Mezitím v Absurdistánu 46:

Děs: Polsko se rychle proměňuje v drsně fašistický stát

12. 11. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Skandovala se hesla jako "Zabijte všechny teplouše!" "Ať jdou Občané do prdele!" (Občané Polské republiky - Obywatele RP - je aktivní opoziční hnutí), "Děte, komouši, do prdele!" Dalším populárním heslem bylo heslo rýmované: “Raz sierpem, raz młotem, czerwoną hołotę” ("Jednou srpem, jednou kladivem, ty rudá holoto!") Zaútočili také na protidemonstraci a jednu novinářku honili mladíci skandující "Upalte tu děvku!"


Konečně: Definitivní důkaz, že Darwinova evoluční teorie je falešná, je zde! Marian Kowalski, jeden z předáků polské extremní pravice a bývalý prezidentský kandidát   vysvětlil během schůze  s příslušníky polské diaspory v Kanadě, že kdyby byla Darwinova evoluční teorie pravdivá, lidi by dnes měli dvojí játra, vzhledem k tomu, že alkohol byl objeven už tak dávno. Pokud vás to nepřesvědčilo, jak tedy vysvětlíte skutečnost, že ty ošklivé stínky, které nikdo nemá rád ani nepotřebuje, přežily, zatímco dokonalí a krásní dinosauři vyhynuli? To vysvětlete, darwinisté!



K jeho překvapení jeho pokus vstoupit do biologie se nesetkal s pochopením, ani na pravici, a zesměšnili ho téměř všichni, bez ohledu na své politické názory. Někteří podezřívají, že je asi pravda, že Marian Kowalski není vzdálený potomek opice, protože je tomu možná obráceně, ale do této oblasti raději nechoďme,  podívejme se raději na to, co říkají intelektuálové. Protože polská pravice by nebyla pravicí, kdyby se nesnažila získávat pořád něco pro církev: populární publicista Rafał Ziemkiewicz například sdílel jinou pravdu: věřte tomu nebo ne, ale Darwin není autorem evoluční teorie. Ta byla údajně přítomna v učení katolické církve už v šestnáctém století, protože jak jinak by se dalo vysvětlit, že se Noemovi podařilo umístit všechna zvířata, která žila na Zemi, jak ji dnes známe, do své malé archy? Podle Ziemkiewicze má sice Darwin určité vědecké zásluhy, pokud jde o vysvětlení konkrétních podrobností této teolrie, avšak v širším obraze ji zkazil tím, že odstranil Boha a nahradil ho vědou. Krátce řečeno, to vedlo k válkám a k masovému vraždění, které po většinu devatenáctého a dvacátého století otřásaly světem...

Takže, jak znovu vidíte, katolická církev je hlavní silou pokroku a baštou civilizace. Proto bychom se měli poučit z Darwinových chyb a nedovolit, aby "nám vnucovaly své poslání nějaké pseudoekologické levicové teorie," jak s takovou vervou vysvětloval ministr životního prostředí Jan Szyszko.  Podle jeho názoru,  namísto aby bylo dosaženo mezinárodní dohody ohledně metod pro ochranu životního prostředí, každé zemi by mělo být dovoleno, ať si dělá, co chce. To údajně napsal i papež František ve své encyklice "Laudato si". A názor, který je populární na liberálním západě, totiž že lidská činnost je největší hrozbou životnímu prostředí, je neslučitelný s polskými tradicemi. V Polsku totiž musejí být přírodní zdroje využívány ve prospěch lidí, protože Bůh řekl člověku "zaplňte zemi a podmaňte si ji: a vládněte nad rybami moří a nad ptáky v povětří a nad všemi živoucími bytostmi, které se pohybují na zemi", a tak dále (Genesis 1.29 a dál)-.

Jeho oblíbenci a stoupenci jsou mezi prvními, kteří uvádějí tuto filozofii do praxe. Jsou hrdí na své tradice a proto rituálem pro nové členy myslivecké komunity je být pokřtěn křížen na čele nového člena, udělaným krví prvního zvířete, které ten člen usmrtil. Samozřejmě, myslivci to někdy tak trochu přeženou a potřísní celou hlavu toho muže krví, přičemž hovoří sprostě a dělají hrubé vtipy (strašlivé video této scény je k dispozici ZDE), avšak je to skutečně celé tak velký problém? Konec konců, tito odvážní muži zachránili svou vlast před epidemií prasečí choroby, kterou do Polska přinesli z východu divocí kanci. Řekněte mi, že jsem divný, pokud chcete, ale jestliže bylo důvodem pro zabíjení těchto zvířat, že jsou nakažena nebezpečnou chorobu, pro mě by to bylo jen dalším důvodem proč si NENECHAT matlat jeho krev po celé mé tváři, ale já samozřejmě o lovectví a myslivectví nevím nic...

Vím ale, že to má být férový boj mezi lidmi a zvířaty. Proto je teď polským lovcům dovoleno, aby na svých puškách používali zařízení pro noční vidění.   Konec konců loví vysoce inteligentní, nebezpečné biologické druhy z vesmíru, které mají vysoce sofistikované technické zařízení a obrnění, které jim umožňuje, aby přežily, i když se na ně střílí z těžkých kulometů. Nebo, vlastně, počkejte, zase to mám špatně. To byl ten starý film s Arnoldem Schwarzeneggerem. Predátor nebo tak nějak se to jmenovalo? Polští myslivci střílejí jeleny, lišky, kachny a kance...  Tak nevím, že by to opravdu bylo jen o nemilosrdném masakrování zvířat?

Ovšem tato otázka se brzo stane problémem minulosti. Při té současné rychlosti brzo nebudou v polských lesích už žádná zvířata, takže lovy skončí. Právě proto demonstrovali ekologičtí aktivisté před ústředím Státních lesů. Požadovali, aby s nimi debatoval ředitel této instituce o intenzivním kácení stromů v Bělověžském pralese a v dalších ekologicky cenných oblastech. Namísto toho je ředitel Státních lesů udal policii, že narušují jeho domovní pohodu (“Naruszenie miru domowego”). Ano, používají znovu tohoto absurdního obvinění, navzdory tomu, že naposledy bylo u soudu naprosto zlikvidováno.  Tentokrát bylo jasné, že je to jen záminka na zastrašování aktivistů. Ti totiž byli zadržováni v policejních vozidlech po dlouhé hodiny a voženi kolem bez jakéhokoliv důvodu, a pak byli vězněni přes noc na policejní stanici, aniž by dostali jakékoliv jídlo či vodu. Někteří zadržení svědčí o tom, že jim bylo zabráněno jít na záchod. Mezitím policie provedla razie do jejich domovů a ptala se tam  na ně, zda se kdy podrobil psychiatrické léčbě. Když se spolubydlící jednoho aktivisty zeptala policie, zda mají právo vtrhnout do jejich bytů bez soudního příkazu, policie se mu vysmála do tváře, že "se příliš mnoho dívá na americké filmy". 

A proč by se vůbec někdo chtěl dívat na nějaké americké filmy, když je všechno, co se děje v Polsku, tak vynikající? Další z dlouhé řady nikdy nekončících úspěchů přiměla jednoho reportéra ze státní televize TVP udělat rychlý průzkum mezi politiky a zeptat se jich, co je největším úspěchem současné vlády. Ptal se jak známých tváří, tak neznámých poslanců ze zadních řad parlamentu, ale reakce všech byla v podstatě jednotná, všichni chválili vlajkový projekt zvýšení přídavků na děti. A není divu, když si uvědomíme stranickou příslušnost interviewovaných poslanců, podle toho, jak byli interviewování, byli postupně ze strany PiS, PiS, PiS, PiS, PiS, PiS, PiS a PiS.  

A tak to byl jen prezident Duda, který všem zkazil legraci. Podle téže televizní stanice, v Den nezávislosti Duda řekl:



"V předvečer stého výročí získání nezávislosti je svobodné, suverénní Polsko MRTVÉ".

A i když až o třicet minut později si někdo konečně povšiml této gramatické chyby a dodal chybějící písmeno "ch", čímž změnil heslo na "Ať žije svobodné, nezávislé Polsko v předvečer stého výročí získání nezávislosti", já si pořád myslím, že předchozí věta byla správná. Jen se na něho podívejte, jak se kroutí jako školák na koberečku v ředitelně, když ho živě v televizi griluje její ředitel, sám Otec Tadeusz Rydzyk:



Není divu, že po takovém ponížení se musel prezident Duda odreagovat aspoň na někom, a tak dostal prezident Rady Evropy Donald Tusk, kterého Duda pozval k účasti na oficiálních oslavách Dne nezávislosti, místo až někde v třetí řadě. Proti Tuskovi se také ozvalo bučení,  když dával květiny na hrob neznámého vojína ve Varšavě - to mnoho pravičáků velmi potěšilo.

Některým jiným hostům se dostalo daleko vřelejšího přijetí. Mezi nimi byl Roberto Fiore, hrdý fašista z italské strany Forza Nuova a  Milan Mazurek z Kotlebovy Ľudové strany Naše Slovensko - oba se účastnili hlavní akce ve Varšavě. Ve Vratislavi byl čestným hostem nacionalistické demonstrace Jayda Fransen z britské organizace Britain First, kterého chválil jako "hrdinu, který má odvahu bojovat proti islamistické pedofilii"  bývalý kněz a nacionalista Jacek Międlar  (jeden z těch, který byl deportován z Británie jako kazatel nenávisti.)  Shromáždění ve Vratislavi uspořádal fašista Piotr Rybak, který byl odsouzen do vězení za to, že při jedné z předchozích demonstrací spálil loutku žida, avšak tento trest, údajně po intervenci ministerstva vnitra, jemuž stojí v čele Zgbigniew Ziobro, byl změněn a nyní Rybak jen musí nosit na kotníku náramek a vracet se domů před určitou noční hodinou:



Účastníci demonstrace vyjadřovali své názory hodně nahlas. Skandovala se hesla jako "Zabijte všechny teplouše!" "Ať jdou Občané do prdele!" (Občané Polské republiky - Obywatele RP - je aktivní opoziční hnutí) "Děte, komouši, do prdele!" Dalším populárním heslem bylo heslo rýmované: “Raz sierpem, raz młotem, czerwoną hołotę” ("Jednou srpem, jednou kladivem, ty rudá holoto!") Zaútočili také na protidemonstraci a jednu novinářku honili mladíci skandující "Upalte tu děvku!"

Podle  Jarosława Kaczyńského
je vlastenecké probuzení Polska dílem jeho zemřelého bratra Lecha. To je samozřejmě lež, protože není pravda, že by před prezidentsvím Lecha Kaczyňského nebyli v Polsku žádní vlastenci, ale v tom výroku je přece jen zrnko pravdy. Polsko skutečně vděčí za tento konkrétní druh "vlastenectví", který dnes pozorujeme, jednomu Kaczyńskému - zabýval se tím můj úplně první příspěvek pro Britské listy. Problém, je, že to, čemu oni říkají vlastenectví, je známo v civilizovaném světě jako fašismus. A nyní to otevřeně podporuje stát. Ve Varšavě zadržela policie asi 45 antifašistických aktivistů z organizace Obywatele RP, kteří šli na svou protidemonstraci.  Policie se chystala je obvinit  z šíření fašistické ideologie, protože nesli transparenty s nacistickými vojáky a členy dnešní polské radikální fašistické organizace ONR s nápisem "OSTUDA VARŠAVĚ!" Obvinění bylo zrušeno poté, co se podařilo právníkům zastupujícím organizaci Obywatele RP policistům vysvětlit absurditu celé situace.

Mezitím policie ignoruje všudypřítomné symboly bělošské moci, nacionalisty chválící Ku Klux Klan, národní socilalismus a skandující "Sieg Heil". Policie také ignorovala široké užívání pyrotechnických světlic, které zakazuje zákon o veřejných akcích z bezpečnostních důvodů. A je to vážný důvod, protože několik lidí muselo být ošetřeno pro popáleniny:




A to všechno plně podporuje katolická církev. Jedna aktivistka z organizace Obywatele RP se účastnila mše svaté, během níž kněz  chválil nacionalistické a fašistické organizace. Už to nemohla dál vydržet, tak vytáhla transparent, který si připravila na demonstraci, jíž se chtěla účastnit později. Na transparentu byl citát od papeže Jana Pavla II.: "Rasismus je hřích a je to velká urážka Boha". V důsledku toho byla brutálně vyhnána z kostela  a několik skinheadů ji pronásledovalo až do chvíle, kdy se vmísila do skupiny turistů. Kněz situaci naprosto ignoroval.

Ministr vnitra Mariusz Błaszczak lhal v médiích, že oslavy byly pokojné a bezpečné jako nikdy předtím a že "všichni měli možnost demonstrovat".  Když jeho tvrzení zpochybnil fakty novinář z největšího polského týdeníku "Polityka", ministr ho obvinil, že se novinář chová jako "hádavý politik" a že mluví "z konkrétní ideologické pozice".  Błaszczak vysvětlil, že translarenty jako "Evropa musí být jen bělošská!" lze interpretovat nejrůznějšími způsoby  a je to důkazem, že je v Polsku svoboda. Błaszczak neviděl na velké nacionalistické demonstraci žádná kontroverzní hesla, avšak podle něho byla fašistická hesla přítomna na antifašistické demonstraci. No, jak se zdá, vládní postoje jsou perfektně synchronizovány s radikálními nacionalisty a fašisty, jak se můžete přesvědčit tady,   kde ženě, zatčené za účast na protifašistické demnstraci, říká policista "Sedni, kurvo."



Letošní heslo "Pochodu nezávislosti" bylo "Chceme Boha". V těch slovech je určitá ironie, když si uvědomíme slova papeže Františka směřující k uprchlíkům: "Každý z vás, klepající na naše dveře, má tvář Boha". 

Někteří lidé se stůj co stůj snaží na situaci dívat optimisticky. Argumentují, že tyto každoroční akce fungují jako bezpečnostní ventil  pro polskou extremní pravici a že po křičení v ulicích a po opojném pocitu, jak jsou silní, se nacionalisté vrátí domů k svým každodenním životům. Mně to tedy nepřesvědčuje, protože jestliže je tlak tak velký, že potřebuje bezpečnostní ventil v tak obrovském měřítku, tento problém je opravdu vážný.

Polsko je dnes rozhádáno daleko více, než kdy předtím, a nejlepším komentářem je tento plakát od slavného polského grafika Andrzeje Pągowského:  

1
Vytisknout
20373

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2017