Rusko bylo v Radě bezpečnosti OSN obviněno z válečných zločinů

26. 9. 2016

čas čtení 4 minuty

Obvinění se soustřeďují na intenzivní používání bomb určených k prorážení bunkrů a zápalných bomb v obytných oblastech

Rusko bylo při neobvykle otevřeném jednání v Radě bezpečnosti OSN přímo a opakovaně obviněno z válečných zločinů, poté, co jakákoliv naděje na příměří byla zlikvidováno obrovským rozsahem a obrovskou intenzitou útoku Asadova režimu na východní Aleppo.

Obvinění z válečných zločinů se soustřeďuje na intenzivní používání bomb určených k prorážení bunkrů a zápalných bomb proti 275 000 obyvatelům žijícím ve východní části města, které podle svědků shazují ruská letadla.

"Bomby určené k prorážení bunkrů, zkonstruované pro ničení vojenských instalací, jsou nyní používány k ničení domovů, protileteckých krytů a k mrzačení a zabíjení desítek, ne-li stovek lidí," řekl Matthew Rycroft, britský velvyslanec u OSN během mimořádného zasedání Rady bezpečnosti k Sýrii.

"Do civilních oblastí je necíleně shazována zápalná munice, takže zase znovu, Aleppo hoří. A nad to všechno je nyní terčem útoků vodárenská síť, tak nutně potřebná pro miliony lidí, a to připravilo o vodu nejpotřebnějši občany. Je obtížné popírat, že se Rusko spojilo se syrským režimem k páchání válečných zločinů."

Humanitární organizace Save the Children v neděli citovala lékaře v Aleppu, že přibližně polovina mrtvých a raněných jsou děti.

François Delattre, francouzský velvyslanec u OSN, také zdůraznil, že používání bomb určených k prorážení bunkrů a zápalných bomb v městských obytných oblastech je válečný zločin a trval na tom, že "tyto zločiny nesmějí být nepotrestány." Delattre dodal, že Aleppo se stává novou Srebrenicí či Guernicou a pokud se nepodnikne nic k zastavení útoků. "tento týden vejde do historie jako týden, kdy diplomacie selhala a triumfovalo barbarství".

Americká velvyslankyně Samantha Power poukázala na zničení tří ze čtyř záchranných středisek Bílých helem, což znamená, "že lidé, pohřbení v troskách velmi pravděpodobně v troskách také zemřou".

Poukázala na to, že zatímco ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov hovořil na zasedání Rady bezpečnosti OSN minulý týden o obnovení míru, do ruských letadel byly přípravou na novou ofenzívu nakládány zápalné bomby.

"To, co Rusko sponzoruje a to, co dělá, není boj proti terorismu. Je to barbarství," řekla Powerová a naléhala, aby proti tomu protestovali i ostatní představitelé. "Historie nebude pohlížet laskavě na členy Rady bezpečnosti, kteří mlčí tváří v tvář tomuto masakrování. Řekla, že je načase říct jasně, kdo bombarduje.

Mimořádný velvyslanec OSN pro Sýrii Staffan da Mistura uvedl, že poté, co syrský režim jednostranně odmítl dodržovat dohodnuté příměří, situace v Aleppu dosáhla nových rekordních hrůz. V provincii Aleppo letecké údery usmrtily 213 osob, 139 z nich ve východním Aleppu.

"Viděli jsme zprávy, videozáznamy a fotografie používání zápalných bomb, které vytvářejí ohnivé koule takové intenzity, že ve východním Aleppu osvětlují temnotu, jako by byl den. Vidíme záběry obrovských kráterů, daleko větších, než těch způsobených předchozím bombardováním. Systematické používání takovýchto zbraní v oblastech, kde žijí civilisté a kde je civilní infrastruktura se zřejmě rovná válečným zločinům."

Tom Fletcher, bývalý britský velvyslanec v Libanonu, uvedl, že změna tónu používaného v Radě bezpečnosti OSN v neděli charakterizovala novou fázi v reakci Západu na konflikt v Sýrii. Západ zjevně opustil zbytek svých nadějí, že se bude moci s Ruskem dohodnout.

"Normálně je diplomatický jazyk opatrný. Avšak dnešní prohlášení v Radě bezpečnosti od Francie, od USA a od Británie jsou syrovější a hněvivější. Dokazují, že dosavadní strategie - jistě, spíš jen naděje než očekávání - že je možno důvěřovat Rusku, že Asada umírní, je nyní pohřbena v troskách Aleppa. Toto signalizuje novou fázi. Asad si vypočítal, že americké volby mu dávají volnou ruku masakrovat. Nyní uvidíme, zda podcenil ochotu Spojených států ochránit ty nejzranitelnější."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6235

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2016