Aleppo ozářené fosforovými bombami

26. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Válka v Sýrii se zhoršuje. Rusko tvrdí, že mír je téměř nemožný. Británie a Amerika obvinily Rusko z válečných zločinů.

Sýrie: Na volání o pomoc nereaguje nikdo

26. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Intenzivní útoky pokračují. Syrská a ruská letadla dál bombardují obytné oblasti Aleppa a také strategický tábor na severním okraji města. Na nedělním zasedání Rady bezpečnosti OSN obvinil britský velvyslanec Rusko, že se spiklo s Asadem k provádění válečných zločinů.

Před čtyřiadvaceti hodinami byla toto ještě továrna. Textilka, kde si lidé ještě mohli vydělávat na živobytí. Toto je al Kasamia, nedaleko Aleppa. Situace je ale stejná v městečkách a ve vesnicích nedaleko Aleppa.

Míra zničení východního Aleppa je téměř totální. Jen dnes bylo údajně zabito 23 mužů, žen a dětí. 2 miliony lidí tady jsou bez pitné vody.

Obyvatel Aleppa Abu Muhammad: Aleppo krvácí. Vlastně Aleppo je mrtvé. Nemáme civilní obranu, nemocnice, nemáme chleba, nemáme potraviny, nemáme dopravu, členové naší civilní obrany obětují své životy, aby pomáhali lidem uvízlým pod troskami.

Koho máme žádat o pomoc? Spojené národy selhaly.

Na zasedání Rady bezpečnosti OSN se nehovořilo diplomaticky:

Matthew Rycroft, velvyslanec Velké Británie u OSN: "Je obtížné popřít, že se Rusko spojilo se syrským režimem k páchání válečných zločinů."

Samantha Power, velvyslankyně USA u OSN: "To, co dělá Rusko, není boj proti terorismu, je to barbarství."

Vitalij Čurkin, velvyslanec Ruska u OSN: "Syrské území je bombardováno intenzivně. Proto je mír téměř nemožný."

Ve vzdálenosti 8000 kilometrů mezitím bomby ničí budovy a četné životy. Na volání o pomoc nereaguje nikdo.

Opravdu nemůže Západ pro obležené civilisty v Aleppu nic udělat?

26. 9. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Chvílemi to vypadá, jakoby jedinou reakci Západu na ruské a režimní nálety proti sídelním oblastem syrského města Aleppa, při nichž jsou k vraždění civilistů masivně používány chlorové, zápalné, kazetové i protibunkrové bomby, byly plamenné projevy americké velvyslankyně při OSN Samanthy Power ZDE.

Takové projevy se možná dobře poslouchají, zvlášť pokud toužíte po pocitu morální nadřazenosti - civilistům v Aleppu ovšem nepomohou ani dost málo. A Obamova administrativa krčí rameny, údajně nemůže nic dělat. Jenže je tomu opravdu tak?

Rusko bylo v Radě bezpečnosti OSN obviněno z válečných zločinů

26. 9. 2016

čas čtení 4 minuty

Obvinění se soustřeďují na intenzivní používání bomb určených k prorážení bunkrů a zápalných bomb v obytných oblastech

Rusko bylo při neobvykle otevřeném jednání v Radě bezpečnosti OSN přímo a opakovaně obviněno z válečných zločinů, poté, co jakákoliv naděje na příměří byla zlikvidováno obrovským rozsahem a obrovskou intenzitou útoku Asadova režimu na východní Aleppo.

Obvinění z válečných zločinů se soustřeďuje na intenzivní používání bomb určených k prorážení bunkrů a zápalných bomb proti 275 000 obyvatelům žijícím ve východní části města, které podle svědků shazují ruská letadla.

Rozhovor Britských listů 76:

Proč si lidi nechávají nalhat, že uprchlíci jsou pro nadcházející volby hlavní problém?

23. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

S Ondřejem Liškou, bývalým ministrem školství, bývalým předsedou Strany zelených a nynějším představitelem organizace Ashoka, globální sítě sociálních inovátorů, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů o manipulaci v nynější předvolební kampani v ČR Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. září 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Maďarská vláda vydala 16 milionů euro na lhaní svým občanům o neexistujících "no-go zónách" v západní Evropě

26. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch: Milá maďarská vládo. Jsem dnes v jedné z vašich údajných "no-go zón" v Evropě. Lžete lidem a nutíte je, aby za to zaplatili 16 milionů euro.

Další lidé posílají selfies z jiných údajných "no-go zón". Berlín-Neukölln Simon Robinson se odvážil do "no-go zóny" v londýnském Tootingu. Šel tam na festival vietnamského, korejského, libanonského a španělského jídla. Přežil!

Analýza

O neznámé genezi syrského konfliktu

26. 9. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 18 minut

V západních politických a mediálních kruzích se množí domněnky, podle nichž Obamova administrativa tváří v tvář brutalitě Asada a jeho spojenců v Aleppu obecně řečeno nedělá nic pro ukončení války, která připravila o život statisíce lidí. Ovšem tyto představy jsou mylné, neboť Bílý dům a jeho klienti podle odtajněných dokumentů amerického ministerstva obrany realizovali transfer zbraní do Sýrie již od října 2011, tedy sedm měsíců od vypuknutí legitimních protestů proti režimu Bašára Asada. Jaká je reálná, ač nepříliš známá geneze tragické válečné pře v Sýrii a jakou roli v ní hraje Obamův kabinet?

Některá méně známá fakta o Sýrii z ruských zdrojů

26. 9. 2016

čas čtení 4 minuty


Přes masivní íránskou a ruskou pomoc Asadův režim kontroluje stále jen 30 - 40 % území Sýrie.

Obyvatelstvo, ozbrojené síly i vysídlené osoby musejí platit zkorumpovaným tajným službám, které už po dvě generace představují páteř režimu.

Společná deklarace Ozbrojených revolučních skupin a Syrské opoziční koalice národních a revolučních sil ve věci barbarské vojenské eskalace proti městu Aleppo a budoucnosti vyjednávacího procesu

26. 9. 2016

čas čtení 3 minuty


Ve jménu Boha, milosrdného a slitovného,

Asadův režim v přímé spolupráci se svým spojencem Ruskem a íránskými milicemi eskaloval svou zločinnou a barbarskou agresi vůči našim lidem v Aleppu uplatněním politiky spálené země zaměřené na zničení města a vyhnání jeho obyvatel. Tato bezpříkladná agrese přišla poté, co režim jednostranně vyhlásil, že příměří skončilo a že se odmítá řídit jeho ustanoveními.

Británie na žádost Asadova režimu odebrala cestovní pas syrské aktivistce

25. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Britské úřady zkonfiskovaly na žádost Asadova režimu cestovní pas prominentní kritičce prezidenta Asada, čímž jí zabránily cestovat.

Zaina Erhaim, syrská novinářka a aktivistka, žijící v Turecku byla po příletu na londýnské letiště Heathrow hodinu vyslýchána britskými imigračními úředníky a byl jí odebrán cestovní pas s tím, že vláda v Damašku tvrdí, že pas byl ukraden.

Erhaimová pas předtím bez problémů použila letos v dubnu, kdy také cestovala do Británie, aby tam převzala cenu časopisu Index on Censorship za svou práci. Cestovala také s tímto pasem bez problémů po celé Evropě.

Britští imigrační úředníci jí sdělili, že se v politice neangažují a že "toto je náš systém, naše předpisy". Pas bude odeslán do Damašku, uvedli. Britské ministerstvo vnitra konstatovalo, že musí žádost Damašku splnit, protože pasy jsou právním majetkem vlád, které je vydávají. "Pokud zahraniční vláda nás informuje, že pas byl ukraden, nemáme jinou možnost než ho vrátit," řekl mluvčí. Dodal, že se Erhaimová má obrátit o pomoc na syrskou vládu, která má dobře zdokumentovanou historii věznění, mučení a zabíjení oponentů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Žijeme v novém světě: neoliberalismus odumřel, teď je tady nacionalismus

24. 9. 2016

čas čtení 4 minuty

Liberální technokraty, kteří "zacházejí s lidmi jako s hlupáky", nikdo neposlouchá. Avšak ukažte lidem, že jimi obdivovaní politikové z nich dělají idioty, a máte šanci je přesvědčit. Pak, možná, budou naslouchat.

Když se outsideři dostávají k moci, všechno se mění. Jejich schopnost změnit a zničit životy je nutno přísně zkoumat, píše Nick Cohen v deníku Guardian.

Neoliberální pořádek, který začal s Ronaldem Reaganem a Margaret Thatcherovou někdy v letech 1979-80, skončil kolapsem banky Lehman Brothers v roce 2008.

Nyní se na scénu dostavil jeho nástupce, jako postava ze zlého snu, o němž jste doufali, že je zapomenut. Je to nacionalismus.

VOLBY ŘÍJEN 2016:

Který kandidát má vaše názory? Odpoví vám volební kalkulačka

15. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Interaktivní online test porovnává odpovědi čtenářů s postoji kandidátů do Senátu. Kalkulačku připravilo nezávislé sdružení KohoVolit.eu. Obsahuje 35 otázek na témata, kterým se budou muset noví senátoři v nadcházejícím volebním období věnovat.

Některé otázky řeší kandidáti ve svých programech, jiné byly vybrány na základě podnětů zaslaných veřejností nebo po konzultacích s experty. KohoVolit.eu oslovilo všech 233 kandidátů, již skoro 200 z nich odpovědělo. Na stejné otázky, které dostali kandidáti, odpovídají i účastníci testu a aplikace následně dle odpovědí vypočítá shodu.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Pražané žalují MŽP kvůli znečištění ovzduší prachem, oxidy dusíku a rakovinotvorným benzo-a-pyrenem

26. 9. 2016

čas čtení 7 minut

Společná tisková zpráva Centra pro životní prostředí a zdraví, Frank Bold a ClientEarth z 26. září 2016

Praha, 26. září 2016 – Občané Prahy dnes prostřednictvím svých advokátů podali žalobu na ministerstvo životního prostředí (MŽP) kvůli neefektivnímu Programu zlepšování kvality ovzduší (1). Znečištění ovzduší v Praze dlouhá léta překračuje zákonem i evropskou směrnicí stanovené limity pro prach, oxidy dusíku a rakovinotvorný benzo-a-pyren. Ministerstvo v minulosti žádalo Evropskou komisi o časově omezené výjimky pro dosažení limitů znečištění prachem a oxidem dusičitým v Praze. Komise výjimky odmítla udělit (2, 3), ale Praha nebyla schopna dosáhnout splnění limitů ani v termínech, které navrhlo samo ministerstvo. Znečištění ovzduší v Praze vede k vážným onemocněním srdce a cév, včetně předčasných úmrtí obyvatel Prahy na srdeční infarkty nebo mozkové mrtvice. Ministerstvem vydaný plán však podle žalujících občanů Prahy nemá velkou šanci tuto situaci změnit, proto navrhují zrušení plánu a jeho nahrazení novým.

„Jeden z klíčových zdravotních problémů pro obyvatele Prahy, i když jsem si to i já donedávna neuvědomovala, představují zplodiny z automobilové dopravy. O opatřeních ke snížení znečištění ovzduší škodlivými látkami z dopravy se spíše mluví nebo píše, než že by byly realizovány v praxi,“ objasňuje okolnosti žaloby jedna z žalobkyň, Olga Richterová (4), občanka městské části Prahy 10. Tato část Prahy je přitom nejen sídlem žalovaného ministerstva životního prostředí, ale některé lokality Prahy 10 jsou řazeny mezi kritické oblasti města z pohledu kvality ovzduší.

Z tisíce uprchlických dětí bez doprovodu rodičů v Calais se stanou bezdomovci

25. 9. 2016

čas čtení 1 minuta



Až tisíc uprchlických dětí bez doprovodu rodičů bude ponecháno bez pomoci, až Francie příští měsíc zlikviduje uprchlický tábor v Calais. Francouzské úřady neplánují tyto děti nikde ubytovat, protože doufají, že svlj slib pomoci dětským uprchlíkům splní Británie.

Bylo by vynikající, kdyby šla česká vláda příkladem a nabídla, že se o tyto dětské uprchlíky postará. Proč to nejde?

Tak bych si představoval slušnou vládu, poznamenává Jan Čulík.

Francouzské ministerstvo vnitra informovalo charitativní organizace a humanitární instituce, že uprchlický tábor v Calais zlikviduje do čtyř týdnů.

Už bylo zjištěno, že téměř 400 uprchlických dětí bez doprovodu rodičů, mnozí z nichž mají příbuzné v Británii, mají legální právo vstupu do Británie.

V květnu oznámil bývalý britský premiér David Cameron, že Británie přijme až 3000 uprchlických dětí bez doprovodu rodičů. Tehdejší ministr pro imigraci James Brokenshire tehdy uvedl, že "Británie má morální povinnost pomoci".

Avšak z oficiálních údajů vyplývá, že do poloviny září Británie přijala jen 30 uprchlických dětí. Britské ministerstvo vnitra nereagovalo na dotazy, zda má v úmyslu pomoci dětským uprchlíkům bez doprovodu rodičů poté, co bude tábor v Calais zlikvidován.

Francie připravuje pro 9000 dospělých a rodin alternativní ubytování jinde ve Francii.

Neexistují však kapacity pro uprchlické děti bez doprovodu rodičů, a tak se z nejméně 850 dětí v táboře stanou bezdomovci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Policie v městě Charlotte zveřejnila své záběry zastřelení Keithe Scotta

25. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Policie v městě Charlotte v sobotu zveřejnila závěry incidentu, při němž zastřelila Keithe Scotta, třiačtyřicetiletého Afroameričana, jehož smrt vyvolala v Severní Karolíně tento týden jak násilné, tak pokojené protesty.

Podle prohlášení policie se dva policisté v civilu připravovali zatknout někoho úplně jiného, když Scott vedle nich zastavil své vozidlo. Viděli, že si Scott balí marihuanu, ale nepovažovali to za prioritní záležitost. Pak jeden policista prý uviděl, že Scott zvedá pistoli. Nařídili mu, aby zbraň pustil. Policista Brentley Vinson "vnímal jednání pana Scotta a jeho pohyby jako bezprostřední hmotnou hrozbu sobě a dalším policistům". Polciista Vinson byl dočasně suspendován. Je to také Afroameričan.

Nestřílejte ho! Nemá zbraň!

24. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Rodina černošského muže, kterého v úterý v Severní Karolíně zastřelila policie, zveřejnila videozáznam tohoto incidentu.

Manželka: "Nestřílejte ho! Nestřílejte ho! Nemá zbraň! Nemá zbraň!"

Záběry natočila manželka. Vedou k zastřelení Keithe Lamonta Scotta.

Manželka: "Nestřílejte ho! Keithi! Proboha, nedělejte to!"

(střelba)

"Vy jste ho zastřelili?"

Od té doby demonstrují každou noc v ulicích místní lidi.

Dav: "Žádná spravedlnost, žádný mír, ne rasistické policii."

Taxikářka: "Já se obávám, že můžu řídit svůj taxík a že mě policie zastaví. A mohla bych říct něco nesprávného, třeba se nesprávným způsobem pohnout, a najednou je ohrožen můj život. Můj bratr, má skoro dva metry, je mu sedmnáct let a váží 130 kilo. Když ten bude řídit své auto a policie bude mít pocit, že se pohnul nesprávně, nebo udělal něco nesprávného, je mu sedmnáct let, kdoví? Budou na něho řvát, šermovat mu pistolemi před obličejem, on nebude vědět, co má dělat, a jeho život může skončit každou chvíli."

Aktivista: Musíme vyslat signál vládě. Žádná spravedlnost, žádný mír. Nemůžete zabíjet lidi a chovat se zkorumpovaně.

Jak dlouho ještě?

26. 9. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta



Ve čtvrtek se konal i v České republice Den bez aut. Ve zpravodajství se objevilo, že se ho zúčastnila i Plzeň. Zatím jsem zachyil o Plzni jen tuto zmínku:

"...v Plzni na parkovišti u Techmánie si zase mohou zadovádět na vozítkách segway.". ZDE> To je tedy všechno, co Plzeň nabízí jako alternativu k situaci města zahlceného automobilovou dopravou? Kdysi se v Plzni konaly na Den bez aut dobře navštívené cyklojízdy. Ta poslední vypadala takto. Poslední cyklojízy na jaře letošního roku se zúčastnili pouze organizátoři a jejich několik přátel. Od roku 2014 poklesl počet účastníků plzeňských cyklojízd na desetinu. Autor tohoto článku byl jejich aktivním účastníkem a reportérem.

V Plzni neexistuje zájmové zastoupení cyklistů, jako například v Praze Auto-Mat. Skupina, která se za takové zastoupení vydává, zřejmě usnula anebo plní svou pasivitou přání přátel z radnice, viz její "aktuální" web, který hodnotí jarní akci Do práce na kole a letošní Den bez aut ignoruje. Město samo pokračuje v zastaralé koncepci cyklodopravy, kterou systematicky vytlačuje na okraje města jako zábavu a rekreaci. Pokud se již něco na území města dělá, je to vytlačování cyklistů z hlavního dopravního prostoru na chodníky, což je zcela zastaralý koncept, zvyšující riziko střetů mezi chodci a cyklisty, který byl v Evropě dávno opuštěn. Přesto se počet cyklistů v Plzni, kteří kolo používají ve všední dny jako dopravní prostředek, zvyšuje. Zatím bez větších potíží a nehod. Jak dlouho ještě?

Analytik z BBC se vysmál maďarskému ministru zahraničí kvůli jeho lžím o "no-go zónách" v Evropě

23. 9. 2016

čas čtení 3 minuty

Pro nadcházející absurdní protiuprchlické referendum v Maďarsku vydala maďarská vláda lživou brožuru, v níž tvrdí maďarským občanům, že prý v Evropě existují "no-go" zóny přistěhovalců. Je to sprostá lež. Nic takového neexistuje.

Ostře v té věci zaútočil v pořadu televize BBC Newsnight na maďarského ministra zahraničí Petera Szijjarteho známý britský novinář a analytik Evan Davis:

(...)

Evan Davies: Poslední otázku. Vy jste vydali pro svou kampaň pro referendum brožuru, leták, v němž tvrdíte maďarským občanům, které chcete přesvědčit, aby se postavili proti migraci, že v Evropě existuje "několik stovek no-go zón", kde převzali veškerou vládu jen migranti a normální lidé se tam nemohou dostat. V Británii jsou prý takových no-go zón podle vás desítky. Vy tomu tvrzení věříte?

Labouristická strana drtivou většinou potvrdila Jeremyho Corbyna jako svého šéfa

24. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

V sobotu byly oznámeny výsledky vnitrostranických voleb v britské Labouristické straně. Existující předák Jeremy Corbyn posílil svou dosavadní podporu a zvítězil 61,8 procenty hlasů. Jeho vyzyvatel, centristický politik Owen Smith, získal 38,2 procent hlasů.

Corbynovo vítězství výrazně posílilo jeho postavení. Od doby, kdy se dostal do čela Labouristické strany, do strany vstoupilo více než půl milionu nových členů. Corbynovi stoupenci argumentují, že Corbyn oživil a obnovil dynamiku Labouristické strany, jeho centrističtí odpůrci, především z řad labouristických poslanců v Dolní sněmovně, tvrdí, že stranu převzalo extremistické marxistické křídlo a že se stala nevolitelnou. Dokazují to průzkumy veřejného mínění, v nichž mají labouristé nejnižší volební podporu od třicátých let dvacátého století. Centrističtí kritikové tvrdí, že Corbynovi nejde o převzetí moci v zemi a o vítězství ve volbách, ale chce vytvořit ze strany "mimoparlamentní lidové hnutí", které bude organizovat demonstrace. Demonstrace bez volebního vítězství však nikdy k ničemu nevedly.

Drtivá většina poslanců Labouristické strany předtím Corbynovi vyjádřila nedůvěru, především proto, že ho nepovažují za kompetentního předáka v parlamentní politice. Po svém volebním vítězství nyní Corbyn zdůraznil, že bude usilovat o jednotu ve straně, ta je však velmi nepravděpodobná. První překážkou budou rozhodnutí o tom, jak má být vytvořen stínový labouristický kabinet. Poslanci chtějí mít právo o nominacích do stínového kabinetu hlasovat tak, jak to fungovalo do roku 2011. Tak by však zvítězili centristé a Corbyn by ztratil svou moc v celostátním výkonném výboru Labouristické strany.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ležíme na posteli a doufáme, že nás ještě dnes nezabijí

24. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Dnes ráno začaly letecké údery v 7 hodin. V 9 hodin, po dvou hodinách, jsme měli s manželkou a dcerou pocit, že umřeme. Že dneska určitě umřeme. Přemýšleli jsme, že půjdeme dolů, anebo se přesuneme do jiné čtvrti, anebo že uděláme něco jiného, ale zjistili jsme, že by to bylo zbytečné. Tak jen prostě ležíme na posteli a doufáme, že nás v tuto chvíli ještě nezabijí.

Jako lékař a jako otec mám stejný pocit. Pocit beznaděje. Že nemůžeme udělat nic, abychom zastavili to vraždění z oblohy. Které postihuje naše děti a všechny civilisty v Aleppu a v celé Sýrii. Každý den je horší než ten předchozí. Každým dnem je tu méně potravin, méně zdravotnického materiálu, méně léků, méně pohonných hmot pro generátory, méně elektřiny, méně vody a taky méně lidí. Taková je tady situace.

Blíží se zřejmě rozhazování peněz občanům z vrtulníků

23. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Důvodem je, že se světová ekonomika nezotavila z krize roku 2008, píše ekonom Robert Skidelski. HDP v Evropské unii je stále menší, než byl v roce 2007.

Anglická banka a americká Federální rezervní banka napumpovaly obrovské množství peněz do ekonomiky prostřednictvím tištění peněz z ničeho, "kvantitativního uvolňování". Ovšem to není řádným řešením. Hlavním problémem je, že se dávají peníze těm, kteří už peníze mají, totiž bankám.Banky si ty peníze jen křečkují a odmítají je lidem půjčovat.

Státy by v období krize měly využívat rekordně nízkých úrokových měr k investicím do infrastrukturních projektů. Potíž je, že centrální banky a ministerstva financí jsou posedlé snižováním státní zadluženosti.

V důsledku syrského a ruského bombardování je v Aleppu 1,75 milionu lidí bez pitné vody

24. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

UNICEF varuje, že děti jsou ohroženy rizikem epidemií poté, co  byly z provozu vyřazeny dvě  přečerpávací vodárenské stanice

Intenzivní bombardování východního Aleppa způsobilo, že 1,75 milionu lidí zůstalo bez přístupu k pitné vodě. Intenzivní bombardování v pátek zabránilo opraván vodárenské přečerpávací stanice v Bab al-Nayrab, která zásobuje vodou asi 250 000 lidí ve východním Aleppu, uvádí UNICEF. Odplatou za to byla vypnuta přečerpávací stanice v Suleiman al-Halabi, která čerpá vodu pro 1,5 milionu lidí, žijících v západním Aleppu.

"Nejméně dva miliony lidí v Aleppu jsou nyní bez pitné vody přístupné veřejnou vodárenskou sítí," konstatovala Hanaa Singer, zástupkyně organizace UNICEF v Sýrii. Připravit děti o vodu je podrobuje riziku katastrofálních epidemií nemocí, které se šíří vodou, a zintenzivňuje to utrpení, strach a hrůzu, v nichž děti v Aleppu žijí každý den," dodala. "Ve východní části Aleppa bude obyvatelstvo muset používat vysoce kontaminovanou vodu ze studní. Mají-li děti přežít, všechny strany konfliktu musejí zastavit útoky na vodárenskou infrastrukturu, poskytnout přístup k opravě čerpací stanice v Bab al-Nayrabu a uvést znovu do provozu čerpací stanici v Suleiman al-Halabi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Osmiměsíční holčička Nour se stala tváří brutality nové syrské ofenzívy

23. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

V úterý zveřejnily Channel Four News záběry zraněné osmiměsíční holčičky Nour, kterou po leteckém úderu ošetřili lékaři v aleppské nemocnici al Kuds. (Jen na Facebooku zhlědlo tyto záběry 4,5 milionu lidí.) Matka holčičky byla při náletu zabita.

Ošetřené nemluvně bylo z nemocnice propuštěno do domácího ošetřování. Při dalším náletu byla zabita. V pátek uskutečnila ruská a syrská letadla intenzivní sérii dalších více než 80 náletů proti civilním cílům v Aleppu. Zahynulo více než 100 lidí, není známo, kolik jich je pohřbeno v troskách po náletech.

Američané nemají v Sýrii žádné karty v rukou, protože se jich dobrovolně vzdali

23. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Moderátor rozhlasu BBC, pátek 13 hodin: Dr Lina Hatib je ředitelkou blízkovýchodního a severoafrického programu v britském výzkumném strategickém ústavu Chatham House. Zeptal jsem se ji, jak významná je nynější situace.

Dr. Lina Hatib: Je to velmi významné, protože jestliže Aleppo padne, režim prohlásí, že vyhrál.

Moderátor: A bude tomu tak?

Sýrie: Ten, kdo vítězí, nevyjednává

23. 9. 2016

čas čtení 4 minuty

Moderátor rozhlasu BBC, pátek 13 hodin: Alistair Burt byl britským ministrem, odpovědným za Sýrii, do října 2013. Co si myslíte o nynější ofenzívě proti Aleppu?

Alistair Burt: S analýzou Liny Hatib mnoho lidí bude souhlasit. Cynická pauza v bojích. Asad absolutně nemá v úmyslu tohle zastavit, pokud vítězí a pokud ho podporuje Rusko a Írán, proč by měl přestat? Takže každá přestávka v bojích je čistě taktická. Má nějaký konkrétní účel. Ale to, že postupně ničí svou opozici, je myslím rozhodující.

Aleppo: Spousta lidí je pod troskami, snažíme se je vytahovat

23. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Moderátor rozhlasu BBC, pátek 13 hodin: Aleppo hoří. Intenzivně ho bombardují letectvo a dělostřelectvo syrské armády. Dobrovolnická záchranná organizace Bílé helmy uvádí, že dnes došlo k šedesáti náletům a že terčem útoků se stala tři jejich vlastní centra. Charakterizovala situaci drsně: "Vyhlazení."

Je to nyní už konečná fáze války? Aleppo bývalo největší syrské město a tam povstání začalo. Pokud Aleppo padne, skončila víceméně syrská občanská válka? Bude to znamenat, že prezident Asad v podstatě zvítězil? Abdul Rahman je z Bílých helem. Je v současnosti v Turecku, ale se svým týmem v Aleppu hovořil dnes dopoledne.

Obamovým dědictvím bude zničení Sýrie

23. 9. 2016

čas čtení 5 minut

Americký prezident interpretoval Putina zoufale špatně. Mír může zajistit jen tvrdé jednání s Ruskem

Americká diplomacie ve skutečnosti zkolabovala už dlouho před rozkladem nynějšího příměří, píše v deníku Guardian Natalie Nougayrède.

Jen několik hodin poté, co západní koalice omylem zaútočila leteckým úderem na Asadova vojska a usmrtila více než 60 jeho vojáků, americká velvyslankyně u OSN Samantha Power učinila pozoruhodné prohlášení, které zdůraznilo rozpory v jádru Obamovy vlády.

Powerová ostře zkritizovala "jedinečně cynický a pokrytecký čin" Ruska, které svolalo kvůli vybombardování Asadových vojsk mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Zaútočila na Rusko, které po dobu pět let systematicky podporuje Asadův režim a chrání ho před jakýmikoliv důsledky jeho vraždící politiky. Podrobně popsala Asadovu strategii obležení, jejichž cílem je vyhladovět obklíčené obyvatelstvo, děsivou pravidelnost úderů proti civilním cílům, běžné užívání chemických zbraní a mučicí věznice, v nichž jsou zadržovány desetitisíce lidí. Pročpak, ptala se Powerová, nikdy Rusko nesvolalo Radu bezpečnosti OSN kvůli těmto hrůzám?

Vrací se Polsko do éry monstrprocesů?

23. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Vrací se Polsko do éry monstrprocesů? Činitelé polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost chtějí postavit bývalého polského premiéra Donalda Tuska a bývalého polského ministra zahraničí Radka Sikorského před soud za "diplomatickou zradu" ohledně letecké katastrofy ve Smoleńsku:

Někteří Maďaři věří lžím maďarské vlády o údajné existenci "no go zón" v západní Evropě

23. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Maďaři žijící v západní Evropě by měli na sociálních sítích zveřejňovat selfies z těch údajných, maďarskou vládou před nadcházejícím maďarským referendem o uprchlících, označených "no go" zón, aby domácí Maďaři věděli, jaká je to blbost. (Co třeba takhle fotky z multikulturního Londýna, který hlasoval pro setrvání Británie v EU):

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2016

16. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

V srpnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 46 481,11 Kč.    Příjem z reklamy byl 44 937 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna  2016 102 858,39 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
16632