Z tisíce uprchlických dětí bez doprovodu rodičů v Calais se stanou bezdomovci

25. 9. 2016

čas čtení 1 minuta




Až tisíc uprchlických dětí bez doprovodu rodičů bude ponecháno bez pomoci, až Francie příští měsíc zlikviduje uprchlický tábor v Calais. Francouzské úřady neplánují tyto děti nikde ubytovat, protože doufají, že svlj slib pomoci dětským uprchlíkům splní Británie.

Bylo by vynikající, kdyby šla česká vláda příkladem a nabídla, že se o tyto dětské uprchlíky postará. Proč to nejde?

Tak bych si představoval slušnou vládu, poznamenává Jan Čulík.

Francouzské ministerstvo vnitra informovalo charitativní organizace a humanitární instituce, že uprchlický tábor v Calais zlikviduje do čtyř týdnů.

Už bylo zjištěno, že téměř 400 uprchlických dětí bez doprovodu rodičů, mnozí z nichž mají příbuzné v Británii, mají legální právo vstupu do Británie.

V květnu oznámil bývalý britský premiér David Cameron, že Británie přijme až 3000 uprchlických dětí bez doprovodu rodičů. Tehdejší ministr pro imigraci James Brokenshire tehdy uvedl, že "Británie má morální povinnost pomoci".

Avšak z oficiálních údajů vyplývá, že do poloviny září Británie přijala jen 30 uprchlických dětí. Britské ministerstvo vnitra nereagovalo na dotazy, zda má v úmyslu pomoci dětským uprchlíkům bez doprovodu rodičů poté, co bude tábor v Calais zlikvidován.

Francie připravuje pro 9000 dospělých a rodin alternativní ubytování jinde ve Francii.

Neexistují však kapacity pro uprchlické děti bez doprovodu rodičů, a tak se z nejméně 850 dětí v táboře stanou bezdomovci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6215

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2016