Stanou se uprchlíci a migranti slaměnými panáky letošních voleb?

20. 9. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Zhlédl jsem první předvolební debatu v České televizi, kde „odborní lídři nejsilnějších stran“ hovořili o hrozbě teroristických útoků a bezpečnostních rizicích souvisejících s migrací. Jedinými politiky, kteří alespoň v chatrných obrysech dokázali nastínit reálná fakta, jež stojí za teroristickými útoky a migrační vlnou do Evropy, která je dávno na ústupu, byli předseda Strany zelených Matěj Stropnický a šéf Pirátů Ivan Bartoš. Světlé chvilky měl také Alexander Černý za KSČM. Moderátor debaty David Železný opakovaně selhával, neboť vždy, když se hovořilo o zásadních věcech, stočil řeč jinam či diskutujícího patřičně umravnil. Leč je bláhové se domnívat, že by v České televizi mohla naplno zaznít věcná a osvětlující fakta.

Informace, jež zazněly během dvouhodinové debaty, jsme zaslechli již mnohokrát. Slova politiků vždy zmateně kloužou po povrchu a stávají se prázdnou slámou, která se mlátí několikrát do týdne.   

Hovoříme-li o hrozbě terorismu v Evropě, nemůžeme reflektovat pouze technické parametry tohoto fenoménu. Politikové s železnou pravidelností mluví o posílení tajných služeb, intenzivnějším sdílení informací o podezřelých osobách – ba o sledování muslimských duchovních a osob navštěvujících mešity a modlitebny, což samo o sobě hrozbu terorismu posiluje, jak si ukážeme dále v textu. Ze všeho nejdříve je nutno jít až na dřeň problému.

První předvolební debata se zčásti nesla v duchu teroristického útoku v londýnském metru. Ačkoli v debatě zaznělo, že Evropu i v minulosti sužovaly teroristické útoky, které nebyly inspirovány islámským fundamentalismem, letmý pohled na statistiky ukazuje, že Evropa zažila mnohem horší chvíle právě v 70. a 80. letech minulého století. Zůstaneme-li ve Spojeném království, zjistíme, že zde v letech 1970 až 1984 při teroristických útocích zahynulo 2211 osob a mezi roky 1985 až 1999 1094 lidí, přičemž v letech 2000 až 2017 teroristé usmrtili 126 osob. Zatímco během několika uplynulých let evropským kontinentem otřáslo několik teroristických útoků, počet obětí je relativně nízký ve srovnání s ostatními částmi světa. Kupříkladu v roce 2015 teroristé na Blízkém východě a na severu Afriky usmrtili 17752 lidí, zatímco v Evropě padlo terorismu za oběť 152 osob. Z toho vyplývá jediné: přestože se džihádistickému teroru věnuje exkluzivní pozornost sdělovacích prostředků, hrozba terorismu v Evropě je relativně malá. Navíc drtivou většinu obětí džihádistů tvoří muslimové žijící na Blízkém východě, kteří jsou u nás za fackovací panáky.

Je třeba zdůraznit, že se čeští populističtí a xenofobní politikové stali užitečnými idioty džihádistů z Daeše, jehož dny jsou sečteny. V současnosti Daeš dělá vše proto, aby zakryl nevyhnutelné, tedy porážku svého kvazichalífátu v Iráku a Sýrii. Džihádisté se překotně hlásí ke každému teroristickému útoku, k němuž na evropské půdě dojde, a mnozí z nás ihned bijí na poplach před muslimy žijícími v Evropě i muslimy, kteří sem přicházejí. Čeští politikové napříč politickým spektrem by ale měli konečně pochopit, že vojenská porážka Daeše nepředstavuje účinnou a dlouhodobou prevenci teroristických útoků. Je nutné ukončit všechny války (a mezi řádky i jejich jakoukoliv podporu, třeba vývozem českých zbraní do konfliktních zón), jež vytvořily plodnou půdu pro Al-Káidou a později Daešem motivovaný terorismus.

V České televizi se hovořilo také o tom, nakolik souvisí migrace s terorismem. Víme dobře, že jen nepatrné procento útočníků představovali uprchlíci a migranti, kteří do Evropy přišli v posledních letech. Jinými slovy, migrace s terorismem v zásadě nesouvisí, což ostatně loni potvrdil zvláštní zpravodaj OSN pro protiteroristické útoky a lidská práva Ben Emmerson, který varoval před restriktivní migrační politikou, jež může vytvořit podhoubí pro teroristickou hrozbu. Pokud v debatě „odborníci“ hovoří o plotech, uzavírání hranic a chválí kontroverzní dohodu EU s Tureckem, tak de facto volají po radikalizaci žadatelů o azyl. Emmerson rovněž zjistil, že existují jen nepatrné důkazy o tom, že Daeš a další islamistické skupiny využívají uprchlíky a migranty jako potenciální věrozvěsty jejich toxické doktríny v Evropě. Zvláštní zpravodaj OSN přitom dospěl k závěrům, s nimiž již dříve přišli bezpečnostní analytikové. Jinak řečeno – je nesmyslné klást pomyslné rovnítko mezi migraci a terorismus. Navíc v debatě ani jeden z přítomných politiků nezohlednil fakt, že do Evropy utíkají především vzdělaní lidé, jak v Českém rozhlase nedávno uvedl výzkumník Robert Stojanov. Je také absurdní uprchlíkům a migrantům vyčítat ekonomickou motivaci, když je hospodářství dané země zničeno válečným konfliktem. Směšování uprchlíků a ekonomických migrantů je zavádějící, neboť důvody k opuštění vlasti mají vždy komplexní charakter.

V České televizi zaznělo mnoho alibistických frází o tom, jak kvóty nefungují, jak Česká republika v rámci Evropské unie pomáhá při budování hot spotů a jak by se mohla angažovat více, třeba při zvelebování detenčních stanovišť v postižených oblastech, ochraně vnějších hranic Schengenu, apod. Přitom Česká republika utržila mezinárodní ostudu poté, co přijala jen hrstku uprchlíků. A obezličky českých politiků mohou jen těžko zastínit pravý stav věcí, neboť alibismus je jen symptomem bezradnosti.

Je smutné, že se jen lídři Strany zelených a Pirátů dokáží alespoň v mlhavých obrysech dotknout podstatných témat, jako je populistické zveličování uprchlické hrozby nebo důraz na koncepční řešení migrační krize, zatímco ostatní politikové bezradně tonou v jalové sebestřednosti a populismu.    

   

 

2
Vytisknout
11456

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2017