Miloš Zeman jako symbol mezinárodní izolace České republiky

22. 9. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Zdá se, jako by Miloš Zeman zasvětil poslední léta svého života boji s chimérou islámské anticivilizace a migrací, což jsou v jeho očích dvě strany téže mince. Leč český prezident je jako zaseklá gramofonová deska a jeho projev na Valném shromáždění OSN působil opět jako z jiného světa. Pravdou zůstává, že vyjma Zemanových českých stoupenců a prezidentovi nakloněných manipulativních médií jeho soukromá válka nikoho nezajímá, jelikož realita je úplně jinde.   

Český prezident za řečnickým pultem opět pokáral mezinárodní společenství za to, že tváří v tvář „teroristickým anticivilizacím“ příliš váhá. Zeman by rád udeřil plnou silou. Jakoby nevěděl, že se kvazichalífát teroristů Daeše smršťuje každým dnem a mezinárodní koalice se svými spojenci se proti fanatickým džihádistům nezdráhá nasadit zničující vojenskou sílu. Vedlejší ztráty, jež se počítají v řádu tisíců, jsou zřejmě nezbytnou daní při eradikaci anticivilizačního moru. Jenže válečná destrukce a z ní pramenící utrpení a bezmoc jsou silnými ideologickými zbraněmi džihádistických náhončích.    

Miloš Zeman byl velice aktivním zastáncem útoku na Irák. Jinými slovy, český prezident podpořil ilegální invazi, jež vytvořila a posílila ony „teroristické anticivilizace“, proti nimž dnes tak zatvrzele bojuje. Zemanovým „všelékem“ na teroristický neduh je ještě více bomb, dronů – a mrtvol. A je to koneckonců český prezident, který nadšeně podporuje český zbrojní průmysl a jemuž nevadí, že české zbraně končí v konfliktních zónách.

Zemanovou popularitou tedy patrně neotřese ani skutečnost, že Česká republika s prezidentovým požehnáním podporuje konfliktní a násilné režimy, a podílí se tak na destabilizaci Jemenu, Egypta, Nigérie či Iráku. Prezidentův klidný spánek očividně neruší vyzbrojování Saúdské Arábie, kolébky wahhábismu, jež je inspirací pro islamisty na celém světě včetně Daeše. Prezidentovy skandální výroky o islámu a muslimech jako by vypadly z manuálu džihádistů, jejichž snem je poštvat většinovou populaci proti obyčejným muslimům. Ba co víc, Zemanova zášť vůči migrantům a válečným uprchlíkům je nebývalým cynismem. Pokud český prezident podporuje udržování válečných rozbrojů na Blízkém východě a zároveň se staví na zadní před nešťastníky prchajícími před násilím a rozvratem, nelze jej ani na okamžik brát vážně. A přestože není radno islámský fundamentalismus podceňovat, jen stěží o jeho rizicích může hovořit někdo, kdo k nim nemalou měrou přispívá.     

Zatímco český prezident ve shodě s Donaldem Trumpem laje teroristům, generální tajemník OSN António Guterres považuje změny klimatu za prioritu letošního Valného shromáždění. I když Miloš Zeman o existenci globálního oteplování nepochybuje, klimatické změny chápe jako přirozený běh věcí. „Já si vzpomínám na slova jednoho filozofa. Lidstvo je jakousi plísní na povrchu planety. A ta planeta se chová úplně stejně, ať tam to lidstvo je, nebo není,“ prohlásil prezident. Jinak řečeno, hlava státu navzdory vědeckému konsenzu hrubě bagatelizuje patrně největší nebezpečí, jemuž lidstvo v současnosti čelí.      

Miloš Zeman, který žije v zajetí svých úzkoprsých a nadmíru obsedantních představ, promluvil ke světu, jehož podstatě ani za mák nerozumí. Prezident tak znovu potvrdil, že naši vrcholní představitelé nechápou komplikovanou realitu dnešního světa, čímž Českou republiku ještě více marginalizují.

0
Vytisknout
18639

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2017