Nacionalistický přelud

22. 11. 2017

čas čtení 2 minuty
Trumpovi příznivci podporují vytrvalou americkou politickou tradici, která se vymlouvá z rasismu, zatímco uplatňuje širokou agendu diskriminace, napsal Adam Serwer.


Před třiceti lety takřka polovina státu Louisiana volila člena Ku Klux Klanu a média měla problém vysvětlit důvody.

Psal se rok 1990 a David Duke, bývalý "velký čaroděj" klanu, ohromil politické pozorovatele, když se přiblížil na dosah porážky obhajujícího Demokratického senátora J. Bennetta Johnstona a získal 43 % hlasů. Kdyby Johnstonův Republikánský rival neodstoupil z voleb a nepodpořil ho na poslední chvíli, výsledek mohl být jiný.

Byla to ekonomická nejistota? Washington Post psal, že stát má "rozsáhlou dělnickou třídu, která utrpěla dlouhou recesí". Byla to rána nenáviděnému státnímu politickému establishmentu? Editorial UPI vysvětloval, že Louisiaňané chtěli ukázat politikům, že jich mají dost. Šlo o hněv na Washington? Výzkumník Loyola University tvrdil, že i tento motiv byl ve hře.

Jenže jakou zprávu vyslali voliči, kteří se snažili dostat do úřadu člena Ku Klux Klanu?

"Je tu rozhodně sdělení větší než Louisiana," prohlásila Susan Howellová, ředitelka Survey Research Center při University of New Orleans pro Los Angeles Times. "Je tu děsivé množství hněvu a frustrace mezi bílými dělníky, zejména kde došlo k ekonomickému útlumu. Ti lidé se cítí opuštění; mají pocit, že vláda na ně nereaguje."

Jenže Dukeovy silné zisky nebyly jen výsledkem hlasů chudých nebo dělnických bílých voličů - a nejchudší část obyvatelstva, černí voliči, stáli při Johnstonovi. Duke porazil Johnstona v bělošských čtvrtích, převážně na středostavovských předměstích, a prohrál jen proto, že čtvrtina voličů, lidé černé pleti, drtivě volila proti němu. Duke získal téměř 60 % bílých hlasů.

Tím, že média přijala ekonomickou teorii Dukeova úspěchu, přistoupila na kandidátovu vlastní argumentaci.

Mnozí z Dukeových voličů zaťatě popírali, že bývalý šéf klanu je rasista.

Ekonomické vysvětlení převládlo: Duke je prý podivný tvor z bayou, jemuž se podařilo využít frustrace problémového sektoru louisianského elektorátu s abnormálně vysokou tolerancí k rasistické rétorice.

Zatímco zbytek unie se radoval z Dukeovy prohry, spisovatel Walker Percy sdělil New York Times prorocké varování.

"Nenechte se mýlit a nemyslete si, že David Duke je unikátním fenoménem omezeným na louisianské vidláky a zaostalce. Neoslovuje jen staré klanové publikum, ale bílou střední třídu. A nemyslete si, že on nebo někdo jako on nemůže oslovit bílou střední třídu v Chicagu nebo Queensu."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10222

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2017