Společná deklarace Ozbrojených revolučních skupin a Syrské opoziční koalice národních a revolučních sil ve věci barbarské vojenské eskalace proti městu Aleppo a budoucnosti vyjednávacího procesu

26. 9. 2016

čas čtení 3 minuty


Ve jménu Boha, milosrdného a slitovného,

Asadův režim v přímé spolupráci se svým spojencem Ruskem a íránskými milicemi eskaloval svou zločinnou a barbarskou agresi vůči našim lidem v Aleppu uplatněním politiky spálené země zaměřené na zničení města a vyhnání jeho obyvatel. Tato bezpříkladná agrese přišla poté, co režim jednostranně vyhlásil, že příměří skončilo a že se odmítá řídit jeho ustanoveními.


Do této chvíle zabila režimní agrese proti městu Aleppo stovky civilistů. Mezinárodně zakázané zbraně, včetně napalmu a chemických látek, byly použity proti syrským civilistům bez skutečné nebo zdánlivé reakce světového společenství, která by směřovala k ukončení těchto zdokumentovaných válečných zločinů. Nynější agrese režimu je přímým porušením Rezolucí Rady bezpečnosti OSN číslo 2042, 2118, 2165, 2209, 2235 a 2254.

S ohledem na naši morální, národní a revoluční povinnost vůči našemu lidu, my, nížepodepsaní, prohlašujeme následující:

1. Vyjednávací proces na současném základě je ve světle probíhajícího bombardování, zabíjení a destrukce neseriózní a nesmyslný. Podle rezolucí OSN by takové zločiny měly být ihned a v plném rozsahu zastaveny.

2. Rusko už nemůže být monitorující stranou vyjednávacího procesu, protože je spolupachatelem režimních zločinů proti našemu lidu.

3. Jakákoliv mezinárodní dohoda o příměří nebo zastavení nepřátelství musí zahrnout a ukončit veškeré bombardování, zabíjení a nucené vysídlování, a to všemi prostředky. Všechna obležení musejí být zrušena a humanitární zásoby doručeny pod dohledem OSN. Kromě toho všechny "dohody", které si režim vymohl na syrském lidu podle své politiky "Kleč nebo hladov" zaměřené na nucené vysídlování musejí být anulovány a napraveny.

4. Všechny relevantní rezoluce OSN musejí být okamžitě a plně implementovány, zejména ty, které se týkají humanitárních záležitostí. Tato záležitost nemůže být předmětem jednání.

5. Režim musí být volán k zodpovědnosti za použití chemických zbraní vůči civilistům, protože to bylo nyní potvrzeno výzkumným panelem zřízeným podle ustanovení 21 Rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 2118 (2013).

6. Syrská opoziční koalice a revoluční skupiny vyzývají Nejvyšší vyjednávací výbor, aby konzultoval a studoval možné varianty.

7. Vyzýváme Radu bezpečnosti OSN, aby zřídila oficiální vyšetřovací panel týkající se útoku ruských a režimních letadel na humanitární konvoj. Kromě toho vyzýváme, aby ti kdo nesou zodpovědnost byli předvedeni před Mezinárodní trestní tribunál a obviněni z válečných zločinů. Konečně požadujeme, aby Organizace spojených národů, Rada bezpečnosti a skupina "Přátelé Sýrie" dostály své odpovědnosti okamžitě ukončit válečné zločiny páchané proti syrskému lidu prostřednictvím neprodlených opatření k ochraně civilistů.

(Podepsáno 32 opozičních organizací)

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4351

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2016