Aleppo hoří. Rusové a Asad dnes uskutečnili více než 80 leteckých úderů na město

23. 9. 2016

čas čtení 1 minuta


Syrská a ruská letadla intenzivně bombardují už druhý den východní část Aleppa. Zasaženy byly mj. tři zdravotní střediska a dvě střediska záchranářských Bílých helem. Mnoho obětí zůstává pod troskami svých zničených domů. Asad bombarduje Aleppo také barelovými bombami. Podle předběžných zpráv v pátek zahynulo více než 100 lidí, ale mnoho z nich zůstává pod troskami a není, kdo by je vyhrabal.

"Hněv naplnil všechny lidi, kteří zůstávají v tomto městě trosek," řekla jedna zdravotní sestra v Aleppu. "Mnoho zraněných jsou děti, a když se jim podíváte do očí, pláčou a říkají, že už nám nic nezbývá. Proklínám tuto spravedlnost. Přicházejí o ruce a nohy a stávají se invalidy na celý život a jejich jediným hříchem je, že jsou dětmi Sýrie. Spálili jejich dětství a jejich nevinnost a učinili je v jejich vlastní zemi bezdomovci. Nechť Bůh prokleje lidstvo, jestliže se stalo tímto."

Asadův režim se nejintenzivnějším bombardováním Aleppa za posledních šest let připravuje na pozemní ofenzívu. Podle jedné odbornice z Chatham House, která hovořil v pátek v poledne v rozhlase BBC, po případném pádu Aleppa ozbrojená opozice povede proti režimu partyzánskou válku.

Nynější situace je totální prohrou Spojených států i Západu. Rusko prosadilo svou vůli a stalo se na Blízkém východě hegemonem. Cenou za to je obrovské utrpení syrského obyvatelstva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7663

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2016