Aleppo: Spousta lidí je pod troskami, snažíme se je vytahovat

23. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Moderátor rozhlasu BBC, pátek 13 hodin: Aleppo hoří. Intenzivně ho bombardují letectvo a dělostřelectvo syrské armády. Dobrovolnická záchranná organizace Bílé helmy uvádí, že dnes došlo k šedesáti náletům a že terčem útoků se stala tři jejich vlastní centra. Charakterizovala situaci drsně: "Vyhlazení."

Je to nyní už konečná fáze války? Aleppo bývalo největší syrské město a tam povstání začalo. Pokud Aleppo padne, skončila víceméně syrská občanská válka? Bude to znamenat, že prezident Asad v podstatě zvítězil? Abdul Rahman je z Bílých helem. Je v současnosti v Turecku, ale se svým týmem v Aleppu hovořil dnes dopoledne.

Abdul Rahman: Dnes došlo ve východním Aleppu k více než šedesáti leteckým úderům. Celé město je obklíčeno. Některé údery zasáhly naše střediska civilní obrany. Dvě střediska byla zničena, třetí bylo úplně poškozeno. Pět vozidel, dvě hasičská auta a dvě sanitky byly zničeny. Takže teď je to velmi špatná situace pro civilisty, protože je nebudeme už moci zachraňovat. Podařilo se nám zachránit asi 60 osob a více než 30 osob bylo dnes usmrceno. Spousta lidí je pod troskami, snažíme se je vytahovat. Jak víte, v Aleppu je více než 250 000 civilistů.

Moderátor: Normální život je asi úplně nemožný?

Abdul Rahman: Všechny ty útoky se zaměřují na civilisty, na zdravotnická zařízení. Nemáme pohonné hmoty, nejde elektřina, neteče voda. Bude to obtížné. Svět se na to dívá a nedělá nic.

Moderátor: Jaké je to ve srovnání s tím, co se dělo v minulosti? Je to horší?

Abdul Rahman: Je to nejhorší situace za celých posledních pět šest let. Je to špatné, velmi špatné.

Moderátor: Mohou se civilisté dostat ven?

Abdul Rahman: Ne, ne. Město je úplně obklíčené.

Moderátor: Očekával jste, že příměří potrvá déle? Abdul Rahman: Ne.

Moderátor: Proč?

Abdul Rahman: Protože jsme se o to pokusili už dvakrát. Jednou v únoru a podruhé před čtrnácti dny. Trvalo to jen pět dní. Moderátor: Je tohle konec? Prezident Asad vlastně zvítězil?

Abdul Rahman: Ne, nezvítězil. Nevím ale o tomto rozhodnutí. Protože je to komplikované a civilisté umírají.

Zdroj (audio) ZDE

0
Vytisknout
6842

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2016