Alternative für Deutschland: Změníme Německo

25. 9. 2017

čas čtení 5 minut

"Burky? My sázíme na bikini." - Propaganda strany AfG

V hodinové televizní debatě reagovali představitelé ostatních stran na Jörga Meuthena z AfD nepřátelsky. Když se snažil odmítat kritiku, že členové jeho strany jsou otevřeně rasističtí, a snažil se ospravedlňovat nacismus, byl bombardován šokujícími výroky činitelů AfD z předvolební kampaně. Zdůraznil, že AfD má povinnost "chovat se provokativně" nyní i v parlamentu.

Angela Merkelová zvítězila počtvrté ve všeobecných volbách v Německu, avšak s oslabenou volební podporu. Nepodařilo se jí zastavit úspěch ultrapravicových populistů.

Německá ultrapravicová strana Alternative für Deutschland oslavuje skutečnost, že získala třetí největší počet volebních hlasů, 13 procent podle průzkumů u východů z volebních místností. Poprvé po téměř šedesáti letech se tak do německého parlamentu dostala otevřeně nacionalistická strana.

"Nové Němce? Ty si děláme sami!" Propaganda strany AfD:

Populistické strany vznášejí správné otázky, ale navrhují špatné odpovědi

25. 9. 2017

čas čtení 2 minuty


"Bojovat proti populismu se nedá tím, že ho budeme ignorovat, démonizovat, nebo přejímat jeho agendu, ale tím, že jasně začneme řešit všechny existující problémy - včetně těch, které zajímají populisty - na základě vaší vlastní ideologie. Tím, že vytvoříme jasnou, pozitivní argumentaci." 

Po hlasování pro brexit v Británii a po vítězství Donalda Trumpa v USA mnozí předpovídali, že v Evropě zvítězí antipolitický, nenávistný populismus, píše Jon Henley. V Holandsku a ve Francii byli však ve volbách populisté poraženi. Skutečnost, že populistická ultrapravicová strana Alternative fuer Deutschland získala v Německu 13 procent voličů, znamená, že populismus se stal trvalou součástí evropské politiky - ale nevítězí.

Protiliberální vlády v Polsku a v Maďarsku a jejich útoky na nezávislost médií a soudnictví a jejich postupné rušení demokratických záruk ukazují, k čemu dojde, když se v zemi populisté zmocní moci. 

Opinion poll: The popularity of the Czech oligarch Babiš´s Ano is growing, the only Czech openly pro-European party will fail to enter parliament

25. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



In September 2017, the popularity of the Czech oligarch Andrej Babiš´s movement ANO has grown to 30,9 per cent, while the support of the Czech Social Democrats has dropped to 13,1 per cent. The Communist Party of Bohemia and Moravia has 11,1 per cent, the right wing nationalistic Civic Democratic Party 9,1 per cent, the populist xenophobic anti-immigrant party of Tomio Okamura has 7,3 per cent, The Pirate Party has 6,4 per cent and the Catholic party 6,2 per cent. This is information from an  opinion poll, carried out by the CVVM polling organisation. 

TOP 09, a right-of centre political party which is openly pro-Brussels, will not pass the 5 per cent the barrier of entry into Parliament, it is supported by only 4,4 per cent of the voters at the moment. The fiercely anti-EU Freedom Party of Petr Mach is supported by only 1,8 per cent of the voters, as is the Green Party.

The general election in the Czech Republic will take place on 20th and 21st October 2017.

Further information in Czech HERE 

Rozhovor Britských listů 128:

Sedmdesát let jsme nezažili válku. Nevážíme si toho

22. 9. 2017

čas čtení 1 minuta




K tomu: Monty Python Terry Gilliam: Všechny státy mají tendenci směřovat k totalitě
 

V dnešním rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík o jeho interkulturních zkušenostech a o jeho životě a díle s Michaelem Havasem, významným mezinárodním, novozélandsko-českým dokumentaristou a filmovým producentem, který mj. výrazně přispěl k proslulosti Jana Švankmajera ve světě a přivedl do České republiky celou řadu pozoruhodných mezinárodních filmových osobností. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. září 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Vzestup ultrapravice v Německu je znepokojující, ale vládnoucí většinu budou mít normální strany

25. 9. 2017

čas čtení 2 minuty



Německo se nevydalo cestou extremismu, i když se tam objevily protestní hlasy. Tyto volby ve skutečnosti ukázaly, jak pevné je politické centrum Německa. Německá stabilita je dobrou zprávou pro Evropu i pro liberální demokracii. Poté, co Francie odmítla Le Penovou, tento výsledek podporuje naděje, že se Evropská unie nyní stmelí.


Angela Merkelová, nejmocnější politik v Evropě, znovu přinesla důkazy o své politické nezdolnosti. Klíčem k dlouhověkosti Merkelové je její strategie "asymetrické demobilizace", totiž její přijetí politické strategie jejích maistreamových soupeřů, ať už jde o jadernou energii, minimální mzdu či sňatky homosexuálů. Merkelová nechala svým oponentům jen velmi malý politický prostor, píše redakční komentář deníku Guardian.

Otevřel se ovšem prostor na extremistickém, nacionalistickém okraji politiky. Poprvé po mnoha desetiletích se dostává do německého parlamentu xenofobní a vztekle protievropské hnutí.

Bude Německo litovat, že absorbovalo NDR?

25. 9. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Jak je možné, že ve Španělsku a v Portugalsku, což nejsou bohaté země - jsou to země, které trpí obrovskými ekonomickými problémy a velkou nezaměstnaností, především mezi mladými lidmi - žádná ultrapravicová strana nevznikla?

Proč se vůbec  nechytají xenofobové, ultrapravičáci a euroskeptici ve Skotsku?


Z výsledků nedělních všeobecných voleb v Německu vyplývá, že velkou podporu získala neofašistická, rasistická a ultrapravicová strana Alternative fuer Deutschland v bývalém komunistickém východním Německu. Tam dosáhla její podpora až 21,5 procent   a ve spolkových zemích, jako je Sasko, dokonce až neuvěřitelných 29,5 procenta. Tato čísla znamenají, že podpora strany AfD je v bývalých zemích NSR daleko menší, než je průměrný výsledek pro celé Německo oněch 13 procent.

Z těchto výsledků a z dalších informací vyplývá stále jasněji, že téměř po třiceti letech od rozkladu komunistického bloku mají bývalé komunistické země  jinou mentalitu a jiné hodnoty než západoevropské jádro Evropské unie. Bude Německo ještě litovat, že začátkem devadesátých let souhlasilo se začleněním NDR?

Šéfka AfD stranu opouští

25. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta




Frauke Petry, šéfka ultrapravicové nacionalistické strany   Alternative für Deutschland oznámila v pondělí, že stranu opouští a že zasedne v německém parlamentu jako nezávislá poslankyně. Petryová odešla z tiskové konference, na níž vedení strany oslavovalo svůj volební úspěch ve víkendových všeobecných volbách v Německu. 

Odchod Petryové dokazuje, že strana  Alternative für Deutschland je nesmírně rozhádaná.

Petryová stála na umírněném křídle strany a snažila se ji sjednotit. Stala se však terčem pohrdání ultrapravicových nacionalistů, jejichž role ve straně výrazně posílila.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Future Czech PM: "We must sink those refugee boats, operated by the smugglers!"

25. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta



Andrej Babiš, the Czech oligarch (see info about a hard hitting TV film about him, which has been suppressed by Czech public service TV), who is poised to win the general election in the Czech Republic in October 2017, has restated his view that "We must sink those smugglers´boats." He added, "Our people do not want any multiculturalism here."

He made these statements at the weekend during a conference in Prague, entitled "Multiple Challenges for Europe 2017", which was organised by his Institute for Politics and Society. 

He absolutely rejected the notion that the Czech Republic should be participating in any way in helping to solve the refugee crisis in Europe.

See also:







Proč je Merkelová oslabena?

25. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



V mnoha ohledech taktika Merkelová fungovala dobře. Avšak nynější volební výsledky ukazují, že její opatrnost a důraz na konsensuální politiku byly pro ni do určité míry kontraproduktivní. Tím, že po dobu 8 z 12 let, kdy je u moci, vládla ve "velké koalici" se sociálními demokraty, způsobila, že má stále větší počet Němců pocit, že na jejich hlasech na celostátním jevišti vůbec nezáleží. Když jde o centrismus, nakonec i v Německu ho může být dost, píše Tony Barber v deníku Financial Times.

13 procent voličů hlasovalo pro AfD a 9 procent pro Die Linke, stranu s kořeny ve východoněmeckém komunismu. Znamená to, že více než 20 procent německých voličů hlasovalo pro stray extremní levice a extremní pravice.

Tím, že se strana AfD dostala do parlamentu, bude mít přístup k veřejným financím a bude mít vliv na veřejné instituce. Bude tak mít možnost rozšiřovat svou protiimigrantskou a protimuslimskou propagandu.

Průzkumy u východů z volebních místností: Merkelová vyhrála, ale se zmenšenou většinou

24. 9. 2017

čas čtení 1 minuta





Milion hlasů ale přešlo k AfD od CDU/CSU:





Podle průzkumů provedených u východů z volebních místností v Německu hlasovali Němci ve všeobecných volbách takto:

CDU/CSU 32,5%
sociální demokraté 20%
ultrapravicová AfD 13,5%
liberální Svobodní demokraté 10,5%
Zelení 9,5%
Die Linke (bývalá komunistická strana z NDR) 9%

Je to výrazný pokles podpory pro Merkelovou, v posledních dnech se odhadovalo, že dostane až 36%, a výrazný vzestup pro ultrapravicovou AfD, která se dostane do parlamentu. Sociální demokraté propadli, zřejmě proto, že centristická Merkelová od nich převzala většinu jejich politické strategie.

Londýnský primátor Sadiq Khan: Trump mluví jako Islámský stát

25. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Londýnský primátor Sadiq Khan obvinil Donalda Trumpa, že používá podobného jazyka jako Islámský stát, když chce "stoprocentně zabránit" přístupu muslimům do Spojených států.

Khan zdůraznil, že je uražen Trumpovým zákazem vstupu do USA pro muslimy i jeho výrokem, že pro londýnského muslimského primátora udělá výjimku.

"Zaprvé, já nejsem nijak výjimečný, a zadruhé, rozmyslete si, co říkáte. Protože je to velmi podobné tomu, co říká Islámský stát. Ti tvrdí, že existuje střet civilizací, že není možné být muslimem a občanem Západu, že Západ muslimy nenávidí. A tak Trump hraje hru Islámského státu, pomáhá mu."

Sadiq Kahn chválil příspěvek amerických muslimů Británii, hovořil o americkým muslimských studentech, umělcích a politicích.

"Já jsem člověk ze Západu, ale také jsem velmi hrdý muslim," řekl Sadiq Khan. Někteří lidé chtějí v našich komunitách vyvolat konflikt. Já jim to nedovolím."


Podrobnosti v angličtině ZDE

Macron zaznamenal prohru při volbách do francouzského senátu

25. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta


V nedělních volbách do horní komory francouzského parlamentu získala centristická politická strana francouzského prezidenta   méně než 8 procent hlasů. Tradiční francouzské politické strany si v senátu udržely své postavení. V senátu se volila polovina z jeho 348 křesel.

Francouzský prezident Emmanuel Macron bude sice i nyní moci prosadit své hospodářskéreformy, ale ústavní změny budou obtížnější protože vyžadují podporu tří pětin všech poslanců z obou komor parlamentu.

Očekávalo se, že Macronova strana La République en Marche získá v senátu 20-30 křesel, avšak středopravicoví Republikáni si udrželi svou většinu s 212 křesly. Socialisté mají asi čtvrtinu hlasů, strana Le Penové neposílila a má jen dvě křesla. Macron je nyní nepopulární, protože se snaží prosadit reformu pracovního trhu. 

Hrdinové kapitalistické práce

23. 9. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut


Reportáž Saši Uhlové (publikovaná na http://a2larm.cz/tag/hrdinove-kapitalisticke-prace/) je podle mého názoru nejdůležitější novinářský počin letošního roku. Jedna reportáž, která o kousek pohne naší zemí.

O reportáži (tedy o jejím obsahu, o sdělení) se vede hodně diskusí, což je výborné, je to tolik potřebná reflexe. V diskusi mě překvapují tři věci.

První překvapení je, pro kolik lidí je překvapením, že tu fakt někdo bere tak málo peněz za tolik práce. To žijí přátelé diskutující na jiné planetě, nemají přátele či příbuzné mezi lidmi dělající za třináct hrubého? Nebo to vědí či "tak nějak asi tuší", ale vytěsňují to tak jako jiné nepříjemné informace? To by mě zajímalo.

Druhé překvapení je, pro kolik lidí je překvapením, že se u nás vlastně masově porušují pracovní zákony, jako je maximální délka směny, přestávky, hygiena pracovního prostředí a podobně. To kolegové diskutující spadli z Měsíce, že nevědí, že zákony týkající se práce se u nás porušovaly vždy, že už za bolševika byly jen cárem papíru? Že na udivenou otázku "a to se u nás v tomto za osmadvacet let nic nezměnilo" je nabíledni odpověď "a proč by se proboha mělo změnit, když v zájmu zaměstnavatelů to není a zaměstnanci se s tím trpně smíří"?

V Moskvě předělávají sochu Michaila Kalašnikova

23. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta


 Nazi gun removed from statue of Mikhail Kalashnikov, inventor of the Soviet Union's AK-47 assault rifle https://t.co/PAQLHrSPr8 pic.twitter.com/eGbpTteUOD

Z nového pomníku Michaila Kalašnikova v Moskvě byla odstraněna jeho zbraň. Moskvané si totiž povšimli, že to není AK-47, ale německá zbraň Stg44, zkonstruovaná r. 1942. 

Kalašnikov vytvořil svůj samopal AK-47 roku 1947 a sám se vyjádřil o tom, že slyšel spekulace, že ho okopíroval ze zbraně německého konstruktéra Hugo Schmeissera. 

Podle Vladislava Kononova, ředitele ruské vojenské a historické společnosti, skutečnost, že si Moskvané povšimli, že na soše drží Kalašnikov nesprávnou zbraň, potvrzuje, že obvinění Kalašnikova z plagiátorství není správné.

Podle expertů je Kalašnikovův samopal nejefektivnější malou zbraní. Každá pátá zbraň na světě je dnes kalašnikov. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


Byl sál v OSN při Zemanově projevu tak prázdný jako při projevu Theresy Mayové, nebo víc?

23. 9. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

"Mayová zostuzena na světovém jevišti, protože dopad brexitu se prohlubuje". To je titulek ostře kritického článku Iana Dunta ze serveru politics.co.uk.


Když informovala televize BBC tento týden o projevu premiérky Theresy Mayové na Valném shromáždění OSN, odvysílala jen její záběry za předsednickým pultem, jak mluví, a pak dva detaily na její ministry, sedící v publiku. BBC neukázala celý sál, ovšem z výše zveřejněné fotografie vyplývá, že byl v podstatě prázdný. Británie v důsledku brexitu přišla o svůj mezinárodní význam a nikoho už nezajímá, co nějaká britská premiérka říká na světovém fóru, argumentuje autor.

To vede k zajímavé otázce: Když tento týden promluvil na Valném shromáždění OSN Miloš Zeman, byl sál plnější nebo prázdnější než při projevu Theresy Mayové? Co myslíte?

Fotografii celého sálu OSN při Zemanově projevu jsme nenalezli. Proč asi?

PS. Možná Zeman mírně vyhrál nad Mayovou. Fotografii sálu OSN při projevu Miloše Zemana naleznete např. ZDE, napsali nám čtenáři.

Brexit: Falešný diskurs v Británii pokračuje

23. 9. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut



Z nepochopitelných důvodů se britská premiérka Mayová rozhodla pronést "zásadní řeč" o postoji její vlády k brexitu ve Florencii. V sále byli především britští novináři:
Televize BBC včera neinformovala o tom, že ve Florencii britští občané žijící v Evropě uspořádali proti Mayové demonstraci. Hlavně, že vysílala malebné záběry historických budov z florentských ulic. Způsob práce britských médií ohledně brexitu mi hodně připomíná fungování médií  ve východní Evropě za komunismu.




Projev Theresy Mayové neobsahoval nic nového kromě přiznání, že dojednat odchod Británie z EU do konce března 2019 je nemožné, a tak Mayová požádala EU o prodloužení lhůty o další dva roky.

Hlavní problém lživého britského narativu o brexitu je pořád falešná představa, že Británie jaksi "Evropské unii ukáže", že všichni k Británii zhlížejí s úctou a neustále sledují, jaké postoje v Londýně vůči brexitu vznikají, neboť bez Británie se EU neobejde. "Oni nás potřebují víc, než my potřebujeme je", je často opakované heslo v britských médiích.

Tento postoj je ovšem naprosto falešný: Problém brexitu už dávno zmizel z většiny evropských médií a londýnští politikové si neuvědomují, že o podmínkách brexitu bude rozhodovat evropská sedmadvacítka, nikoliv oni.


V Evropě se často poukazuje na to, že londýnští politikové mají naprosto potrhlý a zkreslený postoj vůči Evropské unii. Politico.eu: "Jeden diplomat poukázal na to, že Mayová má pořád naprosto zkreslený postoj vůči EU. 'Mluví o EU a o Británii, jako by to byly dvě srovnatelné země, které chtějí vzájemný vztah,' řekl tento diplomat. "Naprosto nechápe, o co tady jde. Jsou to oni, kdo odcházejí z EU. Je jich 60 milionů. Nás je 450 milionů."

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Ano, ČR bohužel dnes JE zemí, v níž žádné hodnoty neplatí

22. 9. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Tentokrát plně souhlasím s Karlem Dolejším a hrubě nesouhlasím s Václavem Hořejším.. Je dost možné, že v ČR existují tisíce či možná desetitisíce lidí, kteří považují morální a právní hodnoty za zásadní a důležité. Jenže co je to naplat, když pro jejich hájení nic efektivnějšího nedělají.

Když se nedávno v Británii vyjádřil jeden konzervativní poslanec rasisticky o Romech, zvedla se po celé zemi vlna protestů. Poslanec se musel hodně omlouvat a málem přišel o své poslanecké křeslo. Čeští politikové se vyjadřují rasisticky kdykoliv o komkoliv a nikomu to nevadí. Pan profesor Hořejší by mě přesvědčil, že v ČR vládnou hodnoty, kdyby se i v ČR dokázala zvednout vlna odporu proti rasistické nenávisti. Není tomu tak. Lidé v ČR proti tomu nedělají NIC.

Je ČR zemí, v níž žádné hodnoty neplatí?

22. 9. 2017 / Václav Hořejší

čas čtení 2 minuty


Nedávno mi pan Čulík v e-mailové diskusi zdůrazňoval, že BL publikují pouze kvalitně vyargumentované příspěvky a že pan Dolejší je v tomto směru zářným vzorem. Nemyslím, že je to případ článku  ČR není žádnou zralou demokracií   (ostatně nemyslím, že je to případ i některých jiných Dolejšího textů). Redaktor BL Karel Dolejší v něm píše, že "Česká republika je zemí, kde žádné hodnoty neplatí". Co je tohle za nesmyslnou generalizaci? Poněkud krypticky dále píše: Český normalizační syndrom morálního nihilismu je zkrátka alergický na jakékoliv řeči o hodnotách i na samotnou možnost, že by se s hovady nemluvilo“.

Firma Uber přijde o licenci pro Londýn

22. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta



Transport for London, státní instituce, která dohlíží na veřejnou dopravu v Londýně, informovala firmu Uber, že to není "provozuschopný operátor". Uber má 21 dní na podání odvolání.

Nynější licence firmy Uber vyprší 30. září 2017 a Londýn ji odmítl obnovit, protože "chování a postoj firmy Uber projevuje absenci korporátní odpovědnosti" ve vztahu k informování úřadů o vážných trestných činech, při získávání zdravotnických certifikátů a v dalších otázkách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ČR není žádnou "zralou demokracií"

22. 9. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Česká republika je zemí, kde žádné hodnoty neplatí, kde nic není hanba.

Některé věci můžete opakovat dvacet let tři sta krát a nic se nezmění. Ale vždycky je lze samozřejmě zopakovat po tři sta prvé.

Erazim Kohák často vypráví příběh o spekulantech z doby americké občanské války. Byli to lidé, co nejprve skoupili dluhy vojáků na frontě a čekali, až dotyčný padne. Pak šli vyhodit vdovu s dětmi z farmy a nastěhovali se sami.

Žádný zákon jim takové jednání nezakazoval a snad ani nemohl. Ale ještě po dvou generacích byli potomci těchto lidí ve své komunitě sociálně stigmatizováni. Protože přišli k majetku mimořádně hnusným, odporným způsobem, který komunita odsuzovala. A je to tak v pořádku.

Brexit je dar Británie světu

22. 9. 2017

čas čtení 5 minut

Podobně jako slavný britský chemik Sir Humphry Davy (nar. 1778), který na sobě prováděl nebezpečné chemické experimenty, a učinil tak celou řadu cenných objevů, které přinesly prospěch lidstvu, i Velká Británie nyní brexitem provádí sama na sobě nebezpečný experiment, ku prospěchu lidstva, píše v deníku Financial Times Simon Kuper.

Pokročilé společnosti málokdy provádějí bezstarostně něco tak nebezpečného, jako je to, co nyní provádí Británie s brexitem. V důsledku toho tento nebezpečný experiment přináší nové informace, které překvapují jak stoupence brexitu, tak jejich odpůrce. Zde je několik cenných raných lekcí pro ostatní země. (Zvlášť pro Českou republiku se zdají být velmi aktuální, poznamenává redakce Britských listů.)

Proč nechodím k volbám

22. 9. 2017

čas čtení 10 minut


Přiznám se, že voleb jsem se zúčastnil asi dvakrát nebo třikrát v životě. Bylo to ještě v dobách, kdy jsem byl poněkud optimističtější, nezabýval jsem se tolik globálním stavem společnosti a měl jsem spoustu jiných myšlenek. Tehdy jsem nejspíš ještě věřil, že volby v naší zemi (nebo kdekoli jinde) mají nějaký smysl a že když se na nich budu podílet, pak alespoň formou zvolení menšího zla udělám něco dobrého, píše Pavel Jeřábek.

To jsem si tenkrát myslel, pokud už jsem tedy o tom vůbec přemýšlel. Principiálně jistě v pořádku, avšak v průběhu doby jsem došel ke smutnému a znepokojivému poznání, že je to vlastně pouze teorie, která v realitě stávajícího systému nefunguje.


K tomu: Matematik Uwe Ladwig: Nevolit, to nejde

Monitor Jana Paula:

Další konflikt idejí, aneb Mariánský sloup na Staroměstském náměstí zřejmě vadí nejen vánočním trhům

22. 9. 2017 / Jan Paul

čas čtení 7 minut


Praha zamítla obnovu mariánského sloupu, hlavní město si nepřeje, aby byl na Staroměstském náměstí v Praze obnoven mariánský sloup stržený v listopadu 1918. Vyplynulo to ve čtvrtek 14. září 2017 z jednání pražského zastupitelstva o peticích pro a proti sloupu. Debata o nich trvala tři hodiny. Tolik aktuální zpráva z médií. Tak vida, obyčejný vandalismus Franty Sauera za přihlížení davu opět získal punc legálního aktu. Mariánský sloup nebyl protizákonně svévolně zničen, ale byl jenom stržen, a jako takový – totiž stržený – se opět potvrdil v historii.

Desítky zemí podepsaly dohodu o zákazu jaderných zbraní

22. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta

V hlavním sídle OSN v New York City podepsali zástupci více než 40 zemí klíčovou dohodu o celosvětovém zákazu jaderných zbraní. OSN dohodu považuje za první právně závaznou smlouvu na světě, která atomové zbraně zakazuje. Dohoda zakazuje výrobu, testování a vlastnictví jaderných zbraní a také jejich použití či hrozby jejich použití. Úmluva byla v červenci schválena 122 členskými státy OSN navzdory silné opozici ze strany Spojených států. Po tomto kroku vydaly Spojené státy, Velká Británie a Francie společné prohlášení, ve kterém uvedly, že se jednání o dohodě nezúčastnily a nemají zájem ji ratifikovat. Generální tajemník OSN António Guterres dohodu považuje za milník a klíčový krok směrem k naplnění vize světa bez jaderných zbraní.

Více informací v angličtině ZDE a ZDE 

Muslimové v EU chovají velkou důvěru v demokratické instituce navzdory všudypřítomné diskriminaci

22. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Velká většina muslimů žijících v Evropské unii má velkou důvěru v demokratické instituce navzdory tomu, že zažívá široce rozšířenou diskriminaci a pronásledování, jak ukazuje průzkum Agentury EU pro základní práva (FRA). Průzkum zachycuje zkušenosti muslimských imigrantů a jejich dětí, které se narodily v zemích EU, a odhaluje, že postoje veřejnosti vůči muslimům se v průběhu uplynulé dekády příliš nezměnily.

Miloš Zeman jako symbol mezinárodní izolace České republiky

22. 9. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Zdá se, jako by Miloš Zeman zasvětil poslední léta svého života boji s chimérou islámské anticivilizace a migrací, což jsou v jeho očích dvě strany téže mince. Leč český prezident je jako zaseklá gramofonová deska a jeho projev na Valném shromáždění OSN působil opět jako z jiného světa. Pravdou zůstává, že vyjma Zemanových českých stoupenců a prezidentovi nakloněných manipulativních médií jeho soukromá válka nikoho nezajímá, jelikož realita je úplně jinde.   

Britská zahraniční politika je jako prastarý šamanský rituál.

Ignorujte Trumpovy lži. Severní Korea nepředstavuje hrozbu

22. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Vystoupení amerického prezidenta Donalda Trumpa v OSN bylo nebezpečné. Nebylo nebezpečné kvůli teatrálnímu a infantilnímu jazyku, nýbrž kvůli tomu, že bylo založeno na lži, píše na stránkách Guardianu Simon Jenkins. Volba je privilegiem moci – a zdrženlivost je její povinností. Trump ani jedno z toho nechápe. Dva objekty jeho jedovatosti – Írán a Severní Korea, se snaží bránit svou suverenitu, a to týmiž zbraněmi jako Spojené státy a jejich spojenci.

Trump si vymyslel novou zemi - "Nambii"

21. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta

Proslul tím, že neumí vyslovovat, ani psát. Zkomolil mj. jméno tureckého prezidenta Erdogana a vymýšlí si vlastní slova ("bigly"):


Případ Semelová: V zásadě šlo o bezvýznamnou událost

21. 9. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Myslím si, že nemluvit s někým a nepozvat někoho na nějakou konkrétní akci je veliký rozdíl. S komunisty se u nás minimálně od doby nástupu Václava Klause do prezidentské funkce běžně mluví. Komunisté jsou hojně přítomní v médiích, v politickém životě, dokonce Miroslav Kalousek jako šéf KDU-ČSL s nimi domlouval jejich podporu pro menšinovou vládu KDU-ČSL a socialistů.

Tisková zpráva

Česká republika přispívá k bezpečnostní destabilizaci světa

21. 9. 2017

čas čtení 6 minut

Česká republika i nadále vyváží zbraně a vojenský materiál v rozporu se závazky Evropské unie. Usnesení Evropského parlamentu z 13. září 2017 kritizuje nedostatečnou kontrolu vývozu zbraní z EU a jako příklad je uváděna Saúdská Arábie, kam v minulém roce vyvezla zbraně i Česká republika. Oficiální statistiky Ministerstva průmyslu a obchodu ukazují, že v roce 2016 skončily české zbraně i v dalších zemích, kde hrozí jejich zneužití při potlačování lidských práv.

27398

Navýšení v použití tohoto opatření Finanční správou došlo za současné vlády, množství sporů svědčí o zneužívání

Malou či střední firmu může stát zajišťovacím příkazem zničit

21. 9. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Je k tomu konečně několik čísel, které dříve nebyly a které jsou důležité. Ročně se vydává asi 1 500 zajišťovacích příkazů na celkové částky přes 3 mld Kč. Tento počet a částky jsou víceméně konstantní v letech 2015, 2016 a 2017. Před těmito roky byla čísla asi na třetině. Mimochodem, institut zajišťovacího příkazu je v zákoně od r. 1993. Tvrdí se, že se v současnosti vede asi 1 500 sporů, tj. případů, kdy se firma proti rozhodnutí finanční správy odvolala a které nejsou dosud rozhodnuté. Ppravomocně je rozhodnuto 51 sporů, v 19 případech zvítězily firmy, v 32 případech stát
Co vyplývá přímo z čísel...

Čína směřuje k zákazu aut na spalovací motory

21. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta

William Russo, bývalý manažer automobilky Chrysler pracující v současnosti pro čínskou poradenskou firmu Gao Feng Advisory: "Pokud Čína zakáže spalovací motory, globální výrobci aut se budou muset podřídit." Podle informací The Economist se Čína chystá vydat rozhodnutí o zákazu motorů na fosilní paliva v automobilech. Není však jasné kdy a zda se bude vztahovat pouze na čistě spalovací motory, nebo i na vozy s hybridním pohonem. Čína má cíl do roku 2030 významně snížit emise a očekává se, že zákaz spalovacích motorů bude stanoven v podobném horizontu.

Je ruská armáda opravdu tak nebezpečná, jak se snaží předstírat?

21. 9. 2017

čas čtení 4 minuty


Ruské vojenské cvičení Zapad 2017 přešlo nyní do své druhé fáze, píše Mark Galeotti. Napodobuje širokospektrální obranu konvenčními jednotkami proti sofistikovanému nepříteli - zjevně NATO - na zemi, na moři a ve vzduchu. Navzdory přehnaným obavám, že cvičení bude záminkou pro možnou invazi, je jen tím, co se o něm dalo očekávat: autentickou prověrkou vojenských schopností Ruska, předvedením jeho pokročilých systémů, a politickým divadlem pro domácí i zahraniční potřebu. Jako obvykle, "domácí" vyhrávají, ale vede se ruské armádě opravdu tak dobře?

Madrid "suspendoval autonomii Katalánska"

21. 9. 2017

čas čtení 3 minuty




Před zakázaným referendem o katalánské nezávislosti provedla španělská policie razie ve vládních budovách v Barceloně a zatkla 14 čelných katalánských činitelů

Katalánský prezident obvinil španělskou vládu, že suspendovala autonomii Katalánska poté, co policie zesílila své snahy zabránit referendu o nezávislosti Katalánska, které vyvolalo snad největší politickou krizi od doby, kdy se před čtyřiceti lety Španělsko vrátilo k demokracii.

Parlamentní listy vydaly recesistickou "tiskovou zprávu" o smyšlené iniciativě NE manželství

Mars útočí, tentokrát na občanské sňatky

21. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta

Tento recesistický text o údajné iniciativě NE manželství vydaly Parlamentní listy stejným způsobem, jako toto médium vydává v podstatě jakoukoliv informaci, kterou někdo zašle. Autora textu redakce Britských listů zná. Cílem bylo ověřit, zda v Parlamentních listech existuje alespoň elementární editorský úsudek. Hypotéza se potvrdila, text je na webu i po několika dnech dostupný...

Posílejte do Parlamentních listů k publikaci často blbosti, v zájmu ozdravení české společnosti, doporučuje Jan Čulík.

29739

Bylo by dobré vytvořit seznam těch, kdo mohou být připuštěni

S kým vším se v demokracii nemluví

21. 9. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Když to vezmu kolem a kolem, takový anarchokapitalismus je velmi vážným ohrožením demokracie. Už jen proto, že se proti ní otevřeně vymezuje, popírá, že by se nějak významně lišila od totality, požaduje zrušení daní, tím pádem rozbití stávajících společenských struktur na margo absolutizace svobody jako stavu oproštěného od jakékoliv vynucené spoluúčasti na čem, co jedinec nechce. Podle návodu lidí, kteří se domnívají, že demokratický dialog má vytěsňovat extrémy, by se s anarchokapitalisty vlastně nikdo neměl bavit, protože jejich utopická představa o společenském (ne)řádu je s ní v přímém rozporu. V tomto ohledu není velký rozdíl mezi nimi a stalinisty, kteří popírají demokracii z jiné pozice. A s komunisty se pochopitelně nemluví. Je otázka, jestli mluvit s takovými libertariány, kteří mají hodně blízko anarchokapitalistům. A nebo se sociálními demokraty, z nichž někteří mnozí rádi zaměňují hnědou za oranžovou. Nebo s politiky ze strany oligarchy Babiše který chce ovládat stát jako firmu, tedy v důsledku totalitně.

O demokracii s anarchokapitalistou

21. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta

Fakticky žijeme v totalitě, jelikož stát zasahuje do každého prvku našeho života. Určujícím právem společenské smlouvy je právo vlastnické. Školy indoktrinují žáky a studenty tvrzením, že demokracie je nejlepší možný systém správy věcí veřejných. Povinná školní docházka je násilí páchané na dětech pod hrozbou jejich únosu. Všichni jsou schopni vzdělávat a vychovávat své děti sami a pokud ne, ostatní za to nemají nést odpovědnost. Daně jsou krádež. Nefunkčnost demokracie vyřeší zrušení daní, volný trh a svoboda volby. Ideálem je středověký Island a období kolonizace Ameriky. 


Záznam téměř tříhodinové debaty Martinuse Karthuse Urzy a Bohumila Kartouse v Paralelní polis naleznete zde:

Brussels wants to ban a Czech drink for containing a carcinogenic substance. The Czech government will ask for permission to continue manufacturing it

20. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



The EU Office for the Safety of Foodstuffs has discovered that a popular Czech drink which is now officially called "Tuzemák" ("local stuff") contains a substance which causes cancer. An ethyl ester of methanoic acid which is added to the drink to give it its popular flavouring is carcinogenic. It is now likely that the European Commission will ban the use of this substance, says the Czech economic newspaper Hospodářské noviny.

"This development  could disrupt the tradition of Czech alcoholic drink-making which goes back all the way to the 19th century," says Jaroslav Burkar, the executive director of the Czech Union of manufacturers and importers of alcoholic drinks.

The news that Brussels might want to ban the carcinogenic ingredient of this Czech national drink has provoked a wave of criticism of Brussels on social media in the Czech Republic.

If the European Union decides to ban the carcinogenic substance, the Czech Republic will ask Brussels for an exception which should allow Czech manufactures to continue using it, said the Czech Agriculture Minister Marian Jurečka.

The Czech drink "Tuzemák" used to be called "Rum", but in 2003, the European Union persuaded  the Czech Republic to drop that name since the  drink is not rum at all - unlike rum, it is not manufactured from sugar cane. The name of the drink was thus misleading for consumers, said the European Union at the time. (Czech shops still call it "Rum" to this very day.)

Five years ago, a number of people in the Czech Republic died as a result of consumption of alcoholic drinks which contained methanol.

Source in Czech HERE HERE

 

 

Muslimský primátor Londýna blahopřál židům k svátku Roš Hašana

20. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



"Židovské komunitě zde i po celém světě: Rád bych vám vřele poblahopřál k svátku Roš Hašana - k židovskému Novému roku. Toto je čas, kdy se rodiny scházejí a vzpomínají na uplynulý rok a také pohlížejí s optimismem do budoucnosti. Naše město zažilo v posledních měsících těžkosti, ale také můžeme vzpomínat na mnoho okamžiků, které nám poskytly naději. Na to, jak se Londýnané sjednotili a jak si navzájem poskytovali podporu. Na to, jak lidé ze všech nejrůznějších kultur a náboženství znovu a znovu prokázali, že my v Londýně svou diverzitu pouze netolerujeme, ale respektujeme ji, plně ji přijímáme a oslavujeme ji. To mi dává sebedůvěru, že jsme schopni vyhrát boj s metlou antisemitismu a také tuto bitvu vyhrajeme. To je něco, co jsem více rozhodnut udělat, než cokoliv jiného.

Chci poděkovat vám, židovské komunitě, za ten obrovský příspěvek, který činíte tím, že obohacujete charakter Londýna a že nám pomáháte udělat toto město nejsenzačnějším městem na světě. Přeju vám dobrý, prosperující a pokojný budoucí rok - rok plný naděje a štěstí.

Od mé rodiny vaší rodině: Šana Tova!"

Czech appeal court: "Non-believers in the Czech Republic must not be exposed to culturally alien religious symbols"

20. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

The Municipal Court in Prague has rejected an appeal by a muslim student who was forced to leave a secondary nursing school before graduation because the school banned her from wearing a hijab. The student saw this as discrimination and demanded an apology and financial compensation. Prior to the court proceedings, Anna Šabatová, the Czech Ombudsman, published her own adjudication in this matter, pointing out that the student was indeed the subject of indirect discrimination, which is banned by the Czech constitution. While the Czech Republic is a secular state, Czech law does not allow the banning of religious symbols, pointed out the Czech Ombudsman. The legal representative of the Prague secondary school of nursing told the media that the Ombudsman´s adjudication was "full of lies".


Adjudication of the Czech Ombudsman HERE (in Czech)

Jan Klášterka, the judge presiding in this case at the Municipal Court in Prague did not share the view of the Czech Obmudsman. When explaining why he had rejected the appeal, he explained that "non-believers in the Czech Republic must not be forced to be exposed to the impact of  religious symbols, especially when they are historically and culturally alien, when they attend public institutions". He added that wearing a hijab in school was tantamount to wanting to pray "Our Father who art in heaven" during a class of mathematics and that was not permissible.

Iráčtí uprchlíci odevzdali policii tašku s 14 000 euro, zapomenutou v berlínském metru

20. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta





Rodina uprchlíků z Iráku, která žije v Berlíně, odevzdala policii tašku s 14 000 euro, kterou nalezla v metru. Taška našla čtrnáctiletá irácká dívka.

V metru ji zapomněla osmasedmdesátiletá Berlíňanka. Když si to uvědomila, informovala vedení metra, avšak pracovníci metra tašku nebyli schopni nalézt. 

Drsný blábol plný strachu: Trumpův projev v OSN porušil všechny prezidentské normy

20. 9. 2017

čas čtení 3 minuty



Trumpův projev v OSN patřil k jeho nejponurejším, píší Financial Times:


Existují precedenty pro takové zuřivé hrozby, ale v OSN je nikdy nepronášeli američtí prezident, píše Julian Border. Zuřili tam Nikita Chruščov, Fidel Castro či Hugo Chavez.

Nebylo pochyb, že Trump nemluví k přítomnému publiku zahraničních politiků, že hledí mimo kamenné tváře v sále - kde pauzy, které dělal pro potlesk, který nepřišel, vyvolal nervózni ticho - k svým stoupencům mezi americkými občany.

Trumpova vláda potlačila oficiální analýzu dokazující pozitivní ekonomický dopad přijímání uprchlíků

20. 9. 2017

čas čtení 1 minuta


Činitelé Trumpovy vlády pod tlakem z Bílého domu potlačili analýzu amerického Ministerstva zdravotnictví a lidských služeb, z níž vyplývá, že uprchlíci vytvořili v USA za posledních deset let pro vládu o 63 miliard dolarů více příjmů, než kolik vládu stáli.


Ze zprávy vyplývá, že uprchlíci přinášejí Spojeným státům obrovský prospěch. Platí na daních daleko více, než kolik spotřebují ze státních zdrojů a dělají práci v těch průmyslových odvětvích, kde Američané nechtějí pracovat.

Studie byla dokončena koncem července a nebyla zveřejněna. Získal ji deník New York Times. Vyplývá z ní, že uprchlíci v letech 2005-2014 přispěli do amerického státního rozpočtu částkou 269,1 miliard dolarů. Po odečtení výdajů na ně zůstává čistý zisk od uprchlíků pro americký stát 63 miliard dolarů.

Mezitím v Absurdistánu 38:

Polsko jako země mléka a strdí, zhýralí opilci, havarovaná vládní a armádní vozidla, německé reparace a festival v Opole

20. 9. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut

Americká armáda v Polsku

Ministr zahraničí Waszczykowski a jeho kolegové z polské vlády apelují na polské emigranty, aby se vrátili do vlasti.   Líčí obraz Polska za vlády strany Právo a spravedlnost jako země strdím a mlékem oplývající. Dosud nebyla reakce příliš světaborná, i když média informují, že se nedávno z Irska vrátil jeden emigrant. Ale jeho příběh je tak trochu složitý: řídil v opilosti automobil a když se jen na poslední chvíli vyhnul tomu, že by srazil dva chodce, pak to auto naboural. Ovšem tím to ještě neskončilo, neboť se pak pokusil ukrást jiné auto tím, že zaútočil na jeho vlastníka. Chytli ho a irský soudce mu dal na vybranou: buď půjde v Irsku do vězení, anebo se vrátí do Polska. Zjevně irský soudce nesdílí s ministrem Waszczykowskim obraz Polska jako vynikající země, když ho považuje za férovou alternativu k vězení. Na druhou stranu je povzbuzující, že si ten opilecký řidič zvolil Polsko namísto vězení, takže to asi taky není tak strašné...

Generální tajemník OSN označil změny klimatu za prioritu letošního Valného shromáždění

20. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta

Trumpův hlavní ekonomický poradce Gary Cohn v pondělí v OSN prohlásil, že Spojené státy odstoupí od pařížské dohody o klimatu tak, jak bylo naplánováno. Generální tajemník OSN António Guterres na půdě OSN naopak prohlásil, že změny klimatu by měly být hlavní prioritou letošního Valného shromáždění. „Vidíme dopady klimatických změn každý den. Počítáme zmařené lidské životy, zničená živobytí a zničené ekonomiky. Počínaje rokem 2008 – a vy to víte lépe než já – bylo 20 miliónů lidí vysídleno povodněmi, bouřemi, požáry a extrémními teplotami. Ale mnohem více lidí je v pohybu kvůli suchu a zvýšené hladině moří. Klimatické změny nejsou vzdáleným problémem budoucích generací. Je to problém dneška, je tu nyní a my se s ním musíme vypořádat,“ konstatoval Guterres.  

Text v angličtině ZDE

Bodláky Václava Duška

Ráj náhodně vyvolených

20. 9. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Psí poslušnost požadována od zvrácených bytostí v setrvalém stavu. Odpor se nelidsky trestá. Vyhledávají se osoby vhodné k výrazné převýchově; strach obestřel hámblivou krasotinku, šklebúzu, sociálně oslabeného pupíka, oslabené seniory, fetující juniory; rejdy ubožáků neznají hranic. Ponižování pracovníků, matek i celých skupin závislých na blahovůli zmetků tetelících se u struku s jedem bývalo dostatek v dobách spravedlivého sociálního a společenského výronu, ponižování přežívá podnes, a dokonce se hrotí do naprosté nesnesitelnosti bytí.

Stanou se uprchlíci a migranti slaměnými panáky letošních voleb?

20. 9. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Zhlédl jsem první předvolební debatu v České televizi, kde „odborní lídři nejsilnějších stran“ hovořili o hrozbě teroristických útoků a bezpečnostních rizicích souvisejících s migrací. Jedinými politiky, kteří alespoň v chatrných obrysech dokázali nastínit reálná fakta, jež stojí za teroristickými útoky a migrační vlnou do Evropy, která je dávno na ústupu, byli předseda Strany zelených Matěj Stropnický a šéf Pirátů Ivan Bartoš. Světlé chvilky měl také Alexander Černý za KSČM. Moderátor debaty David Železný opakovaně selhával, neboť vždy, když se hovořilo o zásadních věcech, stočil řeč jinam či diskutujícího patřičně umravnil. Leč je bláhové se domnívat, že by v České televizi mohla naplno zaznít věcná a osvětlující fakta.

Proč děláme v Česku všechno jen jako

19. 9. 2017 / Stanislav Biler

čas čtení 5 minut

Ale ta naprostá absurdita všeho vlastně není to, co mě na tom fascinuje nejvíc. Mě na tom nejvíc fascinuje fakt, že na to všichni bez keců přistoupí.



Jelikož je naše civilizace postavena na svobodě, na svobodě zajet si ve městě pro rohlíky dieslovým autem s urvaným filtrem, jezdíme s děckama do lázní, aby se z tý svobody daly dohromady. Jezdíme do hor. Do Jeseníků, samozřejmě. Ostatní český hory jsou dobrý leda pro trubky. O tom není nutný diskutovat. Nezmiňuju Rychlebský hory, který jsou naprostý TOP, píše Stanislav Biler.


Nicméně, každý rok mě fascinuje jedna věc - jak nic z toho, co se v těch lázních děje, nedává smysl, a jak je to všem (to už je druhá věc) úplně jedno, a především, jak se s těmi dětmi (třetí věc) v těch lázních vlastně vůbec nepočítá.

PŘEČETLI JSME:

Štefan Švec: Ne a ne a nevnucuje!

19. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Perle české nezávislé žurnalistiky, Parlamentním listům, už rok a půl stagnuje počet čtenářů. A byla by škoda ochudit zbytek národa o tento nezkorumpovaný skvost. Proto se jeho majitel, král hracích automatů a dobroděj Ivo Valenta, rozhodl podpořit ho reklamní kampaní. Jsou to ty modrobílé billboardy, které tvrdí, že nám v Parlamentních listech nikdo nevnucuje, co si myslet.

Potěšen tím, že jsem konečně našel médium, které mě nechá udělat si vlastní názor, vyhledal jsem si tuhle v PL pár témat, která hýbou veřejnou debatou. Začal jsem, jak jinak, heslem migrace. Lednová zpráva o tom, jak nás na jaře zaplaví rekordní počet migrantů, se sice nenaplnila, ale jinak jsem opravdu rád, že mi nikdo nenutil, co si myslet.

Zbytek textů byl o tom, že je veřejnoprávní televize zaujatá nebo že hledá pro své natáčení děti, ale nesmějí být bílé, což rozčílilo Tomia Okamuru. Znovu mi nikdo nenutil, co si mám myslet, a bylo to krásné.

Celý zkoprnělý, jak mi nikdo nevnucuje, co si mám myslet, jsem se rozhodl zeptat PL na něco neutrálního, třeba na smysl života.

Kompletní článek ZDE

(Jinak doporučujeme i čtenářské reakce pod tím článkem na serveru Novinky. Ty mají zjevně vybranou čtenářskou obec. Stála by za psychologický rozbor a terapii. Avšak i tito lidé mají volební právo. Berme je vážně a mluvme s nimi. JČ)

O všem v ČR rozhodovali a rozhodují voliči

19. 9. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Češi jsou teď nejvíce ze všeho frustrováni imigranty z Orientu, kteří do ČR téměř nepřicházejí, a z EU, která jim vyplácí obrovské částky, píše Karel Dolejší na Facebooku.  Za většinu toho, co je v zemi opravdu špatně, si mohou čeští voliči sami, protože to vybrali svým chováním u uren.

Freud si všiml, že frustrace je antropologická danost.

"Flustrace", jak s oblibou píšou čeští frustráti, se tedy ČR nezbaví ani volbou větších grázlů, ani žádnými jinými trucpodniky. Ale to co si voliči za téměř tři dekády už pěkně pohnojili mohou pohnojit definitivně.

Politici nenesou vinu za jejich posrané životy. Kdyby se "lidé z ulice" už někdy v roce 1990 tak moc nechtěli nechat podvádět, nikdy by je nikdo tolik nepodvedl.

Ana Brnabić se stala první balkánskou političkou, která se účastnila demonstrace Gay Pride

19. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

Srbská premiérka, lesbička, se v Bělehradu účastnila pochodu Gay Pride. Došlo k tomu sedm let poté, co při nepokojích, zaměřených proti gayům, byly v Bělehradě zraněny desítky lidí.

Ana Brnabić je prvním balkánským politikem, který se kdy účastnil pochodu Gay Pride. Ana Brnabić: "Srbsko respektuje diverzitu a já chci dnes zdůraznit, že vláda Srbské republiky je tu pro všechny občany a že zaručí respekt pro práva všech občanů, z většiny i z menšiny."

Komunita občanů LGBT v Srbsku často čelí násilí. První pokus o bělehradský pochod Gay Pride se stal terčem útoků od oponentů. V roce 2010 na něj znovu zaútočili odpůrci homosexuálů. Úřady pak pochod Gay Pride na několik let zakázaly. Znovu se konal až v roce 2014 za přísných bezpečnostních opatření.

Aktivista: "Řeknu vám upřímně, chce se mi dneska plakat. Je to dnes historická chvíle a je to zlepšení ve srovnání s předchozími lety, i když nás jistí 5000 - 7000 policistů."

Ana Brnabić je prvním gayem - a první ženou - která se dostala v Srbsku do premiérské funkce. Letošní Gay Pride v Bělehradě zabezpečovalo 2000 policistů.

Aktivistka: "Můžeme říci, že atmosféra je daleko uvolněnější než v předchozích letech. Bezpečnostní opatření jsou silnější, než by pro takovouto akci mělo být zvykem, ale je tu víc lidí a je to tu radostnější, a proto mám radost."

LGBT aktivisté stále ještě zdůrazňují, že je v Srbsku nutno udělat ještě mnoho dalšího.

Jen 12 procent Srbů podporuje legalizaci sňatků homosexuálů.

https://www.facebook.com/Channel4News/videos/10155248685756939/

Nostalgické vzpomínání na socialismus je nesmysl

19. 9. 2017 / Petr Huďa

čas čtení 3 minuty

 

Čtenář:

Dobrý den, 

Pokud skutečně existujete, co to melete za nesmysly v tomto článku, že komunističtí potentáti se nesměli dozvědět, co si lidi myslí? Je vidět, že jste mladík, který to, o čem píše, zná jen z doslechu.  Tak nepindejte nesmysly.  Já jsem v té době žil, odmítal jsem vstoupit do partaje (což mě stálo kariéru), ale kritizovat jsem mohl.  Je pravda, že ne vždy to bylo účinné.  Tak se prosím neztrapňujte více, než je nezbytné…. 

S pozdravem ANO, líp už bylo.

Moje odpověď, píše Petr Huďa:

Dobrý den, nejsem tak mladý jak si myslíte.  Narodil jsem se v revolučním roce 1968. 

Rozhodně se tím nepovažuji za takového pamětníka jako Vy nebo paní Kozlová.  To ještě neznamená, že váš pohled musí být zákonitě objektivní. Nicméně v druhé polovině 80. let jsem byl už dospělý a pracoval v dělnické profesi. Velmi dobře si pamatuji, jaká nálada ve společnosti panovala a co si většina pracujících, studentů, důchodců, umělců a intelektuálů o vládní stranické elitě a celém establishmentu myslela. 

OSN: Mezi rohingyskými uprchlíky z Barmy je 230 000 dětí

19. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

Eric Schwartz, President, Refugees International: "Nepamatuju se, že bych kdy viděl něco tak děsivého, jako je to, co vidíme tady. Ta svědectví, která jsme slyšeli, o masivním porušování lidských práv. O zločinech proti lidskosti, o etnickém očišťování. Skoro nic takového jsem dosud ještě nikdy neviděl. Je to obrovské trauma, jímž prošly statisíce lidí. A svět musí dělat daleko víc, než co dělá teď."

Reportér Channel Four News: "Více než půl milionu uprchlíků Rohingya překročilo tady za poslední tři týdny hranice z Barmy do Bangladéše. Organizace OSN byly na tuto vlnu lidí naprosto nepřipraveny. A tak se musejí uprchlíci starat sami o sebe. Většina těchto lidí neměla už řadu dní vůbec nic k jídlu a jejich ubohá přístřeší jsou nedostatečná. 80 procent z nich jsou ženy a děti a úřad OSN pro děti UNICEF uvádí, že mezi půl milionem těchto uprchlíků je 230 000 dětí. Někteří z těchto uprchlíků jsou rozhněváni na rohingyské povstalce, kteří vyvolali tuto krizi útoky na policejní stanice v Barmě. Ale většina z nich je prostě příliš vyčerpána, příliš hladová a příliš zdeprimovaná na to, aby někoho začali obviňovat, že to zavinil. Snaží se prostě jen přežít."

Sto let rusistiky, 67 let bohemistiky v Glasgow...

19. 9. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 17 minut



Během minulého víkendu probíhaly formou konference a celé řady dalších akcí oslavy stoletého výročí zahájení studia rusistiky v roce 1917 na univerzitě v Glasgow.








Na této fotografii otevírá kolega rusista Andrea Gullotta v knihovně Glasgow University internetovou výstavu Beauty in Hell: Culture in the Gulag (Krása v pekle: Kultura v Gulagu) o umění vzniklém ve stalinských koncentračních táborech v Gulagu. Andrea Gullotta zřejmě v nadcházejících týdnech až měsících vyvolá  mezi mezinárodními rusisty podobný skandál, jaký v ČR svými zjištěními vyvolala historička Muriel Blaive, protože Gullotta zjistil, že ne všichni vedoucí pracovníci Stalinových koncentračních táborů byli zloduši a vrazi: někteří podporovali umění, dovolovali provoz táborového divadla a chránili intelektuály před těžkou prací. Svá tvrzení zdokumentoval v knize o Gulagu, která v nadcházejícím období vyjde anglicky.

Kolegové rusisté velmi podporují i studium ostatních, "menších" středo a východoevropských jazyků a kultur, jako je bohemistika, polonistika, hungaristika a v poslední době i studium chorvatské kultury, takže se na konferenci věnovala značná pozornost i těmto oborům, které jsou - v synergické součinnosti dohromady -  všechny v Británii téměř exkluzivně v současnosti přítomné jen na Glasgow University.

Bohemistika existuje na Glasgow University od roku 1950, prvním učitelem byl dr. Lumír Soukup, polonistika od roku 1947.

Britské univerzity, skoro jako téměř všechno, jsou v Británii dnes v krizi.

Papež František: Globální oteplování není legrace. Musíme činit to, co nám říkají vědci

18. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta


Papež František: Klimatické změny: Cítíme jejich dopady a vědci nám jasně ukazují, jakou cestou se musíme vydat. Všichni z nás máme odpovědnost. Všichni z nás, někdo malou, někdo velkou morální odpovědnost nepřijmout to, poskytovat vlastní názor, dělat rozhodnutí. A musíme to brát vážně. Není to něco, o čem by se dalo žertovat. Ten, kdo to popírá, musí jít za vědci a zeptat se jich. Vědci mluví velmi jasně. Vědci jsou precizní."


 

Frustrace lidí v ČR povede k volbě stále větších grázlů

18. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Rád bych v debatě o vnitrostátní náladě v ČR upozornil,  že jaksi leccos s lecčím souvisí. P.K. (pražská kavárna) si možná neuvědomuje, že prosazuje za  lídry, kteří mají rozhodovat o legislativě, případně v exekutivě, lidi, kteří nynější marasmus, na který nadávají úplně všichni - chudí, bohatí, červení, zelení... vybudovali a zabetonovali. Zbytek republiky vidí, že "profesionální politik" odsouhlasí cokoli a ještě z nás udělá blbce tím, že se snaží nám sdělit, že za nás bojuje, píše Martin Golembiovský.

Lidem došla trpělivost a když zjistili, že jinak než ještě větším grázlem, než jsou Zaorálek, Kalousek, Sobotka, chocholatý spáč, Fiala, Udženija, knihovnice..... prostě "standartní strany" nejde tyto z prdlamentu odstranit.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v srpnu 2017

4. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

V srpnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 56 189,86.     Výdaje na provoz Britských listů byly 73 439,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem srpna 2017 143 995,56 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

23425