Měl někdo pochybnosti o tom, že lůza prorůstá do mocenských pozic?

Krásný nový svět: Buzeranti, imigranti, cikáni a všichni ostatní příživníci půjdou konečně do plynu

16. 11. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Vážně nevidíte, co se děje? Je vám to jedno? Kalkulujete, bojíte se? Trpíte syndromem přihlížejícího, který doufá, že na sebe vezme odpovědnost někdo jiný? Máte dojem, že to zase přejde? A viděli jste pochod 60 tisíc fašistů v zemi, kde tato ideologie pozabíjela miliony? V zemi, která je hned za hranicemi ČR? Jste ochotni přistoupit na to, že vy přežijete v majoritní společnosti, ve které bude lůza útočit na "ty druhé"? Jste tak zbabělí? Výzva nejen politikům a nejen veřejně aktivním lidem, aby se - jakoukoliv formou - vymezili proti projevům rasové, etnické, náboženské a všech dalších forem nesnášenlivosti, která nejen že beztrestně opanuje digitální prostor, ale s volbami posiluje její mocenské postavení.


Schytal jsem to od několika čtenářů, když jsem před volbami napsal, že Okamurova strana, v níž se obklopuje chátrou, je potenciálním nebezpečným partnerem úspěšnějšími politicko-pondikatelského projektu Andreje Babiše. 


Někteří čtenáři to pochopili tak, že útočím na voliče této radikálně populistické politické entity. Příčí se mi mluvit o straně. Nepochopili text. Nedovolil bych si označit voliče za lůzu, vcelku souzním s názorem Jiřího Peheho, že je to určitá míra politické negramotnosti a naivity, která tytéž voliče stále vede ke stejným chybám.

Nemyslím si, ale že jsou to voliči nepoučitelní. Jen potřebují vysvětlit, že to, co jim nabízí Okamura a další populisté, kteří vytěžují jejich deziluzi a hněv nad tím, kam se svět sune, pro ně neznamená žádné řešení. Že hledání obětního beránka, jehož symbolickou (nebo skutečnou) popravu si přejí, nevyřeší jejich nejistotu, jejich sociální situaci, ztrátu práce či chmurnou perspektivu, kterou před sebou vidí. Chceme-li omezit počet těch, kdo volí pod vlivem politováníhodných psychologických triků diletanty a lůzu, je třeba, aby se ostatní politici na tyto lidi obraceli a svědomitě jim vysvětlovali, že jejich volba je zkázonosná pro všechny a pro ně v první řadě. Ukázat, že lidé jako Tomio Okamura si prostě jen našli cestu, jak prostřednictvím hlasů naivních získat jak peníze, tak příležitosti. 

Není možné nečinně přihlížet tomu, že se politická chátra dopouští s denní všedností verbálních zločinů proti lidskosti, aniž by to vyvolalo masový odpor. V parlamentu sedí poslankyně, která má pochopení pro ubožáky vykřikující na sítích, že by vyvraždili třídu prvňáčků, protože se jim nelíbí barva jejich pleti. Právě ochota tolerovat populismus, který zjevně koliduje se základními lidskými právy danými ústavou, vynesla ve volbách do poslaneckých lavic i takové lidi. Není nadále možné, aby ostatní politici, kteří nesouhlasí s tímto přízemním relativismem, nepovstali proti. Politik, který to neudělá, takový postoj pasivně schvaluje.

Není možné tolerovat a tiše přihlížet tomu, jak se kreatury potloukající se sněmovnou a v ožralosti žvaní cosi o plynování etnických a sexuálních menšin. Je tragické, že se takový lidský odpad pohybuje v politických kruzích a je spoluvinou všech, kdo se snaží o seriózní politiku, že zašli ve svém pokrytectví tak daleko a místo aby od počátku bojovali s tímto nebezpečným fenoménem, snažili se z xenofobních nálad urvat něco i pro sebe. Většinou jim to nebylo ve volbách vůbec nic platné. Pouze legitimizovali politický brak a dopomohli k tomu, že téměř osminu členů sněmovny tvoří chátra a její vůdce bude místopředsedou dolní komory.

Dostali jsme se daleko za hranu únosnosti. Jste-li veřejně exponovaní, máte povinnost na to upozornit a snažit se společenský diskurs zvrátit. Není možné tolerovat neustálé oslabování přirozené obrany proti tomu, aby lůza z mocenských pozic diktovala destrukci etických norem a prznila ústavu. Tu přirozenou obranu vytváříte a reprodukujete právě vy. Jestli to neděláte, jste k ničemu.

0
Vytisknout
21883

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2017