Polský prezident Andrzej Duda ostře odsoudil ultrapravicovou demonstraci z 11. listopadu

14. 11. 2017

čas čtení 1 minuta


Andrzej Duda se vyjádřil, že "v Polsku není místo" pro xenofobii a rasismus, které vyjadřovali mnozí účastníci na sobotní ultrapravicové demonstraci ve Varšavě


Polský prezident zdůraznil, že v Polsku "není místo pro antisemitismus a nemocný nacionalismus".

Bylo to velmi ostré a první otevřené odsouzení bělošských supremacistických a rasistických názorů na sobotní demonstraci, které pronesl oficiální  představitel konzervativního vedení polského státu. Za poslední dva dny představitelé vládnoucí strany Právo a spravedlnost většinou hovořili o účastnících demonstrace jako o "vlastencích" a bagatelizovali xenofobii demonstrantů.



Avšak židovské organizace apelovaly na polské úřady, aby odsoudily transparenty s nápisy jako "čistá krev, jasná mysl" anebo "Evropa bude bělošská, nebo neobydlená".

Demonstranti také nesli četné antisemitské a antimuslimské transparenty a skandovali antisemitská a antimuslimská hesla. Na jednom velkém transparentu byl gotickými písmeny nápis DEUS VULT - latinsky BŮH TO CHCE. To byl výkřik, který používala první křižácká výprava v 11. století, kdy křesťanská armáda z Evropy na Blízkém východě masakrovala židy a muslimy. V posledních letech jej používá islamofobní radikální pravice.

Andrzej Duda řekl, že "v Polsku není místo" pro xenofobii, patologický nacionalismus a antisemitismus. Polsko musí zůstat zemí otevřenou všem, kteří se chtějí sjednotit a pracovat pro dobro národa. Je úplně jedno, jestli něčí otec byl "Němec, žid, Bělorus, Rus, kdokoliv".

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
9113

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2017