Labouristická strana drtivou většinou potvrdila Jeremyho Corbyna jako svého šéfa

24. 9. 2016

čas čtení 1 minuta


V sobotu byly oznámeny výsledky vnitrostranických voleb v britské Labouristické straně. Existující předák Jeremy Corbyn posílil svou dosavadní podporu a zvítězil 61,8 procenty hlasů. Jeho vyzyvatel, centristický politik Owen Smith, získal 38,2 procent hlasů.

Corbynovo vítězství výrazně posílilo jeho postavení. Od doby, kdy se dostal do čela Labouristické strany, do strany vstoupilo více než půl milionu nových členů. Corbynovi stoupenci argumentují, že Corbyn oživil a obnovil dynamiku Labouristické strany, jeho centrističtí odpůrci, především z řad labouristických poslanců v Dolní sněmovně, tvrdí, že stranu převzalo extremistické marxistické křídlo a že se stala nevolitelnou. Dokazují to průzkumy veřejného mínění, v nichž mají labouristé nejnižší volební podporu od třicátých let dvacátého století. Centrističtí kritikové tvrdí, že Corbynovi nejde o převzetí moci v zemi a o vítězství ve volbách, ale chce vytvořit ze strany "mimoparlamentní lidové hnutí", které bude organizovat demonstrace. Demonstrace bez volebního vítězství však nikdy k ničemu nevedly.

Drtivá většina poslanců Labouristické strany předtím Corbynovi vyjádřila nedůvěru, především proto, že ho nepovažují za kompetentního předáka v parlamentní politice. Po svém volebním vítězství nyní Corbyn zdůraznil, že bude usilovat o jednotu ve straně, ta je však velmi nepravděpodobná. První překážkou budou rozhodnutí o tom, jak má být vytvořen stínový labouristický kabinet. Poslanci chtějí mít právo o nominacích do stínového kabinetu hlasovat tak, jak to fungovalo do roku 2011. Tak by však zvítězili centristé a Corbyn by ztratil svou moc v celostátním výkonném výboru Labouristické strany.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5484

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2016