Británie na žádost Asadova režimu odebrala cestovní pas syrské aktivistce

25. 9. 2016

čas čtení 1 minuta


Britské úřady zkonfiskovaly na žádost Asadova režimu cestovní pas prominentní kritičce prezidenta Asada, čímž jí zabránily cestovat.

Zaina Erhaim, syrská novinářka a aktivistka, žijící v Turecku byla po příletu na londýnské letiště Heathrow hodinu vyslýchána britskými imigračními úředníky a byl jí odebrán cestovní pas s tím, že vláda v Damašku tvrdí, že pas byl ukraden.

Erhaimová pas předtím bez problémů použila letos v dubnu, kdy také cestovala do Británie, aby tam převzala cenu časopisu Index on Censorship za svou práci. Cestovala také s tímto pasem bez problémů po celé Evropě.

Britští imigrační úředníci jí sdělili, že se v politice neangažují a že "toto je náš systém, naše předpisy". Pas bude odeslán do Damašku, uvedli. Britské ministerstvo vnitra konstatovalo, že musí žádost Damašku splnit, protože pasy jsou právním majetkem vlád, které je vydávají. "Pokud zahraniční vláda nás informuje, že pas byl ukraden, nemáme jinou možnost než ho vrátit," řekl mluvčí. Dodal, že se Erhaimová má obrátit o pomoc na syrskou vládu, která má dobře zdokumentovanou historii věznění, mučení a zabíjení oponentů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5915

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2016