Pro hladovějící syrské civilisty neznamená příměří žádnou změnu

23. 9. 2016

čas čtení 2 minuty


Syřané v nedávných dnech získali hořké poučení: Hladoví, ať už platí příměří, nebo ne, napsal Jürgen Stryjak.


Pokud můžeme posoudit, sotva někdo očekával, že poslední příměří v Sýrii vydrží. Sotva si někdo troufl představovat, že znamená začátek řešení tohoto krvavého konfliktu. Navzdory tomu většina lidí příměří vítala, oslavovala ho v ulicích a kavárnách. Kdekoliv se někdo ptal na zastavení palby, nejčastější odpovědí bylo "Alhamdulillah", což znamená "Díky Bohu".

Jedním z nejtragičtějších důsledků nyní selhavšího příměří je, že mnoho lidí v Sýrii bylo nuceno pochopit hořké poučení: Příměří jim přinese velmi málo. Zejména pokud jste mezi lidmi v oblastech, které jsou okupovány a vystaveny vyhladovění - většinou vojáky Bašára Asada a jeho spojenci.

Podle odhadů OSN je takto ovlivněno nějakých 600 000 lidí, ačkoliv jiné organizace tvrdí, že celkem může jít až o milion. (Seznamy OSN jsou ovlivněny kolaborací damašského zastoupení organizace s Asadem a systematicky vylučují některé jím obležené lokality - KD.) V prvních dnech by bylo možné, aby k těmto lidem dorazila humanitární pomoc. Ale nestalo se to, protože syrská vláda odmítla vydat příslušné dokumenty. Nyní byl humanitární konvoj bombardován a OSN vyzvala k zastavení distribuce pomoci.

Hladovějící Syřané se musejí naučit, že dokonce ani příměří nedává smysl. Hladoví, když zbraně mlčí, a hladoví, když boje pokračují. Co jim tedy brání přidat se k teroristům? Nebo přinejmenším je začít podporovat? Jejich bojovníci přinejmenším prokázali, že dokážou prolomit blokády. Mohou být teroristé, ano, ale proč by to měl hladovějící Syřan řešit? Teroristé jsou silnější a jejich počet stoupá.

Asad a také Rusko nepřestávají zdůrazňovat, že hlavním cílem je prý porazit v Sýrii teroristy. Takže proč tlačí civilisty do rukou teroristů? Pokud si Asad opravdu přeje příměří, proč nezajistí, aby hladovějícím lidem něco přineslo, proč nepřeruší začarovaný kruh eskalace?

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5784

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2016