Mezitím v Absurdistánu 37:

Znovu Smolensk, defraudace milionů, "reforma soudnictví" a souboje s Evropskou unií

13. 9. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut
Polsko v poslední době nemá v tisku dobrou pověst. V i západních médiích se nyní šíří dojem, že je to velmi šovinistická země. Není divu, když polská pravice vystupuje tak agresivně proti všemu, co nepovažuje za dostatečně polské a dostatečně katolické, a silně pořád nenávidí muslimy: dokonce i polská luteránská církev   je nyní terčem útoků. Mezitím byl v Gdaňsku zvandalizován pomník připomínající osvobození města od nacistů. Proč? Protože součástí pomníku byl první polský tank, který vstoupil do města - patřil 1. polské ozbrojené brigádě obránců Westerplatte. Takže co je na tom snad špatného? No, tank je T-34, byl vyroben v Sovětském svazu.


Je zjevné, že vojáci, kteří bojovali ve vozidle, vyrobeném v Sovětském svazu, musejí patřit k tomu nejhoršímu druhu lidí. Letecká havárie letadla Tupolev Tu-154 ve Smolensku se připomíná všemi nejrůznějšími možnými způsoby, a dosud by poškození nějakého pomníku při této katastrofě zahynulého Lecha Kaczyńského bylo neslýchané, navzdory tomu, že potenciální vandalové si už můžou vybrat z doslova stovek takových pomníků. Je jich už tolik, že nikdo už ani neinformuje o tom, že další a další tyto pomníky jsou odhalovány. Takže mě překvapilo, když si jednoho z těchto nových pomníků média povšimla. A to právem, protože tenhle opravdu stál zato: jakýsi kněz z Malopolska vysadil v kostelní zahradě řady keřů ve tvaru letadla a vnitřek toho letadla vyplnil bílou šotolinou. Dokonce tam má i břízu! No, jen se sami podívejte! 

Ale zatímco fundamentalističtí přívrženci smolenského kultu zřejmě budou toto místo považovat za vhodné pro návštěvu, velmi pochybuji, zda by to přilákalo mezinárodní turisty, i kdybychom tomu dělali reklamu jako kuriozitě. Zejména pokud by to muselo konkurovat takovým uměleckým dílům, jako je tento monument z Kałkówa:


Skutečnost, že ministr životního prostředí Szyszko stále ještě způsobuje, že se většina Poláků stydí za jeho boj proti evropským institucím, které se snaží mu zabránit ve zničení chráněných polských lesů, také obrazu naší země v zahraničí zrovna nepomáhá. Právě mu dali metaforických pár facek u Evropského soudního dvora a on tvrdí, že ho "toto podivné nedorozumění překvapilo". No, existuje staré pořekadlo, že chytrý člověk se dokáže poučit z vlastních chyb, ale opravdu moudrý člověk se dokáže poučit z chyb druhých lidí. Takže jak bychom měli charakterizovat ministra Szyszka, který se odmítá poučit i z vlastních chyb a s tvrdohlavostí osla dělá dál pořád svoje, navzdory tomu, že všichni proti tomu protestují? (Szyszko byl ministrem životního prostředí už v předchozí vládě strany Právo a spravedlnost a tehdy navzdory ostré opozici od ekologických organizací a navzdory zásahům evropských institucí prosazoval svou utkvělou představu, že musí postavit dálnici chráněným Rospudským údolím. Samozřejmě, tento svůj spor prohrál, vyplýtval obrovské množství peněz daňových poplatníků a odsoudil lidi z místního města, aby jím po dobu dalších dvou let projíždělo nesnesitelně velké množství kamionů, protože ta silnice se musela začít stavět úplně znova jinudy, podél alternativní trasy, které nevedla chráněným územím a které byla navržena jako první, ale kterou Szyszko odmítl.)

Ani organizace demonstrací v Lucembursku na podporu jeho činů zahraniční pověst Polska nijak nezlepšila, zejména vzhledem k tomu, že nesli transparent s nápisem "Polská mládež podporuje ministra Szyszka" a průměrný věk demonstrantů byl asi 45 let. Aha, počkat, na tom transparentu je vlastně napsáno "Polish YOUTS"



Podle anglického slovníku městského žargonu je "yout" jakýsi zlodějíček, který "tráví svůj čas šikanováním, vyhrožováním a snahou vypadat tvrdě. Toto chování projevuje jen, pokud je ve skupinách větších než pět osob, protože jinak nemá sebedůvěru a bojí se tak chovat, když je jen sám".

To se vlastně na mnoho stoupenců strany Právo a spravedlnost dobře hodí. A stoupenci strany Právo a spravedlnost to budou, protože mimo jiné nesli také transparent, že v Bělověžském pralese káceli i nacisti a válečné reparace z Německa jsou nyní v Polsku módní téma.

Samozřejmě, když ze sebe někdo dělá idiota tím, že Szyszka podporuje, to sice nezlepší obraz Polska v zahraničí, ale bude to prospěšné pro ty, kdo se takových akcí účastní. Například bývalý antikomunistický disident a od nedávna nadšený stoupenec strany Právo a spravedlnost Ryszard Majdzik se účastnil jednoho z těchto inscenovaných protestů (více o nich ZDE ) a jako výraz vděčnosti od státu mu byla udělena nejvyšší medaile za výjimečné zásluhy o polské lesy.   Sdělovací prostředky se pořád ještě snaží najít někoho, kdo by byl schopen vysvětlit, co to bylo za výjimečné zásluhy, které přiměly pracovníka státních lesů udělit tuto medaili někomu, kdo až do nedávných demonstrací na Szyszkovu podporu se nijak na práci lesnického úřadu či na ekologických aktivitách vůbec nepodílel...

Bohužel pan ministr Szyszko nemá nikoho, kdo by mu pomohl u evropských soudů. Ale jeho kamarádi mají daleko větší štěstí - ti mají jeho. Když se ukázalo, že farář Tomasz Duszkiewicz, kaplan u státních lesů a náruživý lovec, má svou chatu vyzdobenou takovými trofejemi, jako jsou vlčí a rysí kožešiny, a vycpanou sovu, což je porušením zákona, protože jsou to chráněné druhy, podařilo se mu dostat z ministerstva tak rychle potvrzení o výjimce, že už ho měl při sobě, když šel ten článek do tisku... 

Takže jak napravit dojem o naší zemi, který byl v poslední době tak poškozen? Někdo by si mohl myslet, že dobrým způsobem by bylo natočit přátelské reklamní video, zveřejnit ho na internetu a doufat, že se virálně rozšíři, jako tohle video:

Ale tak strana Právo a spravedlnost nefunguje. Tak jak by to udělali oni? 

Oni

- založí nadaci, jejíž jméno musí obsahovat slova "polská" a "národní". Název “Polska Fundacja Narodowa” - to jim pěkně vyhovuje

- zneužijí státem ovládaných podniků k tomu, aby do ní napumpovali miliony

- a pak použijí těch milionů k zahájení obří billboardové kampaně na podporu tzv. "reformy soudnictví", kterou "provádí" strana Právo a spravedlnost.


To heslo nedává smysl, ani z hlediska čistě gramatického. "Ať to zůstane, jak to bylo?" Kdyby to tak bylo, pak už to tak není, proto to tak nemůže zůstat, protože tak, jak to bylo, to už zmizelo...

Leda že jsme se dostali do pasti nějakého časoprostorového kontinua... Ale vždyť je to jedno, účelem těch billboardů je jen nasměrovat vás na nový server takjakbylo.pl, kde se dovíte, že jeden soudce ukradl párek v hodnotě 6,90 zlotých.

Jak ale má server, napsaný v polštině s cílem dokázat, že polské soudnictví je špatné, pomoci zlepšit obraz Polska v zahraničí, to nechápu. Poukázal na to Adrian Zandberg, jeden z šéfů mladé sociálnědemokratické strany "Razem", který tento skandál objevil. Ale, samozřejmě, strana Právo a spravedlnost má vysvětlení pro všechno:

"Polska Fundacja Narodowa se musí starat o dobrou pověst Polska. Podpora naší národní značky vyžaduje široké aktivity v zahraničí. Avšak vytváření dobrého obrazu Polska musí začít zde, v Polsku. Je naší povinností prezentovat skutečná fakta o tom, co se dělo v soudnictví" - tvrdí představitel nadace. Podle něho je to, co se teď děje v Polsku, procesem "dekolonizace". Změny soudnictví jsou prvním krokem k osvobození od vykořisťování. Samozřejmě, i on se zmiňuje o válečných reparacích, protože snaha přimět Německo k tomu, aby zaplatilo za zločiny nacistického režimu z doby před 80 lety je nyní hyperaktuálním tématem pro PiS a všichni o něm musí mluvit za každých okolností.

Samozřejmě, skutečnost, že strana Právo a spravedlnost právě odklonila 19 000 000 ze státem vlastněných firem a použila to na kampaň pro své vlastní politické cíle (navzdory tomu, že má vlastní, stranické peníze, které jsou určeny k takovému účelu) je dosud největším skandálem a je to naprosto neobhajitelné. Navzdory tomu, někteří se to obhajovat snaží. "Je to jako kdyby z 19 000 000 Poláků každý věnoval jeden zlotý. Tak co je to za problém? Kdo by nechtěl věnovat 1 zlotý na reformu soudnictví?" ptá se Ryszard Makowski, dříve komik, nyní na plný úvazek apologeta strany Právo a spravedlnost (přestože se někteří lidé stále ještě smějí, teď se smějí jemu, nikoliv s ním).

No, problém spočívá v tom, že ty miliony se nevydávají na zlepšování polských soudů, ale jsou vydávání na obří akci, v jejímž rámci se rozšiřují fake news a propaganda strany Právo a spravedlnost. Je to příklad ukradení veřejných peněz v bezprecedentním měřítku - připomeňme si, že po odposlouchávacím skandálu, během něhož byly natočeny soukromé rozhovory politiků z předchozí vlády kdesi v restauraci (více o tom ZDE), strana Právo a spravedlnost neměla v podstatě proti vládě nic inkriminujícího, a tak dělala skandál z toho, že Radek Sikorski v té restauraci pojídal calamari na náklady daňových poplatníků. Mezitím peníze, které nyní ukradla strana Právo a spravedlnost prostřednictvím své Polské národní nadace, by pravděpodobně stačily na vykrmení celé polské armády calamari po dobu jednoho až dvou měsíců... A přesto se nic neděje, strana Právo a spravedlnost se dál při všech průzkumech veřejného mínění těší obrovské podpoře.

Musím to říct upřímně: nechápu, jak je možné, že se straně Právo a spravedlnost daří udržet si tak vysokou míru své popularity. Byla nespokojenost s předchozí vládou tak obrovská, že dokáže převážit všechny skandály a děsivé chyby, které páchá vláda strany PiS? Navzdory obvinění, že ministr obrany je ruským agentem, navzdory tomu, že armády kolegů nechvalně známého Bartłomieje Misiewicze plní veškeré funkce, přestože pro to nemají vůbec žádnou kvalifikaci... Navzdory tomu, že veřejnoprávní televize se proměnila v propagandu severokorejského stylu, navzdory tomu, že nejenže se strana Právo a spravedlnost nechce vzdát změn zákona o potratech, ale dokonce nyní navrhuje i zákon, že těhotné ženy by měly být uzavřeny ve státních institucích, aby nemohly pít alkohol, brát drogy či jinak uškodit svému nenarozenému dítěti...

A nyní ministr Morawiecki otevřeně přiznává, že strana Právo a spravedlnost lhala při předvolební kampani, když malovala obraz Polska jako zruinované země ("Polsko zruinované nebylo, ani tehdy, ani předtím," řekl nyní Mateusz Morawiecki  a dodal, že to byla jen "předvolební rétorika".)

A není pravda, že se snažím najít jen věci, které by stranu Právo a spravedlnost zostudily. Opravdu se snažím být nestranný a hledám po celém politickém spektru. Není to moje vina, že málokdy najdu nějaký skandál nebo nějakou absurditu pocházející od opozice. Strana Právo a spravedlnost je prostě generuje v řádově daleko větších počtech než kdokoliv jiný - tento týden jsem například našel jedinou kritiku opoziční strany Občanská platforma, která spočívala v tom, že jeden poslanec z této strany předběhl ve frontě na záchod a vynadal novináři, který si na to stěžoval...

A přesto se těší strana Právo a spravedlnost stejné míře podpory jako téměř před dvěma lety. Opravdu lidé věří Kaczyńskému, když řekl, že "můžeme klidně v Evropě zůstat sami"? To řekl při posledním měsíčním "výročí" připomínek katastrofy ve Smolensku, kdy byl jako obvykle obklopen obrovským množstvím policistů a kilometry plotů. A přesto dodal, že i v izolaci Polsko zůstane "ostrovem tolerance a svobody, které byly vždy tak silně přítomné v naší historii". Je to dost děsivé, protože ona existuje už jedna země, jejíž vládci chtějí, aby přežila jako izolovaný ostrůvek svobody a pravé demokracie, věrné myšlenkám, přítomných v její historii po dlouhou dobu. Tato země se jmenuje Korejská lidovědemokratická republika a není ani lidová, ani demokratická, ani to není republika, a ani to není celá Korea. Podobně jako strana Právo a spravedlnost nemá nic společného s právem a spravedlností...

0
Vytisknout
9461

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2017