Vzpoura v londýnském parlamentě

28. 11. 2017

čas čtení 1 minuta
David Davis

Keith Starmer, labouristický mluvčí pro brexit, varoval že konzervativní ministr pro brexit David Davis, zřejmě spáchal přečin pohrdání parlamentem, protože vláda nevydala poslancům plnou verzi svých (údajných) 58 ekonomických analýz o dopadu brexitu na jednotlivé hospodářské sektory, ale před vydání je tvrdě zcenzurovala.

Celá záležitost připomíná satirické televizní pořady o britské vládě a politice a realita tu silně napodobuje fikci. Loni se Davis vyjádřil, že vláda nechala vypracovat "58 podrobných hospodářských analýz o dopadu brexitu na jednotlivé ekonomické sektory". Když se poslanci Dolní sněmovny začali dožadovat jejich zveřejnění, Davis začal tvrdit, že ty analýzy "vlastně neexistují".


Posléze se ukázalo (fakta nejsou vlastně jasná), že analýzy zřejmě vypracovala jen některá ministerstva a když poslanci začali požadovat jejich zveřejnění, ta, která nic nevypracovala, začala spěšně něco sepisovat.

Poslanci Dolní sněmovny hlasovali, že vláda zmíněné analýzy musí dát k dispozici parlamentu. Davis však tento týden předložil pouze tvrdě zcenzurované verze.

"Vláda má povinnost předložit tyto informace parlamentnímu výboru pro brexit. Pokud tuto povinnost, jak se zdá, neplní, budeme o tom jednat s předsedou parlamentu. Zdá se, že vláda spáchala pohrdání parlamentem.

Dokonce i náruživý stoupenec brexitu, "poslanec z 18. století" až nerealisticky konzervativní Jacob Rees-Mogg, se vyjádřil, že parlamentní hlasování, že vláda musí zveřejnit tyto ekonomické analýzy, je nutno považovat za závazné. Dodal, že "vláda se octla ve vážných ústavních vodách, pokud neposkytne parlamentnímu výboru plné informace."

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
10616

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2017