Nadia Murad bojuje za spravedlnost za Jezídy. Promluvila v OSN

22. 9. 2016

čas čtení 4 minuty

Nadia Murad v OSN: "Jestliže vás usekávání hlav, sexuální zotročování, znásilňování dětí a vyhánění milionů lidí nedonutí jednat, kdy budete jednat? Život nebyl stvořen jen pro vás a pro vaše rodiny. My také chceme život a zasloužíme si ho žít. Děkuji vám."

Právnička Amal Clooneyová: "Myslím, že to, co říká je nesmírně silné, protože ona říká, my nechceme pomstu, nechceme slitování, chceme aby lidi zaznamenali, co se nám stalo."

Reportérka: Nadia našla vlivnou stoupenkyni v právničce Amal Clooneyové, manželce George Clooneyho. Tato odbornice na lidskoprávní legislativu shromažďuje důkazy pro žalobu u mezinárodního trestního soudního tribunálu proti bojovníkům z Islámského státu, kteří spáchali genocidu na Jezídech.

Nová šéfka Jezídů, která nyní žije v Německu, dál čelí hrozbám z Islámského státu, že bude zavražděna. Byla prodávána a znásilňována Islámským státem dlouhé měsíce, než se jí podařilo uprchnout. V jediný den popravili jejích šest bratrů a její matku. Setkali jsme se v New Yorku s kandidátkou na Nobelovu cenu a její právničkou.

Reportérka: Proč je pro vás tak důležité, aby ti muži byli pohnáni k soudu?

Nadia Murad: Bez ohledu na to, kdo to je, jestliže spáchali zločiny proti mně nebo proti komukoliv na světě, měli by být postaveni před soud. Proto se tomu říká spravedlnost. A proto to platí pro ty muže, kteří spáchali takové zločiny.

Amal Clooney: Jako stoupenec OSN mám pocit studu.

Reportérka: Dostáváme se nyní do situace, kdy už OSN není zárukou, že se nebude beztrestně páchat násilí.

Amal Clooney: Existují zjevně situace, které vyžadují, aby je řešila Rada bezpečnosti. Avšak šokující v tomto konkrétním případě je, že není důvodu, proč by měla být Rada bezpečnosti v tomto případě ochromena. Islámský stát se k svým zločinům přiznal. Na internetu a když jsem o tom hovořila v OSN, ("Nikdo neusiluje o spravedlnost") nehodlala jsem jim tam gratulovat, "děkuju vám, že jste to nazvali genocidou". Jde o to, co v té věci OSN podnikne. A já doufám, že za pomoci vedení Británie tohle bude moci být prosazeno.

Reportérka: Bylo by ale velmi obtížné pro někoho, jako je Nadia, dostat v Británii povolení k pobytu. Měla by to Theresa Mayová změnit?

Amal Clooney: Doufám, že Británie přijme víc Jazidiů. Zatím dostala v Británii azyl jen jedna rodina Jazidiů.

Reportérka: To je šokující, že jediná rodina... Když uvážíme, například, jakou roli hraje Německo.

Amal Clooney: Tam je situace úplně jiná. Německo loni přijalo milion uprchlíků a 70 000 z nich jsou Jazidiové. Všechny ostatní země jich přijaly opravdu jen hrstku. Pozitivní věcí je, že když byla Theresa Mayová ministryní vnitra, chtěla umožnit soukromé sponzorování uprchlíků. To děláme my s manželem v USA ve spolupráci s organizací International Rescue Committee.

Reportérka: Neočekáváme však, že vlády se postaví do čela a umožní příchod uprchlíků v daleko širším smyslu?

Amal Clooney: Když vás ale vlády zklamou, měly by vám aspoň dát právo, abyste to udělali sami.

Reportérka: Dostáváme se do éry kdy se začíná praktikovat zahraniční politika typu "něco za něco" a ignorují se lidská práva. Zahraniční politika není motivována potřebami uprchlíků. Takže je pro Británii možné, aby dál prodávala zbraně Saúdské Arábii, přestože to má děsivé dopady a vede to k vraždění civilistů. Donald Trump je schopen hovořit o tom, že uprchlíci nemají být vpouštěni do USA, pokud pocházejí z válkou zničených oblastí. Začíná tedy svět vůči uprchlíkům zaujímat tvrdší postoj?

Amal Clooney: Je velmi obtížné poslouchat Nadiu, jak hovoří o tom všem, co zažila. A to, že svět pro Jazidie nehnul prstem. Usilujeme o to, aby se to změnilo, aspoň pro Jezídy.

Reportérka: Jako lidskoprávní právnička, myslíte si, že by měl být Bašar Asad obviněn z válečných zločinů?

Amal Clooney: Pokud bude prezident Asad stíhán, velmi ráda bych na tom pracovala. Myslím, že OSN dospěla k názoru, že syrská vláda spáchala zločiny proti lidskosti a válečné zločiny. Nejsou jediní. Jsou i jiní aktéři, kteří tyto zločiny spáchali.

0
Vytisknout
6189

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2016