Ana Brnabić se stala první balkánskou političkou, která se účastnila demonstrace Gay Pride

19. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

Srbská premiérka, lesbička, se v Bělehradu účastnila pochodu Gay Pride. Došlo k tomu sedm let poté, co při nepokojích, zaměřených proti gayům, byly v Bělehradě zraněny desítky lidí.

Ana Brnabić je prvním balkánským politikem, který se kdy účastnil pochodu Gay Pride. Ana Brnabić: "Srbsko respektuje diverzitu a já chci dnes zdůraznit, že vláda Srbské republiky je tu pro všechny občany a že zaručí respekt pro práva všech občanů, z většiny i z menšiny."

Komunita občanů LGBT v Srbsku často čelí násilí. První pokus o bělehradský pochod Gay Pride se stal terčem útoků od oponentů. V roce 2010 na něj znovu zaútočili odpůrci homosexuálů. Úřady pak pochod Gay Pride na několik let zakázaly. Znovu se konal až v roce 2014 za přísných bezpečnostních opatření.

Aktivista: "Řeknu vám upřímně, chce se mi dneska plakat. Je to dnes historická chvíle a je to zlepšení ve srovnání s předchozími lety, i když nás jistí 5000 - 7000 policistů."

Ana Brnabić je prvním gayem - a první ženou - která se dostala v Srbsku do premiérské funkce. Letošní Gay Pride v Bělehradě zabezpečovalo 2000 policistů.

Aktivistka: "Můžeme říci, že atmosféra je daleko uvolněnější než v předchozích letech. Bezpečnostní opatření jsou silnější, než by pro takovouto akci mělo být zvykem, ale je tu víc lidí a je to tu radostnější, a proto mám radost."

LGBT aktivisté stále ještě zdůrazňují, že je v Srbsku nutno udělat ještě mnoho dalšího.

Jen 12 procent Srbů podporuje legalizaci sňatků homosexuálů.

https://www.facebook.com/Channel4News/videos/10155248685756939/

0
Vytisknout
8046

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2017