Jak dlouho ještě?

26. 9. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta




Ve čtvrtek se konal i v České republice Den bez aut. Ve zpravodajství se objevilo, že se ho zúčastnila i Plzeň. Zatím jsem zachyil o Plzni jen tuto zmínku:

"...v Plzni na parkovišti u Techmánie si zase mohou zadovádět na vozítkách segway.". ZDE> To je tedy všechno, co Plzeň nabízí jako alternativu k situaci města zahlceného automobilovou dopravou? Kdysi se v Plzni konaly na Den bez aut dobře navštívené cyklojízdy. Ta poslední vypadala takto. Poslední cyklojízy na jaře letošního roku se zúčastnili pouze organizátoři a jejich několik přátel. Od roku 2014 poklesl počet účastníků plzeňských cyklojízd na desetinu. Autor tohoto článku byl jejich aktivním účastníkem a reportérem.

V Plzni neexistuje zájmové zastoupení cyklistů, jako například v Praze Auto-Mat. Skupina, která se za takové zastoupení vydává, zřejmě usnula anebo plní svou pasivitou přání přátel z radnice, viz její "aktuální" web, který hodnotí jarní akci Do práce na kole a letošní Den bez aut ignoruje. Město samo pokračuje v zastaralé koncepci cyklodopravy, kterou systematicky vytlačuje na okraje města jako zábavu a rekreaci. Pokud se již něco na území města dělá, je to vytlačování cyklistů z hlavního dopravního prostoru na chodníky, což je zcela zastaralý koncept, zvyšující riziko střetů mezi chodci a cyklisty, který byl v Evropě dávno opuštěn. Přesto se počet cyklistů v Plzni, kteří kolo používají ve všední dny jako dopravní prostředek, zvyšuje. Zatím bez větších potíží a nehod. Jak dlouho ještě?

0
Vytisknout
7464

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2016