Mezitím v Absurdistánu 47:

Nejsme rasisti, jsme jen pro rasovou segregaci

22. 11. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut
Zjevně musíme znovu začít tento článek opravou. V minulém pokračování tohoto seriálu  jsem se zmínil o tom, že byla zatčena jedna z žen protestujících proti fašismu a během toho zatčení na ni údajně zatýkající policista zařval, "Sedni, kurvo." (“Siadaj, kurwo”).Ve skutečnosti prý šlo jen o to, že lidé špatně slyšeli zvuk natočený na nekvalitním videozáznamu, protože prý jeden policista jen řekl druhému, "Nasedni, Kulsone."  (“Wsiadaj, Kulson”). Policistu Kulsona předvedli médiím na tiskové konferenci. Velmi rád zde objasňuji toto nedorozumění, a doufám, že nám policie poskytne ještě i další objasnění, bohužel však zatím veřejnosti nepředvedla policisty jménem SiegHeil, Bílásíla, ani policistu jménem Uprchlícijdětedoprdele.



Vzhledem k tomu, že nás policie jaksi neinformovala o tom, co se ve skutečnosti dělo, když byla skandována všechna ta hesla, která tak zvláštním způsobem zněla tak fašisticky, rasisticky a neonacisticky, podíval jsem se na internetová fóra a na sociální sítě, konkrétně na wykop.pl, tedy na polskou verzi digg.com, která je známá svými ultrapravicovými postoji (tedy, aspoň doufám, byl bych naprosto zděšený, kdybych si měl myslet, že toto je vyvážená prezentace politických názorů polské společnosti). Zde jsem se dověděl, že transparenty, které požadovaly čistotu krve, nesla organizace, která bojuje proti používání drog, a že heslo "Evropa bude bílá, anebo bude neobydlená [lidmi]" vůbec neznamená, že neběloši nejsou lidi. Jde totiž prý o kulturní odkazy, kterým já jako levičák nemohu porozumět. Aha, takže účelem hesla "bílá síla", bylo pochválit energetickou hodnotu tvarohu?

Vzhledem k tomu, že jsem nebyl v Polsku v Den nezávislosti, 11. 11., a nechtěl jsem se stoprocentně spoléhat na zprávy v médiích, prošel jsem podrobně také svou sociální bublinu a hledal jsem tam všechno, co se týkalo této události, avšak i když jsem našel obrovské množství zpráv z první ruky, videí i fotografií, videozáznamy byly špatné kvality, typické pro mobilní telefony. Chtěl jsem vidět lepší fotografie, a tak jsem hledal, co vytvořili profesionální fotografové, a kdo by byl lepší jako první, než je Chris Niedenthal, autor proslavené fotografie z doby výjimečného stavu v Polsku, kdy je ozbrojené vozidlo zaparkováno před kinem "Moskva", na němž je velký plakát na film "Apocalypse Now" (asi to znáte, pokud ne, je to tady).  Bohužel, jeho galerie fotografií byla odstraněna z Facebooku,  že prý porušuje jeho pravidla. Odstraněna dvakrát. Možná proto, že na fotografiích bylo příliš mnoho násilí a neonacistického symbolismu? No, můžete to posoudit sami, protože ta galerie byla mezitím obnovena:


Podle mého názoru jde především i to, že i když Guy Verhofstadt  a západní média asi nemají pravdu, když tvrdí, že všech 60 000 účastníků té demonstrace byli fašisté, rasisté, neonacisté či extremističtí nacionalisté, skutečnost, že takovéto chování bylo nejen tolerováno, ale během této akce (a mnoha menších, jako například byla demonstrace ve Vratislavi, kterou jsem popsal v předchozím pokračování) vyloženě podporováno a přehlíženo, je zřejmě znakem daleko vážnějšího problému. Bílí skinheadi a neonacisté nejsou v Polsku ničím novým, avšak, skutečnost, že takzvané "normální rodiny s dětmi" nevidí nic špatného na tom, že se k nim přidají a že pochodují v demonstraci s nimi společně ve světle pyrotechnických pochodní pod nacistickými vlajkami, na nichž byl hákový kříž nahrazen keltským křížem, to je opravdu znepokojující.

Doufám, že výše zmíněné vysvětlení uklidní našeho šéfredaktora Jana Čulíka, takže bude v této věci server Britské listy nežalovatelný, vzhledem k tomu, že organizace jako Polska Fundacja Narodowa (to je ta nadace, co použila milionů zlotých vytunelovaných ze státních firem k vedení pomlouvačné kampaně proti soudcům) vyhrožuje, že bude žalovat zahraniční média za pomluvu   Polska. Jiná organizace jménem "Polská liga proti difamaci" připravuje žalobu   rovnou proti Guy Verhofstadtovi, zatímco ostatní částí pravicové propagandistické mašinérie v Polsku pocítily náhlou potřebu vysvětlit historii belgických brigád SS během druhé světové války.

Ale je tady ještě jedna věc: Nejsem si jist, jestli takový zákon platí v České republice, ale v Polsku můžete být pokutováni za použití vulgarismů na veřejnosti. Nedávno byl takto pokutován Jerzy Owsiak za to, že použil vulgárních výrazů během hudebního festivalu , nyní bude stejně pokutován podle téhož paragrafu jeden  novinář, poté, co ho udal předseda senátu  Stanisław Karczewski. Jde o to, že ten novinář jen citoval osoby, které Karczewski charaktertizuje jako "lid, který miluje svůj národ, který se skládá z nacionalistů, z vlastenců, kteří milují Polsko" -  tedy z účastníků "velkého pochodu vlastenců". A proto, abych nevyvedl z míry své čtenáře (a taky aby mě neudali) nebudu tady nic citovat a namísto toho tu uvedu originální záznam, vzhledem k tomu, že tato slova jsou urážlivá pouze tehdy, když je cituje novinář:



Abych uzavřel tuto vlasteneckou akci na pozitivní notu, dovolte mi, abych vás informoval, že organizace ONR (Nacionalisticko-radikální tábor), jeden z pořadatelů celé demonstrace, jasně dala najevo, že NENÍ rasistická. Pouze podporuje "rasovou segregaci".   Její sesterská organizace Młodzież Wszechpolska se jasně vyjádřila, že neběloch nemůže být Polákem. Jenže i oni brzo pochopili, že udělali chybu, a vyhodili tu osobu, která byla za tento výrok odpovědná. Bohužel pozdě: přišli o podporu alespoň jednoho prominentního polského vlastence - dr. Bawera Aondo-Akaa, který neodpovídal jejich ideálu bělošství...

Ale všeobecně se dovídáme, že všechny nacionalistické organizace spolupracují, a to nejen v rámci Polska. Chtějí také vytvořit "internacionálu nacionalistů", což by pomohlo bojovat proti globalizaci v globálním měřítku. Jak poznamenal jeden komentátor na Twitteru: "To je ten nejlepší nápad od té chvíle, kdy se  aktivisté Společnosti ploché Zeměkoule rozhodli internacionalizovat a mít členy po celém glóbusu."

Další zprávy: Konečně bylo oznámeno, jaká bude role teritoriální armády, oblíbeného projektu ministra obrany Antoniho Macierewicze. Ve svém projevu oslovil své vojáky na část úvazku: "Byli jste povoláni k největší poctě, jaké člověk může dosáhnout: prolít svou krev za vlast. Budete bránit Polsko před útokem od vnějšího nepřítele, pokud k tomu dojde.  A budete hájit Polsko před vnitřním nepřítelem, který už tady je."  Zatím není známo, kdo je tedy ten vnitřní nepřítel: levičáci, opozice, nebo snad nějací Nepoláci, kteří už do Polska pronikli? Nikdo z nich, zdá se, se zatím nechystá zahájit v Polsku občanskou válku, ale možná má pan ministr Macierewicz lepší informace. Anebo zahájí tu občanskou válku právě on, tenhle člověk je schopný všeho.

No, jestliže to byla ředitelka Bělověžského národního parku, ta byla poražena, aniž by k tomu bylo zapotřebí teritoriální armády. Náhle ji totiž vyhodili z funkce a nebyl pro to udán žádný důvod, i když se všeobecně podezřívá, že ji vyhodili proto, že byla proti kácení stromů a proti lovu bizonů. A není jediná - Evropská komise rozhodla, že jestli Polsko nezastaví ilegální kácení pralesa, bude pokutováno částkou 100 000 euro za každý den. V době, kdy píšu tato slova, tvrdí šéf polských Státních lesů, že kácení bylo zastaveno. Aktivisté, hlídkující v pralese, informují, že zabránili určitému množství dřevorubců v kácení a že nemohou nalézt jiné na místě, kde dříve parkovali přes noc.

Nicméně se zdá, že Bělověžský prales bude další porážkou ve válce mezi ministrem životního prostředí Szyszkem a evropskými institucemi - když byla naposledy strana Právo a spravedlnost u moci, vynutil si, že cennou přírodní rezervací v údolí Rospuda má vést   dálnice  - navzdory odporu ekologických aktivistů, politické opozice, většiny Poláků, vědců a evropských institucí. Někteří lidé říkají, že chytrý člověk se použí z chyb jiných, blbec se učí z vlastních chyb, a pak ještě daleko níže je Szyszko, ale já si myslím, že problém je jinde: Jan Szyszko nebude osobně platit tyto obrovské pokuty, ty budou platit polští daňoví poplatníci, kteří drtivou většinou zuřivě bojovali proti jeho činům. Jedinou věc, o ktero Szyszko přijde, bude jeho pýcha, pokud bude nucen ustoupit...

Ale aspoň lovci a myslivci se mohou cítit v bezpečí. Nedávno jsem psal v této sérii o myslivci, který usmrtil člověka, ale pak tvrdil, že si ho spletl s divočákem, a soud ho propustil jen s minimální důtkou. Také jsem se zmínil o tom případu, kdy lovci ohrozili dívky jedoucí na koních a zranili psa. Vyšetřování tohoto případu bylo právě uzavřeno  a bylo samozřejmě rozhodnuto, že všechno bylo v pořádku (jak to vědí, když nic nevyšetřovali? No, jasně, řekli jim to ti lovci!) a nejsou žádné problémy, protože i když broky zasáhly jednu z dívek na hlavě, měla na sobě helmu, takže nebyla zraněna, a tedy vlastně k žádnému nebezpečí nedošlo.

Znamená to, že by všichni občané Polska měli od nynějška nosit helmy, aby se ubránili před střelbou lovců? Nové a nové argumenty, že je to rozumné, se objevují každým dnem. Už jsem jich tady pár uvedl, ale nejnověji lovci zastřelili poloochočeného jelena, jediného jelena, který žil v lesíku na předměstí Katovic. Místní rodiny tam chodily na procházky se dívat na svého oblíbeného Leszka, jak byl jelen ve městě znám. Byli dost šokováni, protože lovci jelena zastřelili v přítomnosti řady výletníků - protože tam o víkendu chodí spousta lidí na procházku.

Je to samozřejmě jejich chyba. Nejenže byli na špatném místě ve špatnou dobu, ale taky nebyli na správném místě ve správnou dobu. A kdo tam byl? Pan ministr Morawiecki. Vydal se na nákup, a tato pamětihodná chvíle byla zdokumentována v jedněch pravicových novinách. Avšak něco nebylo v pořádku - výrobky na policích měly všechny cenu 50 grošů, 1 zlotý nebo 2 zloté, většinou byly o 50 procent nebo o ještě víc levnější, než je běžná cena. Takže tohle je buď nějaký speciální obchod s ultralevnými cenami pro vyvolené, anebo je to obchod provozovaný v Potěmkinově vesnici strany Právo a spravedlnost.  Ale paní premiérka Szydłová se tam k němu při nákupech nepřidala... Měla práci: otevírala ústředí organizace Frontex. Počkejte, počkejte - asi řeknete : Frontex přece funguje ve Varšavě už od roku 2005?

Takže o co jde? Polsko se pokusilo soutěžit o přesunutí různých institucí, které se budou muset vystěhovat po brexitu z Británie. Současné postoje Polska spolu s unikátními diplomatickými schopnostmi ministra zahraničí Witolda Waszczykowského (myslím, že jedinou férovou konkurenci pro něho by byl Boris Johnson, a to jedině tehdy, kdyby se oba účastnili soutěže o "Blbce roku z vyšších tříd" podle Monty Pythona) vedly k tomu, že Polsko nezískalo nic. Polská vláda však zoufale potřebovala úspěch, a tak s velkou pompou začala oslavovat ratifikaci dohody z letošního března, podle níž dostane Frontex pozemek, kde si postaví novou budovu...

A co se děje ve sféře školství? Kněz Tadeusz Rydzyk, který nedávno kritizoval prezidenta Dudu za to, že nepřipravuje státní financování jeho univerzity, dokáže velmi efektivně využívat fondů Evropské unie. I když skutečnost, že studenti jsou přijímáni do jeho školy pouze na doporučení svého kněze,  je tak trochu proti evropským předpisům, protože by to znamenalo, že  nekatoličtí studenti přijímáni nejsou. Vím, že předpoklad, že by existoval někdo, kdo ještě není pravicový extremista a chtěl by si v Rydzykově škole nechat vymýt mozek, je velmi nepravděpodobná, ale kněz Rydzyk to nicméně předpokládá, takže malá poznámka pod čarou, že "jiná dohoda je možná pro osoby jiných světových názorů" by mu měla u EU pomoci. Ale nechce ten liberalismus zase přehánět, tato možnost pro "nevěrce" je uvedena jen u kurzů, které dostávají financování z EU.

Takže, jak vědí pravidelní čtenáři tohoto seriálu, katolická církev se snaží ovládat školství v Polsku od školek až po univerzity. Není divu, že lidé chtějí vzít věci do vlastních rukou. Modelka Anja Rubik se spojila s ženským časopisem Wysokie Obcasy a NGO Ponton, který podporuje sexuální východu a v poslední době je stále méně vítaný ve třídách. Začali novou akci, při níž hovoří celebrity o sexu v krátkých humorných klipech, jako je tento:

>

Většina lidí to přivítala, avšak pravice to kritizuje. Mezi kritiky byla dcera bývalého prezidenta Lecha Kaczyńského, která má sloupek v jednom pravicovém časopise. Podle jejího názoru tato akce dostatečně nezdůrazňuje, že nejlepším způsobem, jak si užívat bezpečného sexu, je mít partnera, nebo ještě lépe manžela či manželku, a příliš "frivolní" přístup k sexu může způsobit, že mladí lidé nebudou pak schopni utvořit si stabilní vztah. Vím, že někteří čtenáři nejsou zrovna nadšeni, když se příliš věnuji světu celebrit, ale v tomto případě je zapotřebí ukázat další tvář pokrytectví strany Právo a spravedlnost. Protože jak se stalo, že je Marta Kaczyńska v tomto oboru takovou expertkou? Na základě vlastní tvrdé zkušenosti: dvakrát se rozvedla (oba rozvody byly odloženy, aby záporně neovlivnily právě se odehrávající volby) a měla jeden soudní případ podvodu ohledně otcovství. Následují nikdy nekončící příběhy v bulvárním tisku o jejích nových milencích. Právě Kaczyńská je živoucím důkazem, že sexuální vzdělávání ukazující, jak vytvářet stabilní vztahy, by se mělo zlepšit.

Avšak je model sexuální výchovy, který prosazuje strana Martina strýčka, něčím lepší? Podle čelné expertky strany Právo a spravedlnost dr. Urszuly Dudziak, nevěra a rozvody jsou důsledkem používání antikoncepce.   No, pokud je to pravda, Marta Kaczyňska měla velké štěstí, protože podle dr. Dudziakové je antikoncepce také hlavní příčinou umírání žen - a Kaczyňská zatím ještě přežila.




1
Vytisknout
13154

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2017