Ano, ČR bohužel dnes JE zemí, v níž žádné hodnoty neplatí

22. 9. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty
Tentokrát plně souhlasím s Karlem Dolejším a hrubě nesouhlasím s Václavem Hořejším.. Je dost možné, že v ČR existují tisíce či možná desetitisíce lidí, kteří považují morální a právní hodnoty za zásadní a důležité. Jenže co je to naplat, když pro jejich hájení nic efektivnějšího nedělají.

Když se nedávno v Británii vyjádřil jeden konzervativní poslanec rasisticky o Romech, zvedla se po celé zemi vlna protestů. Poslanec se musel hodně omlouvat a málem přišel o své poslanecké křeslo. Čeští politikové se vyjadřují rasisticky kdykoliv o komkoliv a nikomu to nevadí. Pan profesor Hořejší by mě přesvědčil, že v ČR vládnou hodnoty, kdyby se i v ČR dokázala zvednout vlna odporu proti rasistické nenávisti. Není tomu tak. Lidé v ČR proti tomu nedělají NIC.



V Británii byl nedávno odsouzen na 12 týdnů do vězení jeden aristokrat  za to, že vyjádřil na Facebooku přání, aby někdo autem přejel Ginu Millerovou, která zvítězila ohledně brexitu u britského Nejvyššího soudu nad britskou vládou, která se snažila obejít parlament. Byl v ČR někdy někdo odsouzen za výhrůžku na Facebooku? Na rozdíl od ČR v Británii nebo v Německu policie výhrůžky smrtí, zveřejňované na Facebooku ŘEŠÍ. Úřady totiž vědí velmi dobře, jak rychle by se země rozložila, kdyby se to nedělo. V ČR proti nenávisti nikdo výrazněji veřejně nevystupuje. Proč? Nikoho to nezajímá a nikomu to nevadí natolik, aby začal něco efektivně dělat. Česko nemá hodnoty.

V ČR dnes fungují naprosto kriminální instituce, jako jsou Parlamentní listy, které léta systematicky porušují hned asi tři paragrafy trestního zákoníku, a nikdo proti tomu nejedná a nikdo proti tomu, že soudy a policie nejednají, neprotestuje. Velká část českých politiků PL dokonce legitimizuje tím, že jim poskytuje rozhovory. Zřejmě se tím dopouštějí trestního činu schvalování trestného činu. Ale koho by to v ČR zajímalo. Parlamentní listy samozřejmě nejsou jedinou takovou děsivou platformou. Dochází k rychlému rozkladu veřejného diskursu.  Známý novinář mi řekne, že musí vysílat rozhovory s tvrdým rasistou, protože je to kandidát do parlamentu. Opravdu? Vysílal by i rozhovor s kandidátem, který by požadoval stavbu plynových komor pro Romy či pro muslimy? Je zákonem přípustné pouštět do médií osoby, které se dopouštějí trestných činů vyvolávání rasistické a náboženské nenávisti?

Při nečinnosti úřadů, soudnictví a policie se Česká republika dále propadá do lží, nenávisti, strachu a nesnášenlivosti. Proč proti tomu ti lidé, kteří vědí, že je to nebezpečné, nevystupují? Oni nevědí, že je to nebezpečné? Nezávislý pozorovatel může z toho jedině usoudit, že ČR je zemí, v níž žádné hodnoty neplatí.

Dnes už i v mainstreamových médiích najdete běžně příklady nenávisti, které bezpochyby naplňují skutkovou podstatu trestných činů.

Ano, bohužel je tomu tak: V dnešní době je v ČR možné šířit jakoukoliv nenávist a lidé, kteří vědí, že je to nepřípustné, proti tomu nevystupují.

Nenávist vede ke krveprolévání. Už byl v Chomutově zavražděn z nenávisti romský podnikatel, žijící v Holandsku.

Bohužel, zdá se, že většina lidí v ČR tomuto nebezpečí vůbec nerozumí, přesně tak, jak to popisuje Karel Dolejší.  

0
Vytisknout
11227

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2017