Blíží se zřejmě rozhazování peněz občanům z vrtulníků

23. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Důvodem je, že se světová ekonomika nezotavila z krize roku 2008, píše ekonom Robert Skidelski. HDP v Evropské unii je stále menší, než byl v roce 2007.

Anglická banka a americká Federální rezervní banka napumpovaly obrovské množství peněz do ekonomiky prostřednictvím tištění peněz z ničeho, "kvantitativního uvolňování". Ovšem to není řádným řešením. Hlavním problémem je, že se dávají peníze těm, kteří už peníze mají, totiž bankám.Banky si ty peníze jen křečkují a odmítají je lidem půjčovat.

Státy by v období krize měly využívat rekordně nízkých úrokových měr k investicím do infrastrukturních projektů. Potíž je, že centrální banky a ministerstva financí jsou posedlé snižováním státní zadluženosti.

V důsledku toho nyní ekonomové a političtí stratégové vážně uvažují o nekonvenčních metodách měnové politiky. Zejména hovoří o tom, jak realizovat projekt rozhazování peněz občanům z vrtulníků, který r. 1969 doporučil ekonomi Milton Friedman. Tuto metodu podporuje mimo jiné i bývalý předseda Federální rezervní banky Ben Bernanke.

Důležité by bylo dát přímo do rukou spotřebitelů nákupní moc. - například tím, že by každý občan dostal debetní kartu s 1000 dolary. Pokud by do měsíce občan tyto peníze neutratil, byly by zdaněny, aby si je lidé nekřečkovali.

Jinou možností je použít vrtulníkové peníze na investice do infrastruktury. To by nezvýšilo vládní zadlužnost, protože by vláda "dlužila" tyto peníze jen své vlastní bance.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7775

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2016