Policie v městě Charlotte zveřejnila své záběry zastřelení Keithe Scotta

25. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Policie v městě Charlotte v sobotu zveřejnila závěry incidentu, při němž zastřelila Keithe Scotta, třiačtyřicetiletého Afroameričana, jehož smrt vyvolala v Severní Karolíně tento týden jak násilné, tak pokojené protesty.

Podle prohlášení policie se dva policisté v civilu připravovali zatknout někoho úplně jiného, když Scott vedle nich zastavil své vozidlo. Viděli, že si Scott balí marihuanu, ale nepovažovali to za prioritní záležitost. Pak jeden policista prý uviděl, že Scott zvedá pistoli. Nařídili mu, aby zbraň pustil. Policista Brentley Vinson "vnímal jednání pana Scotta a jeho pohyby jako bezprostřední hmotnou hrozbu sobě a dalším policistům". Polciista Vinson byl dočasně suspendován. Je to také Afroameričan.

V sobotu zveřejněné video částečně toto svědectví potvrzuje, avšak to, co bylo ve Scottových rukou, zůstává nejasné. Drží něco tmavého v jedné ruce.

Šéf policie Kerr Putney sdělil reportérům, že podporuje verzi událostí svých policistů a že z důkazů "vyplývá, že Scott měl v době, kdy byl zastřelen, pistoli."

Policie tvrdí, že svědci potvrzují, že policisté na Scotta křičeli, aby pustil pistoli, a že laboratorní důkazy "potvrzují, že DNA pana Scotta a jeho otisky prstů byly na pistoli."

Scott, otec sedmi dětí, se stal jedním na dlouhém seznamu Afroameričanů, kteří byli v konfrontaci s policií v silně medializovaných případech za poslední dva roky usmrceni policií.

Rodina Scottových nejprve argumentovala, že Scott měl v ruce knihu, ne pistoli. Poté, co ve čtvrtek zhlédla policejni video, rodina dospěla k názoru, že "je nemožné zjistit", co, jestli vůbec něco, měl Scott v ruce, řekl její právní zástupce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5987

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2016