Američané nemají v Sýrii žádné karty v rukou, protože se jich dobrovolně vzdali

23. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Moderátor rozhlasu BBC, pátek 13 hodin: Dr Lina Hatib je ředitelkou blízkovýchodního a severoafrického programu v britském výzkumném strategickém ústavu Chatham House. Zeptal jsem se ji, jak významná je nynější situace.

Dr. Lina Hatib: Je to velmi významné, protože jestliže Aleppo padne, režim prohlásí, že vyhrál.

Moderátor: A bude tomu tak?

Dr. Lina Hatib: No, vyhlášení vítězství neznamená, že režim ve skutečnosti válku vyhrál. Protože vzbouřenecké organizace v Sýrii nepřestanou bojovat. Znamená to, že bude pokračovat partyzánská válka, jako v Iráku po roce 2003.

Moderátor: Ale pokud Aleppo padne, vláda by ovládala alespoň západ země.

Dr. Lina Hatib: Ano, a bude se snažit dobýt celou zemi, jak od vzbouřenců, tak od Islámského státu. Avšak ty skupiny budou dál proti režimu bojovat.

Moderátor: Očekává se, že budou v OSN v New Yorku obnoveny rozhovory mezi Ruskem a Amerikou. Mají Američané vůbec nějaké karty v rukou?

Dr. Lina Hatib: Už vůbec ne. Američané jaksi záměrně přišli o všechny své karty v tomto konfliktu. Protože od samého začátku se aktivně diplomaticky neangažovali. A později nevyzbrojili opozici, o níž tvrdili, že ji podporují. Nechali v podstatě dokořán otevřené dveře pro Rusko, které využilo v Sýrii možnosti prosadit se jako síla proti Západu. Proto jakékoliv jednání mezi USA a Ruskem nijak nezmění situaci v samotné Sýrii. Je už příliš pozdě na to, aby USA mohly cokoliv v Sýrii změnit.

Moderátor: Proč tedy Rusko souhlasilo s příměřím?

Dr. Lina Hatib: Rusko chce světu ukazovat, že má v Sýrii dobré úmysly. Že tam chce mír a stabilitu a humanitární pomoc. Ví ale velmi dobře, že příměří jsou v Sýrii neudržitelná. Ví také, že může obvinit druhou stranu, pokud nebude dohoda o příměří dodržena. Je to jenom politická hra. Rusko ví, že Sýrie je jejím majetkem. Podporuje režim do takové míry, že se udrží u moci. A Rusko si skrze Asada udrží přítomnost na Blízkém východě. A to je jediné, o co Rusku jde.

Zdroj (audio): ZDE

0
Vytisknout
6863

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2016