovědnost za jejich majetek, jakmile bourání začalo. Někteří obyvatelé byli policií přinuceni odejít velmi rychle a jejich byty byly zaplombovány.

Pro dělníky z venkova je nyní v Pekingu obtížné sehnat bydlení, které by si mohli dovolit. Ceny v hotelech a ubytovnách šly nahoru, protože mnoho lidí se ocitlo bez přístřeší. Někteří skončili na ulici. Jiní se rozhodli vrátit do svých vesnic. Další nemají kam jít.

Vystěhovaní zřejmě nedostali žádnou náhradu. Pouze ti, kdo bydleli ve vyhořelé budově, získali náhradní bydlení.

Ve čtvrti Ta-sing se nachází mnoho malých továrniček a dílen a mnoho přistěhovalých z venkova zde nacházelo levné bydlení. Nevydělávají mnoho a také posílají mnoho peněz rodinám na venkov.

V roce 2011 došlo k podobné tragédii v ilegální textilce v Nan-siao-ťie, kde zemřelo 18 dělníků a dalších 23 bylo zraněno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6907

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2017