Před katalánským referendem došlo k zvýšení množství fake news, šířených z Ruska

13. 11. 2017

čas čtení 3 minuty

Jednotka Evropské unie, zabývající se kontrapropagandou, zjistila, že před nedávným referendem o katalánské nezávislosti i po něm došlo k intenzivnímu zvýšení prokremelských dezinformacích a lživých zpráv o politické krizi v Katalánsku. Lživé informace byly zveřejňovány v ruštině a ve španělštině.

"Světové mocnosti se připravují na válku v Evropě" tvrdil titulek ruského serveru Polit Ekspert v den, kdy katalánský parlament vyhlásil nezávislost. Moldavský politik Bogdan Ţîrdea tvrdil na Facebooku: "Činitelé EU podpořili násilí v Katalánsku."



Článek na serveru Sputnik, financovaném Kremlem, který se zabýval minimálním secesionistickým hnutí na Baleárských ostrovech, měl titulek: "Hnutí za nezáivislost: Nakažlivá časovaná bobma ve státě, který nenaslouchá".

Činitelé pracující v jednotce East Stratcom v Bruselu uvádějí, že v souvislosti s katalánským referendem došlo k výraznému zvýšení šířených dezinformací. Jednotka pracuje od září 2015 a jejím cílem je vyvracet fake news a zlepšovat porozumění politice Evropské unie ve východní Evropě.

Španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis uvedl, že z výzvědných informací vyplývá, že se ruští hackeři zaměřují proti Evropské unii.

Španělsko o této záležitosti hovořilo v pondělí na jednání zahraničních ministrů a ministrů obrany Evropské unie v Bruselu.


Ben Nimmo, expert Atlantické rady na dezinformace, poukázal na to, že "ruská propaganda v postoji vůči katalánské otázce nebyla jednotná" a tisková kancelář Sputnik byla daleko výraznější než televize RT.

Sputnik "neuvěřitelně silně" medializoval výroky na Twitteru od zakladatele WikiLeaks Juliana Assangeho. Před katalánským referendem vydal 11 článků založených na Assangeových výrocích na Twitteru a jen 10 na výrocích katalánského prezidenta Carlese Puigdemonta a 5 na výrocích španělského premiéra Mariana Rajoye. "Až do září letošního roku Assange nic na Twitteru nepsal o Katalánsku. Není tedy žádný expert. Sputnik mu dal tak obrovský prostor zjevně proto, že kritizoval Španělsko."

Televize Russian Today byla vůči katalánské krizi vyrovnanější. "Rusko dělí svět na přátelské a nepřátelské země a Španělsko je považováno za přátelštější zemi. Rusko nemá tak silný strategický zájem na destabilizaci Španělska, jaký má na destabilizaci Británie."

Státní ruská televize srovnávala Katalánsko s Krymem. Opakuje Španělsko chyby Ukrajiny? ptal se host v televizi Rossia 1. Ruští komentátoři také charakterizují bohaté Katalánsko jako evropský Donbas a argumentují, že "poprvé od roku 1945 by tam mohla vypuknout opravdová násilná občanská válka".

Ruská televize se soustřeďuje na nedostatky evropské demokracie a tato propaganda se zřejmě zintenzivní před ruskými prezidentskými volbami v březnu 2018. Putin nechce, aby se opakovaly pouliční protesty proti němu z roku 2012, a tak šíří argumentaci, že "žádná skutečná demokracie neexistuje".

Sean Kanuck z Mezinárodního ústavu strategických studií poukázal na to, že strategií Ruska je zpochybňovat legitimitu západních demokracií. "Je to snaha odvádět pozornost, mást, destabilizovat."

Victor Boştinaru, socialistický europoslanec z Rumunska, zdůraznil, že autentické protesty a demokratická hnutí v Evropě jsou zranitelná manipulací. "Musíme se probudit a uvědomit si, že to, co vidíme na obrazovce a na titulní stránce a v ulicích není vždycky opravdu spojeno s lidskou touhou po svobodě, po důstojnosti, po sociálním pokroku."

East Stratcom má v současnosti celých 14 zaměstnanců, kteří analyzují ruskou destabilizační propagandu. V roce 2016 odmítly členské země EU návrh europoslanců poskytnout této jednotce větší rozpočet.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

 
 

0
Vytisknout
8362

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2017