Kreml předepsal firmám vydávání pozitivních zpráv

15. 11. 2017

čas čtení 2 minuty
Kreml předepsal hlavním ruským společnostem, aby mu zasílaly zprávy, které představují vedení země v pozitivním světle. Uvádí to dokument, který má k dispozici ruská redakce Reuters, upozorňuje Káťa Golubková.


Dokument popisuje charakter žádaných zpráv s důrazem na vznik nových pracovních míst, infrastruktury a na vědecké úspěchy, zejména ty, k nimž stát poskytl podporu. Popisuje také formát zpráv a způsob jejich zasílání.

Instrukce byly doručeny v říjnu 45 společnostem ruského energetického sektoru, včetně Rosněfti, Gazpromu a Novateku. Záležitost spadá v jedno s přípravou prezidentských voleb, k nimž v Rusku dojde v březnu příštího roku.

"Život většiny spoluobčanů se stal výrazně spokojenějším, pohodlnějším, zajímavějším. Ovšem mnohé příklady často zůstávají mimo pozornost médií," říká se v dokumentu. "Před námi stojí úkol pečlivě a tvůrčím způsobem přistoupit k výběru takových informací a témat pro další nabídku médiím".

V sedmistánkovém dokumentu se tvrdí, že tento informační zdroj by měl vytvořit tzv. "Kanál pozitivních zpráv" a směřovat dvěma směry: "Život se zlepšuje" a "Bylo-nebylo".

Dokument tvoří přílohu výzvy datované 9. říjnem a rozeslané Ministerstvem energetiky k rukám ředitelů oddělení pro styk s veřejností a státními orgány v 17 státních a 28 soukromých společnostech. Žádají je, aby vyslali zástupce na schůzku plánovanou k 12. říjnu, jejímž cílem bylo zlepšení image vlády.

Reuters má k dispozici kopii a hovořil se třemi řediteli, kteří výzvu obdrželi. Za věcí zřejmě stojí první zástupce šéfa prezidentské administrativy Sergej Kirijenko. Ten ovšem na žádost o vyjádření nereagoval. Také ministerstvo nereaguje na prosbu o komentář, stejně jako tiskový tajemník Kremlu Dmitrij Peskov.

Reuters odeslala žádosti o vyjádření pěti hlavním společnostem z 45, které výzvu obdržely: Rosněfti, Gazpromu, Lukoilu, Novateku a Surgutněftěgazu. Odpověď do této chvíle nepřišla.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7791

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2017