V důsledku syrského a ruského bombardování je v Aleppu 1,75 milionu lidí bez pitné vody

24. 9. 2016

čas čtení 1 minuta


UNICEF varuje, že děti jsou ohroženy rizikem epidemií poté, co  byly z provozu vyřazeny dvě  přečerpávací vodárenské stanice

Intenzivní bombardování východního Aleppa způsobilo, že 1,75 milionu lidí zůstalo bez přístupu k pitné vodě. Intenzivní bombardování v pátek zabránilo opraván vodárenské přečerpávací stanice v Bab al-Nayrab, která zásobuje vodou asi 250 000 lidí ve východním Aleppu, uvádí UNICEF. Odplatou za to byla vypnuta přečerpávací stanice v Suleiman al-Halabi, která čerpá vodu pro 1,5 milionu lidí, žijících v západním Aleppu.

"Nejméně dva miliony lidí v Aleppu jsou nyní bez pitné vody přístupné veřejnou vodárenskou sítí," konstatovala Hanaa Singer, zástupkyně organizace UNICEF v Sýrii. Připravit děti o vodu je podrobuje riziku katastrofálních epidemií nemocí, které se šíří vodou, a zintenzivňuje to utrpení, strach a hrůzu, v nichž děti v Aleppu žijí každý den," dodala. "Ve východní části Aleppa bude obyvatelstvo muset používat vysoce kontaminovanou vodu ze studní. Mají-li děti přežít, všechny strany konfliktu musejí zastavit útoky na vodárenskou infrastrukturu, poskytnout přístup k opravě čerpací stanice v Bab al-Nayrabu a uvést znovu do provozu čerpací stanici v Suleiman al-Halabi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5759

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2016